10 εντυπωσιακά μέρη - φαντάσματα

Υπάρχουν κάποια μέρη στον κόσμο που για οποιοδήποτε λόγο ερημώνουν
που οι κάτοικοί τους τα εγκαταλείπουν και που αφήνονται να διαλυθούν με την πάροδο του χρόνου. Ακολουθούν δέκα από τα πιο εντυπωσιακά.

1. Kolmanskop, Namibia. Μια εγκαταλελειμμένη πόλη δίπλα σε ένα παλιό ορυχείο, στην έρημο Ναμίμπ. Κάποτε, εργάτες και τυχοδιώκτες έψαχναν εκεί για διαμάντια. Η περιοχή βρισκόταν στο ζενίθ της τη δεκαετία του ’20 αλλά το 1956 εγκαταλείφθηκε πλήρως όταν ανακαλύφθηκαν πλουσιότερα κοιτάσματα διαμαντιών σε άλλες περιοχές.

2. Ο κεντρικός σταθμός του Michigan, Detroit. Το Detroit μεσουρανούσε οικονομικά τη δεκαετία του ’90, είχε μια πολύ ανεπτυγμένη αγορά εργασίας, ένα μεγάλο αριθμό εργοστασίων και παράδοση στο σχεδιασμό εσωτερικών χώρων. Όμως η βιομηχανία τρένων άρχισε να παρακμάζει όταν αυξήθηκαν περαιτέρω οι αυτοκινητόδρομοι και αναπτύχθηκαν περισσότερες και φθηνότερες πτήσεις προς κάθε προορισμό. Έτσι οι σιδηροδρομικές διαδρομές αλλά και οι σταθμοί εγκαταλείφθηκαν και το τελευταίο τρένο έφυγε από την πόλη το 1988. Έκτοτε, ο σταθμός εμφανίζει τα σημάδια της απόλυτης ερήμωσης.

3. Εγκαταλελειμμένο στρατιωτικό νοσοκομείο στο Beelitz της Γερμανίας. Κατασκευασμένο το 1898 για την περίθαλψη φυματικών ασθενών, το νοσοκομείο φιλοξένησε κάποια στιγμή και τον ίδιο το Χίτλερ, όταν υπήρξε τραυματίας από μάχη το 1916. Μέχρι και τη δεκαετία του ’20 βρισκόταν στις δόξες του αλλά μετά το πέρας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου οι Σοβιετικοί κατέλαβαν την περιοχή και το κτίριο και το χρησιμοποίησαν για την περίθαλψη των δικών τους στρατιωτών. Από το 1994, παραμένει σε αυτή την κατάσταση.

4. Ξενοδοχείο Salto, Κολομβία. Δίπλα σε έναν τεράστιο καταρράκτη και κοντά στη Μπογκοτά, το ξενοδοχείο άνοιξε το 1928 και υπήρξε ιδιαίτερα δημοφιλές στην εποχή του. Σύντομα όμως παρουσιάστηκε μια εκτεταμένη μόλυνση στην περιοχή και ο τουρισμός έσβησε. Η μονάδα έκλεισε τη δεκαετία του ’90. Πολλοί ντόπιοι πιστεύουν πως είναι στοιχειωμένο, μια και στο παρελθόν είχαν σημειωθεί πολλές αυτοκτονίες στον καταρράκτη. Σήμερα είναι πια μουσείο.

Διαβάστε ακόμη: Οι “πόλεις-φαντάσματα” του κόσμου
5. Hashima. Λίγο έξω από τις ακτές του Ναγκασάκι της Ιαπωνίας, βρίσκεται ένα μικρό νησάκι, εγκαταλελειμμένο εδώ και πολλά χρόνια. Περιτριγυρισμένο από ψηλά τείχη, μοιάζει με φρούριο που επιπλέει στη θάλασσα. Από το 1887 μέχρι το 1974, υπήρξε μια πολύ δραστήρια εγκατάσταση εξόρυξης άνθρακα, με χιλιάδες εργάτες. Το νησί αγοράστηκε από τη Mitsubishi το 1890 και κατασκεύασε το πρώτο τσιμεντένιο κτίριο της χώρας, ύψους 9 ορόφων. Το 1959 το Hashima είχε πάνω από 5.000 κατοίκους, καθιστώντας το έτσι το πιο πυκνοκατοικημένο μέρος στον κόσμο. Με το κλείσιμο του ορυχείου ωστόσο, το νησί εγκαταλείφθηκε στο έλεος του χρόνου και της εγκατάλειψης.

6. Fatehpur Sikri, Ινδία. Ο αυτοκράτορας Akbar, έχτισε το Fatehpur Sikri θέλοντας να φτιάξει την ομορφότερη πόλη στον κόσμο. Όλα πήγαν σύμφωνα με το σχέδιο, με μια μικρή μόνο αβλεψία: η πόλη δε διέθετε πρόσβαση σε νερό. Μοιραία, κατοικήθηκε μόνο για δέκα χρόνια και σήμερα αποτελεί μια άριστα διατηρημένη πόλη του 16ου αιώνα.

7. San-Zhi, Ταιβάν. Το 1978, η κυβέρνηση της Ταιβάν ξεκίνησε να κατασκευάζει μια σειρά φουτουριστικά σπίτια, ως καλοκαιρινές βίλες για τους πλουσιότερους κατοίκους της. Ωστόσο, το επενδυτικό κεφάλαιο εξαφανίστηκε πριν ολοκληρωθούν οι κατασκευές και η ανάδοχος εταιρεία χρεοκόπησε. Ακόμα και σήμερα, πολλοί πιστεύουν πως το μέρος είναι καταραμένο.

8. Deception Island, Ανταρκτική. Το Deception Island ήταν μια πολύ συνηθισμένη στάση για τα πλοία διαφόρων ερευνητικών και επιστημονικών αποστολών, μέχρι το 1960. Τότε, μια σειρά ηφαιστειακών εκρήξεων κατέστρεψε τις βάσεις που είχαν δημιουργηθεί. Σήμερα, το μόνο που έχει απομείνει είναι σωροί ερειπίων και κάποιες θερμές πηγές.

9. Craco, Basilicata, Ιταλία. Οι Έλληνες ίδρυσαν την πόλη Craco το 540 μ.Χ., χτίζοντας μεταξύ άλλων φυλακή, πανεπιστήμιο και πλατείες. Όμως οι επιδημίες πανώλης, η σιτοδεία και οι σεισμοί, είχαν άλλη γνώμη…Από το 1959 έως το 1972 η πόλη κηρύχθηκε μη κατοικήσιμη εξαιτίας των κατολισθήσεων, ενώ παραμένει έρημη μέχρι σήμερα.

10. Shicheng, Κίνα. Η υποβρύχια πόλη. Η Shincheng ή "υποβρύχια πόλη", βυθίστηκε ολόκληρη το 1959 στη λίμνη Qiandao, κατά την κατασκευή του υδροηλεκτρικού σταθμού του ποταμού Xin’an. Ολόκληρη η πόλη βρίσκεται πλέον κάτω από το νερό και διατηρεί ανέπαφη την Κίνα του παρελθόντος καθώς χτίστηκε πρίν από 1.400 χρόνια.
πηγη