Στις hot γειτονιές της Πόλης

Ο Βαλσάμης Δουκάκης περπατάει στις γειτονιές όπου χτυπάει η καρδιά της Πόλης του σήμερα και απολαμβάνει την arty, ανήσυχη εικόνα της
 η οποία συναγωνίζεται επάξια τις trendsetters ευρωπαϊκές μητροπόλεις.

 Κεντρικό και νεανικό  το «Kybele Hotel»
Κεντρικό και νεανικό το «Kybele Hotel»
Η Κωνσταντινούπολη με υποδέχτηκε ηλιόλουστη ένα σαββατοκύριακο στα μέσα Οκτωβρίου. Σίγουρη για τη μακραίωνη Ιστορία της, μα συνάμα πολύβουη και ανήσυχη. Να συνταιριάζει την Αγία Σοφία, το Μπλε Τζαμί και το Capali Carsi με ψαγμένες μπουτίκ, μοδάτα εστιατόρια και πολυτελή ξενοδοχεία. Με τους γερανούς να κατεδαφίζουν παλιά χαμόσπιτα, να χτίζουν καινούργια και να επεκτείνουν το μετρό. Με τα τελευταία μοντέλα Porsche και Range Rover να κυκλοφορούν δίπλα σε πλανόδιους που ακόμη σέρνουν καρότσια με είδη οικοκυρικής και χιλιάδες μικροτεχνίτες που συνεχίζουν επίμονα ξεχασμένες τέχνες. Με 17 εκατομμύρια κατοίκους κι εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες. Με το real estate στις όχθες του Βοσπόρου να κινείται σε επίπεδα Τόκιο. Με τόσα και άλλα τόσα που είναι αδύνατο να χωρέσουν σε ένα απλό σαββατοκύριακο.

Γαλατάς

 To Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης φιλοξενεί την 1η Design Biennale
To Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης φιλοξενεί την 1η Design Biennale
Η Πόλη των hipsters 
Αν και από τις παλιότερες συνοικίες, τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε εναλλακτικό καταφύγιο για ανήσυχα και νεωτεριστικά ρεύματα που βρίσκουν την έκφρασή τους σε ψαγμένα στέκια, όπως τα μπαράκια του Tunel, ιδιαίτερες μπουτίκ και μικρές γκαλερί. Με αφετηρία την Πλατεία Ταξίμ ξεκίνησα την καθοδική πορεία προς τα εκεί. Αυτό βέβαια είχε ως προϋπόθεση τη διάσχιση της Istiklal, που θύμιζε Ερμού και μαζί Oxford Street έτσι κοσμοπλημμυρισμένη όπως ήταν απόγευμα Σαββάτου. Με μόνη γραφική εικόνα το κόκκινο αρχαίο τραμ με το οποίο διασταυρώθηκα κάποια στιγμή, βρέθηκα στην Galip Dede στην καρδιά του Γαλατά. Πίνοντας έναν τέλειο χυμό ρόδι στυμμένο εκείνη την ώρα από πλανόδιο πωλητή, απόρησα με την τεράστια ποικιλία Τ-shirts του Crash ( στο 35, +902122924364 ), κοντοστάθηκα στο γεμάτο αρωματικά σαπουνάκια και αφράτες πετσέτες από βαμβάκι Pammukale Home Spa ( στο 61, +902122937244 ) και χάζεψα τα ιδιαίτερα αξεσουάρ για άντρες και γυναίκες του Pliee, λίγο πιο χαμηλά, στο 3 του Camekan Sokak ( +902122450551 ). Ιδιαίτερη περίπτωση η wine and cheese boutique Sensus ( Buyukhendek Cad. No 5, +902122455657 ), όπου 400 ετικέτες κρασιών συνδυάζονται με νόστιμο fingerfood σε ένα ευρύχωρο ημιυπόγειο κελάρι. Βρίσκεται πολύ κοντά στον ορατό από παντού Πύργο του Γαλατά, δίπλα στο ξενοδοχείο «Anemon».

Kadikoy

 Τα malls είναι αναπόσπαστο κομμάτι του shopping της πόλης
Τα malls είναι αναπόσπαστο κομμάτι του shopping της πόλης
Η Ανατολή των δύο ταχυτήτων 
Το καραβάκι είναι ο πιο εύκολος κι ενδεδειγμένος τρόπος για να μεταβεί κάποιος από την ευρωπαϊκή πλευρά της Πόλης στην ανατολική, ιδίως κατά τις ώρες αιχμής, όταν η γέφυρα του Βοσπόρου είναι πραγματικά απροσπέλαστη. Στην προκυμαία του Karakoy επιστράτευσα κάθε είδους διάλεκτο προκειμένου να συνεννοηθώ και μισή ώρα αργότερα αποβιβαζόμουν στο αντικρινό Kadikoy, που τελικά αποδείχτηκε δύο ταχυτήτων. Το μεν πεζοδρομημένο κομμάτι που ξεκινά απέναντι από την προκυμαία είναι ιδανικό για low profile σουλατσάρισμα σε ύφος ανατολίτικο. Οι μυρωδιές από κεμπάπ, ντονέρ και τούρκικο καφέ στη χόβολη μου έσπασαν τη μύτη, ενώ οι φρέσκες ψαριές και τα πολύχρωμα λαχανικά, στοιβαγμένα στους πάγκους της υπαίθριας αγοράς, μου άνοιξαν την όρεξη. Η άλλη όψη του Kadikoy όμως είναι η γειτονική Baghdad Avenue. Πλατιά και με αέρα… παρισινό, αποτελεί τα τελευταία χρόνια πόλο έλξης για τους καλοβαλμένους Istanbulers χάρη στην πληθώρα των επώνυμων brands που φιλοξενεί στα φαρδιά της πεζοδρόμια. Ομολογώ πως αυτή η εικόνα, που δεν θύμιζε σε τίποτα την Πόλη που είχα στο μυαλό μου, αρχικά με ξένισε. Στη συνέχεια όμως, και απολαμβάνοντας μια παγωμένη Efes σε κάποιο από τα μοδάτα all day spots, συνειδητοποίησα πως αυτές οι εναλλαγές εικόνων, ακόμη και μέσα στις ίδιες τις γειτονιές, κάνουν την Κωνσταντινούπολη τόσο μαγευτική.

Nisantasi

 O χυμός ρόδι είναι το  απαραίτητο... αξεσουάρ  κάθε βόλτας
O χυμός ρόδι είναι το απαραίτητο... αξεσουάρ κάθε βόλτας
Λονδρέζικο fusion 
Η posh συνοικία με τα επιβλητικά αρχοντικά απλώνεται αμφιθεατρικά στα βόρεια της πόλης. Την έπιασα από το χαμηλότερο και πιο κεντρικό της σημείο, την Abdi Ipekci, εκεί όπου ανάμεσα σε πανάκριβες μπουτίκ βρίσκονται όμορφα στέκια όπως το all day «Midpoint» ( στο 59, +902122199401 ) και το «Quick China» ( +902122195376 ) στο κάθετο στενάκι Atiye Sokak, με πολλές επιλογές από την κινέζικη, την ταϊλανδέζικη και την ιαπωνική κουζίνα. Το σκηνικό άλλαξε λίγο στην παράλληλη Tesvikiye Caddesi, με πιο προσιτές high street αλυσίδες, ενώ ένα τεράστιο Topshop στη Vali Konagi Caddesi μου θύμισε έντονα Λονδίνο. Στο γειτονικό «Cafe Nero» μπήκα για έναν latte στο χέρι, αλλά τελικά τον απόλαυσα στον πανέμορφο κι εντελώς... απρόοπτο εσωτερικό του κήπο. Πάνω από την Tesvikiye, στα ατμοσφαιρικά στενοσόκακα Zafer, Safak, Kayumcu Iran και Suleyman Nazif, κάποια στιγμή σταμάτησα να μετράω ντιζαϊνάτα κομμωτήρια, υφασματάδικα κι εναλλακτικά cafes.

Art & design προορισμός

 To ιστορικό «Pera Palace»  σε νέα εποχή
To ιστορικό «Pera Palace» σε νέα εποχή
Διεκδικώντας δυναμικά τον τίτλο της μητρόπολης της τέχνης και του design, η Κωνσταντινούπολη δεν μας αφήνει στιγμή σε εικαστική ησυχία. Μόλις εγκαινιάστηκε και «τρέχει» σε δύο venues –στις πρώην τελωνειακές αποθήκες της Istanbul Modern και στο Ελληνικό Σχολείο του Γαλατά– η πολυαναμενόμενη 1η Διεθνής Μπιενάλε Design, με 100 projects 200 καλλιτεχνών από 45 χώρες ( μέχρι 12/12, istanbuldesignbiennial.iksv.org ). Μόλις ξεκίνησε και η μεγάλη έκθεση «Monet’s Garden», που βεβαίως επικεντρώνει στους πίνακες του διάσημου ιμπρεσιονιστή με θέμα τον αγαπημένο του κήπο στο Giverny, περιλαμβάνει όμως και προσωπικά του αντικείμενα, φωτογραφίες καθώς και πορτρέτα του ίδιου και της συζύγου του Camille διά χειρός Renoir. Φιλοξενείται στο πανέμορφο μουσείο Sakip Sabanci, ένα πρώην αρχοντικό στις όχθες του Βοσπόρου που διαθέτει και πολύ καλό, μοντέρνας αισθητικής εστιατόριο ( μέχρι 6/1/13, muze.sabanciuniv.edu ). Η διεθνώς ανερχόμενη γκαλερί Rodeo της Σύλβιας Κούβαλη, πάλι, μόλις μετακόμισε σε νέο χώρο στο Ταξίμ και γιορτάζει τα πέντε της χρόνια με την προβοκατόρικη έκθεση «All that shines ain’t no gold» για την Ευρώπη της κρίσης, τις καταναλωτικές μας συνήθειες και το μιμητισμό ( μέχρι 10/11, www.rodeo-gallery.com ). Στα must-see συγκαταλέγονται επίσης οι εκθέσεις στους δύο εμβληματικούς χώρους του νέου ιδρύματος σύγχρονης τέχνης SALT: στο μεν SALT Beyoglu φιλοξενείται μεγάλη αναδρομική του Αιγυπτίου σημαντικού καλλιτέχνη Hassan Khan, που συμμετείχε και στην τελευταία Documenta ( μέχρι 6/1 ), στο δε SALT Galata η τρίτη φάση της συνεργασίας του ιδρύματος με το Van Abeemuseum της Ολλανδίας, που εστιάζει στα έργα καλλιτεχνών και από τις 2 χώρες από τις αρχές του 20ού αιώνα μέχρι τη δεκαετία του ’60 ( μέχρι 30/12, www.saltonline.org ). Η Autoban είναι η καλύτερη και πιο πολυβραβευμένη design ομάδα της Κωνσταντινούπολης και σχεδιάζει από αρχιτεκτονικά κτίρια μέχρι έπιπλα ( autoban212.com ). η επίσκεψη στον εκθεσιακό της χώρο στο Akaretler είναι η ιδανική αφορμή για εξερεύνηση και της υπόλοιπης συνοικίας, που είδε πολύ πρόσφατα τις μετοχές της να ανεβαίνουν λόγω των εγκαινίων του ξενοδοχείου «W».

Κεμπάπ και συμπάθεια!

 Το κατάστημα του  αχτύπητου ντιζάιν  διδύμου Autoban  στο Nisantasi
Το κατάστημα του αχτύπητου ντιζάιν διδύμου Autoban στο Nisantasi
Hot νέα άφιξη το bar-restaurant «Date» στο Beyoglu. Στο ισόγειο σερβίρονται δημιουργικά πιάτα, όπως πατέ από συκώτι κοτόπουλου με μάνγκο και μαρμελάδα μήλου ή καπνιστός σολομός με σαλάτα από μάραθο και αβοκάντο, ενώ στα δωμάτια του επάνω ορόφου, που λειτουργούσε κάποτε ως ατελιέ, Τούρκοι designers εκθέτουν τις δημιουργίες τους ( +902122438127, www.date.com.tr ). Στην ίδια γειτονιά, σε ένα στενάκι της Istiklal, το «Zubeyir» φημίζεται για το κεμπάπ του, οπότε η κράτηση είναι απαραίτητη ( +902122933951, www.zubeyirocakbasi.com ). Εξίσου καλές επιλογές για κρεατοφάγους αποτελούν τα «Adana Yuzevler» ( +902122870101, www.yuzevler.com.tr ) και «Gunaydin» ( +902122655252, www.gunaydinet.com ) στη Nispetiye Caddesi στο Etiler.

Πού να μείνετε

 Όλοι οι δρόμοι περνούν  από την Istiklal
Όλοι οι δρόμοι περνούν από την Istiklal
Ξενοδοχείο-συνώνυμο της Πόλης, το «Pera Palace Hotel» γράφει τη δική του ιστορία στο Beyoglu από το 1892. Πέρα από αρχηγούς κρατών, βασιλιάδες, βασίλισσες, συγγραφείς και καλλιτέχνες, η διασημότερη ένοικος του ξενοδοχείου ήταν από το 1926 μέχρι το 1932 η Αγκάθα Κρίστι, ενώ η πρόσφατη ανακαίνιση του 2010 συντελεί στη συνέχιση του μύθου του ( +902123774000, www.jumeirah.com ). Το κλασικού τύπου city hotel «Marriott Istanbul Asia» ( +902165700000, www.marriott.com ) ακολουθεί τις υψηλές προδιαγραφές της γνωστής αλυσίδας και αποτελεί ιδανική επιλογή για διαμονή στην ασιατική πλευρά. Ακόμη και τα στάνταρ δωμάτια είναι ιδιαίτερα πολυτελή, ευρύχωρα και διαθέτουν μεγάλα μπάνια. Τσεκάρετε το site του για τις προσφορές του τα weekends. Το «Renaissance Istanbul Bosphorus Hotel», επίσης της Marriott, άνοιξε μόλις πριν από δύο μήνες επί της λεωφόρου Barbaros στο Besiktas. Βρήκα πολύ φιλόξενο το lobby με τη βιβλιοθήκη, το μπαρ και τις αναπαυτικές πολυθρόνες, εντυπωσιάστηκα με τη μεγάλη πισίνα του τελευταίου ορόφου που καλύπτεται με γυάλινη οροφή, ενώ τα δωμάτια, αν και μικρά, διαθέτουν μεγάλα μπάνια ( 902123407000, www.marriott.com ). Τέλος, κεντρικό και σχετικά οικονομικά το «Cihangir Hotel» ( +902122515317, www.cihangirhotel.com ).