14 πράγματα που αξίζει να γνωρίζετε για την Mozzarella Buffalo

Πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή και νόστιμα τυριά παγκοσμίως.

 Τι γνωρίζετε όμως μέχρι σήμερα για αυτό;

1. Η περιοχή της Καμπανίας της Ιταλίας αποτελεί Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (DOP) για την μοτσαρέλα Buffalo. Συγκεκριμένα, το αγαπημένο μας τυρί προέρχεται από τα χωριά Caserta και Salermo (σε ποσοστό 90%) και λιγότερο από τη Νάπολη και τις γύρω περιοχές.
2. Κάθε χρόνο στην Καμπανία πραγματοποιούνται περισσότεροι από 10 χιλιάδες έλεγχοι προκειμένου να πιστοποιηθεί η ποιότητα του τυριού σε όλα τα στάδια παραγωγής του. Αυτός ο αριθμός, καθιστά την Mozzarella Buffalo ένα από τα τυριά με τις περισσότερες “εγγυήσεις” ποιότητας.
3. Τα θηλυκά βουβάλια είναι αυτά που προσφέρουν τις πιο ακριβές μοτσαρέλες, και μάλιστα εκείνα που ζουν σε ένα ζεστό και με υγρασία περιβάλλον. Το γάλα που χρησιμοποιείται πρέπει να είναι πλήρες σε λιπαρά και ολόφρεσκο και στην συνέχεια να θερμανθεί στους 33-39 βαθμούς Κελσίου.
4. Ετυμολογικά η λέξη Mozzarella βγαίνει από το ρήμα “mozzare” που εξηγεί την κίνηση του χεριού που γίνεται για να ξεχωρίσει η κρούστα του γάλακτος από το υπόλοιπο μέρος.
5. Η DOP Mozzarella από την Ιταλική Καμπανία είναι τόσο ελαστική σαν τσίχλα και μάλιστα όταν την κόψουμε ή την δαγκώσουμε ξεχειλίζει από φρέσκο γάλα.
6. Τα βουβάλια που δίνουν το γάλα για την μοτσαρέλα τρέφονται αποκλειστικά με γρασίδι και καλαμπόκι.
7. Η ιδανική θερμοκρασία συντήρησης του τυριού είναι μεταξύ 10 και 17 βαθμών Κελσίου. Όσο για την ιδανική θερμοκρασία για να την απολαύσουμε, είναι σε ίση με του δωματίου.
8. Χρειάζονται περίπου 4 λίτρα βουβαλίσιου γάλακτος για να παραχθεί τελικά 1 μόλις κιλό τυριού.
9. Κατά την διάρκεια του ετήσιου “Le Strade della Mozzarella” (Ο δρόμος της Μοτσαρέλα) παρουσιάζονται περισσότερα από 30 cooking show αποκλειστικά με DOP τυρί τα οποία συγκεντρώνουν τα βλέμματα των foodies παγκοσμίως. Διοργανώνεται στην περιοχή Paestum της Καμπανίας.
10. Το αυθεντικό χρώμα της μοτσαρέλα είναι το πάλλευκο, το οποίο πολλές φορές συγκρίνεται με εκείνο της λευκής πορσελάνης. Το χρώμα της διαφέρει από της αγελάδας το οποίο είναι κιτρινωπό και έτσι είναι πιο εύκολο να ξεχωρίσουμε αν το τυρί που έχουμε μπροστά μας είναι “αυθεντικό”.
11. Το πιο σύνηθες σχήμα της Mozzarella είναι το στρογγυλό ωστόσο τα μεγέθη κάθε μπάλας διαφέρουν και μπορούμε να συναντήσουμε από μικροσκοπικές πέρλες μέχρι μεγάλα “κεφάλια”. Ο λόγος που έχει κυριαρχήσει το συγκεκριμένο σχήμα είναι για να μπορεί το αλάτι που βρίσκεται στο εσωτερικό υγρό του να εισχωρεί ομοιόμορφα σε όλο το τυρί.
12. Η Buffalo Mozzarella από την Καμπανία είναι ιδιαιτέρως πλούσια σε θρεπτικά συστατικά (288 Kcal/100 γρ.). Το βουβαλίσιο γάλα είναι πολύ πιο πλούσιο σε πρωτεΐνες, λίπη και μεταλλικά άλατα απ' ότι το αγελαδινό, ωστόσο σε αναλογία είναι πολύ χαμηλότερο σε χοληστερόλη απ' ότι το κρέας ή τα αυγά.
13. Παρά τα πλούσια θρεπτικά της στοιχεία, η Mozzarella έχει αρκετά πιο χαμηλή θερμιδική αξία απ' ότι τα υπόλοιπα παλαιωμένα Ιταλικά τυριά που κατά μέσο όρο προσφέρουν 400 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια.
14. Ιστορικά οι πρώτες ιστορικές αναφορές στην Mozzarella αναφέρονται τον 12ο αιώνα και συνδέονται με τους μοναχούς του San Lorenzo οι οποίοι προσέφεραν το τυρί “mozza” μαζί με ψωμί στους επισκέπτες του μοναστηριού τους.