Αθήνα
+18...+28° C

8 μεγάλες συναυλίες για το καλοκαίρι : από την Lady Gaga μέχρι τον Boy George και από τους Placebo έως τον Bob Dylan

Ονόματα με πολύ βαριά ιστορία αλλά και pop icons μεγάλου βεληνεκούς 
 φαίνεται ότι θα μας κάνουν να αναθεωρήσουμε τις ημερομηνίες των διακοπών μας.
Το athinorama.gr  ξεχώρισε 8 μεγάλα events και –με βάση το καλλιτεχνικό τους βάρος και μόνο– η επιλογή είναι σχεδόν προφανής.

Φυσικά εδώ και χρόνια­ στα συναυλιακά μας πράγματα έχουμε μια κατάσταση που λίγο πολύ έχει παγιο­ποιηθεί. Πάνω κάτω τα ίδια ονόματα δείχνουν να επαναλαμβάνονται κατά τακτά (ή αραιότερα ) χρονικά διαστήματα. Αυτό σημαίνει όχι μόνο ότι η επανάληψη είναι μητέρα της μάθησης, αλλά και ότι αναπτύσσονται ισχυρές σχέσεις αγάπης ανάμεσα σε κάποια γκρουπ και στο εγχώριο κοινό. Από την άλλη η γεωγραφική θέση της Ελλάδας είναι, θα λέγαμε, off the beaten track για τις τουρνέ καλλιτεχνών και συγκροτημάτων σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης. Παρά τις δύσκολες συνθήκες όμως, δεν πρέπει να είμαστε παραπονεμένοι. Μπορεί να μη μας κάθεται ο Bruce Springsteen, αλλά αυτά που ακολουθούν μας καλύπτουν πλήρως...
LADY GAGA 
Από πολλές απόψεις είναι η μεγάλη στιγμή και η ποπ συναυλιακή κορύφωση του καλοκαιριού. Και, το κυριότερο, η Lady Gaga έρχεται εδώ πάνω στην ακμή της. Γιατί, όπως κάθε pop icon, θα έχει και αυτή μια δεδομένη διαδρομή. Προς το παρόν την απολαμβάνουμε σε ένα modern disco καταιγισμό και δείχνουμε το ανάλογο ενδιαφέρον για το ArtRave και ArtPop πάρτι που στήνει. Σαφώς και θα είναι κάτι εντελώς ιδιαίτερο και μοναδικό. 
(ΟΑΚΑ, 19/9 )
PLACEBO Μπορεί να διατηρούν glam φυσιογνωμία και attitude, όμως η μουσική τους ταιριάζει περισσότερο στα πολλαπλά επίπεδα που υπονοεί η ιστορική βάση του rock. Ο Molko και ο Olsdal κινούνται από το post punk στην Brit pop και από το ηλεκτρονικό rock στο industrial με μεγάλη ευκολία, με αποτέλεσμα τα άλμπουμ τους να δίνουν μια πλήρη αισθητική απόλαυση. Αυτό συμβαίνει και με το «Loud Like Love» και, φυσικά, με τη live απόδοσή του. 
(Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, 8/8 )
ERIC BURDON 
Ξεχωρίζει με την παρουσία του στο φετινό Rockwave. Φυσιογνωμία μυθική και ταυτόχρονα γήινη, ο Eric Burdon μεταφέρει με διαχρονικό και άφθαρτο τρόπο το αυθεντικό αίσθημα των rock roots. Με ιδιαίτερο πάθος, κρατά ζωντανή τη φλόγα της μουσικής, τόσο της δικής του όσο και των blues και soul ινδαλμάτων του που δεν ζουν πια. Οτιδήποτε κι αν κάνει είναι ειλικρινές – όπως ο πιο πρόσφατος δίσκος του «Till your river runs dry». 
(Terra Vibe, 11/7 )
SIMPLE MINDS 
Στον απόηχο της περσινής «Greatest Hits + Live» τουρνέ τους, οι βετεράνοι του rock των ’80s συνεχίζουν απτόητοι την πορεία τους, που ναι μεν μπορεί να μην είναι πια ανοδική, χαρακτηρίζεται όμως από μια σταθερότητα και ποιότητα που δεν είναι εύκολο να βρεις στις μέρες μας. Οι Simple Minds έχουν αποδείξει πως είναι πάντα διατεθειμένοι να μας φτιάξουν ένα όμορφο και γεμάτο περιεχόμενο mood. 
(Τεχνόπολη, 20/6 )
BOB DYLAN 
Όπως κι αν έχει, ο άνθρωπος είναι η επιτομή της μουσικής που γενικά ονομάζουμε rock και αυτό αυτοεπιβεβαιώνεται (σχεδόν ) με κάθε νέα κυκλοφορία του. Σε ό,τι αφορά τα live του, πάντως, έχει έρθει αρκετές φορές εδώ – χωρίς όμως να φτάνει εκείνη την ιστορική πρώτη του συναυλία στον Παναθηναϊκό, το καλοκαίρι του ’89, με guest τον Van Morrison. 
(Terra Vibe, 23/6 )
JAMES Ξανάρχονται στην Αθήνα έχοντας στο πρόγραμμά τους και τα τραγούδια του νέου τους δίσκου «La petite mort», που θα κυκλοφορήσει εντός του Ιουνίου. Ο Tim Booth και οι James δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις στο ελληνικό κοινό και το γεγονός ότι διαγράφουν με την ίδια επιτυχία μια δεύτερη πορεία είναι αρκετό. 
(Θέατρο Βράχων, 15/7 )
VIOLENT FEMMES 
Πριν από 30 plus χρόνια οι Violent Femmes έπιαναν το νεανικό πνεύμα της περιόδου, που ήταν αρκούντως ανήσυχο. Τότε ήταν που έγραψαν και τα πιο επιτυχημένα τραγούδια τους πάνω σε ένα ιδιαίτερο folk-punk feeling. Το μελωδικό τους χάρισμα είναι μια ποιότητα που διατηρήθηκε και, τώρα που είναι ξανά μαζί ως γκρουπ, ο Gordon Gano και ο Brian Ritchie έρχονται να δώσουν όλη την ιστορία τους ξανά, διαμορφωμένη στο σήμερα, με το ίδιο παλιό πάθος. Δεν είναι και λίγο... 
(Stage volume 1, 16/6 )
BOY GEORGE 
Πέρυσι το καλοκαίρι έβγαλε το δίσκο «This is what I do», τον πρώτο εδώ και 18 χρόνια! Παρατηρεί κάποιος μια ρομαντική φρεσκάδα να διατηρείται στη μουσική του αν και τα ’80s έχουν παρέλθει προ πολλού. Το ίδιο πιθανώς και οι dark περίοδοι για τον Boy George, ο οποίος είναι, αν όχι το πιο μεγάλο όνομα, σίγουρα το πιο ενδιαφέρον στο 2ο φεστιβάλ En Lefko. Ο Boy George του 2014 όμως συνδυάζει την αισθητική ιδιομορφία της εποχής των Culture Club με την ωριμότητα του σήμερα. 
(Τεχνόπολη, 21/6 )