Νυχτερινή βόλτα στην Αγία Πετρούπολη

Η Αγία Πετρούπολη - πρωτεύουσα της Ρωσικής αυτοκρατορίας στο παρελθόν, είναι η προσωποποίηση της περηφάνιας και της φήμης του Ρωσικού κράτους
 που ιδρύθηκε στις 27 Μάιου του 1703. Η Αγία Πετρούπολη έγινε το σύμβολο της νέας περιόδου στη Ρώσικη ιστορία, αλλά και των καινούργιων και πρωτοφανών κατορθωμάτων για την εποχή.




Αποκαλούν συχνά την πόλη του Πέτρου ως «επινοούμενη», γιατί σε αντίθεση με τις άλλες πόλεις, η Αγ. Πετρούπολη ξεκίνησε από την «καθαρή ιδέα» του Πέτρου ο οποίος καθοδήγησε τους αρχιτέκτονες για το σχέδιο και τη μορφή της πόλης. Προσκάλεσε δεκάδες ξένους ζωγράφους, αρχιτέκτονες, γλύπτες, μουσικούς κ.α. οι οποίοι μετέφεραν το δυτικό πολιτισμό, κάτι το οποίο είναι εμφανές σήμερα, αφού νομίζεις ότι βρίσκεσαι στη Βιέννη ή τη Βουδαπέστη. Την ονομάζουν και «Βενετία του Βορρά» καθώς η πόλη διασχίζεται από αρκετά κανάλια.



Η πρόσφατη νυχτερινή βόλτα των «Όμορφων ταξιδιών» ήταν μια αξέχαστη απόλαυση. Μας βοήθησε και ο καιρός βέβαια, αλλά όποια και εποχή και να την επισκεφτείτε θα σας μαγέψει. Έχει μια ιδιαίτερη αρχοντιά, την οποία θα καταλάβετε μόνο αν περπατήσετε την πόλη, και ειδικά το βράδυ.



Χωροταξικά δεν θα συναντήσετε κανένα πρόβλημα, και θα προσανατολιστείτε εύκολα. Η βόλτα είναι πανεύκολη, αφού θα περπατήσετε την κεντρική λεωφόρο Νέβσκι, ανάμεσα στις δύο κυριότερες πλατείες της πόλης. Την «Πλατεία Εξέγερσης» (Ploshchad Vosstaniya), και την «Πλατεία των Ανακτόρων» ( Ploshchad Dvortsovaya), όπου βρίσκεται και το περίφημο μουσείο Ερμιτάζ. Η λεωφόρος Νέβσκι θεωρείται το κέντρο της πολιτιστικής και κοινωνικής ζωής της Πετρούπολης.



Η έκτασή της φτάνει τα 4,5 χλμ, ενώ χαράχθηκε αρχικά το 1711. Μην περπατήσετε μόνο πάνω στη Νέβσκι, αλλά χαθείτε στα γύρω στενά, και θα εκπλαγείτε! Εντυπωσιακό για μια στάση για καφέ το πολυτελέστατο Grand Hotel Europe, αλλά και το καφέ που σύχναζε ο Πούσκιν ο εθνικός ποιητής των Ρώσων.



Από την άνοιξη ως το φθινόπωρο, αποτελεί τουριστική ατραξιόν το άνοιγμα των 24 γεφυρών της πόλης, για τη διευκόλυνση της ναυσιπλοΐας από τη Βαλτική θάλασσα. Κάθε βράδυ ακριβώς στη 01:30 εκατοντάδες ντόπιοι και τουρίστες βλέπουν αυτό το θέαμα.
Αν επισκεφτείτε την Αγ. Πετρούπολη από τα μέσα Μάιου ως τα μέσα Ιουνίου, έχετε τη δυνατότητα να βιώσετε τις περίφημες «Λευκές νύχτες». Μια μαγική περίοδος, όπου νυχτώνει ελάχιστα ως καθόλου.



















Περισσότερες φωτογραφίες στο «Omorfa taxidia»