Προελαύνουν οι σουνίτες τζιχαντιστές στο Ιράκ

Οι σουνίτες τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) κατέλαβαν σήμερα ένα συνοριακό πέρασμα στη μεθόριο με τη Συρία
13η ημέρα της προέλασής τους στο Ιράκ, διασφαλίζοντας τον έλεγχο του δυτικού τμήματος της χώρας που βρίσκεται στα πρόθυρα της διάλυσης.

Στους δρόμους της Βαγδάτης, χιλιάδες σιίτες εθελοντές ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του σιίτη ηγέτη Μοκντάντα Σαντρ οργανώνοντας μία επίδειξη ισχύος απέναντι στην επίθεση των τζιχαντιστών του ΙΚΙΛ.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι αρχίζει αύριο περιοδεία στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη για το Ιράκ, καθώς η Ουάσινγκτον είναι ανήσυχη για την προέλαση του ΙΚΙλ, επικρίνοντας παράλληλα την πολιτική των θρησκευτικών διακρίσεων του σιίτη πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι.
Αφού κατέλαβαν τη Μοσούλη, δεύτερη πόλη της χώρας, μεγάλο μέρος της επαρχίας της Νινευί, του Τικρίτ και τμήματα των επαρχιών Σαλαχεντίν, Κιρκούκ και Ντιγιάλα, οι δυνάμεις του ΙΚΙΛ κατέλαβαν σήμερα το συνοριακό πέρασμα του Αλ-Κάιμ στην επαρχία Αλ- Ανμπαρ.

Δεν υπάρχουν παρά δύο ακόμη επίσημα συνοριακά περάσματα επί της μήκους 600 χιλιομέτρων μεθορίου ανάμεσα στη Συρία και το Ιράκ.
Οι τζιχαντιστές του ΙΚΙΛ που φιλοδοξούν να ιδρύσουν ισλαμικό κράτος σε μία ζώνη ανάμεσα στο Ιράκ και τη Συρία, δραστηριοποιούνται και στη σύρραξη στη Συρία, όπου έχουν προωθηθεί στη συνορεύουσα με το Ιράκ επαρχία Ντέιρ Εζόρ.

Μετά τον αιφνιδιασμό των πρώτων ημερών της προέλασης του ΙΚΙΛ, οι θρησκευτικοί ηγέτες των σιιτών κάλεσαν τους πολίτες να πάρουν τα όπλα για να υπερασπισθούν τη χώρα απέναντι στους τζιχαντιστές σουνίτες, οι οποίοι απειλούν να προωθηθούν στη Βαγδάτη και τις ιερές πόλεις Κερμπάλα και Νατζάφ.

Ο ισχυρός σιίτης ηγέτης Μοκντάντα Σαντρ , ο οποίος απηύθυνε έκκληση για την προστασία των ιερών τόπων του Ιράκ, ανακοίνωσε τη σύσταση στρατιωτικής δύναμης που ονομάζεται Σαράγια αλ-Σάλαμ (τάγματα της ειρήνης) που αποτελούνται από εθελοντές.

Στη σιιτική συνοικία της Βαγδάτης Σαντρ Σίτι χιλιάδες εθελοντές παρήλασαν σήμερα με τα όπλα στα χέρια φωνάζοντας "Μάχντι" , το όνομα του 12ου προφήτη για τους σιίτες.
Η νέα στρατιωτική δύναμη θα ενταχθεί στις τάξεις των χιλιάων Ιρακινών που παρουσιάσθιηκαν ως εθελοντές, μετά τις εκκλήσεις της ιρακινής κυβέρνησης, αλλά κυρίως μετά τα μηνύματα του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη των σιιτών του Ιράκ Αλι Σιστάνι.

Την ώρα που ο ιρακινός στρατός προσπαθεί να ανασυνταχθεί έπειτα από τον αιφνιδιασμό των δυνάμεων του ΙΚΙΛ, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα υποσχέθηκε την αποστολή 300 στρατιωτικών συμβούλων στο Ιράκ, αποκλείοντας ωστόσο τις αεροπορικές επιδρομές, που ζητούσε η ιρακινή κυβέρνηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ