Καλοκαιρινές διακοπές στη Σέριφο

Νησί γεμάτο έντονες αντιθέσεις, μαγεύει κάθε επισκέπτη με την πρώτη ματιά.
 Άσπρα σπίτια με πολύχρωμα παράθυρα, γραφικά σοκάκια, ανεμόμυλοι, απάνεμες παραλίες στη σκιά των δέντρων και ηρεμία, είναι τα χαρακτηριστικά του νησιού που κάνουν τις διακοπές στη Σέριφο ξεχωριστές. 
Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Χώρα, χτισμένη σε ύψωμα 200 μέτρων. Όποια κατεύθυνση κι αν πάρετε θα βρείτε μία παραλία για να απολαύσετε το μπάνιο σας και ένα γραφικό οικισμό για να κάνετε βόλτες. Στα θετικά του νησιού είναι ότι δεν έχει υπερβολικό τουρισμό και έχει διατηρήσει την ταυτότητα του,γράφει το traveltipsgr. 
Λιβάδι Είναι ο πρώτος οικισμός που θα δείτε, καθώς εκεί βρίσκεται το λιμάνι και είναι ακριβώς κάτω από την Χώρα, μόλις 5χλμ μακρυά. 
 
Λευκά παραδοσιακά σπίτια, αμέτρητες βαρκούλες στον μόλο με λευκά σπιτάκια παραδοσιακής κυκλαδικής αρχιτεκτονικής, και βαρκούλες που λικνίζονται στο μόλο του, πολλά μπαρ και ταβέρνες και μία από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού, ο Αυλόμωνας, η μοναδική οργανωμένη παραλία με ξαπλώστρες και ομπρέλες. 
Χώρα Στη χώρα θα θαυμάσετε την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των σπιτιών στις συνοικίες ανάμεσα στα αμέτρητα σοκάκια. 
Προχωρώντας προς τα πάνω, θα φτάσετε στην κορυφή με τα ερείπια του ενετικού κάστρου, όπου βρίσκεται και η εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου. Από εκεί θα δείτε όλο το Αιγαίο να απλώνεται μπροστά σας και σίγουρα θα βγάλετε πολλές φωτογραφίες με φόντο τα γύρω νησιά - Σίφνος, Μήλος, Κύθνος και Κίμωλος.  
Λίγο πιο κάτω, θα συναντήσετε την εκκλησία του  Άϊ Γιάννη του Θεολόγου. Είναι χτισμένη στο κοίλωμα ενός βράχου πάνω στα ερείπια του αρχαίου ναού της Αθηνάς. 
Δείτε στην κεντρική πλατεία το νεοκλασικό κτίριο που στεγάζει το Δημαρχείο και δίπλα την μητρόπολη του νησιού. 
 
Επισκεφτείτε το Λαογραφικό Μουσείο με αντικείμενα της παραδοσιακής ζωής του νησιού και δείγματα ορυκτών. Στο αρχαιολογικό μουσείο εκτίθενται τα ευρήματα κλασσικής, ελληνιστικής και ρωμαϊκής περιόδου που έχουν βρεθεί στο νησί. 
 
Δείτε την πλατεία των μύλων με τους δύο ανεμόμυλους που σώζονται ολόκληροι και τα ερείπια πολλών άλλων που δυστυχώς έχουν καταστραφεί. 
 
Κουταλάς
Εκτός από τη Χώρα αξίζει να επισκεφτείτε τον Κουταλά,  στη νοτιοδυτική πλευρά της Σερίφου. Είναι ένας παραθαλάσσιος οικισμός, ο οποίος αναπτύχθηκε την εποχή της εκμετάλλευσης των μεταλλείων και αποτελούσε μεταλλευτικό κέντρο του νησιού. Στην περιοχή υπάρχουν ακόμα ερείπια της εποχής των μεταλλείων (σκάλα φόρτωσης, βαγονέτα και άλλα μηχανήματα) καθώς και αμέτρητες στοές ορυχείων στις γύρω πλαγιές που είναι βαμμένες με το χρώμα του σιδήρου. 
Ο οικισμός διαθέτει μια πανέμορφη παραλία με άμμο και βότσαλα στη σκιά των αλμυρίκιων. Στη γύρω περιοχή βρίσκεται  ο Θρόνος του Κύκλωπα, ένα σπήλαιο με σταλαγμίτες και σταλακτίτες που όμως δεν είναι επισκέψιμο.   
Μεγάλο Λιβάδι
Άλλος ένας οικισμός μεταλλίων, όπου υπάρχει ακόμα μια μεγάλη μεταλλική σκάλα φόρτωσης – εκφόρτωσης μεταλλεύματος, με το ένα   άκρο της να πατά στη στεριά και το άλλο μέσα στη θάλασσα. 
Θα δείτε βαγονέτα, μηχανήματα εξόρυξης και ερείπια κτιρίων. Μετά τη σκάλα, υπάρχουν δύο μικρά πετρόκτιστα κτίρια, τα Λουτρά, όπου ανάβλυζε κόκκινο χλιαρό ιαματικό νερό. Για να φτάσετε εκεί όμως πρέπει να περπατήσετε πάνω σε βράχια ή να πάρετε βάρκα.
Η παραλία Μέγα Λιβάδι βρίσκεται στον ομώνυμο οικισμό του νησιού. Από τις πιο όμορφες ακρογιαλιές του νησιού με λεπτή άμμο και παραλιακά ταβερνάκια.
Τα Λιβαδάκια βρίσκονται μέσα στον ομώνυμο οικισμό. Μία όμορφη παραλία με λεπτή άμμο που συγκεντρώνει αρκετούς επισκέπτες. Κοντά στην παραλία θα βρείτε παραθαλάσσια ταβερνάκια.
Πρόσβαση στο νησί Το καλοκαίρι υπάρχει καθημερινή σύνδεση με τον Πειραιά αλλά και με τα γειτονικά νησιά. Το ταξίδι με το πλοίο είναι 4 ώρες ενώ με ταχύπλοο 2,5 περίπου ώρες. Για ακτοπλοϊκά εισιτήρια δείτε εδώ
Διαμονή   Στο νησί υπάρχουν αρκετά μικρά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια. 
tips * Επισκεφτείτε τον οικισμό Παναγία με την αρχαιότερη εκκλησία του νησιού, χτισμένη γύρω στο 950, ειδικά τον δεκαπενταύγουστο που έχει πανηγύρι.
*Να δοκιμάσετε την τοπική σπεσιαλιτέ: ρεβιθάδα- ρεβίθια στο φούρνο με δενδρολίβανο και τις μαραθοτηγανίτες.  Άλλα παραδοσιακά προϊόντα της Σερίφου είναι οι λιαστές ντομάτες, η φάβα, η ξινομυζήθρα και τα ντόπια λουκάνικα. Δοκιμάστε επίσης ντόπιο κρασί αλλά και τη σούμα, ένα είδος ρακής.