Lamda Development>Ετσι θα δημιουργηθεί η "Ριβιέρα της Αθήνας"

Το όραμά της για την αξιοποίηση του Ελληνικού παρουσίασε η Lamda Development
 μια επένδυση - μαμούθ που εκτιμάται ότι θα προσελκύσει 1 εκατομμύριο επιπλέον τουρίστες στην Αθήνα και θα δημιουργήσει 50.000 νέες θέσεις εργασίας.

Πως θα δημιουργηθεί η «Ριβιέρα της Αθήνας»
Η αξιοποίηση του Ελληνικού, γίνεται με την σφραγίδα του διεθνούς φήμης αρχιτεκτονικού γραφείου Foster and Partners, το οποίο σε συνεργασία με την Lamda Development έχει εκπονήσει τις ακόλουθες βασικές αρχές σχεδιασμού:
  • Δημιουργία και συντήρηση ενός πάρκου 2 εκ. τεταγωνικών μέτρων. Το πάρκο, θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, με ελεύθερη πρόσβαση για το κοινό και θα αποτελέσει ζωντανό πνεύμονα πρασίνου.
  • Αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου με την πραγματοποίηση έργων για τη δημιουργία μιας συνεχόμενης αμμώδους παραλίας, μήκους μεγαλύτερης του 1χλμ και πλάτους περίπου 50μ. στην περιοχή του Αγίου Κοσμά. Το παραλιακό μέτωπο θα είναι ελεύθερο για το κοινό, ενώ θα δημιουργηθούν εντυπωσιακές και υπερσύγχρονες υποδομές, όπως οι ακόλουθες: Μια νέα μαρίνα για μικρά σκάφη. Δυο ξενοδοχειακές μονάδες. Εμπορικές δραστηριότητες. Αθλητικές εγκαταστάσεις και οικιστικές αναπτύξεις.
  • Το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, το οποίο σήμερα παρουσιάζει εικόνα πλήρους εγκατάλειψης και απαξίωσης, θα φιλοξενήσει εκτάσεις όπως ιδρύματα & campus στέγασης φοιτητών, διεθνή ιδρύματα υγείας, καθώς και ένα πρότυπο Επιχειρηματικό Πάρκο. 

Τα κοινωνικά οφέλη από την αξιοποίηση του Ελληνικού

Η επένδυση στο Ελληνικό, είναι μια «ανοιχτή» επένδυση, καθώς θα έχει πολλαπλές θετικές επιδράσεις στην κοινωνία, όπως οι ακόλουθες:
  • Βελτίωση και εκσυγχρονισμός των έργων υποδομής που θα συνεισφέρουν τελικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των μόνιμων κατοίκων, εργαζομένων και επισκεπτών της ευρύτερης περιοχής.
  • Οργανωμένη πολεοδόμηση μέσα στον αστικό ιστό, με στρατηγικό σχεδιασμό των χρήσεων γης και κατάλληλη κατανομή κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων για την εξυπηρέτηση των χρηστών του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού- Αγ. Κοσμά και των γειτονικών δήμων.

Τα οικονομικά οφέλη από την αξιοποίηση του Ελληνικού

Η επένδυση στο Ελληνικό, θα δώσει ισχυρή ώθηση στην ελληνική οικονομία σε όλα τα επίπεδα:
  • Δημιουργία 50.000 θέσεων εργασίας μακροπρόθεσμα, με αντίστοιχη δημιουργία νέων Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων
  • Τόνωση του επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα, σε μια περίοδο όπου οι επενδύσεις, τόσο οι ξένες όσο και οι εγχώριες φαίνεται πως είναι μονόδρομος για την έξοδο της χώρας από την κρίση.
  • Αύξηση του ΑΕΠ της χώρας κατά 2%, στο τέλος της περιόδου του έργου.
  • Ενίσχυση του τουρισμού στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Αθήνα. Σύμφωνα με μελέτες, η Αθήνα θα έχει 1 εκ. Επιπλέον τουρίστες, λόγω της επένδυσης του Ελληνικού

Τι κερδίζει το ελληνικό κράτος από την επένδυση στο Ελληνικό

Η επένδυση του Ελληνικού φέρνει μεγάλα έσοδα στο ελληνικό κράτος, καθώς η Lamda Development και οι συνεργάτες της θα καταβάλουν άμεσα τα εξής ποσά:
  • 915 εκ. για την αγορά των μετοχών της «Ελληνικό ΑΕ» για 99 χρόνια.
  • Ανάληψη κόστους 1,2 δισ. ευρώ για την υλοποίηση του συνόλου των έργων υποδομών που αφορούν την κατασκευή του Μητροπολιτικού Πάρκου, τις υποδομές για δρόμους και δίκτυα κοινής ωφέλειας, τα έργα σύνδεσης Τραμ και Μετρό και την υπογειοποίηση τμήματος της Λεωφόρου Ποσειδώνος.
  • Το 30% των κερδών θα αποδίδεται στο κράτος σε ποσοστά απόδοσης της επένδυσης πάνω από 15%
  • Τα έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο στην 25ετη επενδυτική δραστηριότητα της Ελληνικό ΑΕ, θα είναι 5 δισ, ευρώ από τους φόρους και 5,5 δισ. ευρώ από ασφαλιστικές εισφορές 
  • Τέλος, το κόστος για την συντήρηση, την καθαριότητα και την ανανέωση του κοινόχρηστου τεχνικού εξοπλισμού, καθώς και η συντήρηση των έργων υποδομής και των χώρων πρασίνου, ανέρχονται σε 12 εκ. ευρώ ετησίως.

Το προφίλ των επενδυτών

 Η επένδυση στο Ελληνικό από την Lamda Development του Ομίλου Λάτση, σηματοδοτεί και την αρχή της έλευσης ξένων επενδυτών στη χώρας μας. Η Lamda Development είναι γνωστή ως μια από τις πιο υγιείς εταιρείες της Ελλάδας και οι «συμπαίκτες» της, αποτελούν επίσης κολοσσούς στο παγκόσμιο επιχειρηματικό γίγνεσθαι.

Al Maabar, από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Η Al Maabar αναλαμβάνει στο εξωτερικό έργα ανάπτυξης ακινήτων μικτής χρήσης τα οποία εναρμονίζονται πλήρως με την φυσιογνωμία και την τοπική κληρονομιά κάθε περιοχής, προσθέτοντάς έτσι αξία στις τοπικές κοινωνίες και συνολικά στη χώρα υποδοχής της επένδυσης.
Τα κύρια έργα της Al Maabar, βρίσκονται στην Ιορδανία και το Μαρόκο: Το MarsaZayed στην Aqaba της Ιορδανίας, το St. Regis Amman και το The Residence sat the St. Regis Amman, στην Ιορδανία, και το Bab Al Bahr στην Bouregreg Valley μεταξύ Rabat Sale, στο Μαρόκο.

Η κινεζική Fosun International

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1992 με RMB 38.000 ως αρχικό κεφάλαιο.  Στις 16 Ιουλίου του 2007, η Fosun International προχώρησε σε εισαγωγή στο Main Board του χρηματιστηρίου του Hong Kong.
Σήμερα, η αξία κεφαλαιοποίησης της Fosun ανέρχεται στα HKD 33.4 δισ.
Η Fosun κυρίως επενδύει σε τομείς όπως: η κατανάλωση και η αναβάθμιση της κατανάλωσης, οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, η ενέργεια, η αναβάθμιση της παραγωγής ενέργειας, καθώς και η ανάπτυξη του κατασκευαστικού κλάδου, με προοπτική την ταχεία ανάπτυξη της οικονομίας της Κίνας.
Πηγή