''Magic'' Johnson ο μάγος της μπάλας


Ο Έρβιν Τζόνσον Τζούνιορ, λοιπόν γεννήθηκε 14 Αυγούστου του 1959 και μεγάλωσε στην πόλη Λάνσινγκ του Μίτσιγκαν.
 Από τα πρώτα χρόνια της ζωής του ο γιος του Έρβιν και της Κριστίν Τζόνσον έδειξε την τάση του για την "πορτοκαλί θεά", θαυμάζοντας όσο τίποτα άλλο τον Μάρκες Χέινς.



Βαφτίστηκε "Μάτζικ"…

Μία μέρα ο δημοσιογράφος Φρεντ Στάμπλεϊ, ο οποίος αρθρογραφούσε στην τοπική εφημερίδα "Στέιτ Ζούρναλ" είδε τον πιτσιρικά Έρβιν να αγωνίζεται με το Lansing's Everett High School να σημειώνει 36 πόντους, 18 ριμπάουντ και να δίνει 16 ασίστ! Ο Στάμπλεϊ δεν μπορούσε να πιστέψει αυτό που παρακολούθησε από έναν νεαρό, ο οποίος δεν είχε κλείσει ακόμα τα 16. "This is real magic", αναφώνησε… Αυτό ήταν!

Το προσωνύμιο που έμελλε να τον συνοδεύει μέχρι τις μέρες μας είχε δοθεί με κάθε επισημότητα. Ο Τζόνσον οδήγησε, μάλιστα το λύκειο του στο απόλυτο ρεκόρ νικών με 27-1, σημειώνοντας 29,8 πόντους και 16,8 ριμπάουντ ανά παιχνίδι. Το, Μάτζικ, λοιπόν είχε κάθε λόγο να ταυτιστεί, όπως έλεγαν όλοι με τον πάντα χαμογελαστό πιτσιρικά…


Τα χρόνια που ακολούθησαν τον βρήκαν στο Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν, παρά το ασφυκτικό… πρέσινγκ από τον Ιντιάνα και το UCLA, καθώς οι εμφανίσεις του στο λύκειο αποτελούσαν πρώτο  θέμα μεταξύ των Πανεπιστημίων που ήθελαν να τον εντάξουν στις τάξεις τους.

Στην πρώτη του σεζόν με τους Σπάρτανς και προπονητή του Τζουντ Χίτκοουτ ο Τζόνσον είχε 17 πόντους, 7,9 ριμπάουντ και 7,4 ασίστ, οδηγώντας την ομάδα με ρεκόρ 25-5 στους "8" του πρωταθλήματος του NCAA. Και όλα αυτά από έναν νεαρό, ο οποίος δεν ήθελε καν να ασχοληθεί επαγγελματικά με το μπάσκετ. Στόχος του ήταν να ολοκληρώσει τις σπουδές του και εν συνεχεία να μεταδίδει αγώνες στην τηλεόραση.


Η πρώτη μάχη με τον Μπερντ

Εκείνη την χρονιά ο αποκλεισμός ήρθε από το Κεντάκι, όμως την επόμενη σεζόν (1978-79) οι Σπάρτανς θα κατάφερναν με τον "Μάτζικ" να φτάσουν στον τελικό του NCAA βρίσκονταν στον τελικό το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα ή αλλιώς τον Λάρι Μπερντ… Εκείνη ήταν και η πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο παικτών που μερικά χρόνια αργότερα θα καθήλωναν χιλιάδες κόσμο με τις "μονομαχίες" τους στα παρκέ του ΝΒΑ.

Αυτός, πάντως που χαμογέλασε στο τέλος ήταν ο Τζόνσον, καθώς το Μίτσιγκαν επικράτησε του Ιντιάνα με 75-64 και κατέκτησε τον τίτλο. Ο νεαρός "Μάτζικ" ψηφίστηκε καλύτερος παίκτης του Final-4 και πλέον ο δρόμος προς το ΝΒΑ είχε ανοίξει διάπλατα.


Τα μαγικά στο κολεγιακό πρωτάθλημα τον έφεραν στην πρώτη θέση του ντραφτ του 1979 και στους Λος Άντζελες Λέικερς. Η ευκαιρία να αγωνιστεί μαζί με τον "μεγάλο" Καρίμ Αμπτούλ Τζαμπάρ, ο οποίος αποτελεί τον πρώτο σκόρερ στην ιστορία του ΝΒΑ αποτελούσε τη μέγιστη τιμή για τον Τζόνσον.



Επιβάλει το ταλέντο του

Στην πρώτη του χρονιά κατάφερε στην κανονική περίοδο να σημειώσει 18 πόντους με 7,7 ριμπάουντ και να δώσει 7,3 ασίστ. Μία εξαιρετική επίδοση που θα του έδινε μια θέση στην καλύτερη ομάδα πρωτοεμφανιζόμενων του ΝΒΑ.

Εκείνη η πρώτη χρονιά , λοιπόν ολοκληρώθηκε με την παρουσία του στους τελικούς του πρωταθλήματος απέναντι στους 76rs. Στο έκτο παιχνίδι της σειράς και ενώ οι Λος Αντζελες Λέικερς είχαν προβάδισμα με 3-2 νίκες ένας τραυματισμός του Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ δίνει το… ερέθισμα στον προπονητή των Λέικερς να βάλει τον Τζόνσον να αγωνιστεί ως σέντερ. Και εκείνος φρόντισε να μην τον απογοητεύσει…

Το ματς ολοκληρώνεται με τον "Μάτζικ" να σημειώνει 42 πόντους, 15 ριμπάουντ και 7 ασίστ. Κάτι που του έδωσε εκτός από το πρωτάθλημα και το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη των τελικών.


Πολλά δολάρια…

Τη σεζόν 1980-81 και παρά τους συχνούς τραυματισμούς του στο γόνατο οι Λέικερς αποφασίζουν να τον κάνουν τον πιο ακριβοπληρωμένο παίκτη παγκοσμίως, προσφέροντας συμβόλαιο, το οποίο θα του απέφερε 25 εκατομμύρια δολάρια!

Τόσα πολλά είχαν επενδύσει οι "Λιμνάνθρωποι" επάνω του που σε έναν τσακωμό του με τον προπονητή της ομάδας Γουέστχεντ, η διοίκηση της ομάδας αποφασίζει να τον αντικαταστήσει και να φέρει στην τεχνική ηγεσία του συλλόγου τον Πατ Ράιλι…

Παρόλα αυτά οι Λέικερς πήγαν για ακόμα μία φορά στους τελικούς και ο Τζόνσον τους χάρισε ακόμα ένα δαχτυλίδι πρωταθλητή. Εκείνη την χρονιά, μάλιστα ο "Μάτζικ" έγινε ο τρίτος παίκτης μετά τους Τσάμπερλεϊν και Ρόμπερτσον που καταφέρνει να έχει την ίδια σεζόν πάνω από 700 πόντους, 700 ριμπάουντ και 700 ασίστ.



"Magic" vs Μπερντ

Η επόμενη χρονιά θα βρει τους Σίξερς πρωταθλητές και από το 1983-84 αρχίζουν οι "επικές μάχες" με τους Μπόστον Σέλτικς και τον παλιό γνωστό του από το κολέγιο Λάρι Μπερντ. Τόσο οι Λέικερς, όσο και οι Σέλτικς φτάνουν με σχετική άνεση στον τελικό, με τον Μπερντ να παίρνει την εκδίκηση του για την απώλεια του κολεγιακού πρωταθλήματος σχεδόν πέντε χρόνια πριν, οδηγώντας τη Βοστόνη στο πρωτάθλημα.
Το 1984-85, όμως ήρθε η ώρα του  "Μάτζικ" να πανηγυρίσει. Με τον Τζαμπάρ να διανύει το 38ο έτος της ηλικίας τους, οι Λέικερς φτάνουν στο πρωτάθλημα, ένα πρωτάθλημα που ίσως ήταν και το καλύτερο των δύο.


Τα χρόνια περνάνε και οι δύο ομάδες εναλλάσσονται στην κορυφή. Οι Λέικερς χάνουν τον τίτλο του 86’, κερδίζουν εκείνον του 87’, με τον Τζόνσον να κρίνει την έκβαση του τελευταίου ματς, καθώς σημείωσε καλάθι στην εκπνοή και πάνω από α χέρια του σέντερ των Σέλτικς, Ρόμπερτς Πάρις. Αποτέλεσμα; Ακόμα ένα βραβείο MVP στη συλλογή του.

Τη σεζόν 1987-88 οι Λέικερς στέφθηκαν πρωταθλητές για δεύτερη διαδοχική χρονιά, κάτι που καμία ομάδα δεν μπορούσε να κάνει από το 1969! Το 1989 ένας τραυματισμός του Τζόνσον δίνει ουσιαστικά τον τίτλο στους Πίστονς, οι οποίοι ισοπέδωσαν τους Λέικερς με 4-0.
Τη σεζόν 1990-91 ο "Μάτζικ" οδήγησε και πάλι τους Λος Αντζελες Λέικερς στον τελικό, αυτή την φορά απέναντι στους Μπουλς των Μάικλ Τζόρνταν, Σκότι Πίπεν. Ο τελευταίος περιορίζει σε μεγάλο βαθμό τον Τζόνσον και το δαχτυλίδι πηγαίνει στο Σικάγο.


Η ανακοίνωση του τέλους…
Την επόμενη χρονιά οι Λέικερς και ο "Μάτζικ" Τζόνσον θέλουν να πάρουν την εκδίκηση τους. Παρόλα αυτά, η «βόμβα» που σκάει από το πουθενά ταρακουνά ολόκληρη την παγκόσμια κοινή γνώμη…
Ήταν 7 Νοεμβρίου του 1991. Ο Τζόνσον με δάκρυα στα μάτια αποκαλύπτει σε συνέντευξη Τύπου ότι είναι φορέας του AIDS. "Αποσύρομαι γιατί έχω προσβληθεί από AIDS"! Η ανακάλυψη έγινε τυχαία. Έπρεπε να επεκτείνει την ασφάλεια ζωής και σε μία εξέταση αίματος έγινε η τραγική αποκάλυψη. Παρόλα αυτά, η γυναίκα του η Κούκι, η οποία κυοφορούσε το πρώτο τους παιδί δεν είχε προσβληθεί από τον ιό.
Το κορμί του μπορούσε να παίξει μπάσκετ, αλλά ήταν άρρωστο. Τέθηκαν πολλά ερωτήματα, αν θα μπορούσε να κολλήσει κανέναν μέσα στο παιχνίδι, αν θα έχει μεγάλη επίπτωση στην υγεία του, αν, αν, αν… Η απόφαση του ήταν οριστική, δεν θα έπαιζε ξανά. Παρόλα αυτά και παρότι συμπεριλήφθηκε αυτόματα στην λίστα των τραυματιών ψηφίστηκε να λάβει μέρος κανονικά στο All Star Game.
Κάτι που τελικά έκανε, καθώς οδήγησε τη Δύση στη νίκη επί της Ανατολής με 153-113 και με το κοινό να τον αναδεικνύει MVP του All Star Game. Επόμενο βήμα οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Βαρκελώνης. Ο Τζόνσον βρέθηκε εκεί αθλητές όπως η Στέφι Γκραθ και ο Σαν Επιφάνιο έσπευσαν να τον αγκαλιάσουν, προτού πει το "αντίο".

Το 1993-94 ο Μάτζικ ανέλαβε για ένα διάστημα χρέη προπονητή στους Λέικερς, όμως μετά τις 5 ήττες σε έξι παιχνίδια ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί στο τέλος της σεζόν. "Επιστρέφω στην προσωπική μου ζωή. Προσπάθησα να το κάνω και το 1992 αλλά δεν μπορούσα", θα πει προτού αποχωρήσει οριστικά και έπειτα από μία προσπάθεια να αγωνιστεί και πάλι.



Μάχη ενάντια στο AIDS
Ίσως το κεφάλαιο μπάσκετ να είχε κλείσει για εκείνον, όμως η μάχη με την ανίατη ασθένεια μόλις είχε αρχίσει. Ο Τζόνσον είχε από το 1992 ενταχθεί στην Εθνική Επιτροπή των ΗΠΑ για το AIDS, προτού παραιτηθεί, τονίζοντας ότι η επιτροπή δεν κάνει απολύτως τίποτα!
Έτσι, αποφασίζει να προχωρήσει στην ίδρυση του "Magic Johnson Foundation" για να βοηθήσει όσο μπορεί στην καταπολέμηση τουAIDS. Πρώτο και κύριο μέλημα η ενημέρωση γύρω από την ασθένεια. "Να δείξουμε στους ανθρώπους το πώς θα το αντιμετωπίσουν", είχε πει.
Από την πρώτη στιγμή προσπάθησε να περάσει το μήνυμα ότι το AIDS δεν συνδέεται μόνο με τα ναρκωτικά και την ομοφυλοφιλία. Πάλεψε και παλεύει για αυτό. Άλλωστε, δεν έχει μάθει να σκύβει το κεφάλι. Και αν πλέον μία ντρίπλα ή μία τυφλή πάσα δεν αρκεί για να βγει νικητής, εκείνος ξέρει τουλάχιστον ότι δεν πρόκειται να χάσει. Ο "Μάτζικ" δεν θα το επέτρεπε στον εαυτό του…


Έχει πει «the magic words»…

"Ήταν η πρώτη φορά που κράτησα λογαριασμό... αγκαλιάς" (έπειτα από το all-star του 1992, είχε ήδη αποχωρήσει).

"Αν ο Θεός ήταν μπασκετμπολίστας, θα ήταν ο Μάικλ Τζόρνταν".

"Δεν έχουν όλοι σε μια πρωταθλήτρια ομάδα την ίδια δημοσιότητα. Όλοι όμως είναι πρωταθλητές".

"Δεν σκέφτηκα ποτέ να εγκαταλείψω τον αγώνα για την ενημέρωση του AIDS. Αυτό που πρέπει να κάνεις όταν έχει προσβληθεί, είναι να παίρνεις τα φάρμακά σου, να ακολουθείς συγκεκριμένη διατροφή και πάνω από όλα να έχεις θέληση για ζωή.

Πριν δημοσιοποιήσω την ασθένειά μου, το συζήτησα με τη γυναίκα μου και αποφάσισα να το κάνω γιατί ήθελα να δώσω το σωστό παράδειγμα".

"Είμαι επιχειρηματίας επιτυχημένος, γιατί δεν μου αρέσει να χάνω πουθενά. Ούτε όταν παίζω μπάσκετ με τους φίλους μου. Αυτό που μου λείπει είναι ότι δεν έχω πλέον αντιπάλους τους Τζόρνταν και Μπερντ".

"Υπάρχουν κι άλλα πράγματα στη ζωή πέρα από το μπάσκετ. Τελικά το κατάλαβα".


Οι αλλαγές του ΝΒΑ έπειτα από την ασθένεια του Τζόνσον:
Οτιδήποτε έχει σχέση με αίμα, πρέπει να αποστειρώνεται, ώστε να υπάρχει προστασία από το AIDS και την ηπατίτιδα.

Οι γιατροί πρέπει να φορούν γάντια, όταν αντιμετωπίζουν περιπτώσεις αιμορραγίας.

Τα χέρια και ότι έχει σχέση με την επιδερμίδα πρέπει να πλένονται καλά έπειτα από κάθε επαφή με το αίμα.

Όταν ένας παίκτης αιμορραγεί βγαίνει αμέσως από το γήπεδο.

Η καριέρα του:

5 φορές πρωταθλητής του ΝΒΑ (1980, 1982, 1985, 1987, 1988).
3 φορές MVP του ΝΒΑ (1987, 1989, 1990).
3 φορές MVP τελικών του ΝΒΑ (1980, 1982, 1987).
2 φορές MVP σε All Star Game (1990, 1992).
12 συμμετοχές σε All Star Game (1980, 1981, 1982, 1983, 1984, 1985, 1986, 1987, 1988, 1989, 1990, 1991, 1992).
Χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες με τις ΗΠΑ (1992).

Ξέρατε ότι…

1. Η στιγμή της ανακοίνωσης απόσυρσης του Τζόνσον ήταν από τις πιο ιστορικές στην ιστορία του αθλητισμού και το τηλεοπτικό δίκτυο ESPN την κατέταξε στην 17η θέση τα τελευταία 25 χρόνια.
2. Όταν έκλεισε τα σαράντα (2000), υπέγραψε διετές συμβόλαιο συνεργασίας με μία σουηδική ομάδα, η οποία είχε πάρει το όνομά της από εκείνον.
3. Όταν ο ανακοίνωσε την επιστροφή του στην ενεργό δράση, ο Καρίμ Αμντούλ Τζαμπάρ ήθελε να αγωνιστεί μαζί του και πρότεινε στους Λέικερς να επιστρέψει και εκείνος, κάτι που δεν δέχτηκε ο σύλλογος.
4. Είναι πρόεδρος του ιδρύματος  "Magic Johnson Foundation", που σκοπό έχει την ενημέρωση του κόσμου για το HIV.


Ο δικός μου Magic Johnson
 Ο Νίκος Παπαιωάννου γράφει ένα lifestory για τον Magic. Όπως τον έζησε εκείνος.