Greek Summer Dream: Χαλκιδική

Από τη hot Κασσάνδρα στην cool Σιθωνία, χορταίνεις πράσινο, κολυμπάς σε νερά καθαρά σαν κρύσταλλο και αφήνεσαι στα χάδια του ήλιου της πάνω στις αμμουδιές του ονείρου! 
Οι δασικές εκτάσεις μπλέκονται με τον αιγιαλό, ο ήλιος λούζει κινηματογραφικές παραλίες, η πλούσια γαστρονομική και πολιτιστική παράδοση δίνει αύρα κοσμοπολιτισμού και μοναδικοί αρχαιολογικοί χώροι συνδέουν την Χαλκιδική του σήμερα με το παρελθόν της. Κασσάνδρα και Σιθωνία παίζουν επί ίσοις όροις στο σούπερ δίπτυχο του ελληνικού καλοκαιριού.


Κασσάνδρα
Πρώτη στη σειρά είναι η «διεθνής» Κασσάνδρα, το πρώτο πόδι της Χαλκιδικής όπως κοιτάμε το χάρτη μας. Σήμερα μπορεί να παινεύεται πως είναι ένα από τα πιο ανεπτυγμένα τουριστικά θέρετρα της Ελλάδας μια και εδώ έχουν στηθεί μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες με εγκαταστάσεις υψηλών προδιαγραφών και γκουρμέ εστιατόρια με διάσημη υπογραφή στο μενού.
http://www.pamepaketo.gr/FCKeditor/UserFiles/Image/CHALKIDIKI.jpg
Η περιοχή της Καλλιθέας συγκεντρώνει την αφρόκρεμα των κλαμπ και η Σάνη αναλαμβάνει τη μουσική playlist: ο πολύχρονος μουσικός θεσμός του Sani Festival θα μας ανεβάσει για 22η φορά στο Λόφο της Σάνης και συγκεκριμένα στο Sani Resort για έναν τζαζ μαραθώνιο με θέα τον Όλυμπο και το Αιγαίο. Φέτος μάλιστα, το πρόγραμμα διευρύνεται και θα περιλαμβάνει πέραν της μουσικής και άλλες παραστατικές τέχνες ενώ την αυλαία θα  ανοίξει η βραβευμένη με Grammy ντράμερ, συνθέτρια και παραγωγός Terri Lyne Carrington (11 Ιουλίου – 17 Αυγούστου, www.sanifestival.gr).



SHUTTERSTOCK


Της Μαριάννας Κουρκούνη, Naftemporiki
Η λίστα με τα αξιοθέατα της Κασσάνδρας περιλαμβάνει βυζαντινά μνημεία όπως για παράδειγμα τον Πύργο και το Αγίασμα του Αγίου Παύλου στη Νέα Φώκαια, σωζώμενα ερείπια αρχαίων ιερών όπως το Ιερό του Άμμωνα Δία στην Καλλιθέα και ο Ναός του Ποσειδώνα στο Ποσείδι, οικισμούς με παραδοσιακό χρώμα (βλέπε Άφυτος και Φούρκα) και την γραφική πρωτεύουσα Κασσάνδρεια. Φυσιολατρικές πεζοπορικές εξερευνήσεις για εκείνους που αναζητούν το εναλλακτικό προτείνει η λίμνη Μαυρόμπαρα που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από το Πολύχρονο και σε υψόμετρο 300 μέτρων. Από την παραλία Χρούσω στο Παλιούρι αναχωρούν ημερήσιες κρουαζιέρες για τον περίπλου του Τορωναίου κόλπου, ενώ η περιοχή προσφέρεται και για καταδύσεις. Σημειώστε ότι κάθε Ιούλιο λαμβάνει χώρα ο διάπλους του Τορωναίου, ένα από τα μεγαλύτερα τουρνουά κολύμβησης με διεθνή εμβέλεια. Τέλος, στην Αγία Παρασκευή λειτουργεί ένα σύγχρονο σπα με παροχές για όλες τις ηλικίες.http://katchisholidays.com/wp-content/uploads/2011/05/xalkidiki.jpg
Όχι ακριβώς στην χερσόνησο της Κασσάνδρας αλλά μερικές δεκάδες χιλιόμετρα βορειότερα στη Χαλκιδική θα συναντήσουμε το Σπήλαιο των Πετραλώνων, ένα από τα πιο εντυπωσιακά ευρωπαϊκά σπήλαια που απλά δεν μπορούμε να παραβλέψουμε. Τα ευρήματα που βρέθηκαν στο εσωτερικό του αποκαλύπτουν πως η Χαλκιδική κατοικείται ήδη από την παλαιολιθική εποχή και το σημαντικότερο όλων είναι το κρανίο του Αρχανθρώπου, το οποίο σύμφωνα με την επικρατέστερη θεωρία εκτιμάται ότι επιβίωσε για 700.000 χρόνια!


SHUTTERSTOCK
Παραλία στην περιοχή Φλογητά.
Για απλωτές σε ονειρεμένες γαλάζιες θάλασσες με κοσμικά beach bar αναζητούμε τις παραλίες στις περιοχές Φλογητά, Άθυτος, Καλλιθέα, Χανιώτη, Παλιούρι, Ποσείδι, Πολύχρονο, Πευκοχώρι, Κρυοπηγή, Σίβηρη, Σάνη και Ποτίδαια. Για ήσυχες βουτιές μπαίνουμε στο αυτοκίνητο και εξερευνούμε όλες τις υπόλοιπες παρθένες ακτές.
http://www.halkidikiproperties.com/images/news_images/servoi_agapoun_halkidiki/%CF%87%CE%B1%CE%BB%CE%BA%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B71.JPG
Σιθωνία
Στο μεσαίο πόδι της Χαλκιδικής φαίνεται πως η φύση έχει οργιάσει! Πράσινα πευκοδάση βρέχονται σχεδόν από το κύμα και απομονωμένοι μαγευτικοί ορμίσκοι σου προσφέρουν πολυπόθητες στιγμές χαλάρωσης χωρίς να χρειάζεται να ψάχνεις εναγωνίως χώρο για την πετσέτα σου. Τα γραφικά ψαροχώρια, μια ιδέα από κοσμοπολιτισμό και η απροσποίητη διασκέδαση είναι αρκετά για να πούμε ότι η Σιθωνία είναι ο ορισμός του «κουλ».


FLICKR/TILEMAHOS EFTHIMIADIS
Η Νικήτη, ένα «μελισσοχώρι» με παραδοσιακά σπίτια, ξύλινα μπαλκόνια και ανθισμένα σοκάκια.
Η πρώτη στάση γίνεται στον οικισμό της Νικήτης, ένα «μελισσοχώρι» με παραδοσιακά σπίτια, ξύλινα μπαλκόνια και ανθισμένα σοκάκια. Στην ανατολική ακτή, ανάστημα απέναντι στην χερσόνησο του Άθω υψώνει η Βουρβουρού, ένα χωριό με πλούσια βλάστηση, κρυφούς υδάτινους παράδεισους (εδώ σημειώνουμε τον πάλαι ποτέ πειρατικό όρμο Κρυφτό) και εννέα σκόρπια νησάκια απέναντι από τον Διάπορο. Εάν οργανωθείς σωστά και προμηθευτείς την απαραίτητη άδεια, από τον Όρμο της Παναγίας μπορείς να εξορμήσεις με καραβάκι προς το Άγιο Όρος. Πιο ανατολικά, ο δρόμος προς τη Σάρτη μετρά πολλά οργανωμένα κάμπινγκ μεταξύ των οποίων και εκείνο του Αρμενιστή. Στην άκρη της χερσονήσου ξεπροβάλλει ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια της Ευρώπης, το Πόρτο Κουφό. Εάν βρεθείς αργά το απόγευμα εδώ ετοίμασε τη φωτογραφική σου για να απαθανατίσεις ένα εξωπραγματικό ηλιοβασίλεμα. Η αρχαία Όλυνθος ανάμεσα στην Κασσάνδρα και την Σιθωνία είναι μια σημαντική πόλη της αρχαιότητας, της οποίας τα ευρήματα και τα μοναδικά ψηφιδωτά θα δεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο της περιοχής.

FLICKR/ΑΛΈΞΑΝΔΡΟΣ
Οι Καβουρότρυπες.
Στη δυτική παραθαλάσσια Σιθωνία ξεχωρίζει ο Νέος Μαρμαράς με τις όμορφες αμμουδιές, το φημισμένο μπαράκι «Μόλος» και το κορυφαίο beach bar «Kohi» που βρίσκεται μέσα στο πολυτελές resort Porto Carras. Μην παραλείψεις να επισκεφθείς τον κοντινό ιστορικό οικισμό του Παρθενώνα με τους ελαιώνες, τα πέτρινα σπίτια και τις όμορφες ποδηλατικές και περιπατητικές διαδρομές. Μια και αναφέραμε το ποδήλατο, εάν «το’ χεις» το σπορ και το mountain bike αναζήτησε τις διαδρομές στον Άγιο Νικόλαο και τον Όρμο της Παναγιάς. Η Σιθωνία είναι η περιοχή της Χαλκιδικής με τις περισσότερες ποδηλατικές διαδρομές σε ορεινό έδαφος, που διασχίζουν πευκοδάση και απότομες πλαγιές και χαρίζουν θέα που σου κόβει την ανάσα. Όπως και στην Κασσάνδρα έτσι και στην περιοχή της Σιθωνίας πολλές από τις παραλίες είναι οργανωμένες. Εντούτοις υπάρχουν και αρκετές αλώβητες από την οικιστική ανάπτυξη. Χάραξε το δικό σου μονοπάτι και ανακάλυψε κολπίσκους με τιρκουάζ νερά, λευκή άμμο και πλούσιους βυθούς. Ορισμένες από τις πάμπολλες παραλίες είναι το Καλαμίτσι, το Κριαρίτσι, η Ακτή Καλογριάς, η Λαγόμανδρα, ο Μαρμαράς, η Τορώνη, η Τριστινίκα, το Πόρτο Κουφό, το Πλατανίτσι, οι Καβουρότρυπες, ο Αρμενιστής, ο Όρμος Παναγιάς, η Βουρβουρού κ.ά..