Φολέγανδρος:Το δημοφιλές Κυκλαδονήσι step by step από τη Χωρα στην Άνω Μεριά & την Αγκάλη

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές η λιλιπούτεια Φολέγανδρος είναι σταθερά το πιο δημοφιλές κυκλαδίτικο νησί σε «χτυπήματα» στο athinorama travel
 ενώ ταυτόχρονα πέφτουν βροχή τα e-mails με το ίδιο αγωνιώδες αίτημα: «Ψάχνουμε δωμάτιο τον Αύγουστο στη Φολέγανδρο και δεν βρίσκουμε τίποτα! Μήπως έχετε να μας προτείνετε κάτι;»

 Πέντε νέες σουίτες απέκτησε φέτος το νεανικό μικρό ξενοδοχείο «Blue Sand» στην Αγκάλη της Φολεγάνδρου.
Πέντε νέες σουίτες απέκτησε φέτος το νεανικό μικρό ξενοδοχείο «Blue Sand» στην Αγκάλη της Φολεγάνδρου.
«Μα, επιτέλους, μέλι έχει αυτή η Φολέγανδρος;» θα αναρωτιούνται εύλογα όσοι ακούνε όλο και περισσότερα άτομα από τον περίγυρό τους να επιλέγουν το νησί της άγονης γραμμής για τις διακοπές τους. Όσοι, πάλι, την έχουν επισκεφθεί έστω και μία φορά ξέρουν καλά πως –πέρα από εξαιρετικό μέλι ( το κανονικό! )– το μονίμως ανεμοδαρμένο νησί «παράγει» μια γοητεία που δύσκολα της αντιστέκεται κάποιος.
 Βουτιές στο Κάτεργο της Φολεγάνδρου. ­Μακάρι να το πετυχαίναμε έτσι και τον Αύγουστο!
Βουτιές στο Κάτεργο της Φολεγάνδρου. ­Μακάρι να το πετυχαίναμε έτσι και τον Αύγουστο!
Οι περισσότεροι θα σας πουν για τη Χώρα της. Πως με τα πάλλευκα σπιτάκια, τις χειροποίητες καλλιγραφικές επιγραφές στους δρόμους και στα καταστήματα, το κατοικημένο εδώ κι αιώνες Κάστρο, τις διαδοχικές πλατείες και, βέβαια, το σαν αποτύπωμα κεραυνού μονοπάτι που οδηγεί στην Παναγία μοιάζει βγαλμένη από παραμύθι. Κι εν πολλοίς αυτή είναι η αίσθηση, διότι φαίνεται πως οι ντόπιοι αντιμετώπισαν τη διαρκώς αυξανόμενη δημοφιλία του τόπου τους με μια σπάνια για τα ελληνικά δεδομένα ωριμότητα. Οι παραλίες δεν γκετοποιήθηκαν, τα μονοπάτια δεν σβήστηκαν, οι τοπικές γεύσεις δεν χάθηκαν, το αγροτικό πρόσωπο της Άνω Μεριάς με τα δενδρόσπιτα και τις θεμωνιές δεν «μακιγιαρίστηκε»^ τα πάντα εδώ υποκλίνονται με τον τρόπο τους στο αρχετυπικά κυκλαδίτικο τοπίο. Ακόμη και τα design resorts των τελευταίων ετών, τα οποία έφεραν στο νησί ένα «άλλο» κοινό, αλλά πάντα με γνώμονα την ήπια και σοφιστικέ ανάπτυξη.
Έτσι στους διαχρονικούς εραστές της ακατέργαστης ομορφιάς της, μεταξύ των οποίων και πολλοί ξένοι ( κυρίως Ιταλοί, ιδιοκτήτες πλέον των κομψών κυκλαδίτικων κατοικιών που θα δείτε στην ευρύτερη περιοχή της Άνω Μεριάς ), προστίθενται κάθε χρόνο νέοι. Όσοι ανήκετε στους επισκέπτες της πρώτης φοράς, καλό είναι να γνωρίζετε ότι η «πολυτέλεια» του νησιού δεν κρύβεται στην πληθώρα των επιλογών ( τρεις είναι όλοι κι όλοι οι βασικοί οικισμοί, η Χώρα, η Άνω Μεριά και το λιμάνι του Καραβοστάση, και λίγα τα χιλιόμετρα που τους χωρίζουν ), αλλά στις στιγμές του^ μικρές και μεγάλες. Όπως η ώρα του ηλιοβασιλέματος στην πλατεία της Πούντας, ένα ολόκληρο πρωινό με γλυκά και καφέδες στις γαλάζιες καρέκλες του «Κι Άραξε» ή στην υπέροχη αυλή της «Πούντας», μια καρπουζένια από τον παραδοσιακό φούρνο, το μέτρημα των διαφορετικών χρωμάτων στα πορτοπαράθυρα των σφιχτοχτισμένων σπιτιών του Κάστρου, τα παρεΐστικα ξενύχτια στα πεζούλια και τα σκαλάκια ( ή όπου βρείτε τέλος πάντων ) έξω από τον «Υδροχόο», την «Αστάρτη» και τα γειτονικά μπαράκια.
 Κλασικό πόστο για ηλιο­βασιλέμα η πλατεία της Πούντας στη Φολέγανδρο.
Κλασικό πόστο για ηλιο­βασιλέμα η πλατεία της Πούντας στη Φολέγανδρο.
Και αν αποφασίσετε να ξεμακρύνετε από τη Χώρα προς την Άνω Μεριά, κάντε μια επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο –μια πραγματική θεμωνιά του 19ου αιώνα με το αλωνάκι της, το πατητήρι της και τον πέτρινο κύλινδρο όπου αλέθονταν οι ελιές–, ένα πέρασμα από το Οινοπαντοπωλείο της γλυκύτατης κ. Ειρήνης για να μάθετε τι καλό έχει μαγειρέψει, μια στάση για παραδοσιακό μαλακό παστέλι στο εργαστήρι του Απόστολου και της Δέσποινας αλλά κι ένα περπάτημα στο συναρπαστικό μονοπάτι με την ακόμη συναρπαστικότερη θέα μέχρι το λευκό φάρο της Ασπροπούντας στον Κάβο του Μίχελου. Πιστοί στο χαρακτήρα του νησιού, πολλοί είναι αυτοί που προσεγγίζουν τις παραλίες μέσω μονοπατιών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτοκίνητο ή καΐκι.
Οδηγώντας στον παραλιακό­ δρόμο από τον Καραβοστάση, φτάνετε εύκολα στις μικρές παραλίες Λατινάκι, Βιτσέντζου, Πουντάκι και στο μεγαλύτερο Λιβάδι, ενώ με καραβάκι προσεγγίζετε το Κάτεργο. Στην άκρως δημοφιλή και για πολλούς ωραιότερη παραλία της Φολεγάνδρου, την Αγκάλη, πηγαίνει και το αυτοκίνητο, ενώ από κει φτάνετε με εύκολο μονοπάτι ή καραβάκι σε Φηρά­, Γαλίφο και Άγιο Νικόλαο ( must στάση στον τελευταίο η ­ταβέρνα-έκπληξη «Παπαλάγκι» ). Με σημείο εκκίνησης την Άνω Μεριά και χωματόδρομο στο τελευταίο κομμάτι της διαδρομής, προσεγγίζετε τις παραλίες Αμπέλι, Σερφιώτικο και Άγιος Γεώργιος.
 Η πιο αρχετυπική εικόνα της Φολεγάνδρου είναι αυτή με το μονοπάτι που ανηφορίζει σύριζα στο γκρεμό μέχρι την Παναγία.
Η πιο αρχετυπική εικόνα της Φολεγάνδρου είναι αυτή με το μονοπάτι που ανηφορίζει σύριζα στο γκρεμό μέχρι την Παναγία.
Πού να μείνετε
Themonies Luxury Suites
 ( Χώρα, 2286041517, από € 145 ) Από τις πιο ιδιαίτερες επιλογές διαμονής, σε απόσταση περιπάτου από τη Χώρα, με επίκεντρο ένα συγκρότημα παραδοσιακών θεμωνιών του 19ου αιώνα οι οποίες στεγάζουν τα πιο ιδιαίτερα δωμάτια, απλώνεται όμως και σε νεότερα πετρόκτιστα κτίρια με στάνταρ πολυτελή δωμάτια και καλαίσθητους κοινόχρηστους χώρους, ωραία θέα στη Χώρα και φιλικό σέρβις. 
Aspalathras White Hotel ( Χώρα, 2286041670, από € 115 ) Καινούργιο και ντυμένο στα λευκά, με ευρύχωρα δωμάτια, χτιστές κατασκευές για τα κρεβάτια και τους καναπέδες και ωραία θέα από τις μεγάλες κοινόχρηστες βεράντες. 
Ανεμόμυλος ( Χώρα, 2286041309, από € 100 ) Το εμβληματικό ξενοδοχείο κρέμεται στην άκρη του γκρεμού και διαθέτει άνετα δωμάτια, ατμοσφαιρικό καθιστικό και αυλή με υπέροχη θέα. 
Blue Sand ( Αγκάλη, 2286041042, από € 110 ) Όμορφο, νεανικό συγκρότημα διαμερισμάτων σε ύψωμα, στην παραλία της Αγκάλης, με δέκα δωμάτια και σουίτες διαφόρων τύπων σε μίνιμαλ κυκλαδίτικο στιλ, το οποίο υιοθετούν –σε πιο exclusive εκδοχή– και οι πέντε ολοκαίνουργιες «Blue Sand Suites» ( καθεμία με ιδιωτικό μπαλκόνι, όπου σερβίρεται το πρωινό ).
Anemi Hotel ( Καραβοστάσης, 2286041610, από € 162 ) Εντυπωσιακό resort με minimal interior design που κάνει αίσθηση, πισίνα κι ενδιαφέρον εστιατόριο υπό την επιμέλεια του σεφ Βαγγέλη Δρίσκα.
 Themonies Luxury Suites: μια ξεχωριστή πρόταση διαμονής
Themonies Luxury Suites: μια ξεχωριστή πρόταση διαμονής
Πού να φάτε
Σικ
 ( Χώρα, 2286041515 ) Είτε στη βεραντούλα είτε στον πεζόδρομο, θα δοκιμάσετε ιδιαίτερα πιάτα ( κάποια vegetarian ), που ξεφεύγουν από τα δεδομένα του νησιού καθώς φλερτάρουν με τα εξωτικά στοιχεία, ενώ αρκετά λαχανικά και κρεατικά είναι δικά τους. 
Σπιτικό ( Χώρα, 2286041235 ) Όνομα και πράγμα σπιτικό φαγητό από τα χεράκια της κ. Ειρήνης, με έμφαση στα μαγειρευτά, όπως κάππαρη στιφάδο και δικά της ματσάτα ( τοπικά χειροποίητα ζυμαρικά ) με κουνελάκι, κόκορα κ.λπ.
Eva’s Garden ( Χώρα, 2286041110 ) Αύρα ρομαντισμού στο μικρό μπαρ-εστιατόριο με σήμα κατατεθέν τις μπουκαμβίλιες, που σερβίρει μεσογειακές γεύσεις με δημιουργικές αποχρώσεις. 
Κυρά Μαρία ( Η Συνάντηση ) ( Άνω Μεριά, 2286041208 ) Θέα μέχρις εκεί που φτάνει το μάτι και δυνατή τοπική κουζίνα, όπως ματσάτα, αιθέρια τυροπιτάκια με σουρωτό, φαβοκεφτέδες, αλλά και φρέσκα ψάρια από το δικό τους καΐκι και ντόπια κρεατικά.
Καλύμνιος ( Καραβοστάσης, 2286041146 ) Θα έρθετε για τη φημισμένη αστακομακαρονάδα τους, τιμήστε όμως και το σαγανάκι γαρίδας με ντόπιο τυρί, τις καβουροδαγκάνες ή κάποιο μαγειρευτό.
Πηγή: Αθηνόραμα - Βαλσάμης Δουκάκης