Αυτές είναι οι καλύτερες συνταγές για γαλοπούλα

Το ψήσιμο της παραδοσιακής, χριστουγεννιάτικης γαλοπούλας,δεν είναι απλό εγχείρημα και σίγουρα πως δεν είναι η καλύτερη πρόταση,για το πρώτο σας ραντεβού,με την κουζίνα. 
Ακόμη και οι φίλοι μας στο portal μαγειρικής iCookGreek.gr, που ανέλαβαν να μας καθοδηγήσουν βήμα βήμα στην επικίνδυνη αποστολή, παραδέχονται πως οι συνταγές που μας παραχώρησαν είναι «μέτριας δυσκολίας».


Αν, παρ’ όλα αυτά, εσείς φέτος το έχετε πάρει απόφαση πως φίλοι και οικογένεια θα φάνε γεμιστή γαλοπούλα από τα χεράκια σας, η επιτυχία σας είναι εγγυημένη.

 Όχι μόνο διότι η θέληση είναι το ήμισυ του παντός, αλλά και γιατί τα tips και οι συνταγές που εξασφαλίσαμε από το iCookGreek εγγυώνται θαυμαστά αποτελέσματα, και τίποτα λιγότερο.

Tips και μυστικά για την τέλεια γαλοπούλα Για να είναι η γαλοπούλα σας νόστιμη αλλά και υγιεινή, είναι απαραίτητο να την ξεπαγώσετε πολύ καλά προτού την μαγειρέψετε. Εάν είναι μεγάλη, καλό είναι να την αφήσετε εκτός κατάψυξης για δύο ημέρες.

Περίπου 350 γραμμάρια γέμιση είναι αρκετή ποσότητα για μια γαλοπούλα 4 – 4,5 κιλών. Η γέμιση πρέπει να έχει κρυώσει πολύ καλά προτού γεμίσετε τη γαλοπούλα, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης βακτηριδίων. Εάν φτιάξετε τη γέμιση από την προηγούμενη ημέρα, διατηρήστε την στο ψυγείο αλλά αφήστε την να αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου προτού γεμίσετε τη γαλοπούλα.

Τα μυστικά του ψήστη Για να ψηθεί η γαλοπούλα σας σωστά, χωρίς να στεγνώσει: * Αλείφετε τη γαλοπούλα με βούτυρο ή μαργαρίνη, ή καρφώστε στο στήθος της φετάκια μπέικον. Η λιπαρή ύλη βοηθά στο σωστό ψήσιμο.
* Τοποθετήστε τη στο ταψί με το στήθος προς τα επάνω, σκεπάζοντάς τη με αλουμινόχαρτο, το οποίο δε θα πρέπει να ακουμπάει πάνω στη γαλοπούλα. Εναλλακτικά, θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε γάστρα αντί ταψιού.
* Βάλτε το ταψί ή τη γάστρα σε φούρνο προθερμασμένο στους 220°. Χαμηλώστε τον φούρνο στους 180° - 190° μετά την πρώτη μισή ώρα.
* Ψήνετε τη γαλοπούλα ανάλογα με το βάρος της (δείτε τον πίνακα που ακολουθεί) και περιχύνοντάς τη τακτικά με το λίπος που συγκεντρώνεται μέσα στο σκεύος. Στο τέλος αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο (ή ανοίγετε τη γάστρα), ανεβάζετε τη θερμοκρασία και πάλι στους 220° και συνεχίζετε το ψήσιμο της γαλοπούλας για μισή ώρα ακόμα μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
* Για να βεβαιωθείτε ότι η γαλοπούλα είναι έτοιμη, τρυπήστε τη βαθιά με ένα κοφτερό μαχαίρι στο πιο παχύ της σημείο. Θα πρέπει το ζουμί της να μην περιέχει αίμα.

Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα: Η συνταγή «της μαμάς» Υλικά για 8-10 άτομα: 1 γαλοπούλα γύρω στα 4 ½ - 5 κιλά
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο ή μαργαρίνη
500 γρ. κιμά
τα συκωτάκια της γαλοπούλας
100 ml κονιάκ ή μπράντι
300 γρ. κάστανα βρασμένα
200 γρ. μανιτάρια ψιλοκομμένα
1 φλιτζάνι του τσαγιού ζωμό κότας
2-3 κουταλιές της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση: 1. Αν η γαλοπούλα είναι κατεψυγμένη, την αφήνετε να ξεπαγώσει καλά. Πλένετε τη γαλοπούλα, αφαιρείτε τα συκωτάκια της και τη στεγνώνετε. Την καψαλίζετε, την πλένετε και τη στεγνώνετε πάλι. Την πασπαλίζετε εξωτερικά και εσωτερικά με αλατοπίπερο. Ζεματίζετε τα συκωτάκια, τα στραγγίζετε και τα ψιλοκόβετε.
2. Ζεσταίνετε ½ φλιτζάνι λάδι ή μαργαρίνη και σοτάρετε το κρεμμύδι. Προσθέτετε τον κιμά και τα ψιλοκομμένα συκωτάκια. Αλατοπιπερώνετε και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας. Τέλος προσθέτετε και τα μανιτάρια και σοτάρετε 6’-7 ακόμη.
3. Σβήνετε με το κονιάκ και το ζωμό κότας και βράζετε 25’-30’ μέχρι να εξατμισθούν τα υγρά. Προσθέτετε στη γέμιση τα κάστανα και το μαϊντανό και τη βάζετε με ένα κουτάλι στην κοιλιά του πουλερικού.
4. Γεμίζετε με το μείγμα αυτό την κοιλιά της γαλοπούλας. Τη ράβετε καλά και την τοποθετείτε σε γάστρα. Αν θέλετε βάζετε γύρω από το πουλερικό πατατούλες μικρές στρογγυλές.
5. Περιχύνετε με το υπόλοιπο λάδι ή μαργαρίνη τη γαλοπούλα και την ψήνετε στους 170 βαθμούς για 3 ώρες (στο τέλος ξεσκεπάζετε τη γάστρα για να πάρει χρώμα η γαλοπούλα). Σερβίρετε τη γαλοπούλα με τη γέμιση της χωριστά.

Για να πρωτοτυπήσετε: Η γαλοπούλα και 5 γεμίσεις
Γέμιση με κάστανα και λουκάνικα
Υλικά για μία γαλοπούλα 3 ½ κιλά:
300 γρ. κάστανα
200 γρ. λουκάνικα κομματιασμένα
100 γρ. μπέικον ψιλοκομμένο
2 φέτες ψωμί για τοστ χωρίς την κόρα
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
80 γρ. βούτυρο φρέσκο
λίγο γάλα
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση: Χαράζετε τα κάστανα και τα ψήνετε για 30 λεπτά στους 200 βαθμούς. Κατόπιν αφαιρείτε την εξωτερική και εσωτερική φλούδα τους και τα κομματιάζετε. Ζεσταίνετε το μισό βούτυρο και σοτάρετε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε τα λουκάνικα και συνεχίζετε το σοτάρισμα 10’-15’. Σ’ ένα μπολ ανακατεύετε το ψωμί, αφού το μουσκέψετε στο γάλα και το στύψετε πολύ καλά, τα κάστανα, το μείγμα λουκάνικων-κρεμμυδιών και το μπέικον. Αλατοπιπερώνετε τη γαλοπούλα εσωτερικά, τη γεμίζετε με το μείγμα που ετοιμάσατε και τη ραντίζετε με το υπόλοιπο βούτυρο.

Γέμιση με ρύζι και καρύδια Υλικά για μία γαλοπούλα 3 ½ κιλών: 150 γρ. ρύζι μακρύκοκκο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
70 γρ. βούτυρο
200 γρ. σελινόριζα ψιλοκομμένη
250 γρ. μανιτάρια κομμένα σε φετάκια
50 γρ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
μαντζουράνα και μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι

Αν θέλετε να δείτε ακόμα περισσότερες  συνταγές για γαλοπούλα μπορείτε να δείτε στο site της Αργυρώς Μπαρμπαρήγου ή του Ηλία Μαμαλάκη  ή της Ντίνας Νικολάου.