Τα ομορφότερα χωριά της Ευρώπης ...για ΠΑΡΑΜΥΘΕΝΙΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ!

Σε ένα ξύλινο σπιτάκι ενός µικρού χωριού, περιτριγυρισµένοι από αγέρωχα βουνά, κρυστάλλινες λίµνες και αιώνια χιόνια.
 Ή µήπως βόλτες σε κοσµοπολίτικα αλπικά θέρετρα και «χαµένες» στο χωροχρόνο λαµπερές πόλεις; Τις φετινές γιορτές τα παραµύθια αποκτούν γεωγραφικές συντεταγµένες και ζωντανεύουν στις πιο ονειρικές γωνιές αυτής της Γηραιάς Ηπείρου...



Salzburg Αυστρία

Η γενέτειρα του Μότσαρτ αποτελεί ένα από τα στολίδια της Αυστρίας, βόρεια των Άλπεων, ενώ η Παλιά Πόλη αντανακλά όλη την αυτοκρατορική µπαρόκ αισθητική που την κατέταξε το 1997 σε Τόπο Παγκόσµιας Κληρονοµιάς της UNESCO. Στο βουνό Salzach δεσπόζει το Κάστρο Hohensalzburg, ενώ ζωτικής σηµασίας είναι και ο ποταµός Salzach που διασχίζει την πόλη. Το ατόφιο αλπικό σκηνικό σε συνδυασµό µε το έντονο nightlife (ελέω των τριών πανεπιστηµίων που διαθέτει η περιοχή) το καθιστά ακαταµάχητο πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες.
Πού θα µείνετε: Στο Hotel Altstadt Radisson Blu µέσα στην Παλιά Πόλη. Τιµή: Από €279 η σουίτα των 45 τ.µ. (www.radissonblu.com).
Πώς θα πάτε: Αεροπορικώς µέχρι τη Βιέννη µε την Austrian Airlines (www.austrian.com) και µε €188/άτοµο (µε επιστροφή και φόρους) και από εκεί µέχρι το Salzburg µε τρένο (€24, σε 2,5 ώρες).
Corvara, Alta Badia
Δολοµίτες, Ιταλία


Σε υψόµετρο 1.568 µ. και στους πρόποδες του βουνού Sassongher του ορεινού συµπλέγµατος των Δολοµιτών, στο νότιο Τιρόλο της βόρειας Ιταλίας, η περιοχή διαθέτει τουριστικά... διαπιστευτήρια ήδη από τον 18ο αι. Χαρείτε τη γιορτινή ατµόσφαιρα σεργιανίζοντας στα εστιατόρια, τα bars και τα καταστήµατα, ενώ µη φοβηθείτε να δοκιµάσετε τις ικανότητές σας στις φιλικές πίστες του σκι, που είναι διαβαθµισµένες για κάθε επίπεδο και ιδανικές για κάθε ηλικία.
Πού θα µείνετε: Στο Hotel Marmolada, 100 µ. µακριά από τις πίστες του σκι. Τιµή: Από €230 η junior σουίτα µε πρωινό.
(www.marmolada.org)
Πώς θα πάτε: Αεροπορικώς µέχρι τη Ρώµη µε την Αlitalia και €301 µε επιστροφή και φόρους. Από εκεί µέχρι το αεροδρόµιο του Μπολζάνο (µε την Αlitalia και €325 µετ' επιστροφής), που απέχει από την Corvara 63 χλµ., τα οποία θα καλύψετε µε λεωφορείο ή ταξί (µε €38, σε 1,5 ώρα).
Lucerne
Ελβετία


Εντοπίζεται στο βορειοκεντρικό και γερµανόφωνο κοµµάτι της χώρας, στο οµώνυµο καντόνι, και αποτελεί συγκοινωνιακό, τηλεπικοινωνιακό και πολιτικό σηµείο αναφοράς. Χτισµένη στις όχθες της λίµνης Λουκέρνης και µε θέα στις ελβετικές Άλπεις, συνιστά επιπλέον αξιόλογο τουριστικό κέντρο, µιας και δεν είναι λίγοι εκείνοι που βολτάρουν ανάµεσα στην Παλιά και τη Νέα της Πόλη, τις οποίες διαχωρίζει ο ποταµός Reuss. H αρχαιότερη των γεφυρών που τις ενώνουν, η Chapel Bridge και ο οκταγωνικός Water Tower, στον οποίο καταλήγει, αποτελούν αξιοθέατα που δεν πρέπει να χάσετε.
Πού θα µείνετε: Στο Seehotel Hermitage στις όχθες της λίµνης της Λουκέρνης, µόλις 4 χλµ. από το κέντρο της πόλης. Τιµή: Από €191 το superior οικογενειακό δωµάτιο. (www.hermitage-luzern.ch)
Πως θα πάτε: Αεροπορικώς µέχρι τη Ζυρίχη µε ενδιάµεσο τη Ρώµη µε την Alitalia (www.alitalia.com) από €203/άτοµο µε επιστροφή και φόρους. Από το αεροδρόµιο θα πάρετε τρένο (http://fahrplan.sbb.ch) και σε µία ώρα περίπου θα φτάσετε στον προορισµό σας. Δροµολόγια υπάρχουν καθηµερινά και συχνά µε τιµή εισιτηρίου στα €28/άτοµο µε επιστροφή.
Gstaad
Ελβετία


Σε ένα ακόµη από τα 26 καντόνια της Ελβετίας, σε αυτό της Βέρνης, εδράζει ένα από τα διαπρεπέστερα και διαχρονικότερα... στέκια επιφανών προσωπικοτήτων από όλη την υφήλιο. Μπορεί η ευρύτερη περιοχή Gstaad-Saanenalnd να συντίθεται από άλλα 9 χωριουδάκια-ιδανικά για οικογένειες, όµοιας φυσικής καλλονής και τουριστικής ανάπτυξης, ωστόσο το Gstaad αποτελεί την κορωνίδα που στέκει στο ύψος των 1.050 µ. Κανείς δεν αντιστέκεται σε µια βόλτα στον διάσηµο κεντρικό του δρόµο Promenade, µε τα εστιατόρια, τα καταστήµατα επώνυµων Οίκων και τους jet-setters που βολτάρουν ξέγνοιαστοι. Σίγουρα, εκτός από σκι, δεν θα πρέπει να παραλείψετε και µια βόλτα από τα ξακουστά τυροκοµεία της περιοχής.
Πού θα µείνετε: Στο Gstaaderhof Swiss Quality Hotel, στο κέντρο του Gstaad, κοντά στα λιφτ του σκι. Τιµή: Από €319 το οικογενειακό δωµάτιο µε πρωινό. (www.sqh.ch)
Πως θα πάτε: Αεροπορικώς µέχρι Γενεύη µε Swiss Air (www.swiss.com) από €179/άτοµο µε επιστροφή και φόρους. Από εκεί θα πάρετε τρένο (http://fahrplan.sbb.ch) για το Gstaat (2,5 ώρες). Υπάρχουν καθηµερινά δροµολόγια και το εισιτήριο είναι €53/άτοµο µε επιστροφή.
Hallstatt
Αυστρία


Ανήκει στο κρατίδιο της Άνω Αυστρίας, στην περιοχή Salzkammergut (54 χλµ. ΝΑ του Salzburg), και δικαίως έχει ενταχθεί στα µνηµεία παγκόσµιας κληρονοµιάς της UNESCO για την καρτποσταλική της οµορφιά. Το περίκλειστο από εντυπωσιακά βουνά κουκλίστικο χωριό των περίπου 900 ψυχών βλέπει το είδωλό του να αντικατοπτρίζεται στη γυάλινη επιφάνεια της λίµνης Hallstättersee, ενώ έχει καθιερωθεί ως δηµοφιλής τουριστικός προορισµός για το ασύγκριτο τοπίο, την αξιόλογη αρχιτεκτονική, αλλά και τις τουριστικές υποδοµές τις οποίες προσφέρει.
Πού θα µείνετε: Στο Heritage Hotel που βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο του Hallstatt. Τιµή: Από €295 η σουίτα των 60 τ.µ. (www.hotel-hallstatt.com).
Πώς θα πάτε: Αεροπορικώς µέχρι τη Βιέννη µε την Austrian Airlines (www.austrian.com) και µε €188/άτοµο (µε επιστροφή και φόρους) και από εκεί µέχρι το Salzburg µε τρένο (€24) κι εν συνεχεία στο Hallstatt (€25) µέσα σε συνολικά 2,5 ώρες (σηµ.: υπολογίστε πως για τον οικισµό θα χρειαστεί να πάρετε το φέρι µε €4, µιας και το τρένο σας αφήνει στην αντίπερα όχθη της λίµνης).
Interlaken
Ελβετία


Το καντόνι της γερµανόφωνης Βέρνης, δυτικά της περιοχής Bödel, φιλοξενεί µια κωµόπολη «ανάµεσα στις λίµνες». Όπως ακριβώς προµηνύει και το όνοµά του, το Ιnterlaken εντοπίζεται ανάµεσα στις υδάτινες αγκαλιές των Τουν και Μπριντς και πάνω σχεδόν στον ποταµό Άαρ που τις ενώνει. Εύφορη γη, δεν θα µπορούσε να µείνει πίσω στην τουριστική ανάπτυξη, µιας και το αλπικό σκηνικό ξετυλίγεται απλόχερα γύρω από το βουνό Jungfrau και τις λίµνες.
Πού θα µείνετε: Στο Hotel Interlaken στην καρδιά του Interlaken. Τιµή: €211 η junior σουίτα. (www.hotelinterlaken.ch)
Πως θα πάτε: Αεροπορικώς µέχρι τη Ζυρίχη µε Swiss Air (www.swiss.com) από €394/άτοµο µε επιστροφή και φόρους. Από εκεί µε το τρένο (http://fahrplan.sbb.ch) θα είστε στο Interlaken σε περίπου 2 ώρες και 15΄, έχοντας πληρώσει €71/άτοµο µε επιστροφή.
Courchevel
Γαλλία


Ξύλινα σαλέ, αλπικές εικόνες και το συναπάντηµα 3 πεδίων που συνιστούν τη µεγαλύτερη έκταση χιονοδροµίας στον κόσµο! Η Courchevel, στη Σαβοΐα των γαλλικών Άλπεων, αποτελεί το αµάλγαµα της ένωσης 4 περιοχών µε ονοµασίες τις οποίες διαφοροποιεί το υψόµετρο! Οι Courchevel 1300, Courchevel 1550, Courchevel 1650 (Moriond) υποκλίνονται στη...µητέρα Courchevel 1850, την καρδιά όλης της χειµερινής κοσµοπολίτικης ζωής.
Πού θα µείνετε: Στο Mercure Courchevel 1850. Τιµή: Από €260 το οικογενειακό δωµάτιο µε πρωινό. (www.mercure.com)

Πως θα πάτε: Αεροπορικώς µέχρι Γενεύη µε Swiss Air (www.swiss.com) από €179/άτοµο µε επιστροφή και φόρους. Από εκεί θα πάρετε τρένο (http://fahrplan.sbb.ch) για το σταθµό Μoûtiers-Salins-Brides-les-Bains (3-5 ώρες), 24 χλµ. aπό Courchevel (€82/άτοµο µε επιστροφή). Aπό εκεί µε ταξί (€50, tel. +33 4 79 242 274, www.taxismoutiers.com)
Zermatt, Valais
Ελβετία


O δήµος ανήκει στο καντόνι του Valais στα δυτικά της Ελβετίας, εκεί όπου η χώρα συνορεύει νοτιοδυτικά µε την Ιταλία, ενώ αριθµεί γύρω στους 6.000 κατοίκους. Σίγουρα όµως δεν είναι αυτό το γεγονός που φέρνει το Zermatt στους top προορισµούς για γιορτές σε λευκό φόντο. Πρωταγωνιστεί αναµφίβολα η θωριά του βουνού Matterhorn, ενώ το ιλιγγιώδες υψόµετρο των 1.620 µ. κάνει κάθε οπαδό του σκι να ριγεί από συγκίνηση. Οι τουριστικές υποδοµές αντιπροσωπεύουν σωστά τα... ελβετικά επίπεδα, ενώ και στο ευρύτερο καντόνι του Valais, γύρω από την κοιλάδα του Ρήνου, µπορείτε να φιλοξενηθείτε, εκτός από το Zermatt, σε κωµοπόλεις θέρετρα όπως τις Saas Fee και Verbier.
Πού θα µείνετε: Στο Bellerive Superior στο κέντρο του Zermatt. Τιµή: Από €284 η junior σουίτα µε πρωινό. (www.bellerive-zermatt.ch)
Πως θα πάτε: Αεροπορικώς µέχρι τη Ζυρίχη µε Swiss Air (www.swiss.com) από 394/άτοµο µε επιστροφή και φόρους. Από το αεροδρόµιο θα πάρετε ένα από τα πολλά και συχνά δροµολόγια του τρένου (http://fahrplan.sbb.ch) και θα είστε εκεί σε περίπου σε 3.30 ώρες πληρώνοντας €123 άτοµο/µε επιστροφή.
Le Praz
Γαλλία


Στο συναπάντηµα των τριών κοιλάδων της γαλλικής Courchevel, αποτελεί µια οικιστική συστάδα µε όλα τα χαρακτηριστικά του ελβετικού σκηνικού. Σε υψόµετρο 1.300 µ., η θέση τού χαρίζει πρόσβαση στις πίστες, ενώ τα chalets περιτριγυρίζονται από ζωή.
Πού θα µείνετε: Στο Hôtel des Trois Vallées. Tιµή: Από €270 το comfort δίκλινο. (www.hoteldestroisvallees.com)
Πως θα πάτε: Αεροπορικώς µέχρι Γενεύη µε Swiss Air (www.swiss.com) από €179/άτοµο µε επιστροφή και φόρους. Από εκεί θα πάρετε τρένο (http://fahrplan.sbb.ch) για Μoûtiers-Salins-Brides-les-Bains (3-5 ώρες), 22 χλµ. aπό το Le Praz. Το εισιτήριο είναι €82/άτοµο µε επιστροφή. Aπό εκεί θα µεταβείτε σε αυτή µε ταξί η κούρσα και περίπου €50. (Τel. +33 4 79 242 274,
www.taxismoutiers.com)
Megeve
Γαλλία


Πρόκειται για δηµοφιλές χιονοδροµικό θέρετρο πολύ κοντά στο βουνό Mont-Blanc των γαλλικών Άλπεων,στη νοτιοανατολική Γαλλία, και αυτό από µόνο του είναι αρκετό να σας ενθουσιάσει! Η αλλοτινή απάντηση στο St Moritz κατασκευάστηκε εξαρχής µε τουριστικούς σκοπούς, ενώ παραµένει πόλος έλξης για τη γαλλική αριστοκρατία.

Πού θα µείνετε: Στο Park & Suites Prestige Megève - Les Loges Blanches, µόλις 500µ. από το κέντρο του Megève και 200µ. από το τελεφερίκ Jaillet. Τιµή: Από €149 η junior σουίτα. (www.les-loges-blanches-megeve.com)
Πως θα πάτε: Μπορεί να βρίσκεται στη Γαλλία, αλλά ο πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος να το προσεγγίσετε είναι µέσω Ελβετίας και συγκεκριµένα από τη Γενεύη (στα 69 χλµ.) Αεροπορικώς µέχρι Γενεύη µε τη Swiss Air (www.swiss.com) από 179/άτοµο µε επιστροφή και φόρους. Από το αεροδρόµιο θα πάρετε τρένο (http://fahrplan.sbb.ch) και θα φτάσετε σε περίπου 2,5 ώρες. Υπάρχουν καθηµερινά και συχνά δροµολόγια και η τιµή του εισιτηρίου είναι €68/άτοµο µε επιστροφή.
Spiez
Ελβετία


Στο καντόνι της Βέρνης και στις νότιες όχθες της λίµνης Thun απλώνεται µια ακόµα ανόθευτη αλπική ζωγραφιά. Αναµφίβολα το µεσαιωνικό κάστρο κλέβει πολλά από τα βλέµµατα (αν και θα παραµείνει κλειστό, λόγω ανακατασκευών, µέχρι την άνοιξη του νέου έτους), εσείς όµως µην παραλείψετε να κάνετε µια περιήγηση και στη γεµάτη από δέντρα παρόχθια έκταση µεταξύ Spiez και Faulensee.
Πού θα µείνετε: Στο Bären Sigriswil. Τιµή: Από €190 η junior σουίτα µε θέα στη λίµνη και πρωινό. (www.baeren-sigriswil.ch)
Πως θα πάτε: Αεροπορικώς µέχρι τη Ζυρίχη µε Swiss Air
(www.swiss.com) από €394/άτοµο µε επιστροφή και φόρους.
Από εκεί θα πάρετε τρένο για το Spiez (http://fahrplan.sbb.ch) και σε περίπου 2 ώρες θα είστε εκεί µε €64/άτοµο µε επιστροφή.
Chamonix
Γαλλία


Στο νοτιοανατολικό κοµµάτι της χώρας, στα σύνορα µε Ελβετία και Ιταλία, το Chamonix περικλείεται από τους βράχους του Aiguille du Midi (ύψος 3.842 µ), και είναι γνωστό για το τελεφερίκ του. Εδώ φιλοξενήθηκαν οι πρώτοι Χειµερινοί Ολυµπιακοί Αγώνες το 1924, ενώ διαθέτει από τα παλαιότερα ski resorts. Η βόρεια κορυφή του Mont Blanc ανήκει στον οικισµό, ενώ και οι υποδοµές αρµόζουν στον υψηλό τουρισµό του.
Πού θα µείνετε: Στο Langley Hotel Gustavia. Τιµή: Από €119 το τρίκλινο δωµάτιο. (www.hotelgustavia.eu)
Πως θα πάτε: Αεροπορικώς µέχρι τη Γενεύη µε τη Swiss Air (www.swiss.com) από €179/άτοµο µε επιστροφή και φόρους. Από εκεί θα πάρετε ένα από τα συχνά δροµολόγια του τρένου (http://fahrplan.sbb.ch) για Charmonix (περίπου 4 ώρες). Tο εισιτήριο κοστίζει €86/άτοµο µε επιστροφή.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ-ΚΕΙΜΕΝΟ: ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ (apanagopoulou@dousiscom.gr), ΜΑΡΙΑ ΧΑΙΡΕΤΗ (mhereti@dousiscom.gr) ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΡΧΕΙΟ
Πηγή:ICONS TRAVELLERS-travelstyle.gr