Χριστούγεννα στις Βρυξέλλες

Οι Βρυξέλλες έχουν την τιμητική τους τα Χριστούγεννα, καθώς όλη η πόλη στολίζεται γιορτινά και περιμένει τους επισκέπτες. 
Για 5 ολόκληρες βδομάδες τα μαγαζιά παραμένουν ανοιχτά κάθε μέρα και λαμβάνουν χώρα πολλά διαδραστικά γεγονότα. 




Σήμα κατατεθέν φυσικά η μεγάλη πλατεία Grand Place όπου φέτος έχει στηθεί ηλεκτρονικό χριστουγεννιάτικο δέντρο! 

Οι εντυπωσιακές μπαρόκ προσόψεις του δημαρχείου αλλά και όλων των κτιρίων της πλατείας φωτίζονται και στολίζονται γιορτινά. 

Δίπλα από το ηλεκτρονικό μοντέρνο δέντρο υπάρχει η παραδοσιακή φάτνη με τη γέννηση του Χριστού. 

Η χριστουγεννιάτικη αγορά των Βρυξελλών, θεωρείται ως μια από τις πιο παραδοσιακές και αυθεντικές αγορές της Ευρώπης. Περιλαμβάνει πολλά μαγαζιά, σαλέ, δραστηριότητες και χώρους αναψυχής. 

Είναι το καλύτερο μέρος για να αγοράσει κάποιος σουβενίρ, χριστουγεννιάτικα στολίδια και να δοκιμάσει τοπικά εδέσματα και ποτά.  Η αγορά γίνεται στην πλατεία St Catherine από 30/11 έως και 6/1. 


Η πίστα πατινάζ είναι πολύ δημοφιλής στους επισκέπτες. Με 60 μέτρα μήκος και περισσότερα από 1000 τ.μ πάγου, έχει βραβευτεί από την Wall Street Journal. Για τα μικρά παιδιά υπάρχει ξεχωριστή μικρότερη πίστα ακριβώς δίπλα. Θα τη βρείτε στο χώρο της χριστουγεννιάτικης αγοράς. 

Δείτε το άγαλμα του αγοριού που κατουράει, Μanneken pis, σύμβολο της πόλης, πιθανότατα ντυμένο με τη στολή του Άη Βασίλη! 

Το Atomium, φοράει τα γιορτινά του αφού κάθε σφαίρα φωτίζεται με εκατοντάδες φωτάκια. Υπέροχο θέαμα για νυχτερινή βόλτα! 

Άλλα δρώμενα στην πόλη
Την Παρασκευή 21/12 στις 5 το απόγευμα η χορωδία  “Les Pastoureaux,” με νέους τραγουδιστές θα παρουσιάσει μια χριστουγεννιάτικη συναυλία στην Market Square. Η παρακολούθηση είναι δωρεάν!
“Les Flamboyants” η παρέλαση της φωτιάς
Την τελευταία εβδομάδα των γιορτών, ο Φοίβος, ο θεός της φωτιάς, θα γεμίσει φώτα και καπνό τα μικρά δρομάκια της χριστουγεννιάτικης αγοράς. Το αποκορύφωμα της γιορτής θα πραγματοποιηθεί στις 4/1 στις 6:30 το απόγευμα.
Πολλές δραστηριότητες γίνονται για τα παιδιά. Μάγοι, πριγκίπισσες και άλλα πολλά περιμένουν τους μικρούς επισκέπτες της πόλης. Για το αναλυτικό πρόγραμμα δείτε εδώ.
Έκθεση: Terracota army
Μια έκθεση- αναπαράσταση του αυτοκρατορικού στρατού της Κίνας. Δημιουργήθηκε από μια αυστριακή εταιρία και από το 2002 γυρίζει στην Ευρώπη συγκεντρώνοντας περισσότερους από 1 εκατομμύριο επισκέπτες. Είναι μια εκπληκτική έκθεση με θέμα την πιο πρόσφατη κορυφαία αρχαιολογική ανακάλυψη του 20ου αιώνα: Τον στρατό του πρώτου Κινέζου αυτοκράτορα, έναν θησαυρό που τα πρώτα του στοιχεία ανακαλύφθηκαν το 1974 όταν κάποιοι Κινέζοι αγρότες προσπάθησαν να ανοίξουν ένα πηγάδι στην περιοχή με αποτέλεσμα να βρουν ορισμένες από τις πήλινες φιγούρες. 
Φωτογραφία από το αυθεντικό μέρος του ευρήματος στην Κίνα
Στη συνέχεια οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα λάκκο μήκους 230 μέτρων με 11 διαδρόμους και τουλάχιστον 6.000 πήλινα αγάλματα στρατιωτών του πεζικού. Δίπλα βρέθηκε ένας δεύτερος λάκκος με τοξότες, από τους οποίους άλλοι ήταν σε όρθια στάση και άλλοι γονατιστοί, και ιππείς με τα άλογα τους και αρματηλάτες μαζί με ορισμένους πεζούς και ένας τρίτος λάκκος με 68 φιγούρες που ίσως αποτελούσαν το αρχηγείο του στρατού.  Συνολικά οι πήλινοι στρατιώτες είναι περίπου 8.000. Υπάρχουν επίσης 130 πήλινα άρματα με 520 άλογα και 150 άλογα ιππικού.
Οι πήλινες φιγούρες δεν έχουν όλες το ίδιο ύψος. Άλλες είναι γύρω στο 1 μέτρο και 80 εκατοστά και άλλες, κυρίως αυτές που απεικονίζουν υψηλόβαθμους αξιωματικούς, φτάνουν και το 1 μέτρο και 95 εκατοστά. Για την κατασκευή των προσώπων των στρατιωτών πρέπει να χρησιμοποιήθηκαν ως μοντέλα πραγματικοί στρατιώτες, καθώς ο Τσιν Σι Χουανγκ είχε απαιτήσει κανένα από τα πρόσωπα των στρατιωτών να μην μοιάζει με άλλο. Για περισσότερα από 2000 χρόνια όλα αυτά βρίσκονταν θαμμένα γύρω από τον τάφο του αυτοκράτορα, ένα μαυσωλείο θησαυρός για την ανθρωπότητα, που δείχνει πόσο μπροστά ήταν ο πολιτισμός της Κίνας. 
Στην έκθεση παρουσιάζονται περισσότεροι από 150 πολεμιστές με τρομερές λεπτομέρειες, άλογα, κοσμήματα, όπλα, οικιακά αντικείμενα και έργα τέχνης της εποχής. Όλα αυτά γίνονται στο κλασσικό κτίριο του χρηματιστηρίου, έως 17/2/2013. Η είσοδος κοστίζει 12.5€ Δευτέρα-Παρασκευή και 14.5€ τα σαβ/κα και τις αργίες. Είναι ανοιχτά όλη την εβδομάδα από τις 10-6 και τις Τετάρτες ως τις 9 το βράδυ. 
Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου
Αφεθείτε στην μαγεία των Χριστουγέννων όπως γιορτάζουν οι Βέλγοι, χαλαρώστε, διασκεδάστε και περιπλανηθείτε στην αγορά αλλά και την Grand Place. Αν διαθέτετε περισσότερο χρόνο οργανώστε μια εκδρομή στην παραμυθένια πόλη Μπριζ
tips
Για όσο διαρκεί το χριστουγεννιάτικο φεστιβάλ κυκλοφορεί ένα "μαγικό μπλοκάκι" που περιέχει εκπτωτικά κουπόνια για τις διάφορες δραστηριότητες στην πόλη. π.χ. 1 ώρα δωρεάν πατινάζ, 1+1 εισιτήρια για τον μεγάλο τροχό, εκπτώσεις σε μουσεία και εκθέσεις κ.λ.π. Θα το βρείτε στο τουριστικό γραφείο στην κεντρική πλατεία Grand-Place.
* Ζεστά ρούχα με όλα τα αξεσουάρ (σκουφί, γάντια, κασκόλ) απαραίτητα γιατί κάνει πολύ κρύο!
* Απολαύστε μια μερίδα  βελγικές τηγανιτές πατάτες! Για τις σοκολάτες δεν θα πω τίποτα...είναι αυτονόητο ότι δοκιμάζουμε πολλές!!!!