Αθήνα
+18...+28° C

Brownies σοκολάτας με αλμυρή καραμέλα

Παράθυρο ή διάδρομος; Δουλειά ή κοπάνα; Έξω με φίλους ή μέσα με πίτσα; Ή μέσα με σουβλάκια; Διλήμματα παντού και πάντα. Δεν έχεις λύση για όλα, ούτε και εμείς.
 Δε μπορούμε να σε βοηθήσουμε με σκληρές επιλογές της καθημερινότητας όπως πατατάκια σκέτα ή ρίγανη, ούτε να διαλέξεις τι χρώμα θα βάψεις το μαλλί (τέτοια ερωτήματα είναι καταδικασμένα να μένουν για πάντα αναπάντητα).

Από την Ιάνθη Μιχαλάκη
  Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να δώσουμε ένα τέλος στο πιο βασανιστικό δίλημμα μια μακριάς μέρας γεμάτης πείνα και αναποφασιστικότητα: Αλμυρό ή γλυκό. Και η απάντηση είναι απελευθερωτική.
Και τα δύο.
Ναι και τα δύο σε ένα γιατί δε χρειάζεται να διαλέξεις. Πἀρε ἐνα γλυκό brownie σοκολάτας με αλμυρή βάση από pretzels και αλμυρή καραμέλα για να καλμάρεις αυτές τις μικρές φωνούλες απορίας στο κεφάλι σου.
Για τη βάση
• 1 κούπα pretzels, θρυμματισμένα σε μπλέντερ
• ½ κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• ½ κούπα καστανή ζάχαρη
• ½ κούπα βούτυρο, λιωμένο
Για το brownie σοκολάτας
• 210 γρ κουβερτούρα
• ¾ κούπας βούτυρο
• ¼ κούπας νερό
• 1 κούπα λευκή ζάχαρη
• ¾ κούπας καστανή ζάχαρη
• 2 αβγά
• 1 1/3 κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για την αλμυρή καραμέλα
• 1 κούπα ζάχαρη ¼ κούπας νερό
• ½ κτγ αλάτι
• 250 ml κρέμα γάλακτος, σε θερμοκρασία δωματίου
pretzelbrown
1. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε τη ζάχαρη και το νερό μέχρι να λιώσει εντελώς και να αρχίσει να βράζει. Αφήνουμε την καραμέλα να βράσει μέχρι να αποκτήσει ένα χρυσό/καφετί χρώμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε να σταθεί για 1 λεπτό και στη συνέχεια προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας συνεχώς και γρήγορα με ένα σύρμα για να μην στερεοποιηθεί η καραμέλα. Τέλος προσθέτουμε το αλάτι και τοποθετούμε σε ένα βάζο στο ψυγείο για να κρυώσει.
2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα pretzels με το αλεύρι, τη ζάχαρη και το βούτυρο μέχρι να ομογενοποιηθούν. Στρώνουμε το μείγμα στη βάση μιας ορθογώνιας φόρμας έτσι ώστε να έχει το ίδιο ύψος σε όλα τα σημεία. Ψήνουμε για 5-8 λεπτά.
3. Στο μεταξύ σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε τη σοκολάτα μαζί με το νερό και το βούτυρο. Στη συνέχεια τοποθετούμε το μείγμα σε ένα μπολ και προσθέτουμε τα δύο είδη ζάχαρης. Ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα ή μίξερ και προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά. Τέλος, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ομογενοποιηθεί. Αδειάζουμε το μείγμα πάνω στην ψημένη βάση και ψήνουμε για ακόμη 25-30 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και διακοσμούμε με την αλμυρή καραμέλα και προαιρετικά με επιπλέον σοκολάτα.
*Αν φοβάσαι πολύ την καραμέλα (μη ντρέπεσαι, έχεις απόλυτο δίκιο, μπορεί να κάψει εσένα, την κατσαρόλα και ολόκληρη την κουζίνα σου) μην ανησυχείς. Αγόρασε έτοιμη από το σούπερ μάρκετ και έχε το κεφάλι σου ήσυχο.
Το κείμενο δημοσιεύτηκε αρχικά στο blog των The Eaters