Σήμερα έχουμε ένα post για τις κατασκευές του ανθρώπου που
ξεχωρίζουν κυρίως λόγω διαστάσεων.
Φυσικά υπάρχουν πολλές περισσότερες αλλα και αυτές που θα δείτε παρακάτω έχουν αρκετό ενδιαφέρον.
Η κύρια λειτουργία του αφορά την παροχή επιταχυντών σωματιδίων και άλλων υλικοτεχνικών υποδομών που χρειάζονται για την πειραματική έρευνα στο πεδίο της φυσικής υψηλών ενεργειών. Στο CERN λειτουργούν επομένως πολλοί επιταχυντές, ένας εκ των οποίων είναι ο πελώριος Super Proton Synchroton (SPS), ή LHC (Μέγας Επιταχυντής Ανδρονίων), ο οποίος αναπτύσσεται σε υπόγεια κυκλική σήραγγα 27 χιλιομέτρων που επιτρέπει στα πρωτόνια να επιταχύνονται στα 400 GeV, δηλαδή σε πολύ υψηλές ενέργειες.
Φυσικά υπάρχουν πολλές περισσότερες αλλα και αυτές που θα δείτε παρακάτω έχουν αρκετό ενδιαφέρον.
Bagger 293
Εκσκαφέας γαιάνθρακα . Μπορεί να εξορύξει 220.000 τόνους γαιάνθρακα ημερησίως. Ο συγκεκριμένος κατέχει και το ρεκόρ Γκίνες χάρη στο μέγεθος του αφού αγγίζει τα 310 πόδια ύψος και τους 14.000 τόνους περίπου βάρος. Ο περιστρεφόμενος τροχός του αποτελείται απο 18 κουβάδες χωρητικότητας 1452 γαλονιών χώματος έκαστος.Antonov An-225
Μέγιστο μικτό βάρος 600 τόνοι. Το AN-225 παραμένει ακόμη και σήμερα το μεγαλύτερο μεταγωγικό αεροσκάφος, μεγαλύτερο ακόμη και απο το νέο Airbus A380 που διαθέτει δύο ορόφους.
Ηλιακός Φούρνος
Στην ουσία πρόκειται για έναν τεράστιο καθρέφτη ικανό να ανακλά τις ηλιακές ακτίνες πάνω σε ένα συγκεκριμένο σημείο αυξάνοντας την θερμοκρασία του μέχρι και τους 5430 βαθμούς Fahrenheit. Χρησιμοποιείται για τήξη μεττάλων, παραγωγή ενέργειας ακόμη και καυσίμου απο διοξείδιο του άνθρακα.Large Hadron Collider (LHC)
To CERN (πλήρης τίτλος: Organisation Européenne pour la Recherche Nucléaire «Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών»), διατηρώντας τη σύντμηση (ακρωνύμιο) της αρχικής ονομασίας του Conseil Européenne pour la Recherche Nucléaire, είναι το μεγαλύτερο σε έκταση (πειραματικό) κέντρο πυρηνικών ερευνών και ειδικότερα επί της σωματιδιακής φυσικής στον κόσμο. Βρίσκεται δυτικά της Γενεύης, στα σύνορα Ελβετίας και Γαλλίας. Ιδρύθηκε το 1954 από δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες και σήμερα αριθμεί 20 κράτη-μέλη*, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η οποία είναι και ιδρυτικό μέλος[1].Η κύρια λειτουργία του αφορά την παροχή επιταχυντών σωματιδίων και άλλων υλικοτεχνικών υποδομών που χρειάζονται για την πειραματική έρευνα στο πεδίο της φυσικής υψηλών ενεργειών. Στο CERN λειτουργούν επομένως πολλοί επιταχυντές, ένας εκ των οποίων είναι ο πελώριος Super Proton Synchroton (SPS), ή LHC (Μέγας Επιταχυντής Ανδρονίων), ο οποίος αναπτύσσεται σε υπόγεια κυκλική σήραγγα 27 χιλιομέτρων που επιτρέπει στα πρωτόνια να επιταχύνονται στα 400 GeV, δηλαδή σε πολύ υψηλές ενέργειες.