Ανασκόπηση των γεγονότων του 2012

Είναι η κατάλληλη στιγμή για μια ανασκόπηση των γεγονότων
 ευχάριστων και δυσάρεστων, που σημάδεψαν το 2012 και απασχόλησαν την κοινή γνώμη.


Είναι εξαιρετικά δύσκολο να συγκεντρωθούν όλα σε ένα άρθρο, αλλά και από την άλλη τα παρακάτω γεγονότα προέκυψαν από προσωπική εκλογή αυτών που κατά τη γνώμη μου θεωρούνται σημαντικά, οπότε κάτι θα βρείτε, ίσως, ότι λείπει.
 Ολυμπιακοί Αγώνες 2012Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου, οι οποίοι διαδραματίστηκαν μεταξύ 27 Ιουλίου και 12 Αυγούστου, ήταν αναμφίβολα ένα από τα γεγονότα της χρονιάς, με 10.500 αθλητές από 204 χώρες. Τα παρατράγουδα δεν έλειψαν, με κρούσματα ντόπινγκ και άλλα περιστατικά όπως ο αποκλεισμός της δικής μας Βούλας Παπαχρήστου.



 ΗΠΑ: Τυφώνας SandyΟ τυφώνας που έπληξε τον περασμένο Οκτώβρη πολλές πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών, προκαλώντας ζημιές 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων και τον τραγικό θάνατο τουλάχιστον 253 ανθρώπων.


 Φιλιππίνες: Tυφώνας Μπόφα και πλημμύρεςΜαζική καταστροφή και θλίψη προκάλεσε ο μεγάλος τυφώνας στις Φιλιππίνες, με πάνω από 1000 νεκρούς και 850 περίπου αγνοουμένους. Εκτός του άδικου χαμού των ανθρώπων, οι άλλες ζημίες υπολογίζονται στα 589,26 εκατομμύρια δολάρια.



 Ναυάγιο Costa ConcordiaΤο ιταλικό κρουαζιερόπλοιο Costa Concordia βυθίστηκε στις αρχές του 2012 στα ανοιχτά της Τοσκάνης μετά από σύγκρουση σε ύφαλο, προκαλώντας τον χαμό 32 ανθρώπων.



Σφαγή σε δημοτικό σχολείο του ConnecticutΛίγες μέρες πριν, στις 14 Δεκεμβρίου, ο 20χρονος Άνταμ Λάνζα εισέβαλε στο δημοτικό σχολείο στο Νιουτάουν του Κονέκτικατ πυροβολώντας και αφαιρώντας τη ζωή από 26 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 20 ήταν ανήλικοι μαθητές. Μαζί τους άλλοι 6 ενήλικοι. Ο δράστης έβαλε τέλος στη ζωή του αυτοκτονώντας. Το γεγονός συντάραξε την Αμερική και όλον τον κόσμο.





Ελληνικές βουλευτικές εκλογέςΗ κυβέρνηση Παπαδήμου αποφασίζει τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στις 6 Μαΐου, οι οποίες όμως λόγω αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής επαναλαμβάνονται υπό την υπηρεσιακή κυβέρνηση Π. Πικραμμένου στις 17 Ιουνίου. Τα αποτελέσματα των δύο εκλογών δεν διαφέρουν δραματικά, ωστόσο αξιοσημείωτος είναι ο μεγάλος αριθμός των κομμάτων στην νέα Βουλή (7) και η άνοδος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στην αντιπολίτευση, μετά την πτώση του δικομματισμού.





Γαλλικές προεδρικές εκλογέςΟι προεδρικές εκλογές της Γαλλίας συνέπεσαν κοντά με τις ελληνικές εκλογές. Στον πρώτο γύρο (22 Απριλίου) επιλέχθηκαν ο Φρανσουά Ολλάντ του Σοσιαλιστικού Κόμματος και ο Νικολά Σαρκοζί του δεξιού κυβερνόντος κόμματος. Στο δεύτερο γύρο ο λαός, ανάμεσα στους δύο, επέλεξε τον Φρανσουά Ολλάντ με ποσοστό 51,64% έναντι 48,36%. Μετά τις εκλογές ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, παραιτήθηκε της πολιτικής του καριέρας.



Αμερικάνικες προεδρικές εκλογέςΩς συνήθως οι προεδρικές εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών απασχόλησαν αρκετά το παγκόσμιο κοινό. Σε αυτές ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, Μπαράκ Ομπάμα, εκλέχθηκε για άλλη μία τετραετία πρόεδρος έχοντας ως αντίπαλο τον Μιτ Ρόμνεϊ του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι παρά την ανάδειξη του πρώτου μέσω των προεδρικών εκλογών, στη Βουλή των Αντιπροσώπων επικράτησε το κόμμα του Ρόμνεϊ.



Red Bull StratosΣτις 14 Οκτωβρίου παρακολουθήσαμε όλοι απευθείας μέσω YouTube την περίφημη ελεύθερη πτώση του αυστριακού Φέλιξ απ’ το διάστημα και συγκεκριμένα από ύψος 39.045 μέτρων. Ο Φέλιξ κατέρριψε κάθε ρεκόρ.


CERN: Mποζόνιο Higgs ή “Το σωματίδιο του Θεού”Στις αρχές Ιουλίου ανακοινώθηκε από τους επιστήμονες του CERN η ανακάλυψη ενός σωματιδίου που θα μπορούσε να είναι το μποζόνιο Higgs, δηλαδή το ευθυνόμενο σωματίδιο για την ύπαρξη μάζας και συνεπώς της βαρύτητας στο Σύμπαν. Ανακοίνωση ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η ανακάλυψή του θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο που σκεφτόμαστε την ύπαρξη μας γενικότερα.




 
Mars RoverΤον Αύγουστο του 2012 το αυτοματοποιημένο όχημα–ρομπότ με όνομα Curiosity Mars Rover προσεδαφίζεται στον Άρη στα πλαίσια της αποστολής της NASA για εξερεύνηση του πλανήτη, του κλιματικού και γεωλογικού περιβάλλοντος και ακόμα για την ύπαρξη μορφών ζωής ή νερού.


ACTA
Η διεθνής συμφωνία που ξεσήκωσε πλήθος αντιδράσεων ανά τον κόσμο. Η εν λόγω «εμπορική» συμφωνία είχε ως στόχο την καταπολέμηση της πλαστογραφίας και την ακεραιότητα των πνευματικών δικαιωμάτων, ωστόσο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταψήφισε την συνθήκη, καθώς η αυστηρότητα και ανελαστικότητά της περιόριζε την ελεύθερη και ανοιχτή διακίνηση υλικού στο διαδίκτυο, πράγμα που δεν μπορεί να θεωρηθεί πλαστογραφία, αφού το υλικό μένει ίδιο με το πρωτότυπο.
 


Δολοφονία του πρέσβη των ΗΠΑ στην ΛιβύηΟ πρέσβης των ΗΠΑ και άλλοι τρεις διπλωματικοί υπάλληλοι σκοτώθηκαν μετά από επίθεση με ρουκέτα στο κτίριο του αμερικάνικου προξενείου. Ακολουθούν σκηνές φρίκης. Εξαγριωμένοι ισλαμιστές περιφέρουν τη σωρό του πρέσβη στους δρόμους της Βεγγάζης.


Θάνατος Μητροπάνου, Αγγελόπουλου, Whitney HoustonΟ μεγάλος λαϊκός τραγουδιστής Δημήτρης Μητροπάνος φεύγει μετά από μάχη με τον καρκίνο. Ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός Θόδωρος Αγγελόπουλος παρασύρεται από διερχόμενη μοτοσυκλέτα και σκοτώνεται. Η διάσημη Αμερικανίδα τραγουδίστρια Whitney Houston άφησε σε ηλικία 48 ετών την τελευταία της πνοή έπειτα από οξύ έμφραγμα που υπέστη λόγω του πολύχρονου εθισμού της στα ναρκωτικά.



Λίστα Λαγκάρντ και σύλληψη ΒαξεβάνηΟ Κώστας Βαξεβάνης δημοσιεύει την περιβόητη «λίστα Λαγκάρντ» σε μία έκτακτη έκδοση του περιοδικού HOT DOC. Άμεσα διατάχθηκε η σύλληψη του δημοσιογράφου με την κατηγορία παραβίασης προσωπικών δεδομένων. Αστυνομικοί τον περικυκλώνουν στο σπίτι του. Ο Κώστας Βαξεβάνης γράφει στο twitter: «Μπαίνουν στο σπίτι με εισαγγελέα τώρα. Με συλλαμβάνουν. Διαδώστε».


Συλλαμβάνεται ο «Γέροντας Παστίτσιος»Ο 27χρονος δημιουργός της σελίδας του facebook «Γέροντας Παστίτσιος» συλλαμβάνεται με την κατηγορία της κακόβουλης βλασφημίας και της καθύβρισης θρησκευμάτων, όπως αναφέρει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μετά από καταγγελίες χιλιάδων. Ακολουθεί μεγάλη αναστάτωση και συζήτηση γύρω από το επίμαχο θέμα της ελευθερίας του λόγου.


Σύλληψη Άκη ΤσοχατζόπουλουΟ πρώην υπουργός οδηγείται στις φυλακές Κορυδαλλού μετά από απόφαση του ανακριτή και του εισαγγελέα κατηγορούμενος για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος κατ’ επάγγελμα, κατ’ εξακολούθηση και κατά συναυτουργία από κοινού.


Αύξηση κρουσμάτων υποσιτισμού στα σχολείαΤουλάχιστον σε 100 σχολεία της χώρας έχουν παρουσιαστεί κρούσματα λιποθυμιών από υποσιτισμό, ενώ το Υπουργείο Παιδείας παραδέχεται πως 25.000 παιδιά υποσιτίζονται σε όλη την Ελλάδα.


Αύξηση αυτοκτονιώνΗ δυσβάσταχτη οικονομική κατάσταση δένει τη θυλιά στο λαιμό των ανήμπορων πολιτών. Στην Ελλάδα οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν κατά 22%, ενώ για την τελευταία τριετία τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ αναφέρουν πάνω από 3.000 τελεσθείσες ή απόπειρες.



Αύξηση ανεργίαςΗ ανεργία ανέβηκε στα ύψη. Η Ευρώπη αριθμεί τουλάχιστον 24,7 εκατομμύρια ανέργους, ενώ σε αυτήν η Ελλάδα έχει την πρωτιά στη νεανική ανεργία (18-24) με ποσοστό 53.8%. Ανεξαρτήτου ηλικίας, ένας στους τρεις Έλληνες είναι άνεργος.
 
 


Ληστεία στο Μουσείο της Αρχαίας ΟλυμπίαςΜεγάλο ξάφνιασμα προκάλεσε η ένοπλη ληστεία στο Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας. Οι ένοπλοι δράστες αφαίρεσαν από της προθήκες της 65 χάλκινα και πήλινα εκθέματα. Της αρχές του Δεκέμβρη, ευτυχώς, μετά από σύλληψη των δραστών, επιστρέφονται στο μουσείο τα αντικείμενα που κλάπηκαν τον προηγούμενο Φεβρουάριο.
 
 


Ληστεία στην Εθνική ΠινακοθήκηΣτις 9 Ιανουαρίου κλάπηκαν από τις αίθουσες της Εθνικής Πινακοθήκης 3 έργα τέχνης, μεταξύ των οποίων και ο μοναδικός πίνακας του Πικάσο στην Ελλάδα, το «Γυναικείο κεφάλι» της Ντόρα Μάαρ.
 
 


ΔΕΘ 2012Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η 77η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης προσέλκυσε το ενδιαφέρον του κόσμου. Ωστόσο, σε αντίθεση με παλαιότερα, η φετινή ήταν εμφανώς μικρότερη. Δεν έλειψαν οι διαθεματικές εκθέσεις, οι συναυλίες κ.λ.π., όμως οι συμμετοχές μειώθηκαν τουλάχιστον στο μισό απ’ ότι πέρυσι ένεκα οικονομικής κρίσης.


Το Δικαστήριο της Χάγης αποφασίζει για το ΔίστομοΣτις 3 Φεβρουαρίου το Δικαστήριο της Χάγης αποφασίζει υπέρ της Γερμανίας βάζοντας τέλος στην υπόθεση του Διστόμου. Η συζήτηση για καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων από τη Γερμανία για τα εγκλήματα στο Δίστομο κλείνει οριστικά.


Άνοδος Χρυσής ΑυγήςΤο «φαινόμενο» Χρυσή Αυγή απασχόλησε αρκετά φέτος. Το εθνικιστικό, άλλοτε και χαρακτηριζόμενο και ως ναζιστικό, κόμμα του Ν. Μιχαλολιάκου έχει πλέον νομιμοποιηθεί και συμμετέχει στις βουλευτικές εκλογές, βγαίνοντας 5ο κόμμα με ποσοστό 6,92% (επαναλληπτικές). Μέσα στο 2012 η ΧΑ συνέχισε τις ρατσιστικές, βίαιες και αλόγιστες επιθέσεις, όπως αυτές στο θέατρο Χυτήριο και στα τοπικά παζάρια κατά ξένων μικροπωλητών.


Η Μέση Ανατολή και η ευρύτερη περιοχή σε εμπόλεμη ζώνηΟ Συριακός εμφύλιος μεταξύ Ασάντ και εξεγερθέντων αντιστασιακών συνεχίζεται, ενώ οι νεκροί ανέρχονται σε πάνω από 30.000 άτομα. Το Ισραήλ επιτίθεται αεροπορικώς στη Γάζα μετά από νέο ξέσπασμα βίας στη Λωρίδα της Γάζας. Η αιματοχυσία διαρκεί 8 συνεχόμενες ημέρες.


Εκκένωση της «Βίλας Αμαλίας»Η πάνω από 20 χρόνια κατάληψη της «Βίλα Αμαλία» τερματίζεται με εντολή Σαμαρά και ακολουθούν προσαγωγές.


Δεύτερο πακέτο βοηθείας για την ΕλλάδαΤον Φεβρουάριο εγκρίνεται μετά από συμφωνία στις Βρυξέλλες το δεύτερο οικονομικό πακέτο βοηθείας προς την Ελλάδα, ύψους 130 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Δημόσιος διασυρμός οροθετικών ιερόδουλωνΟ Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, δίνει την εντολή για δημοσίευση φωτογραφιών ιερόδουλων με AIDS, προκαλώντας αντιδράσεις για αυτή την κίνηση διασυρμού των οροθετικών.



Μνημόνιο 3Λίγο πριν το τέλος του χρόνου υπερψηφίζονται στη Βουλή τα νέα μέτρα του Μνημονίου 3, ανάμεσα στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι περικοπές σε συντάξεις, μισθούς, εφάπαξ και δώρα, αλλά και η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη.


Κλιμάκωση των κινητοποιήσεωνΗ δυσαρέσκεια από τα ολοένα και πιο σκληρά οικονομικά μέτρα οδηγεί τους πολίτες σε μαζικές κινητοποιήσεις, απεργίες και διαδηλώσεις καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς με επεισόδια στο Σύνταγμα και την υπόλλοιπη Ελλάδα. Η βία μεσουρανεί, θα λέγαμε! Αναστάτωση επικρατεί, όμως, και στα πανεπιστήμια, με επίκεντρο το ΑΠΘ και τα πρόσφατα ακραία γεγονότα στο εν λόγω ίδρυμα.




21/12/2012Μιλώντας εκ των υστέρων, το τέλος του κόσμου δεν ήρθε, καλώς ή κακώς, και περιμέναμε απλώς να τελειώσει το 2012. Ας ελπίσουμε η νέα χρονιά να μας φέρει λιγότερα δυσάρεστα και περισσότερα ευχάριστα νέα!