Τι φυτεύουμε τον Φεβρουάριο;

Όσοι αγαπούν τα ανθισμένα μπαλκόνια αλλά και όσοι έχουν δει τελευταία την τιμή της ντομάτας στο supermarket
σίγουρα περιμένουν να περάσει ο χειμώνας για να δουν τα παρτέρια, τις γλάστρες και τα αυτοσχέδια μποστανάκια τους να αναγεννιούνται.
Και οι προσδοκίες τους θα αρχίσουν να ικανοποιούνται την Άνοιξη, η οποία ολοένα και πλησιάζει. Για να γίνει αυτό, φροντίζουμε να φυτέψουμε και να σπείρουμε από τώρα τα άνθη και τα λαχανικά των οποίων η φύτευση ενδείκνυται αυτή την περίοδο, στα τέλη του χειμώνα. Πάρτε χαρτί, μολύβι και… τσαπί, και ξεκινήστε την επιχείρηση «πράσινο μπαλκόνι».

*Τα tips της χειμερινής κηπουρικής
-Επιλέξτε ημέρες κατά τις οποίες δεν επικρατεί παγετός ή πολύ χαμηλή θερμοκρασία για να πραγματοποιήσετε την φύτευση. Αν υπάρχει παγωνιά, η προσπάθεια του φυτού να ευδοκιμήσει θα έχει λιγότερες πιθανότητες να αποδώσει -κυριολεκτικά- καρπούς.
-Κλαδέψτε… με την ψυχή σας. Τα φυτά που ανθίζουν το καλοκαίρι, χρειάζονται δύναμη, γι’ αυτό και τα κλαδεύουμε τώρα, ώστε να δυναμώσουν την Άνοιξη και να «φορτσάρουν» τους καλοκαιρινούς μήνες.
-Φροντίστε να προσέχετε και να προστατεύσετε όσα έχετε φυτέψει, γιατί μπορεί η Άνοιξη να πλησιάζει, αλλά ακόμη έχουμε χειμώνα, και ακόμη και ο Μάρτιος κρύβει αρκετές φορές δυσάρεστες εκπλήξεις. Καλύψτε σε περίπτωση παγετού, καθαρίστε από ξερά φυλλαράκια και σκαλίστε τακτικά.
-Αν ξεκινάτε από το μηδέν τον κήπο ή το μπαλκόνι σας, σας συμβουλεύουμε να κάνετε σε ένα χαρτί το σχεδιάγραμμά του, να σημειώσετε τις διαστάσεις του και να βρείτε κατ’ αυτόν τον τρόπο πόσα και ποια φυτά μπορούν να χωρέσουν σε αυτόν. Αυτός είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που θα καθορίσουν την εικόνα του κήπου σας. Επίσης, στο ίδιο χαρτί, σημειώστε τι και πότε φυτεύετε, ώστε να μελετάτε με την πάροδο του χρόνου την ανάπτυξή τους, και την επόμενη χρονιά να διορθώσετε λάθη ή να επαναλάβετε την σωστή «συνταγή».
-Τοποθετήστε ξυλάκια-ετικέτες σε καθετί που σπέρνετε, και σημειώστε τι είναι το καθένα, για να έχετε μια σαφή εικόνα όταν ποτίζετε ή περιμένετε να δείτε να καρπίζουν.

Τι φυτεύουμε τώρα

Από «ζαρζαβατικά», τώρα είναι η κατάλληλη περίοδος να φυτέψετε κρεμμύδια και κρεμμυδάκια – για να έχετε χλωρά την άνοιξη και ξερά το καλοκαίρι. Φυτέψτε επίσης ελεύθερα σκόρδο και καρότο, μπιζέλια, μοσχομπίζελα και κουκιά. Είναι επίσης η σωστή στιγμή, εφόσον έχετε αρχίσει ήδη να καλλιεργείτε μαρούλι, πράσο ή αγκινάρες, να τα μεταφυτεύσετε σε χώμα με λίπασμα (η κοπρία είναι κατάλληλη).

Από λουλούδια, τον Φεβρουάριο φυτεύουμε πανσέδες, ανεμώνες, σπόρους από πετούνια, σκυλάκια, πρίμουλες, γεράνια και σαιντώλιες. Φυτεύουμε επίσης βολβούς κρίνων και αμαρυλλίδων για να προβλαστήσουν μέσα στην επόμενη περίοδο, ενώ μπορούμε να επενδύσουμε και στις ωραίες αλλά εφήμερες μαργαρίτες, τις οποίες θα δούμε να ανθίζουν προς τον Μάιο.

Εφόσον σπείρατε τον Ιανουάριο μπιγόνιες και γαρύφαλλα, μπορείτε να συνεχίσετε την σπορά τους, και να μεταφυτεύσετε τις πασχαλιές και τους πανσέδες σας. Αυτήν την περίοδο του χρόνου, επίσης, φυτεύονται οι γυμνόριζες τριανταφυλλιές, που δεν έχουν ακόμη φύλλα και είναι εξαιρετικά ανθεκτικές στο κρύο. Τέλος, τώρα είναι η κατάλληλη περίοδος για να προετοιμάσετε το έδαφος του κήπου σας, για να σπείρετε γκαζόν κατά τον Μάρτιο.

Τι σπέρνουμε τώρα
Το να προτιμήσετε να ξεκινήσετε με σπόρους μπορεί να είναι πιο συμφέρον σε σχέση με το να επιλέξετε φύτευση «έτοιμων» προϊόντων από φυτώριο, γιατί αφενός είναι πιο οικονομική τακτική και αφετέρου δίνει ένα επιπλέον ψυχολογικό «συν» με τον κάθε βλαστό που θα βλέπετε να εμφανίζεται και την γρήγορη ανάπτυξή τους. Αυτή η περίοδος είναι ιδανική για την σπορά των παρακάτω «ζαρζαβατικών»:

Σπανάκι, σέσκλα, πράσα, και πρώιμη σπορά αγγουριών, ντομάτας, πιπεριάς, μελιτζάνας, καρότου και κολοκυθιού. Μέσα στη γη μπορείτε ακόμη να σπείρετε μαϊντανό και άλλα μυρωδικά – προτιμήστε να αρχίσετε την καλλιέργεια των τελευταίων σε ρηχά δοχεία, και όταν φτάσουν στο στάδιο των τεσσάρων φύλλων, να τα μεταφυτεύσετε σε γλάστρα.

*Δείτε εδώ τι φυτεύουμε κάθε μήνα της χρονιάς, και έναν χρηστικό πίνακα «ζαρζαβατικών», αντιστοιχισμένων με την κατάλληλη εποχή του χρόνου. 
http://www.in2life.gr