Το γραφικό Πήλιο


Σε μια από τις κορυφαίες επιλογές στην κατηγορία του αγαπημένου ορεινού ή εξοχικού προορισμού εντάσσεται το Πήλιο.
Το Πήλιο είναι ένα καταπράσινο φυσικό φρούριο, που δεσπόζει πάνω στο Βόλο και η περιοχή χαρακτηρίζεται ως ένας ανεξάντλητος «θησαυρός» μύθων και θρύλων, ιστορίας και πολιτιστικής παράδοσης.
Ανεκτίμητης ομορφιάς όρος με ύψος 1.624 μέτρα (κορυφή Πουριανός Σταυρός) αποτελεί το στολίδι του νομού Μαγνησίας.
Πήλιο, για τους φανατικούς του βουνού ..

Η ευρύτερη περιοχή διαθέτει μια σειρά από καταλύματα στο Πήλιο όπως ξενοδοχείαπαραδοσιακοί ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, στούντιο με τζάκι, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και κάμπινγκ. Έτσι ο Επισκέπτης του Πηλίου μπορεί να βρει πληθώρα επιλογών για τη διαμονή στο Πήλιο καθώς και να επιλέξει μέσα από ένα εύρος τιμών που καλύπτει όλα τα βαλάντια.

Χαρακτηριστικά, φύση
Όλο το βουνό είναι κατάφυτο από δάση με πανύψηλες οξιές, βελανιδιές, πλατάνια, αγριοκαστανιές, δασική πεύκης, καθώς και συστάδες υβριδογενούς ελάτης Στα χαμηλότερα υψόμετρα υπάρχουν καλλιέργειες με μηλιές στις ανατολικές πλαγιές, με ελιές στα νότια καθώς και πολύ πυκνή μακκία βλάστηση. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι και η υδρολογική του φύση καθώς οι ανατολικές πλαγιές δέχονται πολύ μεγάλα ποσά βροχής και χιονιού που ξεπερνάνε κατά πολύ τη μέση τιμή της πεδινής Θεσσαλίας. Παρά την παρουσία σε ποσοστό 70% σχιστολιθικών πετρωμάτων που δεν θα επέτρεπαν την δημιουργία σημαντικών υπόγειων πηγών, η ύπαρξη μεγάλων ρηγμάτων έχει οδηγήσει στη δημιουργία αξιόλογων πηγών. Οι σημαντικότερες εξ αυτών είναι αυτές της Καλιακούδας και της Λαγωνίκας. Συνολικά οι γνωστές πηγές στο βουνό φτάνουν τις 70. Ποτάμια με σταθερή ροή δεν υπάρχουν στο Πήλιο, αλλά μεγάλες ρεματιές, όπως αυτή της Λαγωνίκας, του Βρύχωνα, της Καλιακούδας και της Φελούκας με αξιόλογη ροή τους χειμερινούς και ανοιξιάτικους μήνες καθώς και δεκάδες μικρά ρέματα.

Ιστορικά στοιχεία
Αποτελεί δε έναν μικρό «παράδεισο» για τους λάτρεις της φύσης, τους αρχαιολόγους και τους ανθρωπολόγους, καθώς στο διάβα της ιστορίας, τα χώματα του έχουν περπατήσει ημίθεοι, κένταυροι, τιτάνες και γίγαντες, νύμφες και Δρυάδες  βασιλιάδες, ήρωες και πολεμιστές.
Το Πήλιο υπήρξε το πεδίο της «Γιγαντομαχίας» και το αγαπημένο θέρετρο των θεών του Ολύμπου. Στο Πήλιο έγινε ο γάμος της Νηριήδας Θέτιδος με το θνητό Πηλέα, ενώ στην περιοχή έζησαν και οι θρυλικοί κένταυροι, ο πιο ξακουστός εκ των οποίων ήταν ο σοφός δάσκαλος Χείρωνας. Κοντά του μαθήτευσαν ο Ηρακλής, ο Αχιλλέας, ο Ιάσονας και ο Ασκληπιός.
Μεταξύ άλλων, το Πήλιο συνέβαλε καθοριστικά στην τελική ήττα των Περσών, «κατατροπώνοντας» σε μια από τις ακτές του τα 40 πλοία του Ξέρξη, ενώ κατά κοινή ομολογία των επισκεπτών, η μοναδικότητα της περιοχής έγκειται στη μοναδική αύρα που αποπνέει, κάνοντας το χρόνο να … κυλά πιο αργά.

 Το χιονοδρομικό κέντρο του Πηλίου
Το χιονοδρομικό κέντρο του Πηλίου στα Χάνια Πηλίου, δημιουργήθηκε από τον ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο του Βόλου το 1967. Στην κορυφή Αγριολεύκες με υψόμετρο 1471 μέτρα βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο των Χανίων Πηλίου.
Παρότι είναι σχετικά μικρό, η θέση του ανάμεσα στα πηλιορείτικα χωριά το καθιστά ιδανικό προορισμό για όλη την οικογένεια. Η θέα του είναι μοναδική, από την μία το Αιγαίο και από την άλλη ο Παγασητικός κόλπος.
Διαθέτει δυο εναέριους αναβατήρες με μονό κάθισμα, ένα διθέσιο εναέριο και δυο συρόμενους.
Υπάρχουν τρεις κύριες πίστες κατάβασης, πίστα για αρχάριους καθώς και πίστα δρόμου αντοχής.
Στην περιοχή υπάρχουν οργανωμένες σχολές σκι και μαγαζάκια ενοικίασης εξοπλισμού. Στο σαλέ του χιονοδρομικού κέντρου στο Πήλιο μπορείτε να απολαύσετε τοπικά πιάτα και ζεστά ροφήματα.
Το χιονοδρομικό κέντρο στο Πήλιο απέχει 27 χμλ από τον Βόλο και 12 χμλ από την Πορταριά.

Οι παραλίες του Πηλίου
Οι ακρογιαλιές του Πηλίου θα εκπλήξουν ευχάριστα τον επισκέπτη. Κατά μήκος των ανατολικών, δυτικών και νοτίων ακτών του Πηλίου υπάρχουν θαυμάσιες ακρογιαλιές.
Οι ακτές στον Παγασητικό Κόλπο συνήθως έχουν αμμουδιά και είναι αβαθείς, χωρίς έντομα κύματα χάρη της προστασίας του κόλπου από τους δυνατούς ανέμους.
Στις βορειανατολικές ακτές του Πηλίου θα συναντήσετε γραφικούς κολπίσκους και φυσικά λιμανάκια. Ακρογιαλιές βραβευμένες με γαλάζια σημαία, όπως η Νταμούχαρη και το Παπά Νερό. Ποικιλία στην μορφολογία, άλλοτε με χρυσές αμμουδιές και άλλοτε με πολύχρωμα βότσαλα.

-Οι παραλίες του Πηλίου και του Παγασητικού όπως παρουσιάζονται στο Λεύκωμα Οδηγό του "ΕΝΤΟΣ" - magazine & travel guidesΕκδρομή του Συλλόγου Φίλων Σιδηροδρόμου στο Πήλιο. Διαδρομή Άνω Λεχώνια Μηλιές με την μουσειακή ατμάμαξα «Μηλέαι». Τσαγκαράδα Πήλιο
MAKRINITSA Καλοκαίρι στο Πήλιο