Δέκα αποτυχημένες δολοφονικές απόπειρες σε σημαντικά δημόσια πρόσωπα της πρόσφατης ιστορίας.
Μόλις πριν από είκοσι πέντε χρόνια, ένας άντρας προσπάθησε να δολοφονήσει τον Πάπα Ιωάννη Παύλο τον Δεύτερο στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό και την Ρώμη.
Στις 13 Μαίου 1981, ο Μεχμέτ Αλί Αγκσά έριξε τέσσερις σφαίρες στον ποντίφικα. Δύο σφαίρες χτύπησαν τον Πάπα στο στομάχι, μία τρίτη χτύπησε το δεξί του χέρι και η τέταρτη το μικρό του δάχτυλο.
Κατάφερε να αναρρώσει πλήρως, ενώ ο δολοφόνος καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.
Υπήρξε μία σειρά από δραματικές ωστόσο αποτυχημένες δολοφονικές απόπειρες ενάντια σε δημόσια πρόσωπα στην πρόσφατη ιστορία.
Πρόεδρος Ρόναλντ Ρίγκαν, 1981
Ο Τζον Χίνκλεϊ αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον Αμερικανό Πρόεδρο Ρόναλντ Ρίγκαν στις 30 Μαρτίου 1981.
Η επίθεση έγινε έξω από το ξενοδοχείο Χίλτον στην Ουάσινγκτον. Ο πρόεδρος χτυπήθηκε από μία σφαίρα που εξοστρακίστηκε, την ώρα που οι μυστικοί πράκτορες τον έσπρωχναν να τον βάλουν στην λιμουζίνα του. Εγχειρίστηκε και ανάρρωσε γρήγορα. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέιμς Μπράντι χτυπήθηκε στο κεφάλι ενώ ο αστυνομικός Τόμας Ντελαχάντι και ο μυστικός πράκτορας Τιμ ΜακΚάρθι επίσης τραυματίστηκαν.
Ο Χίνκλεϊ υποστήριξε πως ότι έκανε ήταν από την επιθυμία του να εντυπωσιάσει την ηθοποιό Τζόντι Φόστερ. Τον επόμενο χρόνο απαλλάχθηκε λόγω τρέλας και κλείστηκε σε νοσοκομείο.
Φιντέλ Κάστρο, 1959 - σήμερα
Ο πρώην σωματοφύλακας του Φιντέλ Κάστρο, Φάμπιαν Εσκαλάντε έχει υπολογίσει πως έχουν γίνει 638 απόπειρες (μέχρι σήμερα) εναντίον του πρώην ηγέτη της Κούβας. Πίστευαν πως θα πετύχαιναν το σκοπό τους δίνοντας στον Κάστρο ένα γεμάτο εκρηκτικά πούρο, βάζοντας μία βόμβα σ' ένα όστρακο που είχε υπολογιστεί να ανατιναχτεί όταν ο Κάστρο θα έκανε κατάδυση, μολύνοντας μία από τις καταδυτικές στολές του με ένα μύκητα που θα του προκαλούσε δερματοπάθεια, βάζοντας δηλητηριώδη βακτήρια στο μαντήλι του, στρατολογώντας μία γυναίκα να καλύψει το πρόσωπό του με τοξική κρέμα και δηλητηριάζοντας το τσάι και τον καφέ του. Όλες απέτυχαν.
Πρωθυπουργός Τζον Μέιτζορ, 1991
Ο Προσωρινός IRA σχεδίασε μία επίθεση στην Downing Street στις 7 Φεβρουαρίου του 1991.
Χρησιμοποίησαν μία βόμβα όλμου που εκτόξευσαν από ένα βαν που είχαν παρκάρει έξω από το Banqueting House στο κοντινό Γουάιτχολ. Ο βρετανός Πρωθυπουργός Τζον Μέιτζορ ήταν στην Downing Street 10 εκείνη την ώρα, σ' ένα meeting του υπουργικού συμβουλίου για τον Πόλεμο στον Κόλπο. Δύο βλήματα πέρασαν πάνω από την Downing Street και δεν ανατινάχτηκαν, όμως ένα τρίτο εξερράγη στο πίσω κήπο. Αν και δεν τραυματίστηκε κανένα μέλος του υπουργικού συμβουλίου, τέσσερα άτομα υπέστησαν μικροτραυματισμούς, συμπεριλαμβάνοντας δύο αστυνομικούς.
Η επίθεση είχε αρχικά σχεδιαστεί έχοντας ως στόχο την Μάργκαρετ Θάτσερ, όμως την εποχή που ήταν να γίνει πράξη, εκείνη είχε αντικατασταθεί ως πρωθυπουργός από τον Τζον Μέιτζορ. Ο IRA αποφάσισε να προχωρήσει με την δολοφονία ανεξάρτητα από το γεγονός.
Πρίγκιπας Ουαλίας, 1994
Ο φοιτητής ανθρωπολογίας Ντέιβιντ Κανγκ έριξε δύο άσφαιρους πυροβολισμούς από ένα πιστόλι αφέσεως αγώνων εναντίον του Πρίγκιπα της Ουαλίας κατά τη διάρκεια της βασιλικής επίσκεψης στην Αυστραλία στις 26 Ιανουαρίου του 1994. Ο διάδοχος του θρόνου ήταν έτοιμος να απονέμει τα βραβεία για την Australia Day στο λιμάνι του Ντάρλινγκ στο Σίντνεϊ. Τον Κανγκ έριξε στο έδαφος ο τότε αρχηγός του κόμματος Νότια Νέα Ουαλία, Τζον Φάχεϊ και ο Αυστραλός της Χρονιάς, Ίαν Κίερναν. Ο Πρίγκηπας Κάρολος παρέμεινε στη θέση του.
Ο Κανγκ αργότερα είπε πως προσπάθησε να αναδείξει τη φτώχια των ανθρώπων της Καμπότζης και υπέφερε από κατάθλιψη. Κηρύχθηκε ένοχος για άσκηση άνομης βίας και καταδικάστηκε σε 500 ώρες κοινωνικής εργασίας. Αργότερα έγινε δικηγόρος.
Καγκελάριος Αδόλφος Χίτλερ, 1944
Τρεις απόπειρες έγιναν κατά της ζωής του Γερμανού ηγέτη Αδόλφου Χίτλερ.
Η πιο διάσημη ήταν η αποκαλούμενη "July Plot" στις 20 Ιουλίου 1944, όταν ένας αριθμός από ανώτερους αξιωματικούς προσπάθησαν να δολοφονήσουν τον Χίτλερ βάζοντας μία βόμβα στο καταφύγιό του στο Ράστενμπεργκ, στην Ανατολική Πρωσία. Ο Στρατηγός Κλάους Σενκ φον Στάουφενμπεργκ τοποθέτησε ένα χαρτοφύλακα που περιείχε εκρηκτικά κάτω από ένα τραπέζι κοντά στο σημείο όπου αναμενόταν να καθίσει ο Χίτλερ.
Ο Φύρερ τραυματίστηκε ελαφρά από την έκρηξη, και λίγο αργότερα τήρησε ένα προγραμματισμένο meeting με τον Ιταλό ηγέτη Μπενίτο Μουσολίνι, στον οποίο έδειξε τη σκηνή της επίθεσης (φωτογραφία). Ο Φον Στάουφενμπεργκ συνελήφθη την ίδια ημέρα και εκτελέστηκε. Οι υπόλοιποι συνωμότες δικάστηκαν και κρεμάστηκαν ή τους δώθηκε η ευκαιρία να αυτοκτονήσουν. Οκτώ από όσους εκτελέστηκαν κρεμάστηκαν με χορδές πιάνου σε τσιγκέλια.
Πρωθυπουργός Άλεκ Ντάγκλας-Χομ, 1964
Ο πρώην Βρετανός Πρωθυπουργός Σερ Άλεκ Ντάγκλας-Χομ ήταν ο στόχος μίας υπόθεσης απαγωγής το 1964.
Δύο φοιτητές από το Πανεπιστήμιο του Αμπερντίν σχεδίασαν να απαγάγουν τον πρωθυπουργό κατά την επίσκεψή του στην πόλη. Οι δυο τους είχαν συναντήσει το στόχο τους νωρίτερα μέσα στη μέρα, όταν ο Χομ αστειευόμενος τους έδωσε μία λίρα για φιλανθρωπικό σκοπό, σε αντάλλαγμα που δεν προχώρησαν στην απαγωγή του. Οι φοιτητές τότε παρακολούθησαν το αυτοκίνητο του Πρωθυπουργού καθώς οδήγησε για να συναντήσει τον Σκωτσέζο Πρωθυπουργό. Έλπιζαν πως θα ανάγκαζαν το αμάξι του Χομ να τρακάρει ή ίσως να το μπλοκάρουν κατά κάποιο τρόπο για να τον απαγάγουν.
Την τελευταία στιγμή ωστόσο, οι φοιτητές έχασαν την ψυχραιμία τους και επέλεξαν να πάνε στο σπίτι του ζευγαριού που ο Χομ θα συναντούσε. Ο πρωθυπουργός ήταν μόνος του όταν οι φοιτητές χτύπησαν το κουδούνι. Καθώς ο Χομ άνοιγε την πόρτα, τον ενημέρωναν πως είχαν σκοπό να τον απαγάγουν. «Υποθέτω πως καταλαβαίνετε πως εάν το κάνετε οι Συντηρητικοί θα κερδίσουν τις εκλογές με 200 ή 300 βουλευτές» απάντησε ξερά ο Χομ. Αφού πακετάρισε ορισμένα πράγματα τους πρόσφερε λίγη μπύρα. Οι φοιτητές δέχθηκαν την προσφορά του, και καθώς απολάμβαναν το αλκοόλ πείστηκαν να εγκαταλείψουν το πλάνο τους από τον απίστευτα ψύχραιμο πρωθυπουργό.
Ο Χομ δεν μίλησε ποτέ για το θέμα δημόσιο, μόνο το κατέγραψε στο ημερολόγιό του. Η ιστορία δημοσιοποιήθηκε το 2008.
Πρόεδρος Σαρλ ντε Γκολ, 1962
Μία σειρά από δολοφονικές απόπειρες έγιναν κατά του Γάλλου Προέδρου, Σαρλ ντε Γκολ.
Η πιο διάσημη συνέβη στις 22 Αυγούστου του 1962, όταν ο πρόεδρος και η γυναίκα του δέχθηκαν πυρά από πολυβόλο όπλο ενώ βρίσκονταν μέσα στην Citroen DS τους. Η επίθεση είχε οργανωθεί από τον Στρατηγό Ζαν Μαρί Μπαστιέν Τίρι, έναν Γάλλο στρατιωτικό, μηχανικό της πολεμικής αεροπορίας. Πίστευε πως με το να σκοτώσει τον Ντε Γκολ θα παρεμπόδιζε την καμπάνια της Γαλλικής κυβέρνησης να εξασφαλίσει την ανεξαρτησία στην Αλγερία.
Η επίθεση απέτυχε. Ο Ντε Γκολ, η γυναίκα του και ο συνοδός του γλύτωσαν χωρίς να τραυματιστούν. Δεκατέσσερις τρύπες από σφαίρες βρέθηκαν αργότερα στο αυτοκίνητο του προέδρου, δύο τρύπησαν τα λάστιχα, άλλες είκοσι χτύπησαν το κοντινό Café Trianonn ενώ 187 βρέθηκαν στο πεζοδρόμιο. Το γεγονός έγινε μυθιστόρημα το 1971 στο βιβλίο του 1971 και του Φρέντερικ Φόρσαϊθ, The Day of the Jackal.
Βλάντιμιρ Λένιν, 1918
Ο ιδρυτής της Ρωσικής Επανάστασης έγινε δύο φορές στόχος δολοφόνων το 1918, μόλις ένα χρόνο αφού είχε ανέβει στην εξουσία.
Τον Ιανουάριο στο Πέτρογκραντ (τη σημερινή Αγία Πετρούπολη) ο Λένιν δέχθηκε επίθεση στο αυτοκίνητό του, καταφέρνοντας με κάποιο τρόπο να γλυτώσει από ένα χαλάζι από σφαίρες. Αργότερα την ίδια χρονιά τον Αύγουστο, πυροβολήθηκε τρεις φορές από την Φάνια Κάπλαν του Σοσιαλιστικού Επαναστατικού Κόμματος. Η πρώτη σφαίρα χτύπησε το μπράτσο του, η δεύτερη χτύπησε το σαγόνι και το λαιμό του και η τρίτη χτύπησε τη γυναίκα που ο Λένιν μιλούσε.
Οι χειρουργοί αποφάσισαν να μην αφαιρέσουν τις σφαίρες φοβούμενοι πως θα έθεταν σε κίνδυνο την υγεία του ηγέτη. Η ειρωνεία είναι πως οι σφαίρες που έμειναν στο σώμα του Λένιν «συνέβαλαν» στη γενικότερη επιδείνωση της υγείας του, με αποκορύφωμα τα τρία εγκεφαλικά που οδήγησαν στο θάνατό του το 1922.
Η Βρετανική Συντηρητική κυβέρνηση, 1984
Το φθινόπωρο του 1984, ο ΙΡΑ έβαλε μία βόμβα στο Grand Hotel του Μπράιτον, υπολογισμένη να ανατιναχθεί στο συνέδριο του Βρετανικού Συντηρητικού κόμματος.
Όταν η βόμβα εξερράγη στις 2.54 π.μ. στις 12 Οκτωβρίου, το ξενοδοχείο ήταν γεμάτο από πρωθυπουργούς, βουλευτές και εκπροσώπους της κυβέρνησης. Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και 34 τραυματίστηκαν.
Η Μάργκαρετ Θάτσερ ήταν ακόμα ξύπνια όταν ανατινάχθηκε η βόμβα. Λίγα λεπτά νωρίτερα ήταν στο μπάνιο του δωματίου της, την περιοχή που χτυπήθηκε χειρότερα απ' όλες η σουίτα της. Και εκείνη και ο άντρας της Ντένις επέζησαν της έκρηξης, χωρίς γρατζουνιά. O υπουργός της κυβέρνησης Νόρμαν Τέμπιτ τραυματίστηκε σοβαρά ενώ η γυναίκα του έμεινε παράλυτη.
Ο ΙΡΑ έβγαλε μία ανακοίνωση λίγο μετά την έκρηξη της βόμβας, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την επίθεση και δίνοντας υποσχέσεις: «Σήμερα ήμασταν άτυχοι, όμως να θυμάστε, αρκεί να σταθούμε τυχεροί μία φορά. Εσείς χρειάζεται να είστε τυχεροί πάντα. Δώστε ειρήνη στην Ιρλανδία και δεν θα υπάρξε πόλεμος». Η βόμβα είχε τοποθετηθεί αρκετές εβδομάδες νωρίτερα από τον Πάτρικ Μαγκί, που είχε μπει στο ξενοδοχείο με ψεύτικο όνομα. Συνελήφθη αργότερα και καταδικάστηκε σε 35 χρόνια φυλάκισης. Ο Μαγκί αποφυλακίστηκε το 1999 μετά το Good Friday Agreement.
Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Δεύτερος, 1981
Ο Μεχμέτ Αλί Αγκτσά έριξε τέσσερις σφαίρες στον Πάπα Ιωάννη Παύλο τον Δεύτερο στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου στην πόλη του Βατικανού στις 13 Μαίου 1981. Ο Πάπας κινούνταν ανάμεσα σ' ένα κοινό 20.000 πιστών μέσω του ειδικά διαμορφωμένου οχήματός του. Ο Άγκσα πυροβόλησε από ένα πιστόλι 9 χιλιοστών από περίπου 5 μέτρα μακριά.
Ο Πάπας βγήκε από το ξενοδοχείο δύο εβδομάδες αργότερα όμως εισήχθη και πάλι στις 21 Ιουνίου με λοίμωξη στον πνεύμονα. Ο Άγκσα καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη τον Ιούλιο. Ο Πάπας αργότερα συγχώρησε δημόσια τον Άγκσα και τον επισκέφτηκε στη φυλακή. Τον Ιούνιο του 2002, με την έγκριση του ίδιου του Πάπα, δόθηκε χάρη στον Άγκσα από τον Ιταλό πρωθυπουργό μετά από 19 χρόνια στη φυλακή.
πηγή: gr.msn.com
Μόλις πριν από είκοσι πέντε χρόνια, ένας άντρας προσπάθησε να δολοφονήσει τον Πάπα Ιωάννη Παύλο τον Δεύτερο στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό και την Ρώμη.
Στις 13 Μαίου 1981, ο Μεχμέτ Αλί Αγκσά έριξε τέσσερις σφαίρες στον ποντίφικα. Δύο σφαίρες χτύπησαν τον Πάπα στο στομάχι, μία τρίτη χτύπησε το δεξί του χέρι και η τέταρτη το μικρό του δάχτυλο.
Κατάφερε να αναρρώσει πλήρως, ενώ ο δολοφόνος καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.
Υπήρξε μία σειρά από δραματικές ωστόσο αποτυχημένες δολοφονικές απόπειρες ενάντια σε δημόσια πρόσωπα στην πρόσφατη ιστορία.
Πρόεδρος Ρόναλντ Ρίγκαν, 1981
Ο Τζον Χίνκλεϊ αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον Αμερικανό Πρόεδρο Ρόναλντ Ρίγκαν στις 30 Μαρτίου 1981.
Η επίθεση έγινε έξω από το ξενοδοχείο Χίλτον στην Ουάσινγκτον. Ο πρόεδρος χτυπήθηκε από μία σφαίρα που εξοστρακίστηκε, την ώρα που οι μυστικοί πράκτορες τον έσπρωχναν να τον βάλουν στην λιμουζίνα του. Εγχειρίστηκε και ανάρρωσε γρήγορα. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέιμς Μπράντι χτυπήθηκε στο κεφάλι ενώ ο αστυνομικός Τόμας Ντελαχάντι και ο μυστικός πράκτορας Τιμ ΜακΚάρθι επίσης τραυματίστηκαν.
Ο Χίνκλεϊ υποστήριξε πως ότι έκανε ήταν από την επιθυμία του να εντυπωσιάσει την ηθοποιό Τζόντι Φόστερ. Τον επόμενο χρόνο απαλλάχθηκε λόγω τρέλας και κλείστηκε σε νοσοκομείο.
Φιντέλ Κάστρο, 1959 - σήμερα
Ο πρώην σωματοφύλακας του Φιντέλ Κάστρο, Φάμπιαν Εσκαλάντε έχει υπολογίσει πως έχουν γίνει 638 απόπειρες (μέχρι σήμερα) εναντίον του πρώην ηγέτη της Κούβας. Πίστευαν πως θα πετύχαιναν το σκοπό τους δίνοντας στον Κάστρο ένα γεμάτο εκρηκτικά πούρο, βάζοντας μία βόμβα σ' ένα όστρακο που είχε υπολογιστεί να ανατιναχτεί όταν ο Κάστρο θα έκανε κατάδυση, μολύνοντας μία από τις καταδυτικές στολές του με ένα μύκητα που θα του προκαλούσε δερματοπάθεια, βάζοντας δηλητηριώδη βακτήρια στο μαντήλι του, στρατολογώντας μία γυναίκα να καλύψει το πρόσωπό του με τοξική κρέμα και δηλητηριάζοντας το τσάι και τον καφέ του. Όλες απέτυχαν.
Πρωθυπουργός Τζον Μέιτζορ, 1991
Ο Προσωρινός IRA σχεδίασε μία επίθεση στην Downing Street στις 7 Φεβρουαρίου του 1991.
Χρησιμοποίησαν μία βόμβα όλμου που εκτόξευσαν από ένα βαν που είχαν παρκάρει έξω από το Banqueting House στο κοντινό Γουάιτχολ. Ο βρετανός Πρωθυπουργός Τζον Μέιτζορ ήταν στην Downing Street 10 εκείνη την ώρα, σ' ένα meeting του υπουργικού συμβουλίου για τον Πόλεμο στον Κόλπο. Δύο βλήματα πέρασαν πάνω από την Downing Street και δεν ανατινάχτηκαν, όμως ένα τρίτο εξερράγη στο πίσω κήπο. Αν και δεν τραυματίστηκε κανένα μέλος του υπουργικού συμβουλίου, τέσσερα άτομα υπέστησαν μικροτραυματισμούς, συμπεριλαμβάνοντας δύο αστυνομικούς.
Η επίθεση είχε αρχικά σχεδιαστεί έχοντας ως στόχο την Μάργκαρετ Θάτσερ, όμως την εποχή που ήταν να γίνει πράξη, εκείνη είχε αντικατασταθεί ως πρωθυπουργός από τον Τζον Μέιτζορ. Ο IRA αποφάσισε να προχωρήσει με την δολοφονία ανεξάρτητα από το γεγονός.
Πρίγκιπας Ουαλίας, 1994
Ο φοιτητής ανθρωπολογίας Ντέιβιντ Κανγκ έριξε δύο άσφαιρους πυροβολισμούς από ένα πιστόλι αφέσεως αγώνων εναντίον του Πρίγκιπα της Ουαλίας κατά τη διάρκεια της βασιλικής επίσκεψης στην Αυστραλία στις 26 Ιανουαρίου του 1994. Ο διάδοχος του θρόνου ήταν έτοιμος να απονέμει τα βραβεία για την Australia Day στο λιμάνι του Ντάρλινγκ στο Σίντνεϊ. Τον Κανγκ έριξε στο έδαφος ο τότε αρχηγός του κόμματος Νότια Νέα Ουαλία, Τζον Φάχεϊ και ο Αυστραλός της Χρονιάς, Ίαν Κίερναν. Ο Πρίγκηπας Κάρολος παρέμεινε στη θέση του.
Ο Κανγκ αργότερα είπε πως προσπάθησε να αναδείξει τη φτώχια των ανθρώπων της Καμπότζης και υπέφερε από κατάθλιψη. Κηρύχθηκε ένοχος για άσκηση άνομης βίας και καταδικάστηκε σε 500 ώρες κοινωνικής εργασίας. Αργότερα έγινε δικηγόρος.
Καγκελάριος Αδόλφος Χίτλερ, 1944
Τρεις απόπειρες έγιναν κατά της ζωής του Γερμανού ηγέτη Αδόλφου Χίτλερ.
Η πιο διάσημη ήταν η αποκαλούμενη "July Plot" στις 20 Ιουλίου 1944, όταν ένας αριθμός από ανώτερους αξιωματικούς προσπάθησαν να δολοφονήσουν τον Χίτλερ βάζοντας μία βόμβα στο καταφύγιό του στο Ράστενμπεργκ, στην Ανατολική Πρωσία. Ο Στρατηγός Κλάους Σενκ φον Στάουφενμπεργκ τοποθέτησε ένα χαρτοφύλακα που περιείχε εκρηκτικά κάτω από ένα τραπέζι κοντά στο σημείο όπου αναμενόταν να καθίσει ο Χίτλερ.
Ο Φύρερ τραυματίστηκε ελαφρά από την έκρηξη, και λίγο αργότερα τήρησε ένα προγραμματισμένο meeting με τον Ιταλό ηγέτη Μπενίτο Μουσολίνι, στον οποίο έδειξε τη σκηνή της επίθεσης (φωτογραφία). Ο Φον Στάουφενμπεργκ συνελήφθη την ίδια ημέρα και εκτελέστηκε. Οι υπόλοιποι συνωμότες δικάστηκαν και κρεμάστηκαν ή τους δώθηκε η ευκαιρία να αυτοκτονήσουν. Οκτώ από όσους εκτελέστηκαν κρεμάστηκαν με χορδές πιάνου σε τσιγκέλια.
Πρωθυπουργός Άλεκ Ντάγκλας-Χομ, 1964
Ο πρώην Βρετανός Πρωθυπουργός Σερ Άλεκ Ντάγκλας-Χομ ήταν ο στόχος μίας υπόθεσης απαγωγής το 1964.
Δύο φοιτητές από το Πανεπιστήμιο του Αμπερντίν σχεδίασαν να απαγάγουν τον πρωθυπουργό κατά την επίσκεψή του στην πόλη. Οι δυο τους είχαν συναντήσει το στόχο τους νωρίτερα μέσα στη μέρα, όταν ο Χομ αστειευόμενος τους έδωσε μία λίρα για φιλανθρωπικό σκοπό, σε αντάλλαγμα που δεν προχώρησαν στην απαγωγή του. Οι φοιτητές τότε παρακολούθησαν το αυτοκίνητο του Πρωθυπουργού καθώς οδήγησε για να συναντήσει τον Σκωτσέζο Πρωθυπουργό. Έλπιζαν πως θα ανάγκαζαν το αμάξι του Χομ να τρακάρει ή ίσως να το μπλοκάρουν κατά κάποιο τρόπο για να τον απαγάγουν.
Την τελευταία στιγμή ωστόσο, οι φοιτητές έχασαν την ψυχραιμία τους και επέλεξαν να πάνε στο σπίτι του ζευγαριού που ο Χομ θα συναντούσε. Ο πρωθυπουργός ήταν μόνος του όταν οι φοιτητές χτύπησαν το κουδούνι. Καθώς ο Χομ άνοιγε την πόρτα, τον ενημέρωναν πως είχαν σκοπό να τον απαγάγουν. «Υποθέτω πως καταλαβαίνετε πως εάν το κάνετε οι Συντηρητικοί θα κερδίσουν τις εκλογές με 200 ή 300 βουλευτές» απάντησε ξερά ο Χομ. Αφού πακετάρισε ορισμένα πράγματα τους πρόσφερε λίγη μπύρα. Οι φοιτητές δέχθηκαν την προσφορά του, και καθώς απολάμβαναν το αλκοόλ πείστηκαν να εγκαταλείψουν το πλάνο τους από τον απίστευτα ψύχραιμο πρωθυπουργό.
Ο Χομ δεν μίλησε ποτέ για το θέμα δημόσιο, μόνο το κατέγραψε στο ημερολόγιό του. Η ιστορία δημοσιοποιήθηκε το 2008.
Πρόεδρος Σαρλ ντε Γκολ, 1962
Μία σειρά από δολοφονικές απόπειρες έγιναν κατά του Γάλλου Προέδρου, Σαρλ ντε Γκολ.
Η πιο διάσημη συνέβη στις 22 Αυγούστου του 1962, όταν ο πρόεδρος και η γυναίκα του δέχθηκαν πυρά από πολυβόλο όπλο ενώ βρίσκονταν μέσα στην Citroen DS τους. Η επίθεση είχε οργανωθεί από τον Στρατηγό Ζαν Μαρί Μπαστιέν Τίρι, έναν Γάλλο στρατιωτικό, μηχανικό της πολεμικής αεροπορίας. Πίστευε πως με το να σκοτώσει τον Ντε Γκολ θα παρεμπόδιζε την καμπάνια της Γαλλικής κυβέρνησης να εξασφαλίσει την ανεξαρτησία στην Αλγερία.
Η επίθεση απέτυχε. Ο Ντε Γκολ, η γυναίκα του και ο συνοδός του γλύτωσαν χωρίς να τραυματιστούν. Δεκατέσσερις τρύπες από σφαίρες βρέθηκαν αργότερα στο αυτοκίνητο του προέδρου, δύο τρύπησαν τα λάστιχα, άλλες είκοσι χτύπησαν το κοντινό Café Trianonn ενώ 187 βρέθηκαν στο πεζοδρόμιο. Το γεγονός έγινε μυθιστόρημα το 1971 στο βιβλίο του 1971 και του Φρέντερικ Φόρσαϊθ, The Day of the Jackal.
Βλάντιμιρ Λένιν, 1918
Ο ιδρυτής της Ρωσικής Επανάστασης έγινε δύο φορές στόχος δολοφόνων το 1918, μόλις ένα χρόνο αφού είχε ανέβει στην εξουσία.
Τον Ιανουάριο στο Πέτρογκραντ (τη σημερινή Αγία Πετρούπολη) ο Λένιν δέχθηκε επίθεση στο αυτοκίνητό του, καταφέρνοντας με κάποιο τρόπο να γλυτώσει από ένα χαλάζι από σφαίρες. Αργότερα την ίδια χρονιά τον Αύγουστο, πυροβολήθηκε τρεις φορές από την Φάνια Κάπλαν του Σοσιαλιστικού Επαναστατικού Κόμματος. Η πρώτη σφαίρα χτύπησε το μπράτσο του, η δεύτερη χτύπησε το σαγόνι και το λαιμό του και η τρίτη χτύπησε τη γυναίκα που ο Λένιν μιλούσε.
Οι χειρουργοί αποφάσισαν να μην αφαιρέσουν τις σφαίρες φοβούμενοι πως θα έθεταν σε κίνδυνο την υγεία του ηγέτη. Η ειρωνεία είναι πως οι σφαίρες που έμειναν στο σώμα του Λένιν «συνέβαλαν» στη γενικότερη επιδείνωση της υγείας του, με αποκορύφωμα τα τρία εγκεφαλικά που οδήγησαν στο θάνατό του το 1922.
Η Βρετανική Συντηρητική κυβέρνηση, 1984
Το φθινόπωρο του 1984, ο ΙΡΑ έβαλε μία βόμβα στο Grand Hotel του Μπράιτον, υπολογισμένη να ανατιναχθεί στο συνέδριο του Βρετανικού Συντηρητικού κόμματος.
Όταν η βόμβα εξερράγη στις 2.54 π.μ. στις 12 Οκτωβρίου, το ξενοδοχείο ήταν γεμάτο από πρωθυπουργούς, βουλευτές και εκπροσώπους της κυβέρνησης. Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και 34 τραυματίστηκαν.
Η Μάργκαρετ Θάτσερ ήταν ακόμα ξύπνια όταν ανατινάχθηκε η βόμβα. Λίγα λεπτά νωρίτερα ήταν στο μπάνιο του δωματίου της, την περιοχή που χτυπήθηκε χειρότερα απ' όλες η σουίτα της. Και εκείνη και ο άντρας της Ντένις επέζησαν της έκρηξης, χωρίς γρατζουνιά. O υπουργός της κυβέρνησης Νόρμαν Τέμπιτ τραυματίστηκε σοβαρά ενώ η γυναίκα του έμεινε παράλυτη.
Ο ΙΡΑ έβγαλε μία ανακοίνωση λίγο μετά την έκρηξη της βόμβας, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την επίθεση και δίνοντας υποσχέσεις: «Σήμερα ήμασταν άτυχοι, όμως να θυμάστε, αρκεί να σταθούμε τυχεροί μία φορά. Εσείς χρειάζεται να είστε τυχεροί πάντα. Δώστε ειρήνη στην Ιρλανδία και δεν θα υπάρξε πόλεμος». Η βόμβα είχε τοποθετηθεί αρκετές εβδομάδες νωρίτερα από τον Πάτρικ Μαγκί, που είχε μπει στο ξενοδοχείο με ψεύτικο όνομα. Συνελήφθη αργότερα και καταδικάστηκε σε 35 χρόνια φυλάκισης. Ο Μαγκί αποφυλακίστηκε το 1999 μετά το Good Friday Agreement.
Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Δεύτερος, 1981
Ο Μεχμέτ Αλί Αγκτσά έριξε τέσσερις σφαίρες στον Πάπα Ιωάννη Παύλο τον Δεύτερο στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου στην πόλη του Βατικανού στις 13 Μαίου 1981. Ο Πάπας κινούνταν ανάμεσα σ' ένα κοινό 20.000 πιστών μέσω του ειδικά διαμορφωμένου οχήματός του. Ο Άγκσα πυροβόλησε από ένα πιστόλι 9 χιλιοστών από περίπου 5 μέτρα μακριά.
Ο Πάπας βγήκε από το ξενοδοχείο δύο εβδομάδες αργότερα όμως εισήχθη και πάλι στις 21 Ιουνίου με λοίμωξη στον πνεύμονα. Ο Άγκσα καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη τον Ιούλιο. Ο Πάπας αργότερα συγχώρησε δημόσια τον Άγκσα και τον επισκέφτηκε στη φυλακή. Τον Ιούνιο του 2002, με την έγκριση του ίδιου του Πάπα, δόθηκε χάρη στον Άγκσα από τον Ιταλό πρωθυπουργό μετά από 19 χρόνια στη φυλακή.
πηγή: gr.msn.com