Το μυστηριώδες σύμπλεγμα ναών Άνγκορ Βατ στην Καμπότζη

Σκηνές απο τις ταινίες Tomb Raider και Indiana Jones θυμίζουν οι μυστηριώδες ναοί του Ανγκορ βατ
Είναι το πιο γνωστό αξιοθέατο της Καμπότζης,βρίσκεται μέσα στην πυκνή ζούγκλα της Καμπότζης 240 περίπου χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Πνομ Πενχ και χτίστηκε στις αρχές του 12ου αιώνα από τον βασιλέα Σουργιαβαρμάν τον Β σαν ναός αλλά και πρωτεύουσα ταυτόχρονα.


Παρέμεινε σημαντικό θρησκευτικό κέντρο από την εποχή της ίδρυσής του όταν ο αρχαίος λαός των Χμερ που αποτελούσε μεγάλη αυτοκρατορία της Νοτιοανατολικής Ασίας το αφιέρωσε στον θεό Βισνού. Στη συνέχεια έγινε κέντρο βουδιστικής λατρείας.

Η Δύση γνώρισε το μυστηριώδες και επιβλητικό Άνγκορ Βατ όταν η Καμπότζη ήρθε στο προσκήνιο αφού πέρασε τα πάνδεινα στα χέρια των Ερυθρών Χμερ, των κομμουνιστών του Πολ Ποτ που σφαγίασαν γύρω στο ένα εκατομμύριο αντιφρονούντες την δεκαετία του 1970.

Το Angkor Wat είναι ένα από τα πολλά ιερά του συγκροτήματος που μοιάζει να φτάνει σε έκταση το Παρίσι, ενώ λέγεται ότι για την κατασκευή των ναών χρησιμοποιήθηκε περισσότερη πέτρα από ό,τι στις Πυραμίδες της Αιγύπτου.  

Το μεγαλειώδες συγκρότημα είναι ένας προορισμός ανεπανάληπτος και από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της υφηλίου, αντίστοιχο με το Ταζ Μαχάλ της Ινδίας, τις Πυραμίδες στην Αίγυπτο το Μάτσου Πίτσου στο Περού και την Ακρόπολη της Αθήνας

Το Angkor Wat έχει προστεθεί στη λίστα Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco από το 1993.

 δείτε εδώ και ένα διαδραστικό χάρτη με πληροφορίες για το Άνγκορ Βατ