Η μυρωδιά. Το bacon έφτασε εκεί που έχει φτάσει από αυτό το εξωγήινο
άρωμα όταν τσιγαρίζεται στο τηγάνι
όταν τα σωθικά του ανεβάζουν θερμοκρασία και το λίπος που κρατά καλά γατζωμένο το λιγοστό κρέας παραδίδεται άνευ όρων στη μοίρα του. Από τη λιπαρότητα όταν το φέρνεις στα χείλη και την σνομπ τάση του να υπερνικά κάθε άλλη γεύση όταν έρχεται σε συνδυασμό.
Για τη μαρμελάδα:
Απλά και αντρίκεια. Διαλέγεις πόσα αυγά αντέχεις (εγώ στα
τρία είμαι πολύ καλά, στα δύο είμαι οκ, στο ένα ανεβάζω πυρετό).
Τσιγαρίζεις μερικές φέτες bacon και στο θεϊκό του λίπος μαζί με μια μικρή κουταλιά βούτυρο, τηγανίζεις τα αυγά.
Μα κοίτα στη φωτό πόσο εύκολο είναι. Όσο μάλιστα πιο
μεγάλο το καλούπι σου και όσο πιο δεμένο το bacon μεταξύ του, τόσο πιο
ανθεκτικό θα γίνει και το μπωλάκι σου. Για μια σαλάτα πάντως και γενικά
για κάτι που δεν στάζει, βάλε λίγες φέτες στο καλούπι. Μην το
παρακάνεις. Πώς το κάνεις; Γυρνάς φορμάκια της κρέμας καραμελέ ανάποδα,
τους βάζεις αλουμινόχαρτο και τα βάζεις σε προθερμασμένο φούρνο στους
200 μέχρι να (ξερο)ψηθεί καλά το bacon σου.
Σαν τα σπαράγγια της φωτογραφίας. Λίγο σωταρισμένο bacon
ταιριάζει σε πάρα πολλά λαχανικά που κατά τα άλλα θα ήταν εκνευριστικά
αδιάφορα. Το 'χω δει ψιλοκομμένο σε σαλάτα μπρόκολο, το' χω δει σε
κουνουπίδι, μπορεί να κάνει μία μαρουλοσαλάτα να αλλάξει επίπεδο.
Εμπιστέψου το bacon, είναι φίλος σου.
Το candied bacon είναι αρκετά δημοφιλές στις ΗΠΑ.
Προσωπικά δεν τρελαίνομαι αλλά είναι αλήθεια ότι η ζάχαρη και η κανέλα
του δίνουν κάτι. Παίρνεις μερικές φέτες bacon. Ανακατεύεις σε ένα ρηχό
πιάτο λίγη μαύρη ζάχαρη με λίγη κανέλλα και ελάχιστο πιπέρι καγιέν και
περνάς το bacon από το πιάτο και από τις δύο πλευρές. Σε ένα
προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς, βάζει το bacon σε χαρτί
ψησίματος και ψήνεις για 20 με 30 λεπτά. Άσε το bacon να κρυώσει τελείως
πριν το φας.
Οδηγίες εδώ δεν έχω.
όταν τα σωθικά του ανεβάζουν θερμοκρασία και το λίπος που κρατά καλά γατζωμένο το λιγοστό κρέας παραδίδεται άνευ όρων στη μοίρα του. Από τη λιπαρότητα όταν το φέρνεις στα χείλη και την σνομπ τάση του να υπερνικά κάθε άλλη γεύση όταν έρχεται σε συνδυασμό.
Ναι, το bacon στο 99% των περιπτώσεων, συνοδεύει και
συμπληρώνει κάποιο άλλο φαγητό. Αλλά αυτό είναι σκευωρία. Γιατί είναι ο
βασιλιάς. Των αλλαντικών, των φαγητών, των πέντε αισθήσεων.
Δεν θα γράψω σήμερα έναν ύμνο στο bacon. Θα γίνει κι αυτό
κάποια στιγμή. Αλλά όχι τώρα. Σήμερα θα δούμε 10 τρόπους που μπορείς να
παίξεις με το bacon ένα ωραίο Σάββατο πρωί σαν το σημερινό.Θα το βάλεις στο σωστό burger
- 4 φέτες bacon
- 1 κρεμμύδι
- 80 ml ξύδι balsamico
- Μισό κουταλάκι μουστάρδα Dijon
- 80 ml νερό
- 1 μπιφτέκι (συνταγή για σωστό burgerομπιφτέκι άλλη φορά)
- Αλατοπίπερο
- Ψωμάκια για burger
- 2 φέτες ώριμο cheddar
Θα πανάρεις με αυτό κάτι chicken fingers
- 1 αυγό
- φρυγανιά έτοιμη για πανάρισμα
- 5 φέτες bacon ψιλοκομμένες
- 60 γρ cheddar τριμμένο
- 400 γρ κοτόπουλο σε φιλετάκια
Θα το φας με αυγά τηγανητά
Θα το κάνεις dip σαν bacon cheeseburger
- 250 γρ μοσχαρίσιο κιμά
- 8 φέτες bacon
- Μισό κρεμμύδι ξερό
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 90 γρ philadelphia
- 2 κουταλιές ketchup
- 120 ml sour cream
- 120 γρ μαγιονέζα
- 60 γρ τριμμένο cheddar
Θα φτιάξεις μπωλάκια με αυτό. Καμία παρμεζάνα
Θα το βάλεις στο σωστό σάντουιτς
- 2 φέτες bacon
- 2 φέτες καλό ψωμί χωρίς προζύμι
- 1 κουταλιά βούτυρο
- 60 γρ τριμμένο cheddar
- 2 κουταλιές guacamole
- λίγα chips τορτίγιας σπασμένα
Θα φτιάξεις pancakes
- 150 γρ αλεύρι
- 2 κουταλιές ζάχαρη
- 1 κουταλάκι baking powder
- μισό κουταλάκι baking soda
- μισό κουταλάκι αλάτι
- 250 ml γάλα
- 2 κουταλιές βούτυρο
- 1 αυγό
- 8 φέτες bacon
- maple syrup
Θα του φέρεις παρέα ντομάτα και μαρούλι
- 8 μέτριες ντομάτες
- 8 φέτες bacon
- 8 φέτες ψωμί του τοστ
- Θυμάρι
- Βασιλικό
- Μαγιονέζα
- Μαρουλόφυλλα