το κείμενο είναι απο εδώ
Τον 18ο αιώνα η πόλη έχει σημαντική ανάπτυξη στον παραγωγικό, εμπορικό και μορφωτικό τομέα και είναι ήδη γνωστή για το περίφημο κρασί της. Μετά την υποταγή της στον Αλή Πασά, ακολουθεί μια περίοδος δύσκολη για την πόλη, που την φέρνει στο επίκεντρο της μεγάλης απελευθερωτικής εξέγερσης του 1822.
πάρκο Αγ.Νικολάου |
Ο 19ος αιώνας βρίσκει την Νάουσα σε νέα οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη με εργαστήρια υφαντικής – νηματουργίας, που εξελίσσονται αργότερα στα μεγαλύτερα βιομηχανικά συγκροτήματα των Βαλκανίων, ανάπτυξη της γεωργίας – δενδροκαλλιέργειας, εμπορίου.
Τον 20ο αιώνα, αφού ξεπεράστηκαν τα δεινά του Β’ Παγκοσμίου πολέμου και του εμφυλίου που ακολούθησε, η Νάουσα ανέπτυξε μια σημαντική δραστηριότητα στον οικονομικό – πολιτικό – τουριστικό τομέα, φτάνοντας σήμερα να θεωρείται μια πόλη υπόδειγμα σ’ ολόκληρο τον Ελλαδικό χώρο.
Ο Δήμος της Νάουσας, με τα τέσσερα διαμερίσματα του Αρκοχώρι(φ.2) – Γιαννακοχώρι(φ-4) – Ροδοχώρι – Στενήμαχος, έχει γύρω στους 28.000 κατοίκους, με κύρια απασχόληση την Αμπελοκαλλιέργεια – παραγωγή κρασιών Ονομασίας προέλευσης, την Κλωστουφαντουργία, την καλλιέργεια οπωροφόρων (μήλα, ροδάκινα, κεράσια, αχλάδια), της Αγροτικές Βιομηχανίες, το Εμπόριο, τον Τουρισμό.
Στην είσοδο της πόλης βρίσκεται το Πάρκο της Νάουσας(φ.1) ένα πανέμορφο φυσικό μπαλκόνι, με ποικιλία χρωμάτων, σχημάτων, αρωμάτων και ακουσμάτων.
Πάρκο της Νάουσας |
Αρκοχώρι |
Γιαννακοχώρι |
Ροδοχώρι |
Στις πλατείες κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια παλιές και καινούργιες βρύσες δροσίζουν τους περαστικούς.
Οι καταρράκτες του ποταμού "Αράπιτσα" |
Οι Εκκλησίες του ΙΘ’ αιώνα, ο ‘Αγιος Γεώργιος ο Περιστερεώτας στο Ροδοχώρι, το Ρολόι της πόλης που δεν έπαψε να κτυπά από το 1896, ο παραδοσιακός οικισμός του Αρκοχωρίου, οι παραδοσιακές γειτονιές και τα παλιά αρχοντικά, συνυπάρχουν με την γεμάτη ζωντάνια σύγχρονη πόλη.
‘Αγιος Γεώργιος ο Περιστερεώτας |
Στον ‘Αγιο Νικόλαο, δίπλα στα κρυστάλλινα νερά του ποταμού το Δημοτικό ξενοδοχείο “ΒΕΡΜΙΟ”, λειτουργεί όλο το χρόνο και συνδυάζει το μοναδικό φυσικό περιβάλλον του άλσους με την άνετη διαμονή και την παραδοσιακή ναουσαίικη φιλοξενία….
Ο παραδοσιακός οικισμός του Αρκοχωρίου |
Η Φύση
Η φύση προίκισε πλουσιοπάροχα την πανέμορφη αυτή πόλη της Μακεδονίας.Πολύ κοντά στην πόλη οι θαυμάσιες εξοχές της.Το βουνό με την πλούσια βλάστηση, το υπέροχο δάσος και το δροσερό νερό διαδέχονται τους περίφημους οπωρώνες και αποκαλύπτουν στους λάτρεις της φύσης ομορφιές απερίγραπτες.
Το ‘Αλσος του Αγίου Νικολάου, σε απόσταση τριών μόλις χιλιομέτρων από την πόλη, κρύβει κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια του πηγές της Αραπίτσας.
Αλσος του Αγίου Νικολάου |
H Πολιτιστική ζωή
Ο συνδυασμός της πλούσιας πολιτιστικής ζωής, της τήρησης των παραδόσεων και της θερμής φιλοξενίας των Ναουσαίων, είναι το κύριο χαρακτηριστικό της πόλης.Ολόκληρο το χρόνο ο επισκέπτης μπορεί να βρεί κάποιο στοιχείο που θα κεντρίσει το ενδιαφέρον του.Η παραδοσιακή Αποκριά με το συγκλονιστικό έθιμο που χρονολογείται από το 18ο αιώνα και διατηρεί πάντα το παλιό τυπικό, το καθημερινό ξεφάντωμα στους δρόμους, τις επισκέψεις στα σπίτια των καρναβαλιστών όπου όλοι γεύονται τις ναουσαίικες πίτες, την αρμιά και το άφθονο κρασί, κάνουν ξεχωριστό και ξακουστό το καρναβάλι της Νάουσας.
Η παραδοσιακή Αποκριά |
Κάθε χρόνο την περίοδο του τρύγου και για τρεις μήνες γίνονται οι εκδηλώσεις “Οίνος και Πολιτισμός”. Στη Νάουσα, το Γιαννακοχώρι, τη Στενήμαχο,και τη Νέα Στράντζα ο Δήμος της Νάουσας και οι οινοποιοί διοργανώνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις που συνδέουν την παραγωγή του κρασιού με την παράδοση και την κοινωνική ζωή.
Οι καθημερινές επισκέψεις στα οινοποιία με γευσιγνωσία, γαστρονομία και παραδοσιακό γλέντι εμπλουτίζονται με την αναπαράσταση του παραδοσιακού τρύγου, τους ιππικούς αγώνες, εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής, επιστημονικές ημερίδες, διαλέξεις, κινηματογράφο, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις.
μουσείο κρασιού |
Με κέντρο τη Νάουσα μπορεί κανείς να επισκεφθεί τους περίφημους Μακεδονικούς Τάφους των Λευκαδίων, τη Σχολή του Αριστοτέλη στα Ισβόρια και λίγο μακρύτερα τη Βεργίνα και την Πέλλα και να έρθει έτσι σε επαφή με την κοιτίδα του αρχαίου Μακεδονικού πολιτισμού.
Μακεδονικοί Τάφοί των Λευκαδίων |
Σχολή του Αριστοτέλη στα Ισβόρια |
Γενίτσαροι και Μπούλες στη Νάουσα