Το gadget που δείχνει το μέλλον είναι εδώ και είναι στο χέρι σου.

Τριάντα χρόνια μετά το Electric Dreams η ταινία αποδεικνύεται προφητική.
 Οι υπολογιστές “αποκτούν” συναισθηματική νοημοσύνη και προβλέπουν το μέλλον μας.

Δεν χρειάζονται ούτε μάγισσες, ούτε χαρτορίχτρες. Για το άμεσο μέλλον, υπάρχουν προβλέψεις που βασίζονται μάλιστα σε δεδομένα και όχι ονειροφαντασίες. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι αποκτήσετε, το predictables, μια νέα συσκευή, κάτι σαν το ρολόϊ του χάρτινου ήρωα των κόμικ Dick Tracey, που επινόησε και κατασκεύασε η high tech εταιρεία από το Ισραήλ, Dor Tal. Και τότε θα κοιτάτε με προσοχή την παλάμη σας, όχι για να διαβάσετε τις γραμμές της ζωής και της αγάπης, αλλά για να δείτε σε προβολή πάνω στο δέρμα σας ορισμένες πληροφορίες που όντως επηρεάζουν το μέλλον σας.
Πρόκειται για μια εφεύρεση που στηρίζεται στην ίδια λογική του Google Now. Το τελευταίο  συγκεντρώνει στοιχεία από τα δικά μας ψηφιακά αρχεία (στον υπολογιστή, την ταμπλέτα και το κινητό), αξιοποιεί το ιστορικό των αναζητήσεών μας αλλά και το ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο με μηνύματα που αφορούν επαγγελματικές συναντήσεις, ταξίδια, διακοπές, ιατρικές εξετάσεις κλπ. Απλοϊκά μιλώντας, είναι σαν να έχετε δίπλα σας μια αρκετά έξυπνη γραμματέα που γνωρίζει το τακτικό σας πρόγραμμα, τις προτιμήσεις σας, τα γενέθλια της γυναίκας (η και της ερωμένης σας) και σας βοηθά να οργανώσετε το μικρό χάος της καθημερινότητας.

Κοινώς η εφαρμογή μαθαίνει γρήγορα, υπενθυμίζει και βάζει σε τάξη τα ραντεβού και τις υποχρεώσεις σας, ενημερώνει πως είναι η κυκλοφορία στους δρόμους αλλά και ο καιρός στην πόλη όπου θα ταξιδέψετε σε μερικές ημέρες. Κάποιοι θεωρούν ότι  στην ουσία, το Google Now κατασκοπεύει και στο τέλος ρυθμίζει τις ζωές μας, όπως είχε συμβεί στην αθώα κωμωδία της δεκαετίας του ’80 “Electric Dreams” όταν ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής απέκτησε ξαφνικά την δική του οντότητα και παρενέβαινε στην ζωή του κατόχου του.

Η Dor Tal πήγε το σκεπτικό της  Google ένα βήμα παραπέρα συνδυάζοντας μάλιστα και κάποιες από τις δυνατότητες που μπορεί να προσφέρουν τα Google Glasses. Η δική της εφαρμογή  στηρίζεται στο ίδιο σύστημα, με την διαφορά ότι στην “δεξαμενή”συλλογής προσωπικών δεδομένων, προστίθενται και αυτά που μαζεύει από τους λογαριασμούς στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Η επεξεργασία των δεδομένων αυτών (Facebook, Twiter, Instagram κ.α. )γίνεται από την ίδια την συσκευή, αναλύοντας την συμπεριφορά μας, τις προτιμήσεις μας κοκ. Κάπως έτσι βγάζει ένα είδος προσωπικού ωροσκοπίου, το οποίο δεν έχει καθόλου να κάνει με την κίνηση των πλανητών αλλά με τα μέχρι τώρα μοτίβα του χαρακτήρα μας και τις καθημερινές ή προγραμματισμένες δραστηριότητές μας.

Μπορεί να ξέρει ότι βαριόμαστε να πάμε στο γυμναστήριο αλλά ότι έχουμε συνδρομή μέχρι τον Μάρτιο. Η ιστοσελίδα της εταιρείας ισχυρίζεται ότι η εφαρμογή μπορεί ακόμα και να προβλέψει ποια θα είναι η διάθεση του/της συζύγου όταν θα γυρίσουμε σπίτι. Αν υπενθυμίζει και πότε έχουμε να πληρώσουμε  την εφορία ή να ξέρει ότι έχασε η ομάδα μας χθες το βράδυ, τότε σίγουρα θα προβλέπει  και για τα δικά μας κέφια τις επόμενες ημέρες.

Το εντυπωσιακό με το δημιούργημα της Dor Tal είναι το γεγονός ότι οι προβλέψεις γίνονται ακριβέστερες όσο περνάει ο καιρός, διότι η εφαρμογή μαζεύει όλο και περισσότερα δεδομένα άρα έχει μεγαλύτερη δυνατότητα να προδιαγράψει μοντέλα αντίδρασης και συμπεριφοράς. Το έτερο εντυπωσιακό στοιχείο, είναι ο τρόπος με τον οποίον είναι κατασκευασμένη. Αποτελείται από δύο ξεχωριστά μέρη: μια συσκευή σαν ρολόϊ χειρός και άλλη μια σαν μικρός προτζέκτορας που συνδέονται μεταξύ τους ασύρματα. Με μια κίνηση του χεριού μας, ενεργοποιείται και προβάλει σε κάποια επιφάνεια τα δεδομένα (από τον τοίχο μέχρι και την παλάμη μας) και εμείς ενημερωνόμαστε, συμφωνούμε, διαφωνούμε και εν πάση περίπτωση παίρνουμε μια ιδέα για το τι μπορεί να μας συμβεί.

H ανάγκη του ανθρώπου να προβλέπει το μέλλον είναι πανάρχαια. Τα τελευταία χρόνια η τεχνολογία μας έχει δώσει την ψευδαίσθηση μιας παντοδυναμίας, η οποία απλώνεται πέρα από τις δυνατότητές μας ή την φθαρτή μας φύση. Η εφεύρεση της Dor Τal δεν μπορεί να μας πει τα μελλούμενα αλλά κατευνάζει την ανησυχία μας για το αύριο, για όλα όσα δεν ξέρουμε. Προσπαθεί να καλύψει την υστερία των ατόμων του 21ου αιώνα που θέλουν να τα ελέγχουν και να τα ξέρουν όλα, να χωρέσουν τα πάντα μέσα σε στεγανά ανάλυσης, να στηριχθούν σε δεδομένα για να πάρουν αποφάσεις. Ομως καμιά συσκευή, κανένα μοντέλο και σίγουρα κανένας άνθρωπος δεν είναι σε θέση να έχει την παραμικρή ιδέα για το τι πρόκειται να συμβεί. Κοντολογίς η  τεχνολογία λειτουργεί σαν ένα αγχολυτικό και αντικαταθλιπτικό χαπάκι....
α