Μια ανοιξιάτικη πρόταση από το περιοδικό" Γλυκές Αλχημείες" του Στέλιου Παρλιάρου...
............................
Προετοιμασία: 50',
Αναμονή:30'(για τη ζύμη)+3 ώρες για την κρέμα), Ψήσιμο:30'
.............................
ΥΛΙΚΑ(για 12 μερίδες
Για τη ζύμη
100γρ.ζάχαρη άχνη
200γρ.βούτυρο αγελάδος ( από ψυγείο)
1 αβγό
300γρ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για τη γέμιση
500γρ.γάλα φρέσκο
1-2 κάψουλες βανιλίνη
100γρ.ζάχαρη
65γρ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 αβγά
50γρ.βούτυρο αγελάδος
Για το γαρνίρισμα
400γρ.ποικιλία από φρέσκα φρούτα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τεμαχίζουμε το βούτυρο σε κύβους και το ρίχνουμε μαζί με τα υπόλοιπα υλικά στον κάδο του μίξερ.Ζυμώνουμε με το φτερό μέχρι να γίνει μια ενιαία ζύμη που μαζεύεται γύρω από το φτερό(δε χρειάζεται πολύ ζύμωμα). Την τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για μισή ώρα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθ.Ανοίγουμε την τάρτα με τον πλάστη σε λεπτό φύλλο πάχους 3-4 χιλιοστά κ διαμέτρου μεγαλύτερης από τη φόρμα μας( για να μην κολλάει η ζύμη,την ανοίγουμε ανάμεσα σε δύο φύλλα λαδόκολλας).Μεταφέρουμε το φύλλο σε μια στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 24εκ.(δεν χρειάζεται βουτύρωμα).Πιέζουμε τη ζύμη να εφαρμόσει καλά στα τοιχώματα και κόβουμε όση εξέχει.
Καλύπτουμε τη ζύμη με διάφανη μεμβράνη,αφήνοντας τις άκρες της να εξέχουν από τα τοιχώματα. Γεμίζουμε την τάρτα μέχρι πάνω με ωμό ρύζι για να μη φουσκώσει στο ψήσιμο.Τη βάζουμε στο φούρνο ( μη φοβάστε η μεμβράνη δεν καίγεται) και την ψήνουμε για 15 λεπτά.Στη συνέχεια αφαιρούμε τη μεμβράνη με το ρύζι και ψήνουμε τη ζύμη για άλλα 15 λεπτά,έως ότου πάρει χρυσαφί χρώμα.Βγάζουμε από το φούρνο,αφήνουμε να κρυώσει και με πολλή προσοχή την ξεφορμάρουμε.
Γέμιση
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και τη βανιλίνη και την τοποθετούμε στη φωτιά.Στο μεταξύ ανακατεύουμε σε ένα μπολ τη ζάχαρη με το αλεύρι και τα αβγά με έναν αβγοδάρτη.
Λίγο πριν βράσει το γάλα, ρίχνουμε το 1/3 στο μπολ με τα αβγά και ανακατεύουμε.Αδειάζουμε το μείγμα αυτό στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα πάνω στη φωτιά μέχρι να δέσει η κρέμα και ν´αρχίσει να κοχλάζει.
Αποσύρουμε την κρέμα, προσθέτουμε αμέσως το βούτυρο και ανακατεύουμε να λιώσει.Έπειτα αδειάζουμε την κρέμα σε ένα καθαρό και επίπεδο σκεύος ώστε να είναι απλωμένη και να κρυώσει πιο γρήγορα.
Τη σκεπάζουμε με μεμβράνη ( να εφάπτεται στην επιφάνεια της για να μη σχηματιστεί κρούστα) και, μόλις χλιαρύνει αρκετά, τη βάζουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες.Στο τέλος την ανακατεύουμε ελαφρώς , γεμίζουμε με αυτήν την τάρτα και γαρνίρουμε με ποικιλία φρέσκων φρούτων.
Tip: Η ζύμη επαρκεί για μία ακόμη τάρτα ίδιων διαστάσεων. Μπορούμε να τη διατηρήσουμε στο ψυγείο για 10 ημέρες κ στην κατάψυξη για 1 μήνα τυλιγμένη με μεμβράνη.
............................
Προετοιμασία: 50',
Αναμονή:30'(για τη ζύμη)+3 ώρες για την κρέμα), Ψήσιμο:30'
.............................
ΥΛΙΚΑ(για 12 μερίδες
Για τη ζύμη
100γρ.ζάχαρη άχνη
200γρ.βούτυρο αγελάδος ( από ψυγείο)
1 αβγό
300γρ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για τη γέμιση
500γρ.γάλα φρέσκο
1-2 κάψουλες βανιλίνη
100γρ.ζάχαρη
65γρ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 αβγά
50γρ.βούτυρο αγελάδος
Για το γαρνίρισμα
400γρ.ποικιλία από φρέσκα φρούτα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τεμαχίζουμε το βούτυρο σε κύβους και το ρίχνουμε μαζί με τα υπόλοιπα υλικά στον κάδο του μίξερ.Ζυμώνουμε με το φτερό μέχρι να γίνει μια ενιαία ζύμη που μαζεύεται γύρω από το φτερό(δε χρειάζεται πολύ ζύμωμα). Την τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για μισή ώρα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθ.Ανοίγουμε την τάρτα με τον πλάστη σε λεπτό φύλλο πάχους 3-4 χιλιοστά κ διαμέτρου μεγαλύτερης από τη φόρμα μας( για να μην κολλάει η ζύμη,την ανοίγουμε ανάμεσα σε δύο φύλλα λαδόκολλας).Μεταφέρουμε το φύλλο σε μια στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 24εκ.(δεν χρειάζεται βουτύρωμα).Πιέζουμε τη ζύμη να εφαρμόσει καλά στα τοιχώματα και κόβουμε όση εξέχει.
Καλύπτουμε τη ζύμη με διάφανη μεμβράνη,αφήνοντας τις άκρες της να εξέχουν από τα τοιχώματα. Γεμίζουμε την τάρτα μέχρι πάνω με ωμό ρύζι για να μη φουσκώσει στο ψήσιμο.Τη βάζουμε στο φούρνο ( μη φοβάστε η μεμβράνη δεν καίγεται) και την ψήνουμε για 15 λεπτά.Στη συνέχεια αφαιρούμε τη μεμβράνη με το ρύζι και ψήνουμε τη ζύμη για άλλα 15 λεπτά,έως ότου πάρει χρυσαφί χρώμα.Βγάζουμε από το φούρνο,αφήνουμε να κρυώσει και με πολλή προσοχή την ξεφορμάρουμε.
Γέμιση
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και τη βανιλίνη και την τοποθετούμε στη φωτιά.Στο μεταξύ ανακατεύουμε σε ένα μπολ τη ζάχαρη με το αλεύρι και τα αβγά με έναν αβγοδάρτη.
Λίγο πριν βράσει το γάλα, ρίχνουμε το 1/3 στο μπολ με τα αβγά και ανακατεύουμε.Αδειάζουμε το μείγμα αυτό στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα πάνω στη φωτιά μέχρι να δέσει η κρέμα και ν´αρχίσει να κοχλάζει.
Αποσύρουμε την κρέμα, προσθέτουμε αμέσως το βούτυρο και ανακατεύουμε να λιώσει.Έπειτα αδειάζουμε την κρέμα σε ένα καθαρό και επίπεδο σκεύος ώστε να είναι απλωμένη και να κρυώσει πιο γρήγορα.
Τη σκεπάζουμε με μεμβράνη ( να εφάπτεται στην επιφάνεια της για να μη σχηματιστεί κρούστα) και, μόλις χλιαρύνει αρκετά, τη βάζουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες.Στο τέλος την ανακατεύουμε ελαφρώς , γεμίζουμε με αυτήν την τάρτα και γαρνίρουμε με ποικιλία φρέσκων φρούτων.
Tip: Η ζύμη επαρκεί για μία ακόμη τάρτα ίδιων διαστάσεων. Μπορούμε να τη διατηρήσουμε στο ψυγείο για 10 ημέρες κ στην κατάψυξη για 1 μήνα τυλιγμένη με μεμβράνη.