Ο άγνωστος θησαυρός της Φίνος Φιλμ

Μετά την κινηματογραφική και την τηλεοπτική ήρθε η στιγμή για την ψηφιακή εποχή 
του πλέον αγαπημένου και αναγνωρίσιμου σήματος της ελληνικής κινηματογραφικής βιομηχανίας
Πάνω από 3.500 φωτογραφίες, αρκετές από τις οποίες βγαίνουν για πρώτη φορά στην δημοσιότητα, 200 βιογραφίες και αναφορά στους 1.500 συντελεστές της μεγάλης οικογένειας της Φίνος Φιλμ, είναι μόνο μερικά από τα συστατικά που μπορεί να συναντήσει κάποιος στην νέα σελίδα (www.finosfilm.gr) της εταιρείας που έγινε συνώνυμη με τον ελληνικό κινηματογράφο.

Το WE βρέθηκε στα νέα γραφεία της Φίνος στον Χολαργό και συνομίλησε με την Χριστίνα Σιγάλα, υπεύθυνη marketing και τον Στάση Καμβασινό, υπεύθυνο επικοινωνίας.
Όπως μας εξηγούν πρόκειται για μία φυσική εξέλιξη, καθώς δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η FF από την νέα ψηφιακή εποχή, πολύ δε περισσότερο όταν και η πιο νέα γενιά δείχνει ιδιαίτερη αγάπη για τις ταινίες της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου.

Όπως εξηγεί η Χριστίνα το υλικό διανθίζεται συνεχώς, τόσο με νέες βιογραφίες όσο και με φωτογραφικό υλικό από τις 187 ταινίες που ήταν παραγωγή ή συμπαραγωγή της Φίνος.
Από το ναδίρ που βρέθηκε η Φίνος στις αρχές του '80 λίγο μετά τον θάνατο του δημιουργού της Φιλοποίμην με ένα τεράστιο χρέος, από το τότε νέο στούντιο στα Σπάτα, κατάφερε αρχικά πιο δειλά να παίρνει τα πάνω της, από τα δικαιώματα από την προβολή των ταινιών της στην κρατική και αργότερα στην ιδιωτική τηλεόραση.

Σήμερα στην ψηφιακή εποχή, το κανάλι που προβάλει ελληνικές ταινίες της FF στον OTE TV, ανταγωνίζεται σε τηλεθέαση το αθλητικό πρόγραμμα του μπουκέτου, όταν η Αλίκη ή η Τζένη πατούν πάνω στα λόγια που της έγραψε ο Αλέκος Σακελάριος.

  “Στόχος μας από την δημιουργία του site δεν ήταν να προκύψει κάποιο οικονομικό όφελος” εξηγεί ο Στάθης “αλλά να κρατήσουμε ζωντανό τον μύθο των ανθρώπων αυτών και στην πιο νέα γενιά”. Οι περισσότεροι επισκέπτες, σύμφωνα με την Χριστίνα, είναι ηλικίας 25 με 35 ετών, ενώ εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι περίπου το 20% προέρχεται από το εξωτερικό, κυρίως από ομογενείς της Γερμανίας.

Εάν υπάρχει ένα στοιχείο για το οποίο είναι υπερήφανοι, είναι ο τομέας του σπάνιου υλικού, όπου κανείς μπορεί να βρει μεταξύ άλλων την επιστολή του Δημήτρη Χορν προς τον Φιλοποίμενα Φίνο, όπου του συστήνει τον Μιχάλη Κακογιάννη.

  Όλο το υλικό στον ιστότοπο της Finosfilm.gr είναι έτσι διαμορφωμένο ώστε να υπάρχει αλληλεπίδραση των πληροφοριών και των στοιχείων που παραθέτονται. Παρ' όλα αυτά το site είναι σε ένα βαθμό “ακρωτηριασμένο” από την στιγμή που έχει “κατέβει” το κανάλι που είχαν δημιουργήσει στο youtube με την προβολή των ταινιών μετά από την κίνηση των φορέων που εκπροσωπούν τους συντελεστές των ταινιών. Όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι της FF ελπίζουν ότι τα προβλήματα αυτά θα αρθούν σύντομα και θα μπορέσουν να επιστρέψουν ξανά οι ταινίες στο κανάλι που έτσι και αλλιώς είναι διάσπαρτες στο διαδίκτυο.
Σχέδια για το μέλλον είναι η κυκλοφορία σε Blue Ray των ταινιών που πρόσφατα αποκαταστάθηκαν ψηφιακά - μία επένδυση ύψους 3 εκατ. ευρώ που καλύφθηκε πλήρως από την Φίνος - ενώ όνειρο όλων των ανθρώπων της οικογένειας είναι η δημιουργία ενός Μουσείου Φίνος Φιλμ.

 


 πηγη