«Άγνωστο» ντοκιμαντέρ του Χίτσκοκ με αυθεντικό υλικό από ναζιστικά στρατόπεδα

Μπομπίνες του ντοκιμαντέρ εντοπίστηκαν στο Βασιλικό Πολεμικό Μουσείο τη δεκαετία του 1980
 Ο διάσημος σκηνοθέτης φέρεται να σοκαρίστηκε τόσο από το υλικό, που επί μία εβδομάδα δεν μπορούσε να εργαστεί



Ένα ντοκιμαντέρ που δεν έχει προβληθεί ποτέ με θέμα την απελευθέρωση των κρατούμενων από τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης το 1945, το οποίο σκηνοθέτησε ο Άλφρεντ Χίτσκοκ, θα προβληθεί για πρώτη φορά, όπως έγραψε η εφημερίδα Independent, στο φύλλο της Τετάρτης.

Πέντε από τις έξι μπομπίνες του ντοκιμαντέρ εντοπίστηκαν στο Βασιλικό Πολεμικό Μουσείο τη δεκαετία του 1980 και μια ημιτελής εκδοχή του παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ του Βερολίνου το 1984. Ένα χρόνο αργότερα, είχε προβληθεί από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο PBS.

Αξίζει να αναφερθεί πως χρησιμοποίησε ψηφιακή τεχνολογία το εν λόγω μουσείο για να το αποκαταστήσει στην εκδοχή του Χίτσκοκ, ενώ ανακάλυψε και το υλικό από την έκτη μπομπίνα. Επίσης γυρίζεται ένα δεύτερο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Night will fall», το οποίο θα συνοδεύσει το ντοκιμαντέρ του Χίτσκοκ.

Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί περί τα τέλη του 2014 το νωρίτερο, όπως επεσήμανε μια εκπρόσωπος του Βασιλικού Πολεμικού Μουσείου.



Η διαδρομή της ταινίας
«Η ταινία, που αποκαθίσταται από το Βασιλικό Πολεμικό Μουσείο στο Λονδίνο, δεν έφτασε ποτέ στις κινηματογραφικές αίθουσες εξαιτίας της αλλαγής στο πολιτικό κλίμα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», δήλωσε Τόνι Χάγκιθ, έφορος του μουσείου, για να προσθέσει ότι «όταν ανακάλυψαν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί επιθυμούσαν να προβληθεί η ταινία πολύ γρήγορα ώστε να δείξει τι συνέβαινε εκεί και να αναγκάσουν τον γερμανικό λαό να αποδεχθεί την ευθύνη του για τις ωμότητες που διαπράχθηκαν».

Όμως το ντοκιμαντέρ -που αποτελείται από υλικό που μαγνητοσκόπησαν βρετανικά και σοβιετικά στρατεύματα- καθυστέρησε να ολοκληρωθεί. «Μέχρι το τέλος του 1945, οι Σύμμαχοι είχαν αποφασίσει ότι η μεταπολεμική ανοικοδόμηση δεν θα διευκολυνόταν αν υπενθύμιζαν στους Γερμανούς την ενοχή τους», σημείωσε ο Χάγκιθ.

Ο Σίντνεϊ Μπερνστάιν, φίλος του Χίτσκοκ, του είχε ζητήσει να βοηθήσει στο ντοκιμαντέρ, όμως ο διάσημος σκηνοθέτης φέρεται να σοκαρίστηκε τόσο πολύ από το υλικό, μεγάλο μέρος του οποίου προέρχεται από το στρατόπεδο Μπέργκεν-Μπέλσεν, που επί μία εβδομάδα δεν μπορούσε να εργαστεί.
πηγη