Δοκιμάστε το, είναι λίγο περίπλοκο αλλά αν ακολουθείσετε τις οδηγίες και νοστιμότατο!
Υλικά
125γρ. βούτυρο λιωμένο
480γρ. γάλα φρέσκο
100γρ. σπορέλαιο
100γρ. ζάχαρη
1 πακετάκι μαγιά
500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
70γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1κ.γλ. μπέϊκιν
2κ.γλ. αλάτι
300γρ. ζάχαρη
3κ.σ. κανέλα σε σκόνη
λίγη τριμμένη σοκολάτα
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το γάλα, χωρίς κάψει γιατί θα χαλάσει τη μαγιά. Προσθέτουμε τα 100γρ. ζάχαρη, το σπορέλαιο και τη μαγιά και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Προσθέτουμε και τα 500γρ. αλεύρι ανακατεύουμε και αυτά με το κουτάλι, σκεπάζουμε με ζελατίνα και αφήνουμε για μια ώρα να φουσκώσει. Μετά την μια ώρα βάζουμε το μείγμα στο μπολ του μίξερ, προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, το αλάτι και το μπέϊκιν και δουλεύουμε το μείγμα με το γάντζο μέχρι να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου.
Αλείφουμε με λίγο λάδι για να μην κάνει κρούστα και βάζουμε τη ζύμη στο ψυγείο μέσα σε ένα μπολ για καμιά ώρα για να μπορέσουμε εύκολα να την δουλέψουμε μετά.
Αλευρώνουμε καλά την επιφάνεια εργασίας μας. Βάζουμε επάνω στη ζύμη και την ανοίγουμε με τα χέρια ή με τη βοήθεια ενός πλάστη. Λιώνουμε το βούτυρο και το απλώνουμε πάνω στη ζύμη. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την κανέλα με τα 300γρ. ζάχαρη και τα απλώνουμε πάνω στη ζύμη να πάνε παντού ομοιόμορφα. Αν θέλουμε τρίβουμε και λίγη σοκολάτα επάνω στη ζύμη.
Με ένα μαχαίρι κόβουμε το φύλλο σε 6-8 λωρίδες και με προσοχή μεταφέρουμε την μια λωρίδα πάνω στην άλλη(θα βοηθήσει αν διπλώσουμε την λωρίδα απαλά στα 4 και να την ξεδιπλώσουμε μόλις την τοποθετήσουμε πάνω στην άλλη. Κόβουμε τις λωρίδες σε 6 κομμάτια και τα τοποθετούμε κάθετα σε μια βουτυρωμένη μακρόστενη φόρμα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30-40 λεπτά
Σημείωση: Στα 20 λεπτά να δείτε μήπως έχει πάρει πολύ χρώμα το γλυκό σας οπότε στο σημείο συτό το σκεπάζετε με ένα αλουμινόχαρτο και να συνεχίσετε το ψήσιμο. Επίσης κατα την διάρκεια του ψησίματος κάτω απο την φόρμα βάζουμε ένα ταψί για να μην στάξουν το βούτυρο και η ζάχαρη.
πηγή
Υλικά
125γρ. βούτυρο λιωμένο
480γρ. γάλα φρέσκο
100γρ. σπορέλαιο
100γρ. ζάχαρη
1 πακετάκι μαγιά
500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
70γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1κ.γλ. μπέϊκιν
2κ.γλ. αλάτι
300γρ. ζάχαρη
3κ.σ. κανέλα σε σκόνη
λίγη τριμμένη σοκολάτα
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το γάλα, χωρίς κάψει γιατί θα χαλάσει τη μαγιά. Προσθέτουμε τα 100γρ. ζάχαρη, το σπορέλαιο και τη μαγιά και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Προσθέτουμε και τα 500γρ. αλεύρι ανακατεύουμε και αυτά με το κουτάλι, σκεπάζουμε με ζελατίνα και αφήνουμε για μια ώρα να φουσκώσει. Μετά την μια ώρα βάζουμε το μείγμα στο μπολ του μίξερ, προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, το αλάτι και το μπέϊκιν και δουλεύουμε το μείγμα με το γάντζο μέχρι να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου.
Αλείφουμε με λίγο λάδι για να μην κάνει κρούστα και βάζουμε τη ζύμη στο ψυγείο μέσα σε ένα μπολ για καμιά ώρα για να μπορέσουμε εύκολα να την δουλέψουμε μετά.
Αλευρώνουμε καλά την επιφάνεια εργασίας μας. Βάζουμε επάνω στη ζύμη και την ανοίγουμε με τα χέρια ή με τη βοήθεια ενός πλάστη. Λιώνουμε το βούτυρο και το απλώνουμε πάνω στη ζύμη. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την κανέλα με τα 300γρ. ζάχαρη και τα απλώνουμε πάνω στη ζύμη να πάνε παντού ομοιόμορφα. Αν θέλουμε τρίβουμε και λίγη σοκολάτα επάνω στη ζύμη.
Με ένα μαχαίρι κόβουμε το φύλλο σε 6-8 λωρίδες και με προσοχή μεταφέρουμε την μια λωρίδα πάνω στην άλλη(θα βοηθήσει αν διπλώσουμε την λωρίδα απαλά στα 4 και να την ξεδιπλώσουμε μόλις την τοποθετήσουμε πάνω στην άλλη. Κόβουμε τις λωρίδες σε 6 κομμάτια και τα τοποθετούμε κάθετα σε μια βουτυρωμένη μακρόστενη φόρμα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30-40 λεπτά
Σημείωση: Στα 20 λεπτά να δείτε μήπως έχει πάρει πολύ χρώμα το γλυκό σας οπότε στο σημείο συτό το σκεπάζετε με ένα αλουμινόχαρτο και να συνεχίσετε το ψήσιμο. Επίσης κατα την διάρκεια του ψησίματος κάτω απο την φόρμα βάζουμε ένα ταψί για να μην στάξουν το βούτυρο και η ζάχαρη.
πηγή