Ένα βήμα πιο κοντά ο διαστημικός τουρισμός!

ιδη εχει πραγματοποιήθη  με επιτυχία η πρώτη επανδρωμένη δοκιμαστική πτήση του σκάφους VSS Enterprise (γνωστό ως και SpaceShipTwo), το οποίο ανήκει στην εταιρεία Virgin Galactic, με απώτερο στόχο την υλοποίηση ενός προγράμματος διαστημικού τουρισμού. Το σκάφος θα εκτελεί σύντομες υποτροχιακές πτήσεις που θα φτάνουν μέχρι τα ανώτερα στρώματα της ιονόσφαιρας, δίνοντας στους επιβάτες μια μοναδική εμπειρία (έστω και ολιγόλεπτη) στα όρια μεταξύ Γης και διαστήματος αλλά και την ιδιαίτερη αίσθηση της μηδενικής βαρύτητας.
Επ’ ευκαιρία του σημαντικού αυτού γεγονότος, αναδημοσιεύουμε σχετικό άρθρο του PC World με πληροφορίες γύρω από το πρόγραμμα της Virgin Galactic, αλλά και ένα σύντομο βίντεο από την πρώτη επανδρωμένη δοκιμαστική πτήση.

ΟΣΟΙ έχουν δει την ταινία “The Right Stuff”, η οποία ασχολείται με την εποποιία του πρώτου αμερικανικού διαστημικού προγράμματος με αποκορύφωμα την κατάκτηση της Σελήνης, θα έχουν διαπιστώσει ότι εκείνα τα χρόνια, για να γίνει κανείς αστροναύτης, έπρεπε να διαθέτει μοναδικά χαρίσματα και ικανότητες. Άλλωστε στη συνείδηση του κόσμου, η λέξη «αστροναύτης» έχει συνδεθεί με στερεοτυπικό τρόπο, με την εικόνα του γενναίου, ηρωικού και αλτρουιστή πιλότου, ο οποίος με κίνδυνο της ζωής του, οδηγεί το σκάφος του στο «τελικό σύνορο», το Διάστημα.

Οι καιροί ωστόσο, αλλάζουν, και τα κριτήρια που ίσχυαν πριν από 50 χρόνια, έχουν διαφοροποιηθεί πλέον.
Η πρόοδος της διαστημικής τεχνολογίας και η έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα για εμπορική εκμετάλλευση του διαστήματος, έχουν οδηγήσει στα πρώτα βήματα σύστασης ιδιωτικού διαστημικού προγράμματος με σκοπό τόσο την ανάπτυξη διαστημικού τουρισμού, όσο και την τοποθέτηση σε τροχιά δορυφόρων για λογαριασμό ιδιωτικών εταιρειών.

Το πρώτο πρόγραμμα που παίρνει σάρκα και οστά, είναι αυτό του γνωστού βρετανού επιχειρηματία Richard Branson (ο οποίος μάλιστα έχει τιμηθεί με τον τίτλο του “Sir”), ο οποίος έχει συστήσει την εταιρεία Virgin Galactic. Η εταιρεία αυτή υφίσταται ήδη από το 1999, αλλά μόλις το 2004 άρχισε να αποδίδει καρπούς μετά από τη σύναψη συμφωνίας με τον Burt Rutan, δημιουργό του πρώτου ιδιωτικού διαστημοπλοίου SpaceShipOne, για χρήση και εκμετάλλευση της τεχνολογίας του.
Πυρετώδεις προετοιμασίες για την περάτωση της κατασκευής των πρώτων διαστημοπλοίων της Virgin Galactic, στο κέντρο της θυγατρικής Scale Technologies, στην έρημο Μοχάβε της Καλιφόρνιας.

Ουσιαστικά, η εταιρεία του Burt Rutan, Scaled Technologies, αποτελεί παρακλάδι της Virgin Galactic, οδηγώντας την εξέλιξη του αρχικού σκάφους SpaceShipOne, και προχωρώντας στην κατασκευή της 2ης γενιάς διαστημικών σκαφών, το WhiteKnightTwo και το SpaceShipTwo
pcw.gr