Μάθετε τα πάντα για να ταξιδέψετε στην Κωνσταντινούπολη!!!!

Ενημερωθείτε για κάθε χρήσιμη πληροφορία και λύστε κάθε σας απορία 
για το ταξίδι σας στην ονειρική Βασιλεύουσα!


ΧΡΗΣΙΜΑ
ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Για την είσοδό σας στην Τουρκία δεν χρειάζεστε visa. Αρκεί ταυτότητα ή διαβατήριο νέου τύπου με λατινικά γράμματα.


ΝΟΜΙΣΜΑ
Το νόμισμα της Τουρκίας είναι η τουρκική λίρα (TL). Μία τουρκική λίρα ισοδυναμεί περίπου με €0,40 (πρακτικά μπορείτε να βρείτε την αντιστοιχία σε €, διαιρώντας το ποσό των λιρών με το 2 και υπολογίζοντας λίγο λιγότερο από το αποτέλεσμα). Συνάλλαγμα μπορείτε να κάνετε σε ανταλλακτήρια συναλλάγματος (Doviz Burosu) αλλά και σε τράπεζες.

ΩΡΑ
Ίδια με την Ελλάδα.

ΚΩΔΙΚΟΣ ΚΛΗΣΗΣ
+90. Συγκεκριμένα για Κωνσταντινούπολη προσθέτετε το 212 για την ευρωπαϊκή ακτή και το 216 για την ασιατική ακτή.

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
Ώρες λειτουργίας: Δευτ.-Παρ. 09:00-12.00 & 14:00-16:00
Turnacibaci Sokak 32, Beyoglu, tel. +90 212 393 8290-2
Τουριστική Αστυνομία: +90 212 527 4503
Αστυνομία: 155
Πρώτες βοήθειες: 112
Πυροσβεστική: 110
Τροχαία: 154

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
  • Πληθώρα μεταφορικών μέσων βρίσκονται στη διάθεσή σας για τις μετακινήσεις σας στην Κωνσταντινούπολη. Από Μετρό, τρένο, τραμ και λεωφορεία μέχρι θαλάσσια λεωφορεία και ferry. Σημειώστε ότι το Μετρό πραγματοποιεί δρομολόγια για πολύ συγκεκριμένες αποστάσεις, ενώ πιο διαδεδομένα μέσα είναι τα λεωφορεία και τα τραμ.
  • Τιμή εισιτηρίου: λεωφορείο-Μετρό-τραμ: TL1,75=€0,70 (με Akbil και Istanbul Kart TL1,65=0,65), ferryboat-προαστιακός: TL 1,75 =€0,70, tunel-nostalgic tram: TL 1=€0,40 (παιδιά έως 6 χρόνων δωρεάν).
  • Για πιο οικονομικές μετακινήσεις προμηθευτείτε την Istanbul Kart, την προπληρωμένη κάρτα μεταφορών. Θα τη βρείτε σε κιόσκια δίπλα σε κεντρικούς σταθμούς όπως Eminonu, Sultanahmet, Taksim Square, Beyazit/ Kapali Carsi (Grand Bazaar) κ.α. -ο πιο εύκολος τρόπος για να τη βρείτε είναι στο Eminonu. Η αγορά της κοστίζει TL10=€4 και από εκεί και πέρα τη «φορτώνετε» με διαδρομές: TL10=€4 για περίπου 6 εισιτήρια και TL20=€8 για περίπου 12 εισιτήρια (συνιστάται για ζευγάρια).www.turkeytravelplanner.com
  • Τα ταξί στην Κωνσταντινούπολη είναι κίτρινα και η μικρή ταμπέλα στην οροφή τους αναγράφει Taksi. Όταν ο οδηγός «ρίξει» τη σημαία, το ταξίμετρο πρέπει να γράφει TL 2,50=€1, ενώ για κάθε χιλιόμετρο που διανύει χρεώνει TL1,40=€0,55. Η ταρίφα είναι η ίδια μέρα και βράδυ. Για τη διαδρομή από το Sultanahmet στην Πλατεία Taksim (15-20΄), το κόστος είναι από TL13-20=€5-8, από το Sultanahmet για το Αεροδρόμιο Ataturk TL32=€12 και από το αεροδρόμιο για την Πλατεία Taksim TL40=€15. Να είστε προετοιμασμένοι, βέβαια, καθώς οι εμπειρίες των τουριστών με τα ταξί στην Κωνσταντινούπολη δεν είναι και τόσο ευχάριστες. Για παράδειγμα ο οδηγός μπορεί να μην σας δεχτεί, γιατί η απόσταση θα του φανεί κοντινή ή να σας κατευθύνει στον προορισμό σας, χωρίς να ανοίξει το ταξίμετρο, να σας οδηγήσει στο σημείο όπου κατευθύνεστε, κάνοντας κύκλους, για να σας χρεώσει περισσότερα κ.ά.

ΑΡΓΙΕΣ
Επίσημες αργίες είναι η Κυριακή, οι εθνικές γιορτές 23 Απριλίου, 19 Μαΐου, 30 και 31 Αυγούστου, 01 Σεπτεμβρίου, 29 Οκτωβρίου,06-09 Νοεμβρίου, η Πρωτοχρονιά.

ΜΟΥΣΕΙΑ
Πολλά από τα μουσεία παραμένουν κλειστά τη Δευτέρα. Εάν θελήσετε να βγάλετε φωτογραφίες σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, είναι πολύ πιθανόν να σας ζητηθεί η καταβολή πρόσθετου εισιτηρίου.

ΝΕΡΟ
Η κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού θεωρείται απαραίτητη, καθώς αυτό της βρύσης δεν είναι πόσιμο. Το μπουκάλι των 200-350ml κοστίζει από TL1,5-2=€0,60-0,80.

ΦΙΛΟΔΩΡΗΜΑΤΑ
Εστιατόρια: Στα πολυτελή εστιατόρια 10-15% και στα μικρότερα 5-10% επί του συνολικού λογαριασμού.
Ξενοδοχεία: Οι αχθοφόροι είναι ευχαριστημένοι με TL2-3=€0,80-1,20 για την κάθε αποσκευή.
Ταξί: Δεν χρειάζεται να αφήσετε tip, ωστόσο, μπορείτε να στρογγυλοποιήσετε το ποσό της κούρσας προς τα επάνω. Για παράδειγμα αν η διαδρομή σας κοστίζει TL9,70, εσείς αφήστε TL10.
Turkish bath (hammam): Αν μείνετε ευχαριστημένοι από τις υπηρεσίες που σας προσφέρουν οι υπάλληλοι του hammam (πάντα περιμένουν κάποιο tip), τότε αφήστε προαιρετικά το 15% του συνολικού ποσού.

ΚΑΙΡΟΣ
Η Κωνσταντινούπολη έχει μεσογειακό κλίμα. Τα καλοκαίρια είναι ζεστά, με υγρασία και οι χειμώνες ψυχροί , με βροχές, συχνά και με χιόνι. Η άνοιξη και το φθινόπωρο είναι ήπια, με δροσερά βράδια και απρόβλεπτες ,ωστόσο, ημέρες υγρασίας.

ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Θα τα αναγνωρίσετε από τη μεγάλη ταμπέλα «Ε» ή «Eczane» με κόκκινα και λευκά γράμματα. Είναι ανοιχτά από Δευτ.-Παρ. 09:00-19:00. Τα βράδια και τις Κυρ. λειτουργούν με εφημερίες, αναρτημένες στις βιτρίνες με την ένδειξη «nobetci eczane».

ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
Τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα παραμένουν ανοιχτά καθημερινά από τις 09:00-21:00. Το Σάβ. το απόγευμα κλείνουν, καθώς και την Κυριακή. Ωστόσο, στην Istiklal και τους άλλους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους ανοίγουν και την Κυριακή λόγω αυξημένης τουριστικής κίνησης.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ & ΑΤΜ
Οι περισσότερες τράπεζες προσφέρουν online υπηρεσίες στα αγγλικά. Το ωράριο λειτουργίας τους είναι Δευτ.-Παρ. από τις 09:00-17:00, κάποιες ωστόσο κλείνουν μεταξύ 12:00-13:00 για lunch break. Προσωπικό που μιλάει αγγλικά έχετε περισσότερες πιθανότητες να συναντήσετε σε τράπεζες γύρω από την Πλατεία Taksim και τη Λεωφόρο Istiklal (Beyoglu). Citibank και HSBC είναι κάποιες από τις διεθνείς Τράπεζες που μπορείτε να βρείτε στην Κωνσταντινούπολη.

ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ
Οι σημαντικότερες πιστωτικές κάρτες γίνονται αποδεκτές από τις περισσότερες επιχειρήσεις στην Κωνσταντινούπολη. Πιο διαδεδομένες είναι η MasterCard και η Visa, ενώ η American Express και η Diners Club International γίνονται λιγότερο αποδεκτές λόγω του υψηλού επιτοκίου.

ΚΑΠΝΙΣΜΑ
Το κάπνισμα απαγορεύεται σε όλους τους χώρους (μέσα μεταφοράς, cafés, εστιατόρια) με καθολική απαγόρευση. Επιτρέπεται μόνο στους δημόσιους πάρκα, γήπεδα κ.λπ.

DRESS CODE
Δεν υπάρχει συγκεκριμένο dress code για τους τουρίστες. Το μόνο που θα χρειαστεί να προσέξετε κατά την επίσκεψή σας σε τζαμιά είναι να μην φορέσετε σορτς και αμάνικα μπλουζάκια (και τα 2 φύλα). Στα πιο δημοφιλή τζαμιά, μάλιστα, υπάρχει προσωπικό που προμηθεύει τους επισκέπτες με ρόμπες (χωρίς κόστος). Οι γυναίκες προτιμήστε φόρεμα ή μπλούζα με μανίκι και φούστα μέχρι το γόνατο (τουλάχιστον) και οι άνδρες μακρύ παντελόνι και μπλούζα με μανίκι επίσης.

TAX FREE
Ο φόρος προστιθέμενης αξίας (Φ.Π.Α.) στην Τουρκία είναι γνωστός ως katma deger vergisi (KDV) και είναι ενσωματωμένος στην τιμή του κάθε προϊόντος. Σε καταστήματα που έχουν στη βιτρίνα τους το αυτοκόλλητο «Tax Free Shopping» (μπλε, γκρι και λευκό χρώμα) δικαιούστε να ψωνίσετε παίρνοντας πίσω τον Φ.Π.Α. Ζητήστε πριν τη συναλλαγή να πληρώσετε με tax free, προκειμένου να πάρετε την ειδική απόδειξη επιστροφής φόρου (KDV iade ozel fatura). Στο αεροδρόμιο κατευθυνθείτε προς το γραφείο «Global Refund: Tax Free Shopping», για να σφραγιστεί η απόδειξή σας, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι φεύγετε από τη χώρα. Τα χρήματα που σας αντιστοιχούν θα μπουν σε τούρκικες λίρες στον τραπεζικό λογαριασμό σας.


ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ
Στην Κωνσταντινούπολη υπάρχουν τρία δίκτυα GSM: Turkcell, Telsim και Avea. Αν έχετε κάνει roaming στο κινητό τηλέφωνό σας, δεν θα έχετε πρόβλημα να το χρησιμοποιήσετε. Ωστόσο, οικονομικότερη λύση είναι αυτή της αγοράς μιας τοπικής κάρτας SIM, διαθέσιμης σε όλα τα δίκτυα. Βρείτε έναν εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο (το Turkcell είναι το πιο δημοφιλές), παρουσιάστε μια φωτοτυπία του διαβατηρίου σας και μπορείτε να αγοράσετε κάρτα 100 μονάδων (25΄ομιλίας) με TL30-40=€12-15, 250 (TL28=€11), 500 (TL53=€21), 1.000 (TL98=€39).

ΡΕΥΜΑ
Το ρεύμα είναι στα 220V.

SIGHTSEEING
Ζήστε μια μοναδική εμπειρία Hop on-Hop Off (open air διώροφο λεωφορείο) και γνωρίστε τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Κωνσταντινούπολης μέσα από τρεις διαφορετικές διαδρομές -η τρίτη μάλιστα είναι νυχτερινή! Οι ξεναγήσεις ξεκινούν στις 09:15, με τελευταία αναχώρηση στις 18:00 (συχνότητα δρομολογίων ανά 45΄, διάρκεια 2 ώρες και 30΄), εκτός από τη βραδινή που αναχωρεί στις 19:00 ανά 30΄ μέχρι τις 21:00, όλα με αφετηρία την Αγία Σοφία. Προμηθευτείτε τα εισιτήρια από τα κιόσκια μπροστά στο Μουσείο της Αγίας Σοφίας, το παλάτι Τοπ Καπί, τον Ιππόδρομο, το πάρκο Sultanahmet, την Πλατεία Taksim αλλά και μέσα στο λεωφορείο. Η τιμή για τους ενήλικες είναι στα €19,90 και για τα παιδιά €14,90 για 24ωρη διάρκεια και για τις 3 διαδρομές. (www.bosphorussightseeing.com)

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ
Αεροπορικώς: Με απευθείας πτήσεις της Aegean (www.aegeanair.com) μέσα σε 1 ώρα και 20΄ προσεγγίζετε το αεροδρόμιο Ataturk (tel. +90 212 463 3000, www.ataturkairport.com). Με Turkish Airlines (www.turkishairlines.com) βρίσκεστε στην Κωνσταντινούπολη σε 1 ώρα και 15΄.
Το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης βρίσκεται 23 χλμ. δυτικά της Πλατείας Sultanahmet. Για το κέντρο της πόλης θα μετακινηθείτε είτε με Μετρό και τραμ (ακολουθήστε ταμπέλες με την ένδειξη Hafif Metro/Light rail system), μέσα σε μία ώρα και τιμή εισιτηρίου TL4=€1,60 (θα χρειαστείτε δύο των TL2=€0,80), είτε με ταξί. Για την Πλατεία Taksim η διαδρομή κοστίζει TL40=€15 και διαρκεί 35΄-75΄ αναλόγως την κίνηση. Με το λεωφορείο του αεροδρομίου Havas (HAH-vahsh)(TL10=€4) για την Πλατεία Taksim στην ευρωπαϊκή πλευρά και το Kozyatagı Business Center in Kadıkoy στην ασιατική πλευρά. Υπάρχουν και τα shuttle vans (TL37=€15/άτομο για την Πλατεία Taksim), τα μικρά λεωφορεία που «ανταγωνίζονται» τα ταξί. Καλό είναι να τα αποφύγετε, καθώς περνούν από όλα τα ξενοδοχεία των ανθρώπων με τους οποίους το έχετε μοιραστεί.

Εναλλακτικά, στην Κωνσταντινούπολη μπορείτε να φτάσετε οδικώς με το δικό σας αυτοκίνητο μέσω Αλεξανδρούπολης και διάρκεια ταξιδιού13-14 ώρες. Μέχρι την Αλεξανδρούπολη το ταξίδι διαρκεί 10 ώρες και από τα σύνορα μέχρι την Κωνσταντινούπολη η διαδρομή είναι λίγο περισσότερο από 3 ώρες από την είσοδο για Κήπους και πάντα ανάλογα με την κίνηση. Ο δρόμος από τα σύνορα μέχρι τον προορισμό σας είναι εύκολος, καθώς δεν έχει στροφές. Ο έλεγχος στα σύνορα (στην καλύτερη περίπτωση) διαρκεί περίπου 20΄. Τέλος, με λεωφορείο από Θεσσαλονίκη. Το Crazy Holidays (τηλ. 2310 237696, www.crazy-holidays.gr) έχει 2 αναχωρήσεις καθημερινά (πρωί & βράδυ) με τιμή εισιτηρίου €45 (απλό), €80 (με επιστροφή) και διάρκεια ταξιδιού 9-10 ώρες.
Τι να πει και τι να γράψει κάποιος για την περήφανη, επιβλητική και αστραφτερή Βασιλεύουσα! Ποιος είναι αυτός που βρέθηκε στην πόλη του Κωνσταντίνου και δεν έµεινε έκθαµβος από την οµορφιά και το µεγαλείο της; Αυτή είναι η δική µου Κωνσταντινούπολη και σας παρακαλώ να µε ακολουθήσετε, γιατί θεωρώ ότι µπορώ να καλύψω ένα µεγάλο κοµµάτι της ψυχής, της καρδιάς και του σώµατός σας.
Πρέπει να είναι η πέµπτη φορά που έρχοµαι στην Πόλη ως επισκέπτης. Το φοβερό είναι ότι κάθε φορά τη βλέπω αλλαγµένη και τροµάζω να την αναγνωρίσω. Εκεί που είχα µάθει την Κωνσταντινούπολη στα βαλκανικά και ασιατικά πρότυπα, ξαφνικά µου φυτρώνουν σαν µανιτάρια ουρανοξύστες τύπου Ντουµπάι, επιχειρηµατίες µε Ferrari και Porsche Cayenne και µια Ιστικλάλ στην οποία καθηµερινές δεν µπορείς να περπατήσεις από την πολυκοσµία. Η πόλη αλλάζει µε ρυθµούς απίστευτους κι αυτό την κάνει ακόµη πιο ποθητή.

ΤΑΞIΜ: ΕΚΕI OΠΟΥ ΧΤΥΠΟYΣΕ Η ΚΑΡΔΙA ΤΩΝ ΕΛΛHΝΩΝ
Αν θέλει κάποιος να πάρει µια αρχική γεύση τού τι σηµαίνει Κωνσταντινούπολη, πρέπει οπωσδήποτε να βρεθεί στην Πλατεία Ταξίµ και φυσικά να περπατήσει στον πεζόδροµο της Ιστικλάλ (προσοχή µη σας πατήσει το τραµ, που περνάει ακριβώς από τη µέση του πεζόδροµου). Η Ταξίµ είναι η κεντρική πλατεία της Κωνσταντινούπολης. Όνειρο όλων των φτωχών Τούρκων είναι να φτάσουν από την Ανατολή µέχρι την Κωνσταντινούπολη κυριολεκτικά µε τα πόδια κι εκεί να βρουν µια άκρη, για να πωλούν φρέσκα µύδια στο δρόµο. Όλοι αυτοί οι τύποι, τους οποίους θα δείτε (περισσότερο το βράδυ) να προσφέρουν γεµιστά µύδια σε όλο το µήκος της Ιστικλάλ, είναι κυρίως Κούρδοι που µε αυτόν τον τρόπο συντηρούν οικογένειες ολόκληρες στα βάθη της Ασίας (τα µύδια παρεµπιπτόντως είναι φρεσκότατα). Έτσι για να έχετε µια εικόνα, η Ιστικλάλ ήταν κάποτε γνωστή ως η Μεγάλη Οδός του Πέραν («Πέραν» ονοµάζεται επειδή οι Ρωµιοί στο τέλος της Ιστικλάλ έβλεπαν πέρα µακριά την Αγια-Σοφιά). Οι πολυκατοικίες είναι κυρίως του 19ου αι. και παλιότερα στέγαζαν τις πρεσβείες των ευρωπαϊκών χωρών και τις πιο πλούσιες οικογένειες Ελλήνων, Γάλλων και Ιταλών. Σήµερα αυτά τα κτήρια, αλλά και οι γύρω δρόµοι από την Ιστικλάλ, είναι πλέον κακόφηµα, αν και το βράδυ φιλοξενούν τα πλέον δηµοφιλή bars, clubs και εστιατόρια για τη µεσαία τάξη των Τούρκων.
ΠΡΩI ΣΤΗΝ ΙΣΤΙΚΛAΛ

Σας προτείνω ανεπιφύλακτα να επισκεφθείτε τον συγκεκριµένο δρόµο. Το πρωί, όπως θα κατεβαίνετε από την Ταξίµ, στο δεξί σας χέρι θα δείτε ένα εξαιρετικό καινούριο εµπορικό κέντρο που έχουν ανοίξει οι Τούρκοι και λίγο πιο κάτω το ναό της Παναγίας, µε το υπέροχο κλασικό εικονοστάσιο. Παρακάτω και πολύ κοντά στην αρµένικη εκκλησία βρίσκεται η Στοά των Λουλουδιών ή αλλιώς το Τσιτσέκ Πασαζί. Αν παρατηρήσετε, στο µάρµαρο έξω από τη συγκεκριµένη στοά θα δείτε την επιγραφή «Αγορά Ρωµιών». Πρόκειται ίσως για το πιο εντυπωσιακό κι όµορφο µέρος της Ιστικλάλ. Στο εσωτερικό υπάρχουν εξαιρετικά εστιατόρια για ούζο τουρκικό (άρακ) και πεντανόστιµους µεζέδες. Ιδανικό µέρος για ξεκούραση από τον ποδαρόδροµο της Ιστικλάλ. Το τέλος της στοάς θα σας οδηγήσει στο Μπαλίκ Παζάρι, όπου οι Τούρκοι πωλούν ψάρια, ζαχαρωτά, τουρσιά, τυριά, ακόµη και κοκορέτσι. Το πάνω κάτω της Ιστικλάλ δεν έχει σταµατηµό. Με τα πόδια φτάστε µέχρι το ατµοσφαιρικό Pera Palace και πιείτε καφεδάκι ή το τσάι σας, όπως έκαναν η Αγκάθα Κρίστι και ο Έρνεστ Χέµινγουεϊ. Στο τέλος της Ιστικλάλ είναι η συνοικία Τσουκουρτσούµα, µια περιοχή που συνεχώς ανεβαίνει κι εσείς εκεί µπορείτε να βρείτε αντίκες, βιβλιοπωλεία και σοφιστικέ cafes.
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Το µοναστήρι των Μεβλεβί, για να δείτε τους Σούφι να γυροβολάνε. Το ξενοδοχείο Pera Palace. Τον Πύργο του Γαλατά. Τη βόλτα µε το τραµ µέχρι το τούνελ. Τη Στοά των Λουλουδιών, ειδικά το βράδυ. Το ναό των Αγίων Πέτρου και Παύλου. Την Πλατεία Ταξίµ. Το εστιατόριο Χατζήµπαµπα ή εναλλακτικά (και πιο φθηνά) το Χατζηαµπουλάχ.
ΤΟ ΒΡAΔΥ... ΓΙΑ ΡΙΨΟΚIΝΔΥΝΟΥΣ
Εντάξει, για να µην είµαι υπερβολικός, αν συµπεριφερθείτε στοιχειωδώς ως απλοί άνθρωποι κι όχι ως φανταχτεροί Αµερικανοί τουρίστες, δεν έχετε να φοβηθείτε απολύτως τίποτα. Το βράδυ όλη η περιοχή αλλάζει και µπορείτε να περάσετε περίφηµα, αν διατηρήσετε τις αισθήσεις σας σε εγρήγορση και δεν ακολουθήσετε τις συµβουλές Τούρκων λαµογιών για χορούς της κοιλιάς και ουρί του παραδείσου. Στα γύρω σοκάκια της Ιστικλάλ, και ιδιαίτερα στο Νιβιζατέτ Σοκάκ, µπορείτε να καπνίσετε ναργιλέ, να πιείτε το τσάι ή το ποτό σας και -άνετα- να ξετρυπώσετε µαγαζιά που παίζουν ζωντανή µουσική και να χορέψετε πάνω στα τραπέζια. Το βράδυ η ευρύτερη περιοχή δεν κοιµάται ποτέ και την προτιµούν κυρίως οι µικροαστοί Τούρκοι και η µεσαία τάξη που έχει αποκτήσει χρήµατα τα τελευταία χρόνια. Καθόλου κακή ιδέα, κατά τη γνώµη µου, για ένα έντονο βράδυ.

ΕΜΙΝΟΝΟY & ΑΓΟΡA ΜΠΑΧΑΡΙΚΩΝ
Οι Τούρκοι δεν πλησιάζουν ούτε απ' έξω τη συγκεκριµένη περιοχή, αλλά εγώ πεθαίνω γι' αυτό το σηµείο. Στο Εµινονού και στην Αγορά των Μπαχαρικών µένουν κυρίως οι φτωχοί και εκείνοι που αφήνουν την πόλη για να πάρουν το πλοίο και να περάσουν απέναντι, στην ασιατική πλευρά. Εγώ, όταν βρίσκοµαι στην Κωνσταντινούπολη, κάθοµαι στα σκαλάκια του τζαµιού, ακριβώς απέναντι από την Αγορά των Μπαχαρικών, και παρακολουθώ τους Τούρκους να ψαρεύουν κατά δεκάδες πάνω στη γέφυρα του Γαλατά ή να τρώνε µύδια και άλλα ψάρια από τις τράτες που τα φέρνουν ακριβώς κάτω από τη γέφυρα. Αν βρεθείτε ποτέ εκεί, να αγοράσετε καφέ από τον Μεχµέτ Εφέντι Κουρουκαφετζή, που θεωρείται ένα από τα πιο παλιά καφενεία της πόλης. Οπωσδήποτε να βολτάρετε µέσα στην Αγορά των Μπαχαρικών, για να αγοράσετε παστουρµά και αυγοτάραχο, κι αν έχετε όρεξη για περιπέτειες, ακριβώς πίσω από την Αγορά, οι Τούρκοι έχουν φτιάξει µια άλλη στην οποία πωλούν κατοικίδια κι ό,τι άλλο ζώο µπορείτε να φανταστείτε. Εγώ συνήθως, όταν έχω χρόνο, «τσιµπάω» κι ένα φέριµποτ από την προκυµαία του Εµινονού και κάνω µίνι κρουαζιέρες µε το πλοίο της γραµµής. Τώρα, γι' αυτούς που τους αρέσουν και λίγο τα θρησκευτικά, εκεί κοντά υπάρχει και το τέµενος του Ρουστέµ πασά, που συγκαταλέγεται στα καλύτερα για τα κεραµικά πλακίδια που το κοσµούν.
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τη βόλτα στην κλειστή Αγορά των Μπαχαρικών για παστουρµά και αυγοτάραχο. Τη µίνι κρουαζιέρα µε τα πλοία της γραµµής από την προκυµαία του Εµινονού. Την ψαροφαγία κάτω από τη γέφυρα του Γαλατά, είτε για σάντουιτς µε µύδια και λευκή σος, είτε στο εστιατόριο για λαβράκι. Το τέµενος του Ρουστέµ Πασά. Το νέο τζαµί στο λιµάνι του Εµινονού.
ΠΑΛΑΤΙ ΤΟΠ ΚΑΠΙ
Εδώ είµαστε στο ακρωτήριο του Σαραγιού. Αν κάτι µπορείς να συγκρίνεις µε την Αγια-Σοφιά, αυτό είναι το Τοπ Καπί. Μιλάµε για ένα µεγαλειώδες κτηριακό συγκρότηµα, όπου κατοικούσαν οι Οθωµανοί σουλτάνοι µαζί µε τις γυναίκες και τα χαρέµια τους για 400 χρόνια. Οι Τούρκοι το εγκατέλειψαν γύρω στον 18ο αι. για κάτι πιο µικρό και πιο ευρωπαϊκό, το Ντολµά Μπαχτσέ, γαλλικής επιρροής κτήριο, ακριβώς πάνω στον Βόσπορο. Σήµερα το Τοπ Καπί µπορείτε να το επισκεφθείτε ως µουσείο και να θαυµάσετε το χαρέµι, τις συλλογές κοσµηµάτων, αλλά και όλο το κτηριακό συγκρότηµα -από τις κουζίνες µέχρι και τα ιδιαίτερα δωµάτια που έµεναν οι Σουλτάνοι, οι γενίτσαροι αλλά και οι γυναίκες ή οι παλλακίδες τους. Το απίστευτο είναι κάτι που δεν γράφεται στα βιβλία, ότι δηλαδή στην αυλή του Τοπ Καπί υπάρχει κι ένας επιβλητικός βυζαντινός ναός της Αγίας Ειρήνης που, κατά περίεργο τρόπο, δεν µετατράπηκε ποτέ σε τέµενος. Βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το αυτοκρατορικό νοµισµατοκοπείο.
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τη βόλτα στις αυλές του Τοπ Καπί και στιγµές ξεκούρασης στη σκιά των δροσερών πάρκων, το Γκλιούλχανε είναι ιδανικό. Θα χρειαστείτε σίγουρα µία ολόκληρη ηµέρα αν θέλετε να δείτε σε όλη του τη δυναµική το Τοπ Καπί. Να επισκεφθείτε το χαρέµι (θέλει άλλο εισιτήριο από την είσοδο για το Τοπ Καπί). Την έκθεση όπλων και πανοπλιών. Την Πύλη της Ευτυχίας, όπου διέµεναν οι ευνούχοι. Τις κουζίνες. Την Αίθουσα του Θρόνου. Το περίπτερο Ισταριγέ, µε τη φοβερή θέα στον Κεράτιο κόλπο. Το θησαυροφυλάκιο.
ΜΕΓΑΛΗ ΑΓΟΡΑ (ΚΑΠΑΛΙ ΤΣΑΡΣΙ)

Είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι τουρίστες όταν έρχονται στην Κωνσταντινούπολη, το πρώτο πράγµα που κάνουν είναι να επισκεφθούν τη Μεγάλη Αγορά. Πρόκειται για έναν τεράστιο λαβύρινθο από εκατοντάδες µικρά και µεγάλα µαγαζιά, στα οποία οι καταστηµατάρχες προσπαθούν να σε πείσουν να αγοράσεις τα προϊόντα τους σε χαµηλές τιµές. Προσωπικά τη συγκεκριµένη αγορά την αποφεύγω, γιατί ποτέ δεν έχω βρει κάτι φθηνό που δεν θα µπορούσα να βρω κάπου αλλού στην Κωνσταντινούπολη. Άσε που στον συγκεκριµένο χώρο γίνεται χαµός από πορτοφολάδες. Οι Τούρκοι περνούν από εδώ µόνο όταν θέλουν να αγοράσουν κάποιο δερµάτινο. Κατά τ' άλλα, σφύζει από τουρίστες, κυρίως Έλληνες και Ρώσους. Θα σας πρότεινα όταν έρθετε στο Καπαλί Τσαρσί, να περιηγηθείτε µε ξεναγό για να µη χαθείτε και πέσετε θύµατα απατεώνων. Αν το δείτε σαν χαβαλέ κι όχι σώνει και καλά ως ευκαιρία να αγοράσετε κάτι, είναι ωραία εµπειρία.
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Βόλτες µέχρι τελικής πτώσεως στην παλιότερη αγορά της Κωνσταντινούπολης και καφέ σε παραδοσιακό τούρκικο καφενείο. Διαπραγµάτευση για ένα καλό δερµάτινο στο -70% της αξίας που θα σας πει ο καταστηµατάρχης.
ΑΓΙΑ-ΣΟΦΙΑ

Πρώτα απ' όλα, για να ξέρετε, ο ναός της Αγίας του Θεού Σοφίας (έτσι είναι ολόκληρο το όνοµά του) είναι κλειστός κάθε Δευτέρα, άρα µην το αφήσετε για τελευταία στιγµή. Αν ξεκινήσω να σας λέω για την Αγια-Σοφιά θα χρειαστούµε, όχι ένα θέµα, αλλά ένα περιοδικό ολόκληρο. Αυτό που δεν θα δείτε πουθενά γραµµένο σε βιβλία είναι ότι αυτός ο σπάνιος ναός, που έχει ενταχθεί στα µεγαλύτερα αρχιτεκτονικά επιτεύγµατα του κόσµου και που έχει ζωή πάνω από 1.400 χρόνια, δεν θα ήταν σήµερα όπως τον βλέπετε, δεν θα υπήρχε καν, αν οι Τούρκοι δεν φρόντιζαν, όταν κατέκτησαν την Πόλη να τον κάνουν τζαµί. Όσο κι αν σας φαίνεται τρελό, παράξενο ή αν θέλετε και... προδοσία, δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια. Όταν οι Οθωµανοί άλωσαν τη Βασιλεύουσα, ήταν τέτοια η µανία που είχαν να καταστρέψουν την Αγια-Σοφιά, που µόνο ένα τέτοιο τρικ από τον Πορθητή, θα µπορούσε να γκρεµίσει τα όνειρά τους για πλήρη ισοπέδωση της βυζαντινής εκκλησίας. Έτσι κι έγινε. Η Αγια-Σοφιά ως τζαµί διασώθηκε και αναστηλώθηκε, για να µπορούµε εµείς σήµερα να τη θαυµάζουµε ακόµη κι ως µουσείο. Οι Τούρκοι από την τρέλα, την αρρώστια, το θυµό, αλλά και τη δουλειά τους, έφτιαξαν ακριβώς απέναντι το περήφηµο Μπλε Τζαµί. Προσπάθησαν να αντιγράψουν φαίνεται αυτό που έβλεπαν. Δεν τα κατάφεραν κι αυτό θα το διαπιστώσετε µόνο αν επισκεφθείτε και την Αγια-Σοφιά και το Μπλε Τζαµί. Κατόρθωσαν να ανεγείρουν ένα τροµερά επιβλητικό κτήριο-ναό, αλλά δυστυχώς η φαντασία τους ήταν πολύ µικρή για να φτάσουν το θαύµα του Ιουστινιανού. Αυτό που επίσης πρέπει να ξέρετε για την Αγια-Σοφιά είναι ότι φηµολογείται πως ο Ιουστινιανός διέλυσε αρχαίους ναούς αλλά και άλλες εκκλησίες για να φέρει το αρχιτεκτονικό θαύµα στη σηµερινή του µορφή το 537 µ.Χ.
ΜΠΛΕ ΤΖΑΜΙ

Αντιλαµβάνεστε ότι είναι όνοµα και πράγµα. Το Μπλε Τζαµί µπορεί να µη φτάνει σε οµορφιά την Αγία Σοφία, αλλά είναι πραγµατικά ένα από τα διασηµότερα θρησκευτικά κτίσµατα του κόσµου. Έχει τύχει να δω το συγκεκριµένο κτίσµα φωταγωγηµένο τη νύχτα κι έχω µείνει άφωνος. Πρόκειται για τις πιο όµορφες εικόνες όλης της Κωνσταντινούπολης. Εσείς πρέπει να ξέρετε ότι το συγκεκριµένο τζαµί προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις, επειδή κατασκευάστηκε µε 6 µιναρέδες. Βλέπετε οι Τούρκοι εκείνη την περίοδο, το 1609 µ.Χ., δεν ανταγωνίζονταν µόνο την Αγια-Σοφιά αλλά και τη Μέκκα στη Σαουδική Αραβία.
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τα κεραµικά ισνίκ, τα οποία είναι από τα οµορφότερα της παγκόσµιας κεραµοποιίας. Απαραιτήτως βόλτα στην αυλή, για να δείτε από τη µέσα γωνία τους 6 µιναρέδες. Το εσωτερικό του Μπλε Τζαµιού, στο οποίο θα σας κάνει εντύπωση ο θόλος µε τα περίτεχνα αραβουργήµατα. Όταν δείτε το Μπλε Τζαµί από µακριά, παρατηρήστε πόσο µοιάζει στην Αγια-Σοφιά.

ΑΓΙΑ-ΣΟΦΙΑ & ΜΠΛΕ ΤΖΑΜΙ:
MH XAΣΕΤΕ!• Τα εξαιρετικά βυζαντινά ψηφιδωτά και την απεικόνιση του Χριστού µαζί µε τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Θ' και την αυτοκράτειρα Ζωή.
• Το κεντρικό κλίτος, µε τον τεράστιο τρούλο που φτάνει στα 56 µ. Αυτό είναι το µεγαλείο και η αρχιτεκτονική υπεροχή της Αγια-Σοφιάς.
• Το γυναικωνίτη στα υπερώα του ναού και τη θέα από ψηλά.
• Το ψηφιδωτό µε τον αρχάγγελο Γαβριήλ στο τόξο της αψίδας.

Tip: Αν έχετε χρόνο και διάθεση, θα σας πρότεινα να φτάσετε µέχρι τον Ιππόδροµο για να δείτε τον Αιγυπτιακό Οβελίσκο και τη Στήλη την Όφεων, την Κινστέρνα (δεξαµενή των 1.001 κιόνων), τη Στήλη του Κωνσταντίνου και το ναό των Αγίων Σέργιου και Βάκχου. Θα χρειαστείτε τουλάχιστον µισή ηµέρα. Ξεκινήστε µε Αγια-Σοφιά και Μπλε Τζαµί και σε µια δεύτερη επίσκεψή σας συνδυάστε τα υπόλοιπα µε το περίφηµο Τοπ Καπί.

Πηγή: ICONS Travellers
travelstyle.gr