Δέντρα που αποτελούν Διατηρητέα Μνημεία της Φύσης

Τα Διατηρητέα Μνημεία της Φύσης είναι μια κατηγορία προστατευόμενων φυσικών περιοχών. Είναι περιοχές δημόσιες ή ιδιωτικές που έχουν φυσικά χαρακτηριστικά μεγάλης οικολογικής σημασίας. Μπορεί να είναι ακόμα και μεμονωμένα δέντρα, τμήματα δάσους, περιοχές με σπάνια είδη φυτών που παρουσιάζουν μεγάλη βοτανική, αισθητική ή ιστορική αξία. Για την προστασία τους ισχύουν οι ίδιοι κανόνες που ισχύουν για τους πυρήνες των Εθνικών Δρυμών. 

Στην Ελλάδα έχουμε αρκετά Διατηρητέα Μνημεία της Φύσης και με τη σημερινή εγγραφή θα γνωρίσουμε κάποια από αυτά.
 Ο πλάτανος του Παυσανία
 Ο πλάτανος του Παυσανία βρίσκεται στο Αίγιο στο νομό Αχαΐας, κοντά στην παραλία. Είναι γνωστός με το όνομα αυτό, λόγω της αναφοράς του αρχαίου περιηγητή στις 12 βρύσες, τις πηγές που βρίσκονται κοντά του, οι οποίες είναι κι αυτές διατηρητέο μνημείο.  Είναι ένας τεράστιος πλάτανος, ίσως ο μεγαλύτερος σε ηλικία και διαστάσεις στην Ελλάδα. Έχει ένα μεγάλο κενό στο εσωτερικό του κορμού του.
 Η ιστορική του αξία είναι μεγάλη. Κατά τον Σλήμαν, ο οποίος τον μνημονεύει στο βιβλίο του "Πελοπόννησος και Τροία", η ηλικία του φτάνει λίγο πριν το 1.450 π.Χ. Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι είναι περίπου 600 ετών.

 Ο πλάτανος στο Γεροπλάτανο Χαλκιδικής
 Στην κεντρική πλατεία του χωριού Γεροπλάτανος, στον Πολύγυρο της Χαλκιδικής βρίσκεται αυτός ο πολύ γέρικος πλάτανος. Έχει τεράστιους κλώνους και μια πηγή στις ρίζες του. Είναι ένα υπεραιωνόβιο δέντρο με ύψος 20 μέτρα και περίμετρο 15 μέτρα.

 Το κυπαρίσσι της Πρασιάς Ευρυτανίας
 Κοντά στο χωριό Πρασιά του νομού Ευρυτανίας βρίσκεται ένα υπεραιωνόβιο κυπαρίσσι με εντυπωσιακό μέγεθος, το οποίο έχει συνδεθεί με σημαντικά ιστορικά γεγονότα.
Ο Κοσμάς ο Αιτωλός περνώντας από αυτά τα χωριά, απαντώντας σε ερώτηση  των κατοίκων για την απελευθέρωση της Ελλάδας, προφήτεψε: "Αν το κυπαρίσσι αυτό ξεραθεί από την κορυφή, η πατρίδα θα ελευθερωθεί. Αν ξεραθεί από τη ρίζα του, η πατρίδα δεν θα ελευθερωθεί". 
Ο θρύλος λέει ότι, σε σύντομο χρονικό διάστημα η κορυφή του κυπαρισσιού άρχισε να ξεραίνεται. Οι Έλληνες αγωνιστές θεώρησαν ότι είναι σημάδι πως ο αγώνας για την απελευθέρωση πάει καλά.
Ο πλάτανος του Ιπποκράτη
 Στην πόλη της Κω, κοντά στο μεσαιωνικό κάστρο βρίσκεται αυτός ο υπεραιωνόβιος πλάτανος, υπερμεγέθης και συνδεδεμένος στη φαντασία του τοπικού πληθυσμού με τον Ιπποκράτη, το μεγάλο δάσκαλο της ιατρικής στους αρχαίους χρόνους. Στη σκιά του καθόταν και δίδασκε ο πατέρας της ιατρικής επιστήμης. 
Η ηλικία του θεωρείται ότι υπερβαίνει τα 2.300 χρόνια. Ο πλάτανος αποτελεί ιστορικό αξιοθέατο και χιλιάδες άνθρωποι τον επισκέπτονται κάθε χρόνο από την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. 
Ο πλάτανος της Αγ. Λαύρας Καλαβρύτων
 Περίπου 4 χλμ. από τα Καλάβρυτα, στον περίβολο της μονής της Αγ. Λαύρας, στο νομό Αχαΐας βρίσκεται ο ιστορικός πλάτανος, που συνδέεται με τα γεγονότα της κήρυξης της επανάστασης του 1821. Ένα δέντρο εντυπωσιακό για το μέγεθός του (το ύψος του φτάνει τα 35 μέτρα), αλλά και για τη γενικότερη εικόνα του.
Ο πλάτανος της Άρτας
 Στην όχθη του Άραχθου ποταμού και πολύ κοντά στην πρώτη καμάρα του γεφυριού της Άρτας βρίσκεται από το αιωνόβιο πλατάνι και το υπέροχο φύλλωμα. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Αλή-πασάς επιτηρούσε ο ίδιος το κρέμασμα από τα κλαδιά του πλάτανου των Ελλήνων που αγωνίζονταν για την λευτεριά τους. Αυτός είναι κι ο λόγος που το δέντρο αυτό ονομάζεται και "πλάτανος του Αλή-πασά". 
Και βέβαια δεν μπορώ να μην αναφερθώ στο δημοτικό μας τραγούδι, που σχετίζεται με τον πλάτανο της Άρτας και λέει:
"-Τι έχεις καημένε πλάτανε και στέκεις μαραμένος,
με τις ριζούλες στο νερό, με τη δροσιά στα φύλλα;;
Μήπως βοριάς σε φύσηξε, μήπως κακό χαλάζι;;
-Παιδιά μ' σαν με ρωτήσατε, να σας το μολογήσω
Αλή-πασάς επέρασε με δεκαοχτώ χιλιάδες
κι όλοι στον ίσκιο μ' έκατσαν και κάτ' απ' τη δροσιά μου
κι όλοι σημάδι μ' έβαλαν κι όλοι με ντουφεκίσαν
άλλοι βαρούν στους κλώνους μου κι άλλοι βαρούν τα φύλλα
κι ο σκύλος ο Αλή-πασάς βαρεί μες στην καρδιά μου
μαράθηκαν τα φύλλα μου, μαράθηκε η καρδιά μου".
http://aksioperierga.blogspot.com/