H Eλλάδα από το Διάστημα

Θαυμάστε την Ελλάδα από πολύ μακριά! Δείτε πως φαίνονται οι μικρές Κυκλάδες, η Νάξος και η Σαντορίνη από το διάστημα.

 Η εξερεύνηση του διαστήματος ήταν πάντα μία ιδέα που συγκινούσε και εξίταρε τον άνθρωπο. Αλλά παράλληλα προσέφερε αστείρευτη πηγή γνώσης προς όφελος του ανθρώπου, αλλά και των χωρών που συμμετέχουν σε αυτή.

Πριν από λίγο καιρό δημιουργήθηκε και ο ελληνικός ιστότοπος της European Space Agency (ΕSA). όπου ο καθένας μπορεί να πληροφορείται τα πάντα σχετικά με ευρωπαϊκές διαστημικές αποστολές στις οποίες συμμετέχουν Έλληνες ερευνητές αναζητώντας απαντήσεις σε θεμελιώδη ερωτήματα για την ιστορία της Γης, του Ηλιακού Συστήματος και του Σύμπαντος.
Οι πρώτες φωτογραφίες έφτασαν στις οθόνες μας! Απεικονίζουν τις Κυκλάδες και τις έστειλε ο Ιταλός αστροναύτης Paolo Nespoli, ο οποίος παρακολουθεί από ψηλά την Ελλάδα κι όχι μόνο. Στις 30 Μαρτίου έστειλε την πρώτη φωτογραφία που απεικονίζει τις Κυκλάδες. Συνεχίζοντας την περιπλάνησή του στην ελληνική πολυνησία, αιχμαλώτισε με το φωτογραφικό φακό του δύο ακόμα γωνιές της, τη Νάξο (2η φωτογραφία) και τη Σαντορίνη (3η φωτογραφία).

Η πρώτη μοιάζει εξαιρετικά απρόσιτη σε κάθε εξωτερικό εχθρό. Γερή σαν κάστρο ορθώνεται στο κέντρο του Αιγαίου πελάγους. Στη Νάξο, το μεγαλύτερο σε έκταση νησί των Κυκλάδων, δόθηκε ένα μεγάλο δώρο από το δημιουργό. Εύφορες κοιλάδες με όλα σχεδόν τα αγαθά σε αφθονία, τόσο που να είναι αυτάρκης.
Το νησιωτικό σύμπλεγμα της Σαντορίνης, από την άλλη, ήταν ανέκαθεν υποταγμένο στο ηφαίστιο της. Αυτό που τη δημιούργησε, την κατέστρεψε και την ανέστησε μέσα από τις στάχτες της. Δύο ιστορίες παράλληλες, τις οποίες κάθε τόσο ενώνει μία ηφαιστειακή έκρηξη.

Το Αιγαίο πέλαγος ανοίγει μία απέραντη αγκαλιά για τα αμέτρητα μικρά και μεγάλα νησιά των Κυκλάδων. Ένας επίγειος παράδεισος, με άλλοτε γαλάζια και άλλοτε σμαραγδένια νερά. Και ο ίδιος ο ιταλός αστροναύτης ομολογεί πως κάθε φορά που επισκέπτεται το γυάλινο θόλο του Διεθνή Διαστημικού Σταθμού μία νέα έκπληξη τον περιμένει.

Ωστόσο, στην αρχή, όταν για πρώτη φορά αντίκρυσε τη Γη μέσα από τα παράθυρα του παρατηρητήριο Cupola, πριν από τρεις μήνες, με δυσκολία μπορούσε να διακρίνει πάνω από ποια γωνιά της Γης βρισκόταν. Πέρασε καιρός έως ότου αρχίσει να διακρίνει μικρές λεπτομέρειες.