Iron Maiden το συγκρότημα θρύλος του heavy metal.

Οι Iron Maiden ιδρύθηκαν στις 25 Δεκεμβρίου του 1975 από τον μπασίστα Στιβ Χάρις. Τα πρώτα χρόνια, η σύνθεση της μπάντας άλλαζε διαρκώς.

 Ένας από τους τραγουδιστές που πέρασαν από την μπάντα, ο Ντένις Γούιλκοκ, έφερε στο συγκρότημα τον κιθαρίστα Ντέιβ Μάρεϊι, ο οποίος είναι και σήμερα μέλος της μπάντας. Μετά από συνεχείς αλλαγές στις θέσεις του δεύτερου κιθαρίστα, του ντράμερ και του τραγουδιστή, με τη σύνθεση των Στιβ Χάρις στο μπάσο, Ντέιβ Μάρεϊ και Ντένις Στράττον στι κιθάρες, Κλιβ Μπερ στα ντραμς και Πολ Ντι Άννο στα φωνητικά, η μπάντα το Δεκέμβριο του 1979 υπογράφει συμβόλαιο με τη δισκογραφική εταιρεία EMI.

 Οι Iron Maiden είναι ένα Χέβι Μέταλ μουσικό συγκρότημα από την Αγγλία. Είναι από τους δημοφιλέστερους εκπροσώπους του Χέβι Μέταλ και ειδικά του New Wave of British Heavy Metal παγκοσμίως για πάνω από 25 χρόνια. Οι πωλήσεις τους ανέρχονται σε πάνω από 85 εκατομμύρια αντίτυπα, αν και ποτέ δεν είχαν στήριξη από το ραδιόφωνο, την τηλεόραση ή τον ευρύτερο μουσικό τύπο. Κομμάτια όπως το The Τrooper, Number of the Beast, Fear of the Dark, Run to the Hills και Hallowed be Thy Name αποτελούν ιστορικές στιγμές όχι μόνο για το metal αλλά και γενικά για την rock σκηνή. Στο ενεργητικό τους έχουν πολλές πρωτιές σε εμπορικό επίπεδο αλλά έχουν βραβευτεί πολλές φορές και από κριτικούς αλλά και από το κοινό.

Δεκαετία του '80

Το 1980 κυκλοφορεί το ντεμπούτο της μπάντας με τίτλο Iron Maiden και η φήμη της μπάντας εξαπλώνεται. Τραγούδια όπως τα Phantom of the Opera, Running Free και το ομότιτλο παίζονται ακόμα και σήμερα στις ζωντανές εμφανίσεις της μπάντας. Την επόμενη χρονιά, με τον κιθαρίστα Άντριαν Σμιθ στη θέση του Ντένις Στράττον, κυκλοφορεί το δεύτερο album της μπάντας, με τίτλο Killers, βασισμένο κυρίως σε υλικό που η μπάντα συνέθεσε πριν την κυκλοφορία του ντεμπούτου της. Η πεσμένη απόδοση του τραγουδιστή, όμως, Πολ Ντι Άννο, λόγω της χρήσης ναρκωτικών ουσιών οδήγησε στην απόλυσή του στα μέσα της χρονιάς. Τη θέση του διαδέχτηκε ο πρώην τραγουδιστής των Samson, Μπρους Ντίκινσον. Η νέα σύνθεση κυκλοφόρησε το 1982 το The Number of the Beast, έναν από τους κορυφαίους heavy metal δίσκους όλων των εποχών. Η επιτυχία του δίσκου ήταν μεγάλη και συνοδεύτηκε από μια μεγάλη παγκόσμια περιοδεία. Τραγούδια όπως το ομότιτλο, το Run to the Hills και το Hallowed be thy Name θεωρούνται κλασικά heavy metal κομμάτια. Η μπάντα μόλις την επόμενη χρονιά κυκλοφόρησε το επίσης σημαντικά επιτυχημένο Piece of Mind με τις επιτυχίες The Trooper και Flight of Icarus. Νωρίτερα, όμως, ο Κλιφ Μπερ απολύθηκε από τη θέση του ντράμερ, την οποία διαδέχτηκε ο Νίκο Μακ Μπρέιν, αποτελώντας έκτοτε αναπόσπαστο μέλος του συγκροτήματος. Η μπάντα συνέχισε ακούραστα τη σύνθεση νέων κομματιών και το 1984 κυκλοφόρησε το Powerslave με επιτυχίες όπως το Aces High, το Two Minutes to Midnight και το 13-λεπτο Rime of the Ancient Mariner. Η περιοδεία που ακολούθησε διήρκεσε πάνω από ένα χρόνο, με τη μπάντα να συμμετέχει σε μεγάλα φεστιβάλ ανά τον κόσμο. Το 1986 κυκλοφορεί το Somewhere In Time, με κορυφαία στιγμή το single Wasted Years. Δύο χρόνια αργότερα κυκλοφορεί ο δίσκος Seventh Son of a Seventh Son, ο οποίος έφτασε μέχρι την πρώτη θέση στα βρετανικά charts, δείγμα της μεγάλης απήχησης της μπάντας.

Δεκακετία του '90

Το 1990 αποχώρησε ο κιθαρίστας Άντριαν Σμιθ, λόγω διαφορών με τον μπασίστα Στιβ Χάρις, που αφορούσαν τη μουσική κατεύθυνση της μπάντας. Τη θέση του πήρε ο Τζάνικ Τζερς. Την ίδια χρονιά κυκλοφορεί το No Prayer for the Dying με το Bring Your Daughter...To The Slaughter να ξεχωρίζει. Το 1992 κυκλοφορεί το Fear of the Dark με το αγαπημένο ομότιτλο, το Be Quick Or Be Dead, το From Here to Eternity και το Wasting Love να αποτελούν τα singles του δίσκου. Το 1993 ο τραγουδιστής Μπρους Ντίκινσον ανακοινώνει πως αποχωρεί από τη μπάντα για να αφοσιωθεί στην προσωπική του καριέρα. Ο αντικαταστάτης του, Μπλέιζ Μπέιλι δίχασε τους φίλους της μπάντας. Για το λόγο αυτό, οι δύο δίσκοι που ηχογραφήθηκαν με τη νέα σύνθεση (The X Factor και Virtual XI έλαβαν τη μικρότερη θέση στα charts στην ιστορία της μπάντας. Το 1999 ο Μπέιλι αποχώρησε από τη μπάντα και η επιστροφή των Μπρους Ντίκινσον και Άντριαν Σμιθ σήμανε την έναρξη της νέας εποχής της μπάντας. Ο Τζάνικ Τζερσ παρέμεινε στη μπάντα, έτσι η νέα και τρέχουσα σύνθεση[3] αποτελείται από τους Μπρους Ντίκινσο, Στιβ Χάρρις, Νίκο Μακ Μπρέιν, Ντέιβ Μάρεϊ, Τζάνικ Τζερς και Αντριαν Σμιθ.


Δεκαετία του '00

Το 2000 κυκλοφορεί το ντεμπούτο της επιστροφής του Ντίκινσον, Brave New World, που δέχτηκε θετική ανταπόκριση από τους φίλους της μπάντας. Στα πλαίσια της περιοδείας για την προώθηση του δίσκου, ηχογραφήθηκε και μαγνητοσκοπήθηκε η ζωντανή εμφάνιση της μπάντας στο φεστιβάλ Rock in Rio της Βραζιλίας. Η μπάντα συνέχισε να είναι ενεργή και το καλοκαίρι του 2003 κυκλοφορεί το επίσης πολύ καλό Dance of Death. Το 2005 η μπάντα πραγματοποίησε την Eddie Rips Up the World Tour εκτελώντας ζωντανά υλικό μόνο από τους τέσσερις πρώτους δίσκους της. Την επόμενη χρονιά κυκλοφορεί το 14ο album της μπάντας με τίτλο A Matter of Life and Death, συνοδευόμενο από μια ακόμα παγκόσμια περιοδεία. Το 2008 όμως η μπάντα πραγματοποίησε την Somewhere Back In Time Tour, το σέτλιστ της οποίας περιλάμβανε υλικό από τους κλασικούς δίσκους της μπάντας (Iron Maiden-Somewhere In Time) και το κομμάτι Fear of the Dark. Στάσεις της μπάντας στην περιοδεία μαγνητοσκοπήθηκαν και κυκλοφόρησαν στο DVD Flight 666.


Δεκαετία του '10

Το 2010 κυκλοφορεί το The Final Frontier, ο 15ος δίσκος της μπάντας. Η επιτυχία του δίσκου ήταν τεράστια, καθώς έφτασε στην πρώτη θέση των charts σαράντα συνολικά χωρών. Η περιοδεία που ακολούθησε και βρίσκεται σε εξέλιξη περιλαμβάνει σχεδόν εκατό ζωντανές εμφανίσεις σε όλο τον κόσμο και θα ολοκληρωθεί στις 6 Αυγούστου του 2011. Παράλληλα, το single El Dorado χάρισε στην μπάντα το πρώτο της βραβείο Grammy


Δισκογραφία  IRON MAIDEN

 


IRON MAIDEN

April 14th 1980

1. Prowler
2. Remember Tomorrow
3. Running Free
4. Phantom Of The Opera
5. Transylvania
6. Strange World
7. Charlotte The Harlot
8. Iron Maiden

KILLERS

Released February 2nd 1981

1. The Ides Of March
2. Wrathchild
3. Murders In The Rue Morgue
4. Another Life
5. Genghis Khan
6. Innocent Exile
7. Killers
8. Prodigal Son
9. Purgatory
10. Drifter

 NUMBER OF THE BEAST

Released March 22nd 1982

1. Invaders
2. Children Of The Damned
3. The Prisoner
4. 22 Accacia Avenue
5. The Number Of The Beast
6. Run To The Hills
7. Gangland
8. Hallowed Be Thy Name



PIECE OF MIND
Released May 16th 1983

1. Where Eagles Dare
2. Revelations
3. Flight Of Icarus
4. Die With Your Boots On
5. The Trooper
6. Still Life
7. Quest For Fire
8. Sun And Steel
9. To Tame A Land



POWERSLAVE
Released September 3rd 1984

1. Aces High
2. 2 Minutes To Midnight
3. Losfer Words (Big 'Orra)
4. Flash Of The Blade
5. The Duellists
6. Back In The Village
7. Powerslave
8. Rime Of The Ancient Mariner