Το μη επανδρωμένο βομβαρδιστικό τύπου Χ-47Β

Αεροπορική ιστορία γράφτηκε στις 9 Δεκεμβρίου
 όταν το μη επανδρωμένο βομβαρδιστικό τύπου Χ-47Β Unmanned Combat Air System UCAS της Boeing εκτέλεσε για πρώτη φορά τροχοδρόμηση στο κατάστρωμα του αεροπλανοφόρου USS Harry S. Truman (CVN 75).

Η ιστορική τροχοδρόμηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο δοκιμών, ενώ ο έλεγχος του αεροσκάφους πραγματοποιήθηκε από χειριστές εξ αποστάσεως με χρήση φορητής μονάδας ελέγχουcontrol display unit (CDU)!

Ο Gerrit Everson, ένας εκ των χειριστών του X-47B ανέφερε ότι το μη επανδρωμένο βομβαρδιστικό συμπεριφέρθηκε άψογα στους ελιγμούς επί του καταστρώματος του CVN 65 ενώ δοκιμάστηκαν διαδρομές με οδηγίες από υπόλογο από και προς τους καταπέλτες, καθώς και στα συρματόσχοινα ανάσχεσης καθώς σε σε διάφορες θέσεις στάθμευσης.

Οι δοκιμαστικές τροχοδρομήσεις εξ αποστάσεως απέδειξαν για πρώτη φορά στη πράξη ότι το UCAS μπορεί να κινηθεί με την ακρίβεια που απαιτείται στις δύσκολες συνθήκες ενός καταστρώματος αεροπλανοφόρου.

Είναι κάτι που δεν έχει γίνει ξανά στο παρελθόν και η επιτυχία αυτή αποτελεί ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στην έναρξη επιχειρήσεων μη επανδρωμένων αεροσκαφών από αεροπλανοφόρα του Αμερικανικού Ναυτικού (USN). Πολύτιμα στοιχεία αναμένεται να εξαχθούν για πλήθος παραμέτρων από την ομάδα μηχανικών που δεν ήταν προηγουμένως δυνατόν καθώς οι συνθήκες καταστρώματος δεν μπορούν να εξομοιωθούν πλήρως στη ξηρά.

Η τεχνολογία ανάπτυξης στο πλαίσιο του προγράμματος UCAS-D έχει πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα που έχουν ως στόχο να αποδώσουν μελλοντικά ένα τύπο μη επανδρωμένου μαχητικού κρούσης που θα επιχειρεί από κοινού με επανδρωμένα μαχητικά από τα καταστρώματα αεροπλανοφόρων του USN.

Οι δοκιμές πραγματοποιούνται σε στενή συνεργασία με το πλήρωμα του USS Harry S. Truman, το οποίο έχει δείξει ζωηρό ενδιαφέρον για το Χ-47Β, ενώ η πρώτη αυτή φάση επιχειρήσεων εν πλω θα ολοκληρωθεί πριν από την επιστροφή του Truman στο ναύσταθμο του Νόρφολκ στη Βιρτζίνια.
http://www.defencenet.gr