Η πυξίδα δείχνει... Βόρα! Καλωσήλθατε στον ΑΝΕΡΧΟΜΕΝΟ Παλαιό Άγιο Αθανάσιο...

Το χειµώνα, φυσική και αναµενόµενη η επιλογή χάραξης πορείας αποδράσεων, µε κατεύθυνση το βορρά. 
Μοιάζει µε αναπόδραστο επακόλουθο της ανάγκης µας για χιόνι, τζάκι και σκι, και γι' αυτό µας τράβηξε το ισχυρό... µαγνητικό πεδίο του όρους Βόρα (Καϊµάκτσαλαν)
που συνδυάζει χαλάρωση και δηµιουργική εκτόνωση σε έναν µόνο τόπο. Καλώς βρήκαµε και βρεθήκαµε, λοιπόν, στον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο Πέλλας!

Οδηγήσαµε από την Αθήνα 600 χλµ. για να φτάσουµε στον χαρακτηρισµένο «διατηρητέο, παραδοσιακό οικισµό» του Παλαιού Αγίου Αθανασίου στο νοµό Πέλλας. Αποτελεί ένα από τα πλέον κοσµοπολίτικα χειµερινά θέρετρα της Μακεδονίας, στον οποίο επιλέγουν να συρρέουν κατά δεκάδες οι «διψασµένοι» για φύση, παράδοση και ανεµελιά, κάτοικοι των αστικών κέντρων.
Σκαρφαλωµένο σε υψόµετρο 1.200 µ., υπό τη σκιερή προστασία του Βόρα, της υψηλότερης κορυφής του Καϊµάκτσαλαν, ο οικισµός κατοικήθηκε για πρώτη φορά τον 16ο αι. και διατήρησε την πληθυσµιακή του πυκνότητα µέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ‘80. Τότε, οι κάτοικοι αποφάσισαν τη µετοίκηση για την ασφαλέστερη διαβίωσή τους λόγω των σεισµών, 6 χλµ. νοτιότερα, από τον Παλαιό στον Νέο Άγιο Αθανάσιο. Όµως, ο σχεδόν εγκαταλειµµένος οικισµός (µε την εναλλακτική ονοµασία Τσέγανη) απέκτησε πιστούς ταξιδιωτικούς «θιασώτες» τη δεκαετία του ‘90, άµα τη λειτουργία του Χιονοδροµικού. Η βατή οδική απόσταση των 17 χλµ. από εκεί, τον καθιστά πλέον σηµείο αναφοράς, συνάντησης και επιλογής διαµονής των απανταχού... χιονολατρών.
Το ενδιαφέρον γεωφυσικό ανάγλυφο (σηµαντικός παράγοντας προσέλκυσης τουριστών) οφείλεται στην προνοµιακή του τοποθεσία, καθώς βρίσκεται χτισµένος στην κορυφή Πιπερίτσα, πολύ κοντά στη λίµνη Βεγορίτιδα.

Στην είσοδο του χωριού υπάρχει ένα ευρύχωρο υπαίθριο πάρκιγκ, στο οποίο µπορείτε να αφήσετε το αυτοκίνητό σας δωρεάν και να ξεκινήσετε την περιπλάνησή σας στα λιθόστρωτα σοκάκια του οικισµού. Για τον προσανατολισµό σας υπάρχει µια µεγάλη ταµπέλα που σας καλωσορίζει, υποδεικνύοντας όλες τις επιλογές διαµονής, διατροφής και διασκέδασης µε τις επωνυµίες και τα τηλέφωνα των επιχειρήσεων, περιλαµβάνοντας παράλληλα και ακριβή χαρτογράφηση της θέσης τους. Όσο πιο πολύ προχωράτε στα ενδότερά του, τόσο πιο έντονα σας πληµµυρίζει η αίσθηση ότι µπήκατε σε µια χρονοµηχανή στην οποία η Ιστορία δηλώνει παρούσα στην πέτρα ενός αρχοντικού, η παράδοση έχει αποτυπωθεί στο σκαλισµένο ξύλο και η φιλοξενία των κατοίκων, τόσο ανεπιτήδευτα πηγαία, σας κάνει να πιστεύετε ότι ζείτε ένα όνειρο µε τα µάτια ανοιχτά...
Κεραµοσκεπή πετρόκτιστα αρχοντικά, δείγµατα παραδοσιακής µακεδονίτικης αρχιτεκτονικής και τεχνοτροπίας, καδράρουν κάθε οπτική σας γωνία, απολύτως εναρµονισµένη στα γήινα χρώµατα του φυσικού τοπίου. Πριν ξεκινήσετε την «επιδροµή» σας στις παραδοσιακές ταβέρνες, κάντε µια στάση στην εκκλησία της Αναλήψεως, η οποία χτίστηκε στα τέλη του 1700. Και µετά από τη βόλτα σας στα γραφικά ανηφορικά και κατηφορικά µονοπάτια του οικισµού, είναι σίγουρο πως οι µυρωδιές θα σας κάνουν πολλές φορές να ξεστρατίσετε, οπότε αφήστε τη... µύτη σας να αποφασίσει, καθώς όλα τα εστιατόρια και οι ταβέρνες διαθέτουν παραδοσιακή κουζίνα µε αγνές, πρώτες ύλες υψηλής γευστικής ποιότητας.

Οι λάτρεις των δυναµικών αθληµάτων και της εκτόνωσης µέσω της κίνησης βρίσκονται ενώπιον πληθώρας επιλογών µε ορµητήριο τον Παλαιό άγιο Αθανάσιο. Εκτός της χιονοδροµίας στο Χ/Κ Βόρα, ο περιπατητικός και ιππικός τουρισµός αποτελεί τα δυνατά χαρτιά των εναλλακτικών δραστηριοτήτων, όπου η τοξοβολία, το mountain bike, το flying fox και η διαµορφωµένη µίνι πίστα αγώνων moto-cross στην Παναγίτσα (8 χλµ. από τον οικισµό) δικαιώνουν κάθε χρονιά τους τολµηρούς επισκέπτες που τα επιλέγουν. Άξια ειδικής µνείας, η δυνατότητα πτήσης parapente από τη θέση Κερασιές του Βόρα στα 1.600 µ. και η προσγείωση στο ανεµοδρόµιο της Παναγίτσας, που έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα καλύτερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πρωτευούσης σηµασίας...
...και ενδιαφέροντος η επίσκεψη στην Έδεσσα, πρωτεύουσα του νοµού Πέλλας. Χτισµένη στα 320 µ., µε τη φήµη των καταρρακτών της να προηγείται της πόλης, η ρέουσα φυσική οµορφιά της διαµορφώνει την ιδιαίτερη φυσιογνωµία της. Περιηγούµενοι θα συναντήσετε νεοκλασικά κτήρια, θα περιπλανηθείτε στην παλιά χριστιανική συνοικία, θα περπατήσετε στα καλντερίµια του Βαροσίου, θα δείτε εκ του σύνεγγυς το Γενί Τζαµί (το µοναδικό διατηρηµένο χωρίς µετατροπές), τα υδροκίνητα εργοστάσια του Μεσοπολέµου και τους παραδοσιακούς µύλους. Ξεχωριστή εµπειρία ο 70 µ. καταρράκτης Κάρανος, εντός της πόλης, ενώ ακριβώς δίπλα λειτουργεί εδώ και µία δεκαετία το Μουσείο Νερού, µε ενυδρείο το οποίο είναι ένα από τα ελάχιστα της Ελλάδας και φιλοξενεί ενδηµικά ψάρια γλυκού νερού.
Κοντινές εξορµήσεις και εµπειρίες που θα σας γεµίσουν µε έντονα συναισθήµατα είναι τα ιαµατικά λουτρά Λουτρακίου (Πόζαρ), µε τις υπαίθριες φυσικές βάθρες (32 χλµ.), το Σπηλαιοπάρκο Αλµωπίας (www.showcaves.gr), το πρώτο και µοναδικό στην Ελλάδα, το birdwatching στον υδροβιότοπο Άγρα-Βρυττών-Νησίου (7 χλµ.), µε σπάνια είδη πτηνών και µοναδικά φωτογραφικά στιγµιότυπα στη λίµνη Βεγορίτιδα (22 χλµ.).
«Η Έδεσσα είναι το σκαλοπάτι όπου πατά ο Θεός για να ανέβει στον ουρανό», µε αυτή τη φράση ο Μ. Λουντέµης κατάφερε να συµπυκνώσει όλη την ουσία της οµορφιάς και της γαλήνης της πόλης και εµάς µάς κάλυψε απόλυτα.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ-ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΑ-ΚΑΝΤΙΑ ΧΑΡΔΑΛΙΆ (chardalia@dousiscom.gr) ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΤΈΦΑΝΟΣ ΖΑΧΑΡΆΚΗΣ, ΑΡΧΕΊΟ ICONS
Πηγή: Icons Travellers
http://www.travelstyle.gr