Ρωσικός εξολοθρευτής

Γνωστό και σαν «Terminator» το Όχημα Μάχης Υποστήριξης Αρμάτων BMPT (Boyevaya Mashina Podderzhki Tankov)
 δεν έχει αντίστοιχο στα δυτικά οπλοστάσια και μπήκε σε υπηρεσία με τον Ρωσικό Στρατό το 2005.


 Το, πολλαπλών χρήσεων  όχημα σε πεδίο μάχης προορίζεται να καταστρέφει  πλατφόρμες αντιαρματικών όπλων αλλά και εχθρικά  άρματα μάχης και τεθωρακισμένα, υποβοηθώντας την προέλαση των αρμάτων που υποστηρίζει, ενώ επίσης  μπορεί να προσβάλει και εναέριους στόχους, κυρίως ελικόπτερα. Ειδικά σε αστικό περιβάλλον μάχης εξουδετερώνει τις απειλές που ένα άρμα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει λόγω των εγγενών περιορισμών που έχει σε εμπλοκές μικρών αποστάσεων, ενώ μπορεί να δράσει και ανεξάρτητα σε ποικιλία περιπτώσεων, όπως συνοδεία φαλάγγων ή υποστήριξη μηχανοκίνητου πεζικού.

Τα αρχικά οχήματα βασίζονταν  σε πήγμα T-72 ή T-80, αλλά η έκδοση παραγωγής θα χρησιμοποιήσει και  πήγμα T-90, πάνω στο οποίο προσαρμόζεται νέος πύργος χαμηλού προφίλ. Είναι οπλισμένο με δυο πυροβόλα 2A42 των 30mm, διπλής τροφοδοσίας για άμεση εναλλαγή πυρομαχικών,  που βάλουν  βολίδες AP ή HE με αναχορηγία 850 βλημάτων το καθένα.  Σε συζυγία είναι τοποθετημένο πολυβόλο PKTM των 7,62 mm, ενώ  δυο αυτόματοι εκτοξευτές AGS-17A ή  AG-30 των 30mm με αναχορηγία 300 βομβίδων ο καθένας αποτελούν τον δευτερεύοντα οπλισμό με τους χειριστές το πίσω μέρος του πήγματος να χρησιμοποιούν  σκοπευτικά ημέρας/ νύκτας Agat-MR. 
 Στον πύργο είναι προσαρμοσμένοι επίσης τέσσερις εκτοξευτές κατευθυνόμενων βλημάτων 9M120 Ataka-T, που με βάση την επιχειρησιακή ευελιξία του συγκεκριμένου ρωσικού όπλου μπορούν να φέρουν ποικιλία κεφαλών. Ο αρχηγός του οχήματος διαθέτει πανοραμικό σκοπευτικό B07-K1 και ο πυροβολητής B07-K2,  σε διάταξη που τους επιτρέπει να δράσουν ανεξάρτητα, χρησιμοποιώντας τα διαφορετικά όπλα του οχήματος.


http://ptisidiastima.wordpress.com