Βιέννη: Τα παραμύθια βγαίνουν αληθινά

Στην πρωτεύουσα της Αυστρίας δεν γυρίζουμε μόνο πίσω σε άλλες εποχές

 αλλά ζούμε κι ένα κομμάτι του μέλλοντος. Μια πόλη που η μουσική την έχει κυριεύσει και όλα έχουν έναν αλλιώτικο ρυθμό

Η Βιέννη στο μυαλό μου ήταν μια σύγχρονη μηχανή του χρόνου που σε γυρίζει με τον πιο γρήγορο τρόπο σε περασμένες εποχές. Δεν ήξερα ποια απ’ όλες πήγαινα να συναντήσω. Τη μεσαιωνική Βιέννη, εκείνη της Αναγέννησης, ή μήπως τη Βιέννη του Μπαρόκ και της Μαρίας Θηρεσίας; Αλλά πώς να παραλείψω και εκείνη του Μότσαρτ και του 19ου αιώνα με τους υπέροχους ζωγράφους τον Κλιμτ και τον Σίλε; Και πώς μπορώ να μην μπω στον πειρασμό να ξαπλώσω στο ψυχαναλυτικό ντιβάνι του κύριου Φρόυντ;
Χριστουγεννιάτικος στολισμός στη Βιέννη
Χριστουγεννιάτικος στολισμός στη Βιέννη
Η πόλη αυτή χωράει πολλούς αιώνες, πολλές μορφές τέχνης και ακόμα πιο πολλές ιστορίες και τελικά αυτό που έπρεπε να πάρω μαζί μου ήταν... πολλά ζευγάρια μάτια που θα με βοηθούσαν να αφομοιώσω όλα αυτά που κρύβει. Οσο για τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα και το σκηνικό ευδαιμονίας που παρουσιάζουν τα ταξιδιωτικά γραφεία, μπορεί η Βιέννη να είναι ιδανική για τις γιορτές, αλλά προσφέρεται και όλο τον χρόνο.
Με μεγάλες προσδοκίες συνάντησα τελικά μια σύγχρονη πόλη. Τίποτα εδώ δεν προσβάλλει την αισθητική σου και το βλέμμα επιτέλους ξεκουράζεται. Μια πόλη καθαρή, χάρμα οφθαλμών... αγέρωχη με το Δούναβη να φλερτάρει μαζί της.
Με τόσο μεγάλη μουσική κληρονομιά, σίγουρα είναι μια πόλη χωρίς φάλτσα, αφού η αρμονία δεν προκύπτει μόνο από το τοπίο, αλλά και από τις χειρονομίες των ίδιων των ανθρώπων που σέβονται την πόλη τους και την αγαπούν.
Το άγαλμα του Μότσαρτ στη Βιέννη προσελκύει πολλούς τουρίστες καθημερινά. Ερχονται να εναποθέσουν ένα λουλούδι προς τιμή του σπουδαίου συνθέτη
Το άγαλμα του Μότσαρτ στη Βιέννη προσελκύει πολλούς τουρίστες καθημερινά. Ερχονται να εναποθέσουν ένα λουλούδι προς τιμή του σπουδαίου συνθέτη
Στη Βιέννη καίει όμως ένας πυρετός «ώριμης» εφηβείας. Αν δεν είσαι νέος αισθάνεσαι νέος, αφού ο φοιτητόκοσμος και η νεολαία είναι παντού... Αλλά εκεί που νιώθεις εκκεντρικός τινέιτζερ έρχεται η ιστορία και σε προσγειώνει με ένα τρόπο απροσδόκητο. Το χθες, το σήμερα και το αύριο μπλέκονται σε ένα γοητευτικό κοκτέιλ που μαγεύει τις αισθήσεις.
MUST ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
  • Μη χάσετε τη συναυλία της Πρωτοχρονιάς που οργανώνει η μεγάλη φιλαρμονική της Βιέννης και ο σύλλογος μουσικών.
  • Ακούστε την Ενάτη συμφωνία του Μπετόβεν στις 31 Δεκεμβρίου και 1 Ιανουαρίου στο Κοντσέρτχαους
  • Επισκεφτείτε τις χριστουγεννιάτικες υπαίθριες αγορές
  • Δοκιμάστε ψητά κάστανα και ζεστό κρασί από τους πλανόδιους πωλητές στον δρόμο
Μια πόλη ιδανική για περιπάτους
Το δημαρχείο μοιάζει με ακριβή παλιά δαντέλα. Ισως το ιδανικό μέρος για τον πιο ρομαντικό πολιτικό γάμο...
Το δημαρχείο μοιάζει με ακριβή παλιά δαντέλα. Ισως το ιδανικό μέρος για τον πιο ρομαντικό πολιτικό γάμο...
Ξεκινάμε τη μεγάλη μας βόλτα από τη συνοικία Στέφανστομ.Βαδίζουμε στους σπειροειδείς δρόμους και τις όμορφες πλατείες που αποτελούν το παλιό κέντρο της Βιέννης. Μετά τον β' Παγκόσμιο Πόλεμο οι ανασκαφές έφεραν στο φως τα ερείπια ενός Ρωμαϊκού οχυρού 2.000 ετών. Στη περιοχή αυτή εκπροσωπούνται όλες οι επόμενες εποχές της Βιέννης -από τα ρομαντικά τόξα της εκκλησίας Ρούπεχτσκιχρε έως το εντυπωσιακό κτίριο Χάας Χάους από ατσάλι και γυαλί στη Στέφανσπλατς. Πολλά από τα κτίρια της περιοχής στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες, γραφεία, εστιατόρια, αλλά και καταστήματα. Στην πόλη ο Αγιος Στέφανος «ελέγχει» τα πάντα. Ο Καθεδρικός ναός του ξεχωρίζει καθώς είναι στο επίκεντρο της πόλης και ένα από τα πιο φανταχτερά της κοσμήματα.
Λίγο πιο κάτω στο Φιγκαροχάους βρίσκεται και ένα από τα σπίτια που έζησε ο Μότσαρτ και επί τρία συναπτά έτη συνέθεσε πολλά από τα σημαντικότερα έργα του. Νιώθεις δέος και μόνο στη ιδέα ότι χρησιμοποίησε τα ίδια αντικείμενα που τώρα αγγίζεις.
Ο εντυπωσιακός πύργος του Franzenburg κοντά στη Βιέννη
Ο εντυπωσιακός πύργος του Franzenburg κοντά στη Βιέννη
Λίγα τετράγωνα μετά βρίσκεται η ακαδημία Επιστημών. Η μεγάλη αίθουσα Αούλα είναι από τα ομορφότερα σαλόνια της Βιέννης.
Ξεχνιόμαστε για ώρα στη συνοικία Χόφμπουργκ, μια περιοχή που ξεκίνησε σαν ταπεινό φρούριο αλλά με την πάροδο των αιώνων επεκτάθηκε και έγινε ένα τεράστιο ανάκτορο, το Χόφμπουργκ. Η επέκτασή του συνεχιζόταν μέχρι λίγο πριν από την πτώση των Αψβούργων από την εξουσία. Ο παλιός κήπος των ανακτόρων αποτελεί σήμερα τους κήπους Φόλκσγκαρτεν και Μπουργκάρτεν, ενώ ορισμένα από τα κτίρια έχουν γίνει θαυμάσια μουσεία. Η περιοχή ενώ την ημέρα είναι γεμάτη τουρίστες, τη νύχτα ερημώνει και μοιάζει σαν τέλειο σκηνικό για να καταστρώσει η... Μαρκησία ντε Μαρτέιγ (ηρωίδα του βιβλίου του Λακλός «Επικίνδυνες σχέσεις») τις επόμενες μηχανορραφίες της!
Το Μπελβεντέρε είναι χάρμα οφθλαμών και από τα πιο δημοφιλη αξιοθέατα, αφού εδώ βρίσκεται και ο πίνακας του Κλιμτ με το περίφημο φιλί. Οσο για τους κήπους, πουθενά δεν θα βρείτε πιο εντυπωσιακούς και
Το Μπελβεντέρε είναι χάρμα οφθλαμών και από τα πιο δημοφιλη αξιοθέατα, αφού εδώ βρίσκεται και ο πίνακας του Κλιμτ με το περίφημο φιλί. Οσο για τους κήπους, πουθενά δεν θα βρείτε πιο εντυπωσιακούς και φροντισμένους
Στα ανάκτορα και στη σχολή ιππασίαςΤη Βιέννη σίγουρα μπορείς να την πεις Αυτοκρατορική. Δεν έχει ούτε ένα ούτε δυο, αλλά αναρίθμητα ανάκτορα. Αρκετά παλάτια έχουν πλέον μετατραπεί σε πρεσβείες, γραφεία, ακόμα και διαμερίσματα. Η περιοχή βέβαια είναι η πιο κοσμική της Βιέννης, γεμάτη καταστήματα, αίθουσες τέχνης και καφέ.
Επισκεπτόμαστε την κατοικία Λάους Χάους του 1912, το απέριττο αρχιτεκτονικό σχέδιο της οποίας προσέβαλλε, λένε, τις συντηρητικές ευαισθησίες του Δούκα Φραγκίσκου Φερδινάνδου ο οποίος προτιμούσε πολυτελή διακόσμηση. Κάνουμε μια στάση στο περίφημο Ζαχαροπλαστείο Ντέμελ, όπου βρίσκεται το... «άντρο της σοκολάτας». Η διακόσμηση είναι εξαιρετική αλλά κανείς δεν την προσέχει, αφού όλοι έχουμε επικεντρωθεί στη γλυκιά απόλαυση της Βιεννέζικη Σοκολάτας.
Τα καφέ στη Βιέννη έχουν την τιμητική τους και εδώ ο καφές βιενουά αποκτά μιαν άλλη χάρη. Απολαύστε τον με βιεννέζικα βουτήματα και σοκολάτα και θυμηθείτε ότι εδώ είναι το  άντρο της σοκολάτας
Τα καφέ στη Βιέννη έχουν την τιμητική τους και εδώ ο καφές βιενουά αποκτά μιαν άλλη χάρη. Απολαύστε τον με βιεννέζικα βουτήματα και σοκολάτα και θυμηθείτε ότι εδώ είναι το "άντρο της σοκολάτας"
Εδώ βρίσκεται και η Χειμερινή σχολή Ιππασίας. Το κτίριο φτιάχτηκε με εντολή του Καρόλου ΣΤ΄, το 1729. Σήμερα εδώ γίνονται επιδείξεις ιππασίας (διάρκειας 80΄) με τα εξαιρετικά Αυστριακά λευκά άλογα της ράτσας Λίπιτσάνερ. Χωρίς να κόψουμε εισιτήριο παρακολουθούμε την πρωινή προπόνηση με αυτά τα υπέροχα και σπάνια άλογα.
Συνεχίζουμε τις βόλτες μας στη συνοικία Δημαρχείου, επισκεπτόμαστε τη συνοικία του 18ου αιώνα Γιόζεφστατ: αν και βρίσκεται λίγο έξω από το κέντρο, έχει έντονη πολιτιστική ζωή και ένα πολύ δημοφιλές θέατρο. Στη Λάνγκε Γκάσε τα σπιτάκια της αυλής που προορίζονταν για υπηρέτες και εργάτες του 18 αιώνα έχουν μείνει σχεδόν ίδια παρά το πέρασμα του χρόνου. Μοιάζει σαν να βρισκόμαστε μέσα σε ένα ζωντανό παραμύθι.
Οταν ο Γκούσταβ Κλιμτ ζωγράφιζε το φιλί, δεν μπορούσε ίσως να φανταστεί ότι αποτελεί στις μέρες μας δημοφιλές αξιοθέατο σε όλη τη Βιέννη
Οταν ο Γκούσταβ Κλιμτ ζωγράφιζε το φιλί, δεν μπορούσε ίσως να φανταστεί ότι αποτελεί στις μέρες μας δημοφιλές αξιοθέατο σε όλη τη Βιέννη
Συνεχίζουμε τη διαδρομή μας προς το θέατρο Γιόζεφστατ, ένα από τα παλαιότερα της Βιέννης. Εχει ένδοξη ιστορία, κτίστηκε το 1822 και φιλοξενεί θεατρικές παραστάσεις, χορό, αλλά και όπερα. Σε αυτό το θέατρο διηύθυνε έργα του ο Μπετόβεν.
Σύγχρονα παραμύθια σε μια σύγχρονη πόληΟι πεζόδρομοι στο Σπίτελμπεργκ είναι απόλαυση με τα αναστηλωμένα κτίρια με τους κήπους και τις φροντισμένες αυλές. Είναι ιδανική περιοχή για βόλτες και συχνές στάσεις στα υπέροχα καταστήματα που πωλούν τις περίφημες Βιεννέζικες σοκολάτες.
Αργότερα επισκεπτόμαστε τη συνοικία των μουσείων: Το Μουζεουμσκβατριρ Βεν, που κάποτε στέγαζε τους αυτοκρατορικούς στάβλους και τις αποθήκες αμαξών σήμερα είναι ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά κέντρα του κόσμου.
Φιλοξενεί από κλασικά μουσεία τέχνης μέχρι χώρους παρουσίασης ταινιών, θέατρο, καταστήματα, καφετέριες, εστιατόρια.
Επισκεπτόμαστε και το Μουσείο Λέοπολντ με τη μεγαλύτερη συλλογή σε έργα του Εγκον Σίλε (η μεγαλύτερη συλλογή στον κόσμο) και στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Ιδρυμα Λούντβιχ πιο γνωστό σαν MUMOK.
Εκεί αναζητούμε και τον «άντρα οκλαδόν», το έργο δηλαδή του Ντερέν που είναι παγκοσμίως γνωστό.
Στο Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης θαυμάζουμε σημαντικά έργα όπως αυτά του Βελάσκεθ, του Μπρέγκελ, και την περίφημη αλατιέρα του Τσελίνι. Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας την παράσταση κλέβει ο θαυμάσιος θόλος, αλλά και ο Ελληνας θεός ήλιος από ορείχαλκο.
Για το τέλος αφήνουμε το Μπελβεντερε. Γιατί Βιέννη χωρίς Μπελβεντέρε δεν γίνεται. Πρόκειται για μια μεγαλόπρεπη συνοικία. Τα δυο ανάκτορα που βρίσκονται εκεί έχουν γίνει πλέον δημόσιες πινακοθήκες, ενώ το ανάκτορο Σβάρτσενμπεργκ μετατράπηκε σε ξενοδοχείο.
Τα ανάκτορα σχεδίασε ο Γιόχαν Λούκας Φον Χίλντεμπρανρ, ενώ οι κήποι έχουν σχεδιαστεί κατά τα Γαλλικά πρότυπα από τον Ντομινίκ Ζιράρ. Είναι διαμορφωμένοι σε τρία επίπεδα. Το Ανω Μπελβεντέρε προοριζόταν να είναι μια συμβολική απεικόνιση της δόξας του πρίγκιπα Ευγενίου και το χρησιμοποιούν για τις δεξιώσεις και τους χοροεσπερίδες. Εντυπωσιακή είναι η σάλα Τερένια με την πλατιά σκάλα.
Και φυσικά εδώ, στο άντρο της ευδαιμονίας και της πολυτέλειας, βρίσκεται και η θαυμάσια συλλογή με τα έργα του Γκουστάβ Κλίμτ που αποτελεί το κύριο αξιοθέατο του Μπελβεντέρε. Θαυμάζουμε την Ιουδίθ, το περίφημο «φιλί», αλλά και μεταγενέστερα έργα του. Στον ίδιο χώρο βρίσκεται και ο αιμοβόρος τίγρης του Όσκαρ Κοκόσκα.
Στο κάτω Μπελβεντέρε ενδιαφέρον έχει το κτίριο Ορανζέρι που χρησίμευε για να προφυλάσσουν τα ευαίσθητα φυτά του χειμώνα.
Ενα πολυτελές θερμοκήπιο στο εσωτερικό του οποίου υπάρχουν αριστουργήματα της γοτθικής και της πρώιμης αναγεννησιακής ζωγραφικής και γλυπτικής.
FAST INFO
Η όπεραΗ κρατική όπερα της Βιέννης άνοιξε στις 25 Μαΐου του 1869 υπό τους ήχους του Ντον Τζιοβάνι του Μότσαρτ. Επισκεφτείτε την και παρακολουθήστε παράσταση ακόμα και όρθιοι! Την τελευταία Πέμπτη του Καρναβαλιού της Βιέννης γίνεται ο Χορός της Οπερας, ένα κοσμικό γεγονός στη διάρκεια του οποίου ευκατάστατα κορίτσια ντυμένα με λευκές τουαλέτες ανοίγουν το χορό μαζί με τους συνοδούς τους. Η τιμή του εισιτηρίου στην όπερα κυμαίνεται από τα 5 μέχρι τα 150 ευρώ. Τα εισιτήρια διατίθενται μια εβδομάδα πριν την παράσταση.
Βιεννέζικο ΜπαίσλΟι Ιταλοί έχουν τις τρατορίες στη Βιέννη υπάρχουν τα Μπαίσλ. Είναι χώροι διακοσμημένοι με απλό τρόπο όπου μπορείτε να δοκιμάσετε κυρίως ντόπιες σπεσιαλιτέ. Το όνομα προέρχεται από τα Εβραϊκά, αφού τον 18ο αιώνα η πόλη είχε πολλούς Εβραίους εστιάτορες. Δοκιμάστε Τάφελσπίτς (βραστό μοσχάρι) και Βανιλί­ροστ­μπραστεν, ένα παράξενο ψητό κατσαρόλας με σκόρδο. Και φυσικά τα σνίτσελ που είναι όμως μαγειρεμένα με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.
To κεντρικό νεκρο­ταφείοΕίναι το μεγαλύτερο της Αυστρίας με δυόμισι εκατομμύρια τάφους. Ανοιξε το 1874 στα νότια περίχωρα της πόλης. Εδώ θα δείτε τους τάφους των μεγάλων μουσικών της - του Γιόχαν Στράους και του πατέρα του, του Μπετόβεν, του Σούμπερτ και του Μπράμς. Υπάρχει κι ένα μικρό μνημείο του Μότσαρτ που κηδεύτηκε όμως στο κοιμητήριο του Αγίου Μαρξ.
ΞενάγησηΗ καλύτερη ξεναγός ονομάζεται Renate Bauer και κάνει ομαδικές και μεμονωμένες ξεναγήσεις. Είναι σαν να έχεις μια καλή και ενημερωμένη φίλη που ζει στη Βιέννη και είναι πρόθυμη να μοιραστεί μαζί μας όλες τις μυστικές της διευθύνσεις (μιλάει άπταιστα Ελληνικά, www.fremden­fuehrerwien.at τηλ 0043 1 9421121).
Διαμονή«LΕ Meridien» (Οpernring 13, τηλ 43 1 5889008, www.lemeri­dien.com ). Πολύ μοντέρνα και άνετα δωμάτια ακριβώς στην καρδιά της πόλης. Eξαιρε­τικής αισθητικής και η εσωτερική πισίνα.

«Hotel Bristol» (Karntner Ring 1, τηλ 43 1 5151600, www.westin.com/Bristol ). Θα έχετε την αίσθηση ότι βρίσκεστε σε ένα από τα δωμάτια της πριγκίπισσας Σίσσυς. Υπέροχη διακόσμηση, για βασιλικές μέρες και νύχτες.
«Style hotel» ( www.stylehotel.at , Herrengrasse 12, τηλ 43 1 2278002). To λέει και το όνομά του. Ενα πολύ στιλάτο ξενοδοχείο με 78 δωμάτια και ένα από το πιο γνωστά εστιατόρια και μπαρ στη πόλη το περίφημο «Sapori».
«Αltsadt» (Kichengasse 21, τηλ 43 1 5226666, www.altstadt.at ). Δωμάτια υπέροχα με μαύρες ταπετσαρίες και πολυελαίους και μεγάλες μπανιέρες με ποδαράκια. 49 δωμάτια το ένα πιο μοντέρνο και μαγικό από το άλλο.
«Palais Coburg» (Coburgbastei 4, τηλ 43 1 518187, www.palais-coburg.com ). Ακόμα και αν δεν μείνετε εκεί αξίζει να τα επισκεφτείτε έστω για να πάρετε από αυτό λίγη αστερόσκονη.
Φαγητό
«Restaurant Weibel 3» (Rimergasse 1-3/Ecke Wollzeile, τηλ 43 1-5133110, www.weibel.at ). Υπέροχα σνίτσελ. Δοκιμάστε τα σε τολμηρούς συνδυασμούς. Μοντέρνος χώρος και εγγύηση για ένα απολαυστικό δείπνο.

«Vincent» (Grobe Pfarrgasse 7, 43 1-2141516). Το έχουν όλοι οι οδηγοί. Το εκτιμούν ιδιαίτερα και οι Βιεννέζοι. «Νemtoi restaurant Bar» (Auersoer­gstrabe 9, τηλ. 43 1 2282860). Το φαγητό εδώ δεν είναι μόνο απόλαυση, αλλά και υψηλή τέχνη.

«Planter’ s club» (Zelinkagasse4, www.plantersclub.at ). Είναι σαν να βρίσκεστε μέσα σε ένα θερμοκήπιο ευδαιμονίας. Ο Γυάλινος θόλος είναι ονειρεμένος. Υπέροχος χώρος για να απολαύσετε το ποτό σας και να φάτε κάτι ελαφρύ.
«ΥelLow» (Mariahilfer Strabe127, www.yellow.co.at ). Από τα πιο μοντέρνα εστιατόρια στην πόλη. Ολο κίτρινο όπως μαρτυρά και το όνομά του. Το μαύρο μπαρ όχι μόνο κάνει κοντράστ, αλλά μαζεύει και τον πιο μοδάτο κόσμο στην πόλη.

Tζούλη Αγοράκη
ethnos.gr