Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, αν και στην Ελλάδα
είναι μάλλον παρεξηγημένο.
Σύμφωνα με γνωστή κινέζικη παροιμία «το πρωί να τρως σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν πρίγκιπας και το βράδυ σαν ζητιάνος».
Βέβαια και πολλές σύγχρονες επιστημονικές μελέτες επισημαίνουν το πόσο σημαντικό είναι το πρωινό στη διατροφή μας. Πέρα από τη σπουδαιότητά του όμως, το πρωινό είναι μια γευστική συνήθεια που διαφέρει σημαντικά ανάμεσα στους λαούς. Ας δούμε λοιπόν τι προτιμούν για πρωινό σε διάφορα σημεία του πλανήτη.
1. English breakfast, με τα αβγά (δύο παρακαλώ), το μπέικον και τα λουκάνικα να έχουν την τιμητική τους!
2. Στο Ιράν προτιμούν όλες τις παραλλαγές της ομελέτας. Απαραίτητα συνοδευτικά… κρεμμύδι και λεμόνι! Έτσι για να σε αποφεύγουν οι εχθροί σου!
3. Οι Πολωνοί επιλέγουν λουκάνικα, κρέμα γάλακτος και τηγανίτες, με τα λαχανικά να αποτελούν το light κομμάτι του πρωινού.
4. Στο Μαρόκο έχουν μια λατρεία με το γλυκό πρωινό. Μαρμελάδα, γλυκά ψωμάκια και πίτες δίνουν δυναμικά «το παρών»!
5. Στη Χαβάη το πρωινό περιλαμβάνει ποικιλία από φρέσκα φρούτα…
6. Στη Σουηδία λατρεύουν το γλυκό βύσσινο πάνω στις τηγανίτες…
7. Οι Πορτογάλοι συνοδεύουν τον καφέ τους με παραδοσιακά κρουασάν παραγεμισμένα με τυριά, αλλαντικά και λαχανικά.
8. Πιο συντηρητικοί οι Ιταλοί, επιλέγουν ένα πιο απλό πρωινό: πλούσιος καφές και γλυκό κρουασάν αλά γαλλικά.
9. Στη Δανία, το πρωινό περιλαμβάνει τυρί, μαύρο ψωμί και σαλάμι.
10. Οι Γερμανοί επιλέγουν -τι άλλο;- λουκάνικα. Άλλωστε γι’ αυτούς… «Όλα έχουν ένα τέλος, εκτός από το λουκάνικο που έχει δύο!»…
11. Το διάσημο αμερικάνικο πρωινό δίνει έμφαση στα pan cakes και στο ξεροψημένο μπέικον!
12. Οι εκλεπτυσμένοι Γάλλοι προτιμούν κρουασάν σε όλες τις μορφές και τα είδη. Όσο για τη γέμιση; Η σοκολάτα και οι σταφίδες… ξεχειλίζουν!
13. Καλαμάρια για πρωινό με καραμελωμένα κρεμμύδια και ρύζι στον ατμό, μόνο οι Ταϊλανδοί θα μπορούσαν να φάνε πουρνό πουρνό!
14. Υπερ-χοληστερινούχο πρωινό στα πιάτα των Ιρλανδών, περιλαμβάνει λουκάνικα και αβγά, ενώ το βουτυράκι στο ψωμί μπορεί να είναι… προαιρετικό!
15. Μια σαλάτα με φρέσκα λαχανικά περιχυμένη με λευκή σος και πασπαλισμένη με μπόλικο κόκκινο πιπέρι. Γιατί στην Αίγυπτο τα καυτερά είναι must!
16. Οι Κινέζοι τρώνε μια μακαρονάδα (noodles, τα λένε) με λαχανικά και σάλτσα μπάρμπεκιου. Πιστοί στο ρητό τους: «Το πρωί πρέπει να τρως σαν βασιλιάς…». Μόνο να μπορείς να χωνέψεις κιόλας!
17. Στη Βενεζουέλα, δύο τηγανητά πιτάκια λαχανικών είναι ό,τι πρέπει.
18. Οι γείτονές μας Τούρκοι προτιμούν τυριά, παστουρμά, ελιές και καγιανά (ομελέτα με αβγά και ντομάτα, δηλαδή). Το τσάι δεν μπορεί να απουσιάζει…
19. Στην Κολομβία τρώνε… σούπα αβγολέμονο με αβγό ποσέ στο κέντρο.
20. Οι Εσθονοί επιλέγουν φέτες ψωμιού με κίτρινο τυρί ψημένες στο φούρνο.
πηγη
Σύμφωνα με γνωστή κινέζικη παροιμία «το πρωί να τρως σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν πρίγκιπας και το βράδυ σαν ζητιάνος».
Βέβαια και πολλές σύγχρονες επιστημονικές μελέτες επισημαίνουν το πόσο σημαντικό είναι το πρωινό στη διατροφή μας. Πέρα από τη σπουδαιότητά του όμως, το πρωινό είναι μια γευστική συνήθεια που διαφέρει σημαντικά ανάμεσα στους λαούς. Ας δούμε λοιπόν τι προτιμούν για πρωινό σε διάφορα σημεία του πλανήτη.
1. English breakfast, με τα αβγά (δύο παρακαλώ), το μπέικον και τα λουκάνικα να έχουν την τιμητική τους!
2. Στο Ιράν προτιμούν όλες τις παραλλαγές της ομελέτας. Απαραίτητα συνοδευτικά… κρεμμύδι και λεμόνι! Έτσι για να σε αποφεύγουν οι εχθροί σου!
3. Οι Πολωνοί επιλέγουν λουκάνικα, κρέμα γάλακτος και τηγανίτες, με τα λαχανικά να αποτελούν το light κομμάτι του πρωινού.
4. Στο Μαρόκο έχουν μια λατρεία με το γλυκό πρωινό. Μαρμελάδα, γλυκά ψωμάκια και πίτες δίνουν δυναμικά «το παρών»!
5. Στη Χαβάη το πρωινό περιλαμβάνει ποικιλία από φρέσκα φρούτα…
6. Στη Σουηδία λατρεύουν το γλυκό βύσσινο πάνω στις τηγανίτες…
7. Οι Πορτογάλοι συνοδεύουν τον καφέ τους με παραδοσιακά κρουασάν παραγεμισμένα με τυριά, αλλαντικά και λαχανικά.
8. Πιο συντηρητικοί οι Ιταλοί, επιλέγουν ένα πιο απλό πρωινό: πλούσιος καφές και γλυκό κρουασάν αλά γαλλικά.
9. Στη Δανία, το πρωινό περιλαμβάνει τυρί, μαύρο ψωμί και σαλάμι.
10. Οι Γερμανοί επιλέγουν -τι άλλο;- λουκάνικα. Άλλωστε γι’ αυτούς… «Όλα έχουν ένα τέλος, εκτός από το λουκάνικο που έχει δύο!»…
11. Το διάσημο αμερικάνικο πρωινό δίνει έμφαση στα pan cakes και στο ξεροψημένο μπέικον!
12. Οι εκλεπτυσμένοι Γάλλοι προτιμούν κρουασάν σε όλες τις μορφές και τα είδη. Όσο για τη γέμιση; Η σοκολάτα και οι σταφίδες… ξεχειλίζουν!
13. Καλαμάρια για πρωινό με καραμελωμένα κρεμμύδια και ρύζι στον ατμό, μόνο οι Ταϊλανδοί θα μπορούσαν να φάνε πουρνό πουρνό!
14. Υπερ-χοληστερινούχο πρωινό στα πιάτα των Ιρλανδών, περιλαμβάνει λουκάνικα και αβγά, ενώ το βουτυράκι στο ψωμί μπορεί να είναι… προαιρετικό!
15. Μια σαλάτα με φρέσκα λαχανικά περιχυμένη με λευκή σος και πασπαλισμένη με μπόλικο κόκκινο πιπέρι. Γιατί στην Αίγυπτο τα καυτερά είναι must!
16. Οι Κινέζοι τρώνε μια μακαρονάδα (noodles, τα λένε) με λαχανικά και σάλτσα μπάρμπεκιου. Πιστοί στο ρητό τους: «Το πρωί πρέπει να τρως σαν βασιλιάς…». Μόνο να μπορείς να χωνέψεις κιόλας!
17. Στη Βενεζουέλα, δύο τηγανητά πιτάκια λαχανικών είναι ό,τι πρέπει.
18. Οι γείτονές μας Τούρκοι προτιμούν τυριά, παστουρμά, ελιές και καγιανά (ομελέτα με αβγά και ντομάτα, δηλαδή). Το τσάι δεν μπορεί να απουσιάζει…
19. Στην Κολομβία τρώνε… σούπα αβγολέμονο με αβγό ποσέ στο κέντρο.
20. Οι Εσθονοί επιλέγουν φέτες ψωμιού με κίτρινο τυρί ψημένες στο φούρνο.
πηγη