Αθήνα
+18...+28° C

Γλυκές συνταγές Λέσβου:Λουκουμαδάκια σιροπιαστά

Χρυσαφένιοι λουκουμάδες αφράτοι, βουτηγμένοι σε σιρόπι

Στο χωριό μου τους φτιάχνουμε  συνήθως  σε  γενέθλια  και τους μοιράζουμε  ζεστούς στους γείτονες και στους  συγγενείς.
 Η συνταγή είναι απο την αγαπητή φίλη  και γειτόνισσα, Βίλλυ Πιττή. Η εκτέλεση και φωτογράφιση έγινε στην λουλουδάτη αυλή της



ΥΛΙΚΑ
  1. 3-4  πατάτες μέτριες
  2. 800 γρ αλεύρι
  3. 1 φακελάκι μαγιά
  4. 1 κ.γ ζάχαρη
  5. 1/2 κ.γ. αλάτι  
  6.      Σιρόπι 
  7.  2 ποτήρια νερό
  8. 2 ποτήρια ζάχαρη
  9. 2 κσ. μέλι
  10. Τριμμένο καρύδι και κανέλα για το πασπάλισμα











Βάζουμε τις πατάτες καθαρισμένες σε κατσαρόλα με νερό ίσα να τις σκεπάζει και τις βράζουμε πολύ καλά σε μέτρια φωτιά.
Όταν βράσουν   τις βγάζουμε και τις περνάμε απο το μύλο.   Κρατάμε και το νερό τους.
 Χρειαζόμαστε   600 γρ πολτοποιημένη πατάτα .
 Παίρνουμε λίγο απο το νερό  αφού γίνει χλιαρό και  ρίχνουμε τη μαγιά  το αλάτι και τη ζαχαρη Ανακατεύουμε να διαλυθεί.  και το ρίχνουμε στο πολτό της πατάτας.
Προσθέτουμε και το υπόλοιπο νερό.Το μείγμα πατάτας νερού θα είναι αραιό
Προσθέτουμε το  αλεύρι και ενσωματώνουμε, να γίνει χυλός.Άν χρειάζεται προσθέτουμε ακόμη λίγο νερό ώστε να έχουμε ένα παχύ κουρκούτι


Το σκεπάζουμε καλά και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει Θα πρέπει να διπλασιαστεί σε μέγεθος  και να έχει φουσκάλες Αυτό θα πάρει 2-3 ώρες
.
Εν τω μεταξύ φτιάχνουμε το σιρόπι
Βάζουμε το νερό τη ζάχαρη και το μέλι σε μικρή κατσαρόλα να βράσει.
Όταν αρχίσει ο βρασμός   μετράμε 20 λεπτά  και το αποσύρουμε.
Το αφήνουμε να κρυώσει.

Όταν είναι έτοιμος ο χυλός το ανακατεύουμε απαλά  να βγεί ο αέρας και να καθήσει 

Για το τηγάνισμα
 Βάζουμε σε βαθύ σκεύος αρκετό  σπορέλαιο να κάψει..

Με 1 μικρό κουταλάκια ρίχνουμε μικρή ποσότητα στο λάδι.
Η κουταλιά στο λάδι θα παίρνει στρογγυλό σχήμα Άν το σχήμα είναι πλατύ αυτό σημαίνει πως το μείγμα χρειάζεται λίγο αλεύρι ακόμη.

Όταν χρυσίσουν  τους βγάζουμε με τη τρυπητή κουτάλα και τους βάζουμε για λίγο σε σουρωτήρι που θα έχουμε δίπλα.


Ρίχνουμε τους επόμενους και μέχρι να χρυσίσουν κι΄αυτοί βουτάμε τους προηγούμενους στο σιρόπι, τους βγάζουμε αμέσως και τους βάζουμε σε πιατέλα
-
Θέλει ένα συντονισμό κινήσεων σ΄αυτό το στάδιο. Τηγάνισμα- στράγγισμα -σιρόπιασμα.
Πασπαλίζουμε με  τριμμένο καρύδι και κανέλλα.
Άν σας μείνουν -πράγμα απίθανο- τρώγονται και κρύοι
πηγη