Ταξιδεύοντας στην «Ελβετία» της Ελλάδας,στο όμορφο Καρπενήσι

Πάντα ονειρευόµουν διακοπές σε µέρη γαλήνια και παραµυθένια
 όπως τα ελβετικά τοπία, µε τις επιβλητικές χιονισµένες βουνοκορφές, την οργιώδη βλάστηση, τις καταπράσινες και κατάφυτες µε ελατοδάση πλαγιές, τα απότοµα φαράγγια, τα ποτάµια και τις λίµνες, τα γραφικά χωριά, τους cozy ξενώνες και τα πολυτελή chalets.
Ποτέ δεν φανταζόµουν ότι τέτοιες εικόνες, µην σου πω και καλύτερες, θα συναντούσα στην Ελλάδα. Το ταξίδι στην Ευρυτανία, λοιπόν, αποδείχτηκε πιο αποκαλυπτικό από ποτέ. Η «Ελβετία» της Ελλάδας, όπως αποκαλούν την ευρύτερη περιοχή (και όχι άδικα), βρίσκεται σε απόσταση 298 χλµ. από την Αθήνα και παρόλο που αποτελεί έναν από τους πιο δηµοφιλείς προορισµούς καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, έχει διατηρήσει τον παραδοσιακό χαρακτήρα και την αυθεντικότητά της στο έπακρο. Αλήθεια πώς τα καταφέρνει;

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ
Η διαδροµή για το Καρπενήσι, κουραστική. Σκέψου ότι µετά τη Λαµία για περίπου 1,5 ώρα οδηγείς σε φιδογυριστές στροφές, άλλοτε µε οµίχλη, άλλοτε µε ήλιο, άλλοτε µε ψιλόβροχο, ακόµη και µε ουράνιο τόξο αν είσαι τυχερός (όπως συνέβη µε εµάς). Ωστόσο το µεγαλείο της φύσης, που φανερώνεται σε κάθε στροφή του δρόµου, αποζηµιώνει τον κόπο και την υποµονή σου και µε το παραπάνω. Φτάνοντας στην πόλη, λοιπόν, η πρώτη εντύπωση θα σε αφήσει µάλλον αδιάφορο. Ωστόσο, µην µείνεις σε αυτή, γιατί θα ξεγελαστείς! «Φωλιασµένο» σε υψόµετρο 960 µ. στην «αγκαλιά» του Βελουχίου και περικυκλωµένο από φουντωτά έλατα, το Καρπενήσι σε καλωσορίζει µε την πανοραµική του άποψη από το εκκλησάκι του Αγίου Δηµητρίου, που βρίσκεται σε λόφο λίγα λεπτά έξω από την πόλη, υπενθυµίζοντάς σου ότι όλα µοιάζουν διαφορετικά, αρκεί να θέλεις να τα δεις έτσι! Λίγο πριν ξεκινήσεις τις εξορµήσεις σου στη φύση, αφιέρωσε µία ηµέρα στην πρωτεύουσα του νοµού και να είσαι σίγουρος ότι θα ζήσεις στιγµές που δεν περίµενες ότι θα βιώσεις ερχόµενος εδώ! Τι θα κάνεις λοιπόν; Θα περπατήσεις στους δύο κεντρικούς δρόµους της πόλης (Ζηνοπούλου & Αθ. Καρπενησιώτη), θα χαζέψεις στις βιτρίνες των εµπορικών καταστηµάτων (σε πληροφορώ ότι διαθέτει µαγαζιά µε προτάσεις που ακολουθούν τις τελευταίες τάσεις της µόδας), θα προµηθευτείς τοπικά προϊόντα (η περιοχή φηµίζεται για τα τυροκοµικά, τα γλυκά του κουταλιού και τις µαρµελάδες, το µέλι, τα αλλαντικά, τα κάστανα και τα φασόλια) από µαγαζάκια µε παραδοσιακά είδη και θα χαλαρώσεις απολαµβάνοντας αρωµατικό καφέ στα αγαπηµένα στέκια των ντόπιων. Όσο για το βράδυ; Το «παρών» δίνει το nightlife, όσο παράξενο κι αν ακούγεται για µια πόλη που συγκεντρώνει περί 10.000 µόνιµους κατοίκους! Να είσαι, λοιπόν, προετοιµασµένος, καθώς δεν θα... ξεκολλάς από τα διάσηµα spots πριν τις πρώτες πρωινές ώρες!

ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ ΔΙΧΩΣ ΤΕΛΕΙΩΜΟ!
Μετά τη γνωριµία σου µε τον... πολιτισµό, δώσε έµφαση τις υπόλοιπες µέρες της διαµονής σου στην ευρυτανική γη στα γραφικά χωριά και τη φύση. Θα τα συναντήσεις,
άλλωστε, στο µεγαλείο τους. Ξεκινώντας από το Καρπενήσι µε κατεύθυνση προς Προυσό, µετά από 5 χλµ. συναντάς τους Κορυσχάδες. Στο ιστορικότερο χωριό της Ευρυτανίας, εκεί όπου σήµερα θα βρεις το  Μουσείο Εθνικής Αντίστασης (σε περίπτωση που είναι κλειστό, αναζήτησε τα κλειδιά στο µαγαζάκι µε τα παραδοσιακά προϊόντα του κου Τάκη Χορµόβα), την περίοδο της Κατοχής το ιστορικό σχολείο αποτέλεσε Έδρα του Εθνικού Συµβουλίου. Πέτρινα κτήρια-ξενώνες, µε σεβασµό προς την τοπική αρχιτεκτονική, και γραφικά καλντερίµια αιχµαλωτίζονται από τον φωτογραφικό φακό σου. Από εδώ συνεχίζεις για Βουτύρο (µετά από περίπου 10΄). Η επιβλητική εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, στην κεντρική πλατεία, εντυπωσιάζει τους πάντες µε τη µεγαλοπρέπειά της, ενώ πρέπει να ξέρεις ότι είναι η µεγαλύτερη όλου του νοµού! Αναπαλαιωµένες κατοικίες, που στις µέρες µας φιλοξενούν ζεστούς ξενώνες, παραδοσιακά ταβερνάκια (ο Σπίθας θα σου σερβίρει τοπικές γεύσεις), πέτρινα καλντερίµια και το σχολικό µουσείο, όλα γεµίζουν τις ώρες σου εδώ µε απίστευτες εικόνες, γεύσεις κι αρώµατα. Συνεχίζεις ακάθεκτος για τις ατραξιόν του νοµού, το Μεγάλο και το Μικρό (Νέο και Παλιό) Χωριό.

Στη διασταύρωση που συναντάς κάνεις αριστερά κάτω, και µετά από 5' οδήγησης στην απαράµιλλου κάλλους οµορφιά της φύσης, φτάνεις στο Μεγάλο Χωριό. Αφήνοντας πίσω σου την κεντρική πλατεία (τα πούλµαν ξεφορτώνουν κόσµο σε καθηµερινή βάση), βάζεις πλώρη για το Ιστορικό & Λαογραφικό Μουσείο (ανοιχτά Παρ., Σάβ., Κυρ. από τις 10:30-14:30, τηλ. 22370 41502). Γεµίζεις τις µπαταρίες σου, γευόµενος στο Γαλακτοµπούρεκο του Καρβέλη το διάσηµο σιροπιαστό γλύκισµα (θα λατρέψεις επιπλέον τον κο Αλέκο και την οικογένειά του), «στυλώνεσαι» µε αρωµατικό ρακόµελο στο... Ρακόµελο (ο Θανάσης θα σε σκλαβώσει µε την εξυπηρέτηση και την ευγένειά του), ακριβώς απέναντι, και κατευθύνεσαι προς Μικρό Χωριό. Πρώτα συναντάς το Νέο Μικρό Χωριό, µε αρκετές επιλογές σε φαγητό και διαµονή, και εν συνεχεία το Παλιό Μικρό Χωριό, σε µεγαλύτερο υψόµετρο. Η γραφική πλατεία, το µικρό οινοµαγειρείο και η παλέτα της φύσης θα σε κερδίσουν στη στιγµή. Πρόκειται για τον οικισµό που καταστράφηκε από κατολισθήσεις (από αυτές προκλήθηκε κι ο θάνατος αρκετών) και εγκαταλείφθηκε από τους χωριανούς του, µε αποτέλεσµα τη δηµιουργία του Νέου Μικρού Χωριού. Η πρώτη σου εξόρµηση ολοκληρώνεται µε την επίσκεψή σου στην Ι.Μ. Παναγίας Προυσιώτισσας, στο νοτιοδυτικό άκρο του νοµού, 32 χλµ. από το Καρπενήσι. Στη διαδροµή σου για εκεί, κάνε µια στάση στα πατήµατα της Παναγίας (λίγο µετά τη στροφή για Καρίτσα). Μπορεί η εικόνα που θα αντικρίσεις να είναι λίγο µακάβρια (τουλάχιστον για εµένα ήταν), ωστόσο κόκκινα βέλη «δείχνουν» στα επτά ίχνη από πέλµατα που πιστεύεται ότι ανήκουν στην Παναγία.

ΣΕ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΤΡΟΧΙΑ
Αυτή τη φορά θα κινηθείς δυτικά προς Αγρίνιο, µε προορισµό σου τον πανέµορφο οικισµό Φιδάκια. Διανύοντας 25 χλµ. µε στριφογυριστούς δρόµους (πρόσεχε το οδόστρωµα γιατί η οµίχλη και η υγρασία είναι συνήθη φαινόµενα), εµφανίζεται αµφιθεατρικά χτισµένο, σε υψόµετρο 1.000 µ., ένα από τα οµορφότερα χωριά του νοµού. Η πινακίδα «απαγορεύεται η στάση και η στάθµευση εντός του χωριού» σού υποδεικνύει ότι θα ανακαλύψεις τις γραφικές γωνιές του... πεζή! Άλλωστε είναι τόσο µικρό που δεν θα σου πάρει περισσότερο από 15' για να περιηγηθείς στο «πέτρινο» εσωτερικό του (καλντερίµια, σπίτια, ξενοδοχεία -ο ξενώνας Οιχαλία µε την ταβέρνα του αποτελεί επιβεβληµένη στάση-, όλα εδώ είναι πέτρινα). Το highlight, ωστόσο, της περιοχής δεν είναι άλλο από τη λίµνη Κρεµαστών. Σε απόσταση 3 χλµ. από εδώ θα βρεθείς στη θέση Τσαγκαράλωνα, απ' όπου η πανοραµική άποψη στον υδάτινο κόσµο της αφήνει άφωνους και τους πλέον ρεαλιστές! Κατά την επιστροφή σου, διάσχισε το Καρπενήσι και µε κατεύθυνση προς Λαµία, στρίψε δεξιά στις πινακίδες για Άγιο Νικόλαο. Μόλις 2 χλµ. από την ευρυτανική πρωτεύουσα, το µικρό χωριό µε τις καστανιές και την κατάλευκη «ενδυµασία» (το χειµώνα είναι από τις πρώτες περιοχές που ντύνονται στα... λευκά) σε περιµένει για να σε συστήσει στα φηµισµένα λασπιώτικα φασόλια («Λάσπη» ήταν η προηγούµενη ονοµασία του χωριού), τα οποία µάλιστα είναι δυσεύρετα! Τη Γωνιά της Λίνας θα σου υποδείξουν όλοι για... σπιτική φιλοξενία, µε την ιδιοκτήτρια (που έχει χαρίσει και το όνοµά της στον ξενώνα) να αποτελεί, µαζί µε το γιο της Γιώργο (ξενώνας Λίθος), και την «πυξίδα» σου για την περιοχή (οι πληροφορίες που θα σου δώσουν είναι ανεκτίµητες), αλλά και τις πιο... ζεστές, φιλικές αγκαλιές στο χωριό για τις κρύες νύχτες του χειµώνα.

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΤΕ ΑΡΚΕΤΗ...
...αυτό θα συνειδητοποιήσεις µόλις πάρεις το δρόµο για τη βάση σου! Εικόνες µε αναµµένο τζάκι, ποτήρια γεµάτα τσίπουρο, παραδοσιακά πιάτα και σπιτικά γλυκά και βόλτες σε πανέµορφα µέρη περνούν σαν κινηµατογραφικά καρέ από τα µάτια σου. Το διάφανο πέπλο της πυκνής οµίχλης εξαφανίζεται σιγά-σιγά, υποδεικνύοντάς σου ότι η αντίστροφη µέτρηση για την επιστροφή σου στην «Ελβετία» της Ελλάδας έχει ήδη ξεκινήσει! Καλό ταξίδι!

HIGHLIGHTS
  • To διασηµότερο φαράγγι (100 µ. περίπου) του νοµού δεν είναι άλλο από το Πανταβρέχει, µεταξύ των χωριών Ροσκά και Δολιανά. Στο στενότερο σηµείο του Κρικελλοπόταµου θα ζήσεις µια εµπειρία extreme και ταυτόχρονα µαγική! Θα το προσεγγίσεις από τον κεντρικό δρόµο Καρπενησίου-Προυσού, κι αφού αφήσεις πίσω σου το Βουτύρο, θα στρίψεις αριστερά στην ταµπέλα Πανταβρέχει. Μόλις αφήσεις το αυτοκίνητο, θα χρειαστεί να διανύσεις πεζή 1 χλµ. (επισκέψου το καλοκαίρι, γιατί το χειµώνα η στάθµη του νερού ανεβαίνει).
  • Σε απόσταση 12 χλµ. από το Καρπενήσι, το χιονοδροµικό κέντρο Βελουχίου στέκει σε υψόµετρο 1.840 µ. Διαθέτει 10 πίστες διαφορετικών επιπέδων chalet, εστιατόριο, café-bar, καταστήµατα ενοικίασης εξοπλισµού σκι.
  • Το «κλειδί», όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι. Πρόκειται για στενό πέρασµα στο δρόµο προς Προυσό, λίγο πριν τα πατήµατα Παναγίας. Το σκηνικό κόβει την ανάσα, καθώς τα αυτοκίνητα περνούν «ξυστά» από τον βράχο.
  • Η Μονή Προυσού, όπου φυλάγεται η θαυµατουργή εικόνα της Παναγίας Προυσιώτισσας, χρονολογείται στον 12ο αι. και βρίσκεται 31 χλµ. νότια του Καρπενησίου.
  • Το παγοδρόµιο του δήµου, που λειτουργεί στην κεντρική πλατεία του Καρπενησίου στο πλαίσιο των «Γιορτών του χειµώνα», θα ψυχαγωγεί µικρούς και µεγάλους για έναν ολόκληρο µήνα!
  • Το Κεφαλόβρυσο, 3 χλµ. νότια του Καρπενησίου. Ιστορική τοποθεσία (στη µάχη του 1823 εδώ σκοτώθηκε ο Μάρκος Μπότσαρης), που είναι «πνιγµένη» στο πράσινο και αποτελεί ιδανική επιλογή για αναψυχή. Διαθέτει ψηλά πλατάνια, µια λιµνούλα, γήπεδα τένις, πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής ακόµη και εκτροφείο πέστροφας!
  • Το χωριό Δοµνίστα, 41 χλµ. από το Καρπενήσι, µε πλούσιο ιστορικό, φυσικό και πολιτιστικό πλούτο. Μην παραλείψεις το Λαογραφικό και το Μουσείο Παλαιάς Φωτογραφίας.
  • Κτήρια ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, ζεστοί ξενώνες, παραδοσιακές ταβέρνες συνθέτουν την εικόνα του χωριού Κρίκελλου, 31 χλµ. από το Καρπενήσι. Χτισµένο σε υψόµετρο 1.120 µ., χαρακτηρίζεται για την πλατανοσκέπαστη πλατεία του, το ναό του Αγίου Νικολάου, τα πέτρινα αρχοντικά και τους φιλόξενους κατοίκους.
    πηγη