Αθήνα
+18...+28° C

Αναρρίχηση σε παγωμένους καταρράκτες που κόβει την ανάσα

«Για έναν φωτογράφο είναι πολύ δύσκολη η λήψη στους παγωμένους καταρράκτες του Κολοράντο, πόσω μάλλον για τον ίδιο τον αναρριχητή που παίζει τη ζωή του… κορόνα γράμματα» 
εξηγεί ο φωτογράφος Keith Ladzinski, ενώ οι «τολμηροί» αναρριχητές Sam Elias και Emily Harrington συμπληρώνουν: «Αν δεν έχεις κατάλληλο εξοπλισμό και καλή αυτοσυγκέντρωση είναι πολύ εύκολο να γλιστρήσεις και να σκοτωθείς. Πάνω στους παγωμένους καταρράκτες δεν χρειάζονται… παιχνίδια!».

 Και κάπως έτσι έχουν τα πράγματα, αφού οι εικόνες μιλάνε από μόνες τους. Σε ύψος 30 μέτρων στο Fairplay του Κολοράντο οι καταρράκτες έχουν παγώσει, δημιουργώντας μια απότομη και επικίνδυνη αναρρίχηση για όποιον το τολμήσει.

Το έμπειρο δίδυμο των αναρριχητών χρησιμοποιεί ειδικούς άξονες και σφυριά για να φτάσει μέχρι την κορυφή και περιγράφει την ανάβαση ως μια μοναδική εμπειρία. «Οι συνθήκες μπορεί να είναι δύσκολες, αφού δεν μπορείς να κινηθείς με άνεση λόγω του ψύχους και η επιφάνεια γλιστράει επικίνδυνα, όμως το αποτέλεσμα σε αποζημιώνει…»!

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η αναρρίχηση σε έναν παγωμένο καταρράκτη είναι διαφορετική από αυτή που κάνει κάποιος στο χιόνι, καθώς το νερό παγώνει κάθετα με αποτέλεσμα η ανάβαση να γίνεται… κατακόρυφα.

Επιπλέον, κατά την ψύξη του νερού σχηματίζονται πολλοί ανομοιόμορφοι κρύσταλλοι και διάφορα «εξογκώματα» πάνω στον πάγο που μπορούν ανά πάσα στιγμή να σε «προσγειώσουν» ανώμαλα στο έδαφος!