Αθήνα
+18...+28° C

«Strawberry Field». To ορφανοτροφείο που σημάδεψε τη ζωή του Λένον και το έκανε τραγούδι

Το τραγούδι των Beatles «Strawberry Fields Forever» κυκλοφόρησε το 1967 και έγινε τρομερή επιτυχία.
Ήταν εμπνευσμένο από τα παιδικά χρόνια του Τζον Λένον, όταν συνήθιζε να παίζει στον κήπο του ορφανοτροφείο «Strawberry Field», που βρισκόταν στη γειτονιά του.

Ο Λένον μεγάλωσε στο Γούλτον, που είναι προάστειο του Λίβερπουλ.
Η πύλη του Strawberry Field.
Το «Strawberry Field» ήταν το όνομα του ορφανοτροφείου, που υπήρχε δίπλα απ’ το σπίτι του Λένον. Το ορφανοτροφείο είχε ένα μεγάλο και πολύ περιποιημένο κήπο, που προσέλκυε πολλά απ’ τα παιδιά της γειτονιάς.
Κάθε απόγευμα μετά το σχολείο, ο Λένον πήγαινε στον κήπο και περνούσε ατελείωτες ώρες μαζί με τους φίλους του.
Αυτοί οι παιδικοί φίλοι θα σχημάτιζαν το πρώτο συγκρότημα του Λένον, τους «Quarrymen». Ήταν ο Ιβάν Βον, ο Πίτερ Σότον και ο Νάιτζελ Γουόλι.
Ο Ιβάν Βον, εκτός από συμμαθητής και παιδικός φίλος του Λένον, υπήρξε και συμφοιτητής με τον Πολ Μακάρτνεϊ. Ήταν αυτός που γνώρισε τους δύο θρυλικούς μουσικούς μεταξύ τους.
Στο «Strawberry Field» αποκαλύφθηκε η αγάπη του Λένον για τη μουσική.
Κάθε καλοκαίρι, το ορφανοτροφείο διοργάνωνε μία συναυλία στο κοντινό πάρκο και ο μικρός Τζον έκανε σαν τρελός απ’ τη χαρά
Το πρώτο συγκρότημα του Τζον Λένον, οι Quarrymen.
Το πρώτο συγκρότημα του Τζον Λένον, οι Quarrymen.
του, όταν άκουγε τις πρώτες νότες.
Η θεία του, Μίμι, θυμάται πολύ ξεκάθαρα τον Τζον να την τραβάει απ’ το χέρι με το που ξεκινούσε η συναυλία και να της λέει: «Μίμι, έλα! Θα αργήσουμε!»
Λίγο πριν την ηχογράφηση του κομματιού, ο Λένον πρόσθεσε έναν στίχο στο τραγούδι: «Nothing to get hung about», δηλαδή «τίποτα για το οποίο μπορούν να σε κρεμάσουν».
Ο στίχος αναφέρεται σε μία συζήτηση που είχε με τη θεία του, που του φώναζε επειδή έπαιζε στον κήπο του ορφανοτροφείου. Εκείνος είχε απαντήσει: «Δεν μπορούν να με κρεμάσουν γι’ αυτό».
Η νοσταλγία για την παιδική ηλικία
Ο Λένον έγραψε το τραγούδι στην Ισπανία, το 1966.
Ο Τζον Λένον το 1966.
Ο Τζον Λένον το 1966.
Ήταν μία δύσκολη περίοδος στη ζωή του.
Ο Λένον προσπαθούσε να ξεπεράσει τις εντάσεις που προκάλεσε η δήλωσή του, ότι οι Beatles είναι «πιο δημοφιλείς απ’ τον Χριστό».
Χριστιανικές κοινότητες απ’ όλη την Αμερική ξέσπασαν σε διαμαρτυρίες, που γρήγορα επεκτάθηκαν στο Μεξικό, τη Νότια Αφρική και την Ισπανία.
Τα επεισόδια έφτασαν σε τέτοιο σημείο, που η περιοδεία του συγκροτήματος κόντεψε να ακυρωθεί.
Εκτός από τις επαγγελματικές δυσκολίες, ο Λένον αντιμετώπιζε προβλήματα στον γάμο του με τη Σίνθια Πάουελ, που χειροτέρευε μέρα με τη μέρα.
Είχε καταφύγει στα ναρκωτικά και έκανε καθημερινή χρήση κάνναβης και LSD. Νοσταλγούσε την απλότητα της παιδικής ηλικίας και θυμόταν τις καλές στιγμές που πέρασε στο Λίβερπουλ.
Οι πιο δυνατές αναμνήσεις ήταν αυτές απ’ το ορφανοτροφείο «Strawberry Field».
Το ορφανοτροφείο έκλεισε τον Ιανουάριου του 2005. Σήμερα είναι εκκλησία, αλλά η ταμπέλα με το διάσημο όνομα είναι ακόμα εκεί.
Χιλιάδες θαυμαστές των Beatles επισκέπτονται το μέρος που πέρασε τις πιο χαρούμενες στιγμές της παιδικής του ηλικίας ο θρυλικός Τζον Λένον.
πηγη