Ο άνθρωπος που έφτιαξε στολή για να διώχνει τους καρχαρίες

Hamish Jolly. Ο άνθρωπος που έφτιαξε την τέλεια στολή για surfers και δύτες
O Hamish Jolly και η ομάδα του από το University of Western Australia (Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας), μελέτησαν τη φύση και πήραν μαθήματα από αυτή. Στόχος τους, η αντιμετώπιση των επιθέσεων καρχαριών σε surfers και δύτες της Αυστραλίας.
Τι έκαναν; Κατασκεύασαν δύο διαφορετικές στολές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από δύτες και surfers.
Η μία λειτουργεί σαν γαλάζια "παραλλαγή" κάνοντας τον δύτη σχεδόν αόρατο μέσα στο νερό. Η άλλη τον καθιστά μεν ορατό, ωστόσο ο διάκοσμος της από απροσδιόριστα σχήματα, αποπροσανατολίζουν τον καρχαρία, ενώ "καμουφλάρει" τον κάτοχο της παρουσιάζοντας τον περισσότερο σαν θαλάσσιο φίδι.
Η ομάδα συνέλαβε την ιδέα πριν από δύο χρόνια όταν πέντε άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από επίθεση καρχαρία κατά μήκος των ακτών της Δυτικής Αυστραλίας.
Ο Hamish Jolly, δεινός surfer και λάτρης των ωκεανών, έλαβε κατόπιν αιτήματος του μια επιχορήγηση $20.000 από την Πολιτειακή Κυβέρνηση ώστε να συνεργαστεί με επιστήμονες που έχουν κάνει διατριβή πάνω σε θέματα καρχαριών απ' το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας και να σχεδιάσει στολές οι οποίες βασίζονται στην επιστημονική όραση του καρχαρία και στην συμπεριφορά του.
Η πατέντα του κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από την εταιρεία Shark Mitigation Systems του ιδίου. Η επιστημονική έρευνα έγινε από τους καθηγητές Shaun Collin και Nathan Hart του Ινστιτούτου Ωκεανών UWA της Δυτικής Αυστραλίας, σε συνεργασία πάντα με τον surfer.
Βασίστηκαν στο αισθητήριο σύστημα των καρχαριών χρησιμοποιώντας σχέδια που διαταράσσουν την οπτική αντίληψή τους. Οι στολές δοκιμάστηκαν στις Βόρειες Ακτές της Αυστραλίας με αρκετά μεγάλη επιτυχία.
Η στολή που καθιστά τον δύτη αόρατο, αποπροσανατόλισε έναν καρχαρία τίγρη, ο οποίος για έξι περίπου λεπτά δεν μπορούσε να εντοπίσει τον "στόχο" του. Το όλο εγχείρημα θέλει ακόμα βελτίωση, ο εμπνευστής των στολών όμως αισιοδοξεί και πιστεύει πως με αυτό τον τρόπο θα καταφέρει να εκμηδενίσει με "φιλικό" τρόπο προς τη φύση, τις επιθέσεις των καρχαριών.
Δείτε το πείραμα παρακάτω:
 (Με πληροφορίες από: ted.com)