Οι 100 καλύτεροι παίκτες του κόσμου για το 2013

Όπως πάντα, η επιλογή μόνο εύκολη δεν ήταν. 
Αλλά τα αποτελέσματα βγήκαν και και καταλήξαμε στην τελική λίστα. Ξεκινάμε την αντίστροφη μέτρηση με την πρώτη 20άδα! Θα χάσει ο Ίκερ Κασίγιας τη θέση του στις επιλογές μας όπως έχασε τη θέση του στη Ρεάλ Μαδρίτης;
Θα συνεχίσει η «χρυσή γενιά» της Αγγλίας τα ανεβοκατεβάσματα; Έχει γίνει η Μπουντεσλίγκα το πρωτάθλημα με τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση; Μπορεί ο Φρανκ Ριμπερί να σπάσει το δίπολο Κριστιάνο Ρονάλντο-Λιονέλ Μέσι;
Είχαν και οι δύο εξαιρετικές χρονιές, αλλά ποιος από τους Μέσι και Ρονάλντο βρίσκεται στην κορυφή φέτος; Εμείς τους βαθμολογήσαμε με βάση την απόδοσή τους το 2013. Οι κορυφαίοι τρεις της λίστας ήταν τις τελευταίες δύο σεζόν και οι τρεις φιναλίστ της Χρυσής Μπάλας. 
Μόνο ένας τρόπος υπάρχει να βρούμε ποιος είναι  ο καλύτερος...
99 (1).  Ίκερ Κασίγιας, Ρεάλ Μαδρίτης & Ισπανία. Τερματοφύλακας, 32 ετών
Αποτελούσε τη θεμέλια λίθο της Ρεάλ Μαδρίτης και της Ισπανίας, αλλά ο αρχηγός Κασίγιας δεν είναι πια ο... κύριος αξιόπιστος της ομάδας του. Ένα σπασμένο χέρι τον προηγούμενο Ιανουάριο ξεκίνησε ένα σερί 238 ημερών εκτός αγωνιστικής δράσης, αφού ο Ζοσέ Μουρίνιο τον άφησε στον πάγκο για χάρη του νέου Ντιέγο Λόπεθ.  Τελικά, βρήκε ξανά τη θέση του απέναντι στη Γαλατάσαραϊ τον Σεπτέμβριο, αλλά η εμφάνισή του κράτησε για μόλις 14 λεπτά, πριν συγκρουστεί με τον Σέρχιο Ράμος και πάθει ζημιά στα πλευρά του.

99 (2). Ντιέγο Λόπεθ, Ρεάλ Μαδρίτης & Ισπανία. Τερματοφύλακας, 32 ετών
 Πήγε  στη Ρεάλ Μαδρίτης δανεικός για 18 μήνες αλλά τελικά, μετά τα περάσμάτά του από Βιγιαρεάλ και Σεβίλλη, ο Λόπεθ μπορεί να πανηγυρίσει για το ότι είναι το νούμερο 1 της ομάδας. Αποκτήθηκε για να καλύψει το κενό του τραυματία αρχηγού Ίκερ Κασίγιας τον Ιανουάριο και ο Λόπεθ δεν ξανακοίταξε πίσω. Έκανε ντεμπούτο στο ισόπαλο clasico με τη Μπαρτσελόνα, πριν παίξει το ρόλο του στον αποκλεισμό της Μάντστεστερ Γιουνάιτεντ στο Τσάμπιονς Λιγκ, με τον Μουρίνιο να τον χαρακτηρίζει ως τον αγαπημένο του παίκτη στο σύλλογο.

98. Τζάκσον Μαρτίνες, Πόρτο & Κολομβία. Επιθετικός, 27 ετών
Ο Κολομβιανός επιθετικός σκοράρει για πλάκα στην Πόρτο και στοχεύει σε μια μεταγραφή στα μεγαλύτερα πρωταθλήματα της Ευρώπης. Σε συγχωρούμε που νομίζεις ότι έχεις ακούσει την ίδια ιστορία ξανά, αλλά ο Μαρτίνες είναι τελείως διαφορετική περίπτωση από τον Ραδαμέλ Φαλκάο. "Ο Τζάκσον και ο Φαλκάο είναι δύο παίκτες με τελείως διαφορετικά προσόντα", είπε στην O Jogo ο πρώην προπονητής της Κολομβίας, Λεονέλ Αλβάρες, προσθέτοντας ότι το μόνο που έχουν κοινό είναι ότι "και οι δύο πετυχαίνουν πολλά γκολ". Στην περίπτωση του Μαρτίνες, 34 στην πρώτη του σεζόν στην Ευρώπη.

97. Ολιβιέ Ζιρού, Άρσεναλ και Γαλλία. Επιθετικός, 27 ετών
Το ξεκίνημα του Γάλλου στη σεζόν 2013/14 δείχνει αλματώδη βήματα προόδου. Παρότι έβαλε 17 γκολ στην πρώτη του χρονιά στο Βόρειο Λονδίνο, οι κριτικοί ακόμα αναρωτιούνται για το αν έχει ό,τι χρειάζεται για να ηγηθεί της επιθετικής γραμμής των Κανονιέρηδων. Φέτος, ωστόσο, είναι από τους άσους της Πρέμιερ Λιγκ, με γκολ, ασίστ και... selfies στο Instagram! Ένας πολιορκητικός κριός με ταχύτητα και φινέτσα.

96. Αντέμ Λιάγιτς, Ρόμα & Σερβία. Μέσος, 22 ετών
Ο Λιάγιτς ήταν... καυτός στο ξεκίνημα του 2013, πετυχαίνοντας 10 γκολ στα τελευταία 12 ματς της σεζον, όπου η Φιορεντίνα έφτασε κοντά στην έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ο νεαρός Σέρβος μετακινήθηκε στη Ρόμα και τα βρίσκει περισσότερο σκούρα στους Ρωμαίους, που έφτασαν κοντά στην κορυφή...

95. Μπουράκ Γιλμάζ, Γαλατάσαραϊ & Τουρκία. Επιθετικός, 28 ετών. 
Οι θησαυροφύλακες του παλατιού της Γαλατά θέλουν να πουλήσουν το πετράδι του στέμματος, αλλά αυτός δεν θέλει να φύγει. Το όνομα του Γιλμάζ έχει ακουστεί σε αρκετά μεταγραφικά κουτσομπολιά τον τελευταίο καιρό. Έχει συνδεθεί με τη Λίβερπουλ για αντικαταστάτης του Σουάρες, σχεδόν πουλήθηκε στη Λάτσιο τον Άυγουστο, αργότερα ακούστηκε για την Τσέλσι. Αλλά ο θορυβώδης 28χρονος θέλει να μείνει στο σύλλογο με τον οποίο σημείωσε 32 γκολ την προηγούμενη χρονιά, οκτώ εκ των οποίων στο Τσάμπιονς Λιγκ.

94. Λούκας Πίστσεκ, Μπορούσια Ντόρτμουντ & Πολωνία. Αμυντικός, 28 ετών
Η εγχείρηση στην οποία υποβλήθηκε το καλοκαίρι τον έκανε να χάσει τους πρώτους τέσσερις μήνες της σεζόν, αλλά πέρυσι ήταν ξανά κομβικός για την Ντόρτμουντ του Γίργκεν Κλοπ που έφτασε μέχρι το Γουέμπλεϊ. Ο Κέβιν Γκρόσκροϊτς τον αντικατέστησε επάξια, αλλά δεν μπορεί να μιμηθεί τον τρόπο που ο συμπαίκτης του συνδυάζει την αμυντική σταθερότητα με την αδιαμφισβήτητη επιθετική κυριαρχία στο δεξί άκρο.

 
93. Ραφαέλ Βαράν, Ρεάλ Μαδρίτης & Γαλλία. Αμυντικός, 20 ετών
Ψηλός, δυνατός, αθλητικός και τεχνικά προικισμένος, ο νεαρός Γάλλος αποτελεί την προσωποποίηση του σύγχρονου σέντερ μπακ. Δεν έχει και πάρα πολλά παιχνίδια με τη Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά σε αυτό το σύντομο διάστημα έχει ξεχωρίσει ως ένας από τους πιο υποσχόμενους νεαρούς αμυντικούς. Οι τραυματισμοί καθυστέρησαν προσωρινά την εξέλιξη του Γάλλου διεθνή, αλλά επέστρεψε και παίζει με ψυχραιμία που δεν ταιριάζει στην ηλικία του.

92. Μπράνισλαβ Ιβάνοβιτς, Τσέλσι & Σερβία. Αμυντικός, 29 ετών
Το γκολ που σημείωσε στις καθυστερήσεις του τελικού του Γιουρόπα Λιγκ τον αποζημίωσε για το ότι δεν αγωνίστηκε στην κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ από την Τσέλσι 12 μήνες νωρίτερα.  Σταθερότατος από τότε που έφτασε από τη Λοκομοτίβ Μόσχας το 2008, ο διεθνής Σέρβος έπαιξε πέρυσι 59 φορές με τους «Μπλε», οι οποίοι ξεπέρασαν μία ακόμα προπονητική κρίση για να τερματίσουν στην τρίτη θέση.

91. Μάριο Γκόμες, Φιορεντίνα & Γερμανία. Επιθετικός, 28 ετών
Μια μηχανή των γκολ που διχάζει την κοινή γνώμη. Στα τέσσερα χρόνια του στη Μπάγερν Μονάχου σημείωσε 112 γκολ σε 172 παιχνίδια, βοηθώντας το σύλλογο να κατακτήσει επτά ακόμα τίτλους, συμπεριλαμβανομένου και του Τσάμπιονς Λιγκ. Αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για τους πρωταθλητές Γερμανίας στη νέα τους εποχή με τον Πεπ Γκουαρδιόλα. Ο Γκόμες επέλεξε τη Φιορεντίνα από τη Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά η καριέρα του στους βιόλα πάγωσε για λίγο λόγω του τραυματισμού του.  Οτιδήποτε κι αν σκέφτεστε για τις υπόλοιπες πτυχές του παιχνιδιού του, έχει ένα από τα πιο δολοφονικά τελειώματα στον πλανήτη.

90. Ρομπέρτο Σολδάδο, Τότεναμ & Ισπανία. Επιθετικός, 28 ετών
Σε ένα δύσκολο ξεκίνημα στην Πρέμιερ Λιγκ, στο οποίο βοηθήθηκε λίγο από τους συμπαίκτες του στην Τότεναμ, ο Σολδάδο έδειξε παροδικές λάμψεις πραγματικής κλάσης. Είναι εύκολο να υποτιμήσει κανείς το ταλέντο του στο σκοράρισμα. Τους τελευταίους μήνες πριν την έκδοση της λίστας, μόνο η πεντάδα των Ρονάλντο, Μέσι, Καβάνι, Λεβαντόφσκι και Φαλκάο, όλοι σε πολύ καλύτερες ομάδες, έβαλε περισσότερα γκολ στα κορυφαία πέντε πρωταθλήματα της Ευρώπης από τον «Μπόμπι τον Στρατιώτη».

89. Χεσούς Νάβας, Μάντσεστερ Σίτι & Ισπανία. Μέσος, 28 ετών
Ο δύο φορές νικητής του Κυπέλλου UEFA και του Κυπέλλου Ισπανίας νίκησε τη νοσταλγία για την πατρίδα του και άφησε τη Σεβίλλη μετά από 10 χρόνια, για να πάρει μέρος στην επανάσταση του Μανουέλ Πελεγρίνι στη Μάντσεστερ Σίτι. Εξοπλισμένος με ταχύτητα, πονηριά και διορατικότητα, ξεσηκώνει τον κόσμο και βοηθάει τους επιθετικούς να σκοράρουν. Την προηγούμενη σεζόν δημιούργησε 76 ευκαιρίες στη Λα Λίγκα, συνολικά τις πέμπτες περισσότερες στο πρωτάθλημα. Με τον πρώην συμπαίκτη του στη Σεβίλλη, Αλβάρο Νεγρέδο, να έρχεται επίσης στη Σίτι, οι άμυνες της Πρέμιερ Λιγκ ζουν δύσκολες μέρες.

88. Ραμίρες, Τσέλσι & Βραζιλία. Μέσος, 26 ετών
Ο Ζοσέ Μουρίνιο μερικές φορές δυσκολεύεται να επιλέξει παίκτες για τις θέσεις των επιθετικών μέσων, αλλά πίσω από αυτούς υπάρχει πάντα ο Ραμίρες και κάποιος άλλος. Ο ακούραστος Βραζιλιάνος είναι πάντα παρών στο Στάμφορντ Μπριτζ, έχοντας ξεκινήσει σε όλα τα ματς εκτός από την ήττα από τη Βασιλεία και δύο παιχνίδια για το Λιγκ Καπ. Ο Μουρίνιο ίσως έχει πρόβλημα στο να κρατήσει τον 26χρονο, ο οποίος έχει συνδεθεί με τη Ρεάλ Μαδρίτης και τη Μπαρτσελόνα.

87. Πιέρ- Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ, Ντόρτμουντ & Γκαμπόν. Επιθετικός, 24 ετών
Του αρέσουν τα γρήγορα αυτοκίνητα και τα παπούτσια με κρύσταλλα Swarovski, αλλά πίσω από το αστραφτερό φαίνεσθαι βρίσκεται ένα πολύ καλό εσωτερικό και ένας έξοχος ποδοσφαιριστής. ,ε εκρηκτικότητα και τρομερή ταχύτητα. Ο Γκαμπονέζος διεθνής επιθετικός ήταν μια πανούργα μεταγραφή της Ντόρτμουντ, αφού τα πήγε εκπληκτικά στη Σεντ Ετιέν, όπου ήταν ο δεύτερος σκόρερ της Ligue 1 με 19 γκολ, βοηθώντας τους «πράσινους» να πάρουν τον πρώτο τους τίτλο σε 32 χρόνια.

86. Νεμάνια Βίντιτς, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ & Σερβία. Αμυντικός, 32 ετών
Είναι περίεργο το να σκεφτεί κανείς τώρα ότι κάποιοι αμφισβήτησαν την απόφαση του «Φέργκι» να αποκτήσει τον Σέρβο σέντερ μπακ. Για οκτώ χρόνια ήταν γρανιτένιος βράχος στην άμυνα της Γιουνάιτεντ, έχοντας δικαιώσει τον γερο-Σερ για μια ακόμα φορά. Το πρόβλημα του Ντέιβιντ Μόγιες είναι το πως να αναπληρώσει τον 32χρονο, χωρίς τον οποίο η άμυνα των πρωταθλητών είναι επιρρεπής στο λάθος.

85. Ματιέ Βαλμπουενά, Μαρσέιγ & Γαλλία. Μέσος, 29 ετών
Ο Γάλλος διεθνής είναι ένας από αυτούς τους παίκτες που συχνά δεν τους πιάνει το ραντάρ, πιθανόν λόγω του μικροσκοπικού μεγέθους του! Το δεκάρι της Μαρσέιγ είναι, ωστόσο, ένας παίκτης με εξαιρετικές ικανότητες και κόλπα. Με εξαιρετική τεχνική. Δημιούργησε περισσότερες ευκαιρίες από κάθε άλλο παίκτη στα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης πέρυσι. Εντυπωσιακό επίτευγμα.

84. Στέφαν Γιόβετιτς Μάντσεστερ Σίτι & Μαυροβούνιο. Επιθετικός, 24 ετών
Ένας παίκτης που μπορεί να παίξει εξίσου καλά ως 10άρι σε βαθύτερο επιθετικό ρόλο, ή σαν επιθετικός, ο Γιόβετιτς είναι ένα μείγμα επιθετικού μέσου και καταστροφικού στράικερ. Ο Μαυροβούνιος διεθνής έβαλε 13 γκολ με τη Φιορεντίνα πέρυσι, αν και η καριέρα του με τη Μάντσεστερ Σίτι δεν έχει πάρει ακόμα τα πάνω της.

83. Στέφαν Κίσλινγκ, Μπάγερ Λεβερκούζεν & Γερμανία. Επιθετικός, 29 ετών
Ένας από τους πιο αποδοτικούς Γερμανούς επιθετικούς, σημειώνοντας 25 γκολ σε 34 παιχνίδια για να κλείσει στη Μπάγερ μια θέση στο φετινό Τσάμπιονς Λιγκ. Αλλά ο επιθετικός της Λεβερκούζεν, πρώτος σκόρερ της περσινής Μπουντεσλίγκα, δύσκολα θα ταξιδέψει στη Βραζιλία, αφού τα έχει σπάσει με τον Ομοσπονδιακό προπονητή Γιοακίμ Λεβ.  Τόνισε ότι δεν θα ξαναπαίξει ποτέ με προπονητή τον Λεβ, ο οποίος συνεχίζει να τον αγνοεί, ακόμα κι όταν υπάρχουν απουσίες στην κορυφή.

82. Γιακούμπ Μπλαζικόφσκι, Μπορούσια Ντόρτμουντ και Πολωνία. Μέσος, 27 ετών
Ο αρχηγός της Πολωνίας ξεπέρασε τα 200 παιχνίδια με τη φανέλα της Ντόρτμουντ, από τότε που αποκτήθηκε από τη Βίσλα Κρακοβίας. Δημιουργώντας φονικό δίδυμο με τον συμπατριώτη του Λούκας Πίστσεκ στα δεξιά, ο "Κούμπα" ήταν κομβικός για την πορεία της ομάδας του μέχρι τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ και υπέγραψε νέο συμβόλαιο στο Βεστφάλεν, τονίζοντας: "Που αλλού θα νιώσω τόσο καλά όσο στη Ντόρτμουντ; Είμαι μέρος της πόλης και του συλλόγου". Τα συναισθήματα είναι αμοιβαία στη Βόρεια Γερμανία...

81. Αντρέα Μπαρτσάλι, Γιουβέντους & Ιταλία. Αμυντικός, 32 ετών
Δύο πλήρεις σεζόν και δύο τίτλοι στη Γιουβέντους για τον μοντέρνο σέντερ μπακ. Πολλοί γούρλωσαν τα μάτια τους όταν οι Μπιανκονέρι τον απέκτησαν από τη Βόλφσμπουργκ τον Ιανουάριο του 2011 για 300.000 ευρώ, αλλά κανείς δεν κοροϊδεύει τώρα. Βασικός με την Ιταλία, έχει εξελιχθεί πολύ υπό τις οδηγίες του Αντόνιο Κόντε και συνεχίζει να αποτελεί την ήρεμη δύναμη στην αμυντική γραμμή της Γιούβε, που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.

Μείνετε συντονισμένοι,εδώ σύντομα ακολουθούν και οι υπόλοιποι!