Ογδόντα χρόνια Citroen Traction Avant

Το πρώτο προσθιοκίνητο αυτοκίνητο με αυτοφερόμενο πλαίσιο

Ήταν Απρίλης του 1934, όταν η Citroen παρουσίασε το 7Α, ένα μοντέλο που ενσωμάτωνε αρκετές καινοτομίες για να αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι του στην ιστορία του αυτοκινήτου. Ανάμεσα στις καινοτομίες ήταν η κίνηση στους εμπρός τροχούς – Traction Avant στα γαλλικά, όρος που έμελε να γίνει και η επίσημη ονομασία του μοντέλου.

Βέβαια, πρέπει να πούμε εδώ πως δεν ήταν το πρώτο προσθιοκίνητο αυτοκίνητο – είχαν προηγηθεί άλλοι κατασκευαστές, όπως η αγγλική Alvis το 1928, η γερμανική DKW το 1931 και η αμερικανική Cord το 1932. Ήταν όμως το μοντέλο που καθιέρωσε τη συγκεκριμένη τεχνολογία στην ευρωπαϊκή αγορά και που τη συνδύασε με αυτοφερόμενο πλαίσιο (μονοκόκ). Άλλα προηγμένα για την εποχή χαρακτηριστικά του ήταν το χαμηλό κέντρο βάρους και η προσεγμένη αεροδυναμική.

Το Traction Avant έμεινε στην παραγωγή μέχρι το 1957, φτάνοντας τα 760.000 οχήματα. Να πούμε εδώ πως ήταν διαθέσιμο σε διάφορες εκδόσεις, μεταξύ των οποίων coupe και cabrio. Ήταν δημιούργημα των André Lefèbvre και Flaminio Bertoni. Η Citroen πρόκειται να γιορτάσει τα 80 χρόνια από την παρουσίαση του Traction Avant με μια σειρά από εκδηλώσεις.











Πηγή: gocar.gr