Ο αληθινός κόσμος της Disney

Δάση και καταρράκτες, παραμυθένια παλάτια και εξωτικοί κόσμοι έχουν πάρει ζωή μέσα από διάσημες ταινίες κινουμένων σχεδίων της Disney.
 Σε πολλές περιπτώσεις, όμως, η φαντασία δεν ήταν η μόνη που είχε πρωτεύοντα ρόλο.
Κεντρική πηγή έμπνευσης μπορεί να στάθηκε ένα πραγματικό τοπίο, μια παραλία στη Χαβάη, μια πόλη στη Γαλλία, ένα οροπέδιο στη Βενεζουέλα, ένα κάστρο στις Αλπεις ή ένα ιστορικό μνημείο στην Κίνα.

Κι όσο κι αν στην αληθινή ζωή είναι δυσεύρετα τα μαγικά ραβδιά που μπορούν να μας μεταμορφώσουν σε πρίγκιπες ή πριγκίπισσες, υπάρχει πάντα η δυνατότητα να βρούμε τη μαγεία, ταξιδεύοντας φωτογραφικά στους αληθινούς τόπους των παραμυθιών. Στις γραφικές πόλεις και στα άγρια τοπία που ενέπνευσαν διάσημα καρτούν και που σήμερα ανήκουν στους κορυφαίους ταξιδιωτικούς προορισμούς στον κόσμο.
Κι ίσως η πραγματικότητα ξεπερνά ακόμα και το παραμύθι....

Up, 2009
Ο καταρράκτης των αγγέλων, Βενεζουέλα
Up, 2009
Ο καταρράκτης που ξεκινά από τον ουρανό
Μια επίσκεψη στον μεγαλοπρεπή καταρράκτη των Αγγέλων, στο Εθνικό Πάρκο Κανάιμα, στη Βενεζουέλα, η θέα του οποίου κόβει την ανάσα, μπορεί να σταθεί εμπειρία ζωής για κάθε ταξιδιώτη.
Για τους δημιουργούς της ταινίας Up στάθηκε πηγή έμπνευσης, όπως οι φωτογραφίες αποκαλύπτουν με αδιάψευστο τρόπο.
Ο καταρράκτης των Αγγέλων, είναι ο ψηλότερος στον κόσμο με ύψος 979 μέτρων και ελεύθερη πτώση 807 μ. Οι σχεδιαστές του Up («Ψηλά στον ουρανό»), τον επισκέφθηκαν και πάνω σε αυτόν σχεδίασαν τον δικό τους καταρράκτη.
Ο πραγματικός πήρε το όνομά του από τον Τζίμι Έιντζελ, τον Αμερικανό αεροπόρο ο οποίος ήταν ο πρώτος που πέταξε από πάνω του.
Παλιότερα, οι ντόπιοι τον αποκαλούσαν με  το όνομα «ο καταρράκτης που ξεκινά από το σπίτι των αστραπών και των βροντών».

Finding Nemo, 2003
Αποψη της γέφυρας στο λιμάνι του Σίδνεϊ
Ο Νέμο στην Αυστραλία
Στο «Ανακαλύπτοντας τον Νέμο» (Finding Nemo, 2003), φαίνεται καθαρά πως οι σχεδιαστές άντλησαν έμπνευση για να δημιουργήσουν τον κόσμο της ξηράς από το Σίδνεϊ και τη διάσημη γέφυρα του λιμανιού του.

Η πεντάμορφη και το τέρας, 1991
Eguisheim, Γαλλία
Το πεντάμορφο χωριό της Μπελ
Το Eguisheim είναι μία από τις μικρές πόλεις της Αλσατίας στη βορειοανατολική Γαλλία, από την οποία εμπνεύστηκαν οι σχεδιαστές του κλασικού «Η πεντάμορφη και το τέρας» (Beauty and the beast, 1991).
Τα στολισμένα με λουλούδια, γραφικά σοκάκια του ενέπνευσαν την πόλη, στην οποία έλεγε «καλημέρα» η πανέμορφη Μπελ σε μια από τις κλασικές σκηνές της ιστορίας της Disney.
Σήμερα η πόλη, η οποία είναι και παραγωγός κρασιού υψηλής ποιότητας, δεν έχει χάσει ούτε τη γραφικότητα, ούτε την ομορφιά της. Θεωρείται ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς ιδίως των ίδιων των Γάλλων.
Συγκαταλέγεται στη λίστα των «πιο όμορφων χωριών της Γαλλίας», ενώ το 2013 ψηφίστηκε ως «το αγαπημένο χωριό των Γάλλων».

Η Ωραία Κοιμωμένη, 1959
Κάστρο Neuschwanstein, Γερμανία
Το παραμυθένιο κάστρο
Στο παραμύθι «Η ωραία κοιμωμένη» (Sleeping beauty, 1959) το παλάτι του βασιλιά άντλησε έμπνευση από ένα πραγματικό παλάτι, ενός άλλου βασιλιά ο οποίος εκτιμούσε απεριόριστα την ομορφιά και την τέχνη. Το χτισμένο στις κορυφές των Αλπεων, κάστρο Neuschwanstein, είναι γνωστό και ως «Το Κάστρο του παραμυθένιου βασιλιά».
Σχεδιάστηκε το 1869, στα νότια της Βαυαρίας, σε μια περιοχή γεμάτη από λίμνες με κύκνους ανάμεσα σε δάση ως βασιλικό ανάκτορο για τον Λουδοβίκο τον Β' της Βαυαρίας. Στόχος του ήταν να αποτελέσει το ησυχαστήριο ενός βασιλιά που αγαπούσε το ρομαντισμό, τη μουσική και την τέχνη.
Το παλάτι, που δημιουργήθηκε ως φόρος τιμής στον αγαπημένο του συνθέτη Ρίτσαρντ Βάγκνερ, παραμένει και σήμερα ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Γερμανίας, ήταν μάλιστα και η μοναδική υποψηφιότητα της χώρας για να συμπεριληφθεί στα επτά θαύματα του σύγχρονου κόσμου.

Ρομπέν των δασών, 1973
Δάσος του Σέργουντ, Αγγλία
Το δάσος του Ρομπέν
Οι δημιουργοί του «Ρομπέν των δασών» (1973) δεν είχαν παρά να ακολουθήσουν τα βήματα του μυθιστορηματικού ήρωα κι αυτό ακριβώς έκαναν σχεδιάζοντας τον κινηματογραφικό κόσμο της ταινίας πάνω στο πραγματικό δάσος του Σέργουντ στο Νότιγχαμσαϊρ της Αγγλίας, όπου κατά το μύθο έβρισκαν καταφύγιο ο Ρομπέν και οι φίλοι του.
Σήμερα είναι ένα ένα δημοφιλές αξιοθέατο, με δέντρα, σκιερά μονοπάτια και ξέφωτα στα οποία λειτουργούν εκθέσεις αλλά και ετήσιο φεστιβάλ Ρομπέν των Δασών.

Brave, 2012
Callanish Stones, Σκωτία
Στους θρύλους της Σκωτίας
Το σκηνικό του Brave (2012) στηρίχθηκε πάνω σε ένα αρχαίο μνημείο, μια κυκλική σειρά αληθινών βράχων, στους Callanish Stones που βρίσκονται στο ομώνυμο χωριό στη δυτική Σκωτία. Οι 13 βράχοι διαμορφώνουν έναν κύκλο διαμέτρου περίπου 13 μέτρων. Το ύψος τους ποικίλλει από ένα μέχρι πέντε μέτρα. Διάφοροι θρύλοι υποστηρίζουν ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για γίγαντες, που μετατράπηκαν σε πέτρα από τους Θεούς για τιμωρία τους.

Λίλο και Στιτς, 2002
Καουάι, Χαβάη
Το πιο δημοφιλές εξωτικό νησί
Το Καουάι (Kauai) είναι το τέταρτο μεγαλύτερο νησί στη Χαβάη, ένα από τα πιο βροχερά μέρη του κόσμου (με κορυφές βουνών που χάνονται στα σύννεφα) και ένα από τα διασημότερα νησιά του κινηματογράφου! Στις παραλίες, στα βουνά και στη βλάστησή του στηρίχθηκαν πολλά πλάνα του «Λίλο και Στιτς» ( Lilo & Stitch, 2002) και όχι μόνο.
Το νησί υπήρξε το σκηνικό που επέλεξαν ταινίες όπως το «Τζουράσικ Παρκ», το «Ιντιάνα Τζόουνς», το δεύτερο μέρος του Hunger games, αλλά και «Οι απόγονοι». Δημοφιλής προορισμός και ταξιδιωτών εκτός από κινηματογραφιστών, σήμερα ζει κυρίως από τον τουρισμό του.

Μουλάν, 1998
Meridian Gate, Πεκίνο
Στο Πεκίνο της Μουλάν
Η Μεσημβρινή Πύλη (The Meridian Gate) είναι η κεντρική είσοδος στην απαγορευμένη πόλη του Πεκίνου, αλλά και το μοντέλο στο οποίο στηρίχθηκαν οι δημιουργοί της «Μουλάν» (1998). Η διαδρομή που ξεκινά από αυτήν οδηγεί απευθείας στην είσοδο στο Παλάτι του Αυτοκράτορα.

Πίτερ Παν, 1953
Μπιγκ Μπεν, Λονδίνο
Απ' το Μπιγκ Μπεν στη Χώρα του Ποτέ
Το διάσημο και επίσης αγαπητό και στον κόσμο των καρτούν και σε αυτόν του σινεμά Μπιγκ Μπεν έχει τη δική του θέση σε διάσημες ταινίες κινουμένων σχεδίων. Μια από τις πιο χαρακτηριστικές απεικονίσεις του σε διάσημο καρτούν είναι στον κλασικό «Πίτερ Παν» (Peter Pan, 1953), στον οποίο οι ήρωες εμφανίζονταν και να πετάνε γύρω από το διάσημο βρετανικό ρολόι και να κάνουν μια στάση πάνω στους δείκτες του -στην πορεία τους για τη Neverland. Αλλα γνωστά καρτούν στα οποία το έχουμε δει είναι τα «101 σκυλιά της Δαλματίας» και το Cars 2.

Ratatouille, 2006
Πύργος του Αϊφελ, Παρίσι
Το Παρίσι στον κόσμο των καρτούν
Τη θέση τους στον ξεχωριστό κόσμο των καρτούν έχουν πάρει δύο από τα πιο γνωστά αξιοθέατα του Παρισιού, μέσα από δύο αγαπημένες ταινίες.
Ενα ιστορικό αλλά και μυθιστορηματικό μνημείο της πόλης, ο χτισμένος το 1345 διάσημος καθεδρικός της Παναγίας των Παρισίων ήταν το σκηνικό γύρω από το οποίο εμπνεύστηκαν οι σχεδιαστές της ομώνυμης ταινίας κινουμένων σχεδίων (The Hunchback of Notre Dame 1996), που φυσικά στηρίχθηκε στο διάσημο έργο του Βίκτορος Ουγκό με κεντρικούς ήρωες την πανέμορφη Εσμεράλντα, και τον δύσμορφο, κρυμμένο ανάμεσα στις καμπάνες του ναού, Κουασιμόδο.
Μια δεκαετία μετά, η ιστορία του διάσημου σεφ ποντικού «Ρατατούη (Ratatouille, 2006), δεδομένου ότι τοποθετείται στο Παρίσι, δεν θα μπορούσε να μην έχει μέσα χαρακτηριστικά στοιχεία της πόλης όπως ο Πύργος του Αιφελ.

Η Παναγία των Παρισίων, 1996
Η Παναγία των Παρισίων, Γαλλία
  της Χριστίνας Κατσαντώνη