Καλυμνιώτικη μακαρονάδα του ψαρά

Ο Χρήστος Τζιέρας βάλθηκε να μας βάλει όλα τα αρώματα της θάλασσας στο τραπέζι μας.

Υλικά
  • 180 γρ. σπαγγέτι No 5
  • 1 ντομάτα ψιλοκομμένη
  • 1/3 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 1/4 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 30 ml. ελαιόλαδο
  • 50 ml ούζο
  • 100 ml ζωμό οστρακοειδών
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 150 γρ. γαρίδες περίπου 4-5 γαρίδες Νο 2
  • 100 γρ. Μύδια καθαρισμένα αλλά με το κέλυφος.
  • Χρόνος Προετοιμασίας
  • 25'
  • Βαθμός Δυσκολίας
  • Εύκολη
  • Αριθμός ατόμων
  • 1 άτομο
Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε το σπαγγέτι για 5΄.Στραγγίζουμε τα μακαρόνια και τα αφήνουμε στην άκρη. Συγχρόνως σε ένα τηγάνι με ελαιόλαδο σοτάρουμε το κρεμμύδι και μετά από λίγο το σκόρδο. Προσθέτουμε και τα μύδια και τις γαρίδες. Σβήνουμε με το ούζο και βάζουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα. Μετά από 2΄- 3΄ θα προσθέσουμε το ζωμό (που έχουμε φτιάξει βράζοντας τσόφλια, κεφάλια από γαρίδες και 4 – 5 μύδια , στη συνέχεια θα πούμε πώς θα γίνει ακριβώς). Ρίχνουμε μέσα και τα μακαρόνια μας , τα αφήνουμε να βράσουν μαζί για άλλα 2΄, αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με μαϊντανό και τέλος με λίγο ακόμη ελαιόλαδο και σερβίρουμε. ΖΩΜΟΣ ΟΣΤΡΑΚΟΕΙΔΩΝ Σε μια κατσαρόλα με ελαιόλαδο σοτάρουμε ½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο, ένα καρότο χοντροκομμένο, 1 κλωνάρι σέλερυ, 1 κλωνάρι θυμάρι, 1 φύλλο δάφνης, 4 – 5 κόκκους πιπέρι, λίγο πράσο χοντροκομμένο, 1 ντομάτα χοντροκομμένη,1 κουτ. του γλυκού πελτέ, τσόφλια, κεφάλια από ½ κιλό γαρίδες και σβήνουμε με 50 ml. Σκεπάζουμε όλα τα υλικά μας με νερό και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 1 ώρα. Στη συνέχεια σουρώνουμε το ζωμό μας ,τον βάζουμε πάλι στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να μείνει το 1/3 της ποσότητας του ζωμού. Αν θέλουμε να δώσουμε και ένα άρωμα οστρακοειδών προσθέτουμε καμιά δεκαριά μύδια ή κυδώνια ή γυαλιστερές 5 λεπτά πριν κατεβάσουμε το ζωμό από τη φωτιά. Αυτό το ζωμό μπορούμε να τον διατηρήσουμε στην κατάψυξη και να τον χρησιμοποιήσουμε και για άλλες παρασκευές όπως ριζότο, πάστα , σάλτσες κλπ.