Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο « Αλοννήσου Βορείων Σποράδων ».

Μια περιηγηση στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο των Βορείων Σποράδων, όπου βρίσκεται η μεγαλύτερη προστατευόμενη περιοχή στην Ευρώπη.
 Η Αλοννησος με ένα σύμπλεγμα νησιών μέσα στο γαλάζιο και το πράσινο, συνθέτουν την εικόνα των Βόρειων Σποράδων. Γίνεται λόγος για την αλιεία του νησιού και τα πρόσφατα διατάγματα που επέβαλαν την κατάργηση των γρι-γρι, όπου με τη νομοθεσία αυτή οι ψαράδες βοηθούν ενεργά στην προστασία της φυσικής κατοικίας της θαλάσσιας φώκιας.




  Κύριο χαρακτηριστικό του τοπίου είναι οι απότομοι βράχοι και οι πολλές θαλάσσιες σπηλιές στο νησί ΠΙΠΕΡΙ, όπου βρίσκει καταφύγιο η μεσογειακή φώκια ΜΟΝΑΧΟΥΣ ΜΟΝΑΧΟΥΣ, η οποία κατατάσσεται στα δέκα πρώτα ζωικά είδη που κινδυνεύουν να εκλείψουν.






 Επίσης, γίνεται εκτενής αναφορά στα σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας που βρίσκονται στο νησί ΓΙΟΥΡΑ και σε άλλα ερημονήσια.

 Τέλος, αναφέρονται οι προσπάθειες των ντόπιων κατοίκων και οι ενέργειες της Πολιτείας να προστατευθεί και να διατηρηθεί ο φυσικός πλούτος του μεγαλύτερου Θαλάσσιου Πάρκου της Μεσογείου, αλλά και η αναγνώριση της αξίας του σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.





 Προβάλλονται εναλλασσόμενα πλάνα από το μαγευτικό τοπίο των παρθένων νησιών των βορείων ΣΠΟΡΑΔΩΝ και το θαλάσσιο περιβάλλον που διατηρεί όλο τον πρωτόγονο πλούτο των ζωικών ειδών του.