Αυτό είναι το ιδανικό πρωινό: Τι να τρώτε για μία σωστή και ισορροπημένη διατροφή

Χρόνια ακούμε ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, ωστόσο, συχνά το παραλείπουμε, είτε γιατί βιαζόμαστε, είτε γιατί ξυπνάμε αργά. 
Ανεξάρτητα από την κατάσταση μας όμως, το πρωινό εξακολουθεί να είναι ένα σημαντικό ζήτημα για τους ανθρώπους όλων των ηλικιών.

Ποια στοιχεία όμως συμπληρώνουν το ιδανικό πρωινό; Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα βασικά συστατικά για ένα υγιεινό γεύμα είναι μία σωστή αναλογία πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λιπών.

 Η πρωτεΐνη θα σας βοηθήσει να μείνετε σε εγρήγορση κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο υδατάνθρακες θα παρέχουν ένα επίπεδο αποθηκευμένης ενέργειας που απελευθερώνεται ώρες αργότερα, παρέχοντας αντοχή και συγκρατώντας την πείνα και τέλος, τα υγιή λιπαρά θα σας δώσουν την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεστε για την ημέρα σας.

Ακολουθούν μερικές προτάσεις απο το iefimerida.gr για το τι μπορείτε να φάτε για πρωινό, προκειμένου να καλύψετε και τα τρία βασικά συστατικά του.


ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ
Smoothie: Υπάρχει μια ποικιλία από έτοιμα ροφήματα, αλλιώς μπορείτε να τα φτιάξετε μόνοι σας βάζοντας φρούτα στο μπλέντερ.

Αυγά: Τα αυγά είναι μια πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης. Μπορείτε να βράσετε μερικά αυγά από το προηγούμενο βράδυ και να φάτε ένα το πρωί.

Αμύγδαλα, Ξηροί Καρποί: Αυξάνουν την πρόσληψη πρωτεΐνης. Μπορείτε να τα φάτε όσο είστε στο αυτοκίνητο. Απλά να είστε προσεκτικοί γιατί οι ξηροί καρποί έχουν πολλές θερμίδες.

Φυστικοβούτυρο: Είναι πλούσιο σε καλά λιπαρά και σας παρέχει ένα σημαντικό ποσό πρωτεϊνών σε μια κουταλιά της σούπας. Φάτε μια βάφλα αλειμμένη με φυστικοβούτυρο για να ικανοποιήσει τις πρωϊνές σας ανάγκες για πρωτεΐνες και λιπαρά. Επίσης, σκεφτείτε να αφήσετε ένα βάζο φυστικοβούτυρο στο γραφείο σας. Την επόμενη φορά που θα αισθάνεστε πεινασμένοι στη δουλειά, φάτε μία κουταλιά της σούπας φυστικοβούτυρο. Θα βοηθήσει πολύ.


ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ
Φρούτα: Ποτέ μην παραλείπετε να τρώτε φρούτα για τις ανάγκες των υδατανθράκων σας το πρωί. Σταφύλια, μήλα, πεπόνια, πορτοκάλια, μπανάνες είναι ιδανικές λύσεις.

Λαχανικά: Αν σκοπεύετε να φάτε αυγά για πρωινό, είναι πρακτικό να τα αναμείξετε με κάποια λαχανικά. Ντομάτες, σπανάκι ή μπρόκολο μπορούν να γίνουν ωραία σε ομελέτα.

Γαλακτοκομικά: Το απλό γιαούρτι και το τυρί cottage προσφέρουν μια μεγάλη πηγή πρωτεΐνης, αλλά και υδατανθράκων. Η καλύτερη πρόταση είναι τα μη λιπαρά ελληνικά γιαούρτια που παρέχουν έως και 16 γραμμάρια πρωτεΐνης και ένα καλό ποσοστό υδατανθράκων.

Δημητριακά: Καταργήστε τα ζαχαρούχα δημητριακά και επικεντρωθείτε στα δημητριακά ολικής αλέσεως, καθώς και το μούσλι. Μπορείτε να τα αναμίξετε με το γιαούρτι σας και να τα φάτε σπίτι, στο δρόμο ή στο γραφείο.

Καρύδια: Τα καρύδια έχουν συσχετιστεί με την προστασία έναντι μιας ποικιλίας καρκίνων, αλλά είναι επίσης μια καλή πηγή λιπών.

Το σωστό πρωινό είναι συχνά μια πρόκληση, αλλά σας βοηθάει να ξεκινήσετε πιο εύκολα την ημέρα σας και μπορεί επίσης να οδηγήσει σε απώλεια βάρους. Εχει αποδειχθεί ότι τα άτομα που ξεκινούν τη μέρα τους με ένα υγιεινό πρωινό έχουν μικρότερη τάση να τρώνε πρόχειρο φαγητό για το υπόλοιπο της ημέρας και λιγότερα σνακ μεταξύ των γευμάτων.

 Έχοντας ένα πλήρες πρωινό, ανεξάρτητα αν είναι στο σπίτι, το αυτοκίνητο ή το γραφείο θα παρέχει επαρκή ποσότητα ενέργειας για να σας κρατήσει μέχρι το μεσημεριανό γεύμα μακριά από σνακ και παχυντικά γλυκά.