Παγκόσμιος αποτροπιασμός για το αιματοκύλισμα στην Γάζα

Εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθειες για να σταματήσει η αιματηρή χερσαία, από αέρα και θάλασσα επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων στη Γάζα, καθώς οι νεκροί Παλαιστίνιοι (στην πλειονότητά τους άμαχοι) ξεπέρασαν κατά πολύ τους 500.
 Την ίδια ώρα οι Ισραηλινοί είχαν άλλους 13 στρατιώτες νεκρούς. Έτσι, ο αριθμός των Ισραηλινών που σκοτώθηκαν στις 14 ημέρες των επιχειρήσεων έφτασε τους 18.


Με ανακοίνωσή του το Συμβούλιο Ασφαλείς του ΟΗΕ υποστηρίζει την προσπάθεια της Αιγύπτου να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός, καθώς και την ειρηνευτική αποστολή του γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ο οποίος αναμένεται σήμερα στο Κουβέιτ, πριν κατευθυνθεί στην Αίγυπτο, το Ισραήλ και την παλαιστινιακή Δυτική Όχθη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε χτες τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ. Ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρει ότι ο πρόεδρος Ομπάμα εξέφρασε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό «την ανησυχία του για τους νεκρούς και από τις δύο πλευρές».

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι κατευθυνόταν στην Αίγυπτο, σε μια προσπάθεια να προετοιμάσει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Νέα επίθεση ισραηλινών μαχητικών στη Γάζα σήμερα το πρωί είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί εννεαμελής οικογένεια, συμπεριλαμβανομένων εφτά παιδιών.

Ήταν το πρώτο συμβάν, έπειτα από τον ανηλεή βομβαρδισμό συνοικίας της Γάζας από στεριά, θάλασσα και αέρα την Κυριακή. Οι δρόμοι στην επαρχία Σατζάγια παραπέμπουν σε σκηνή από ταινία καταστροφής. Αιμόφυρτα παιδιά τρέχουν ψάχνοντας τους γονείς τους, οι οποίοι πιθανώς βρίσκονται θαμμένοι κάτω από τα συντρίμμια των σπιτιών τους, άνδρες των σωστικών συνεργείων δίνουν μάχη με το χρόνο για να σώσουν έστω έναν ακόμα άνθρωπο.
Το βράδυ της Κυριακής το στρατιωτικό σκέλος της Χαμάς ανακοίνωσε ότι κρατά αιχμάλωτο έναν Ισραηλινό στρατιώτη. Κάτι που δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί από τους Ισραηλινούς.

Την προηγούμενη φορά που είχε συλληφθεί Ισραηλινός στρατιώτης από τη Χαμάς, αυτός είχε μείνει φυλακισμένος για πέντε χρόνια, ώσπου να απελευθερωθεί το 2011 στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων.

Κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνόδου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Παλαιστίνιος αντιπρόσωπος Ριγιάντ Μανσούρ ζήτησε να ληφθούν αποφασιστικά μέτρα για να τερματιστούν οι βιαιότητες και εξέφρασε την απογοήτευσή του για την αποτυχία –όπως είπε– της διεθνούς κοινότητας να πάρει αποφασιστικά θέση.



Του Κώστα Μπετινάκη